Luvdalot Graphics & Design - Linkware Web Sets - Romantic - Setting the Mood







Wat is een gezellig dineetje zonder lekker voorgerechtje

Hieronder enige receptjes die ook op andere tijden gegeten kunnen worden.

Bij de lunch....bij de borrel of gewoon als lekker hapje.



Krabsalade.

1 pakje crabfantasy a 200 gr,
4 eieren,
250 gr radijsjes,
4 takjes peterselie,
1/8 l slagroom,
8 el mayonaise,
1 tl dragon,
 peper, zout,
1 el citroensap

 

Crabfantasy ontdooien, Eieren in ca 10 min hard koken. Onder koud stromend water afspoelen, pellen en in blokjes snijden. Radijsjes wassen en schoonmaken. Radijs in reepjes snijden. In kopje peterselie fijknippen. In kom slagroom halfstijf kloppen. Mayonaise, peterselie en dragon erdoor roeren. Op smaak brengen met peper, zout en citroensap. Krabsticks in de lengte halveren en daarna in blokjes snijden. Krab, eieren en radijs door mayonaisemengsel scheppen.
Als brunchgerecht is het leuk deze salade de serveren in bakjes van rode sla ( radicchio). Hiervoor neemt men 2 kropjes van deze sla. Maak voorzichtig zoveel bladeren los als je nodig hebt (max 20). Deze wassen en goed laten uitlekken. Steeds 2 blaadjes rode sla in elkaar zetten en vullen met de krabsalade. Evt garneren met radijs

Bewaren in koelkast....
Lekker met toast of stokbrood.

Kalkoensalade.

400 gram kalkoenfilet
100 gram Old Amsterdam
50 gram zoete kersen
1 perzik
150 gram biogarde yoghurt (of crème fraîche)
2 theelepels suiker
1 theelepel scherpe mosterd
1 theelepel azijn
paar druppeltjes tabasco
snufje zout
2 theelepels kerrie
een takje citroenmelisse

De kalkoenfilet ongeveer 20 minuten koken, daarna in reepjes snijden. Intussen de kersen wassen, ontpitten en halveren. De perzik met kokend water overgieten, ontvellen, ontpitten en in partjes snijden. Old Amsterdam in hele kleine blokjes snijden. Van de yoghurt en de kruiden een gladde saus maken en alle ingrediënten door elkaar mengen.

Warm of koud op vier borden serveren en met citroenmelisse garneren.
Tip: Lekker daarbij is vers stokbrood.

Kip-mandarijnen salade.

4 mandarijnen,
1half gegrilleerd haantje (kant en klaar is het snelst),
1 kleine dunne prei,
1 dl kerriesaus,
1/2 dl abrikozen/sinaasappel-dubbeldrank,
 zakje gemengde salade.

Mandarijnen pellen en in partjes verdelen. Kippenvlees van het bot halen en in kleine stukjes verdelen. Prei wassen en in dunne ringen snijden

Roer de dubbeldrank en de kerriesaus door elkaar. Verdeel de gemengde salade, kip, mandarijntjes en de prei over 4 bordjes**. Schep de saus erover.

Ham,kiwi salade met walnoten.

2 hardgekookte eieren,
2 kiwi's,
1 kleine ui
250 gr ham (maakt niet uit welke)
2 dikke plakken,
50 gr gepelde walnoten,
3 el mayo,
3 el yogurt,
 1 el sinaasappelsap,
zout/peper/peterselie.

Eieren koken, pellen en in stukjes snijden.Ui schillen en in flinter-dunne plakjes snijden. Kiwi's schillen en in stukjes snijden. Walnoten in stukjes hakken. De ham in repen snijden.
Maak van de mayo, yogurt en sinaasappelsap een sausje.Op smaak brengen met zout en peper. Schep hierdoor de ui, ei, kiwi en de helft van de walnoten. Verdeel de hamrepen over de coupes en verdeel het kiwi-mengsel erover

Garneren met peterselie en rest van de walnoten.

Makreelmousse

4 sesamcrackers,
 200 gr makreelmousse,
 rijpe avocado,
50 gr mon-chou,
peper,
citroensap,
plukje peterselie voor garnering.

Avocado schillen en pureren met de staafmixer, citroen uitpersen
Verdeel de mousse over de 4 crackers. Roer de mon-chou romig en spatel dit door de gepureerde avocado.Peper en 1 theel citroensap toevoegen.Doe dit mengsel over in een spuitzak en garneer de mousse met een fraaie toef puree.
Leg de crackers op een klein bordje en garneer ze met een takje peterselie en een reepje citroenschil (v.d. rasp).

Gebakken Champignons.

2 bakjes (kastanje) champignons,
1 el olijf olie,
 uitje,gesnipperd,
4 el witte wijn,
 1 á 2 el tomatenpuree,
sap van 1 citroen,
1 laurier-blaadje,
wat rozemarijn,
zwarte peper,
kropje sla.

Steeltjes van de champignons verwijderen en , indien nodig, even met een bosteltje afvegen. Ui schillen en snipperen. Citroen uitpersen. Sla voorzichtig wassen en droog deppen
Verwarm de olijfolie in een koekenpan op een matig vuur. De ui fruiten tot ze glazig ziet. Doe er de champignons bij en bak ze mooi bruin. Vermeng de wijn met het tom.puree en citroensapen voeg toe aan de champignons. Kruiden erbij en 10 min. zachtjes laten sudderen. Laten afkoelen in de saus.
Leg de sla op de bordjes en verdeel er de champignons en de saus erover. Lekker met een snee boerenbrood of met wat toast.

Gevulde Paprika`s

2 kleine rode en 2 kleine groene paprika's,
2 stengels bleekselderij,
2 ons garnalen,
1 vleestomaat,
3 augurkjes,
5 el yogonaise (of mayo),
2el whiskycocktailsaus,
1el citroensap,
zout,
 cayennepeper,
paprikapoeder,
1 citroen,
wat peterselie

Snijd op ongeveer 2/3 van de bovenkant van de paprika's af. Verwijder de zaadlijsten en haal van het kapje het kroontje eraf en verwijder de zaadjes. Van de overgebleven paprika kleine stukjes snijden maar behoud iets van de rode voor garnering. Bleekselderij in kleine reepjes snijden. Tomaat ontvellen en in stukjes snijden.
Leg de paprika's ca. 10 min in zachtjes kokend water, en laat ze daarna op z'n kop goed uitlekken. Kook zo ook de reepjes bleekselderij gaar.Augurkjes fijnhakken en vermeng deze met de stukjes tomaat,stukjes paprika (beh. die voor de garn.), bleekselderij en de garnalen(bewaar er een paar voor garnering). Roer van de yogonaise, cocktailsaus en citroensap een sausje. Breng op smaak met zout, paprikapoeder en cayennepeper.Vermeng de saus met de salade en laat alles 15 min. intrekken in de koelkast. Vul de 4 halve paprika's met de salade en garneer met wat garnalen, stukjes paprika, schijfje citroen en een plukje peterselie

Gevulde meloen met garnalen.

4 kleine meloenen,
250 gr garnalen,
sap van een halve citroen,
kleine komkommer,
4 halve tomaten,
85 gr geschaafde geroosterde amandelen,
1 sinaasappel,
4 el olie,
3 el slagroom,
zout / peper,
2 el fijngehakte munt,
4 takjes munt voor de garnering,
mespuntje suiker.

Meloen door de helft, ontdoen van zaden. Snijd een klein plakje van de kant af waar hij op moet staan zodat hij niet kan omvallen. Haal voorzichtig en zo heel mogelijk de meloen "leeg", tot een laagje van ca 1/2 cm. Het overige vruchtvlees in stukjes snijden. Komkommer schillen en in blokjes snijden. Tomaten ontvellen, zaadjes eruit en in reepjes snijden.Sinaasappel schillen en in partjes verdelen,(evt. kun je de partjes ontdoen van het velletje, is wel wat gepriegel maar pers. vind ik dat lekkerder.
Meng olie, citroensap en slagroom tot een sausje. Roer daar de munt zout / peper en suiker doorheen. Schep meloenstukjes, sinaasappelpartjes, groenten en garnalen door elkaar en verdeel het over de meloen-helften.

Santa`s Cocktail

Voor de cocktail:

1 dikke plak magere ham, in kleine blokjes gesneden
2 schijven ananas, in stukjes gesneden
12 witte asperges, in stukjes gesneden

Voor de cocktailsaus:

1 dl. slagroom
1 dl. mayonaise
1/2 dl zoete sherry of vruchtensap
een paar druppels citroensap
1 eetl. tomatenketchup

Alle ingrediënten koelen, behalve de mayonaise.
Klop de slagroom bijna stijf en vermeng het met de overige bestanddelen.
de saus met de citroensap en evt. zout goed op smaak afmaken
Neem 4 mooi glazen coupes en druk ze even, met de rand, in een schoteltje met citroensap en daarna in zeer fijngehakte peterselie.
Meng asperges, ham en ananas voorzichtig door elkaar en schep het in de coupes.
Verdeel de saus erover

 

 

 

 

 

 
 



 



©Luvdalot Graphics & Design
©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005