Wat is een
gezellig
dineetje zonder
lekker
voorgerechtje
Hieronder enige
receptjes die
ook op andere
tijden gegeten
kunnen worden.
Bij de lunch....bij
de borrel of
gewoon als
lekker hapje.
|
|
|
|
|
Krabsalade.
1 pakje crabfantasy a 200 gr,
4 eieren,
250 gr radijsjes,
4 takjes peterselie,
1/8 l slagroom,
8 el mayonaise,
1 tl dragon,
peper, zout,
1 el citroensap
Crabfantasy ontdooien, Eieren in ca 10 min
hard koken. Onder koud stromend water
afspoelen, pellen en in blokjes snijden.
Radijsjes wassen en schoonmaken. Radijs in
reepjes snijden. In kopje peterselie
fijknippen. In kom slagroom halfstijf kloppen.
Mayonaise, peterselie en dragon erdoor roeren.
Op smaak brengen met peper, zout en citroensap.
Krabsticks in de lengte halveren en daarna in
blokjes snijden. Krab, eieren en radijs door
mayonaisemengsel scheppen.
Als brunchgerecht is het leuk deze salade de
serveren in bakjes van rode sla ( radicchio).
Hiervoor neemt men 2 kropjes van deze sla.
Maak voorzichtig zoveel bladeren los als je
nodig hebt (max 20). Deze wassen en goed laten
uitlekken. Steeds 2 blaadjes rode sla in
elkaar zetten en vullen met de krabsalade. Evt
garneren met radijs
Bewaren in koelkast....
Lekker met toast of stokbrood.
Kalkoensalade.
400 gram kalkoenfilet
100 gram Old Amsterdam
50 gram zoete kersen
1 perzik
150 gram biogarde yoghurt (of crème fraîche)
2 theelepels suiker
1 theelepel scherpe mosterd
1 theelepel azijn
paar druppeltjes tabasco
snufje zout
2 theelepels kerrie
een takje citroenmelisse
De kalkoenfilet ongeveer 20 minuten koken,
daarna in reepjes snijden. Intussen de kersen
wassen, ontpitten en halveren. De perzik met
kokend water overgieten, ontvellen, ontpitten
en in partjes snijden. Old Amsterdam in hele
kleine blokjes snijden. Van de yoghurt en de
kruiden een gladde saus maken en alle
ingrediënten door elkaar mengen.
Warm of koud op vier borden serveren en met
citroenmelisse garneren.
Tip: Lekker daarbij is vers stokbrood.
Kip-mandarijnen salade.
4 mandarijnen,
1half gegrilleerd haantje (kant en klaar is
het snelst),
1 kleine dunne prei,
1 dl kerriesaus,
1/2 dl abrikozen/sinaasappel-dubbeldrank,
zakje gemengde salade.
Mandarijnen pellen en in partjes verdelen.
Kippenvlees van het bot halen en in kleine
stukjes verdelen. Prei wassen en in dunne
ringen snijden
Roer de dubbeldrank en de kerriesaus door
elkaar. Verdeel de gemengde salade, kip,
mandarijntjes en de prei over 4 bordjes**.
Schep de saus erover.
Ham,kiwi salade met walnoten.
2 hardgekookte eieren,
2 kiwi's,
1 kleine ui
250 gr ham (maakt niet uit welke)
2 dikke plakken,
50 gr gepelde walnoten,
3 el mayo,
3 el yogurt,
1 el sinaasappelsap,
zout/peper/peterselie.
Eieren koken, pellen en in stukjes snijden.Ui
schillen en in flinter-dunne plakjes snijden.
Kiwi's schillen en in stukjes snijden.
Walnoten in stukjes hakken. De ham in repen
snijden.
Maak van de mayo, yogurt en sinaasappelsap een
sausje.Op smaak brengen met zout en peper.
Schep hierdoor de ui, ei, kiwi en de helft van
de walnoten. Verdeel de hamrepen over de
coupes en verdeel het kiwi-mengsel erover
Garneren met peterselie en rest van de
walnoten.
Makreelmousse
4 sesamcrackers,
200 gr makreelmousse,
rijpe avocado,
50 gr mon-chou,
peper,
citroensap,
plukje peterselie voor garnering.
Avocado schillen en pureren met de staafmixer,
citroen uitpersen
Verdeel de mousse over de 4 crackers. Roer de
mon-chou romig en spatel dit door de
gepureerde avocado.Peper en 1 theel citroensap
toevoegen.Doe dit mengsel over in een spuitzak
en garneer de mousse met een fraaie toef
puree.
Leg de crackers op een klein bordje en garneer
ze met een takje peterselie en een reepje
citroenschil (v.d. rasp).
Gebakken Champignons.
2 bakjes (kastanje) champignons,
1 el olijf olie,
uitje,gesnipperd,
4 el witte wijn,
1 á 2 el tomatenpuree,
sap van 1 citroen,
1 laurier-blaadje,
wat rozemarijn,
zwarte peper,
kropje sla.
Steeltjes van de champignons verwijderen en ,
indien nodig, even met een bosteltje afvegen.
Ui schillen en snipperen. Citroen uitpersen.
Sla voorzichtig wassen en droog deppen
Verwarm de olijfolie in een koekenpan op een
matig vuur. De ui fruiten tot ze glazig ziet.
Doe er de champignons bij en bak ze mooi
bruin. Vermeng de wijn met het tom.puree en
citroensapen voeg toe aan de champignons.
Kruiden erbij en 10 min. zachtjes laten
sudderen. Laten afkoelen in de saus.
Leg de sla op de bordjes en verdeel er de
champignons en de saus erover. Lekker met een
snee boerenbrood of met wat toast.
Gevulde Paprika`s
2 kleine rode en 2 kleine groene paprika's,
2 stengels bleekselderij,
2 ons garnalen,
1 vleestomaat,
3 augurkjes,
5 el yogonaise (of mayo),
2el whiskycocktailsaus,
1el citroensap,
zout,
cayennepeper,
paprikapoeder,
1 citroen,
wat peterselie
Snijd op ongeveer 2/3 van de bovenkant van de
paprika's af. Verwijder de zaadlijsten en haal
van het kapje het kroontje eraf en verwijder
de zaadjes. Van de overgebleven paprika kleine
stukjes snijden maar behoud iets van de rode
voor garnering. Bleekselderij in kleine
reepjes snijden. Tomaat ontvellen en in
stukjes snijden.
Leg de paprika's ca. 10 min in zachtjes kokend
water, en laat ze daarna op z'n kop goed
uitlekken. Kook zo ook de reepjes
bleekselderij gaar.Augurkjes fijnhakken en
vermeng deze met de stukjes tomaat,stukjes
paprika (beh. die voor de garn.),
bleekselderij en de garnalen(bewaar er een
paar voor garnering). Roer van de yogonaise,
cocktailsaus en citroensap een sausje. Breng
op smaak met zout, paprikapoeder en
cayennepeper.Vermeng de saus met de salade en
laat alles 15 min. intrekken in de koelkast.
Vul de 4 halve paprika's met de salade en
garneer met wat garnalen, stukjes paprika,
schijfje citroen en een plukje peterselie
Gevulde
meloen met garnalen.
4 kleine
meloenen,
250 gr garnalen,
sap van een halve citroen,
kleine komkommer,
4 halve tomaten,
85 gr geschaafde geroosterde amandelen,
1 sinaasappel,
4 el olie,
3 el slagroom,
zout / peper,
2 el fijngehakte munt,
4 takjes munt voor de garnering,
mespuntje suiker.
Meloen
door de helft, ontdoen van zaden. Snijd een
klein plakje van de kant af waar hij op moet
staan zodat hij niet kan omvallen. Haal
voorzichtig en zo heel mogelijk de meloen "leeg",
tot een laagje van ca 1/2 cm. Het overige
vruchtvlees in stukjes snijden. Komkommer
schillen en in blokjes snijden. Tomaten
ontvellen, zaadjes eruit en in reepjes
snijden.Sinaasappel schillen en in partjes
verdelen,(evt. kun je de partjes ontdoen van
het velletje, is wel wat gepriegel maar pers.
vind ik dat lekkerder.
Meng olie, citroensap en slagroom tot een
sausje. Roer daar de munt zout / peper en
suiker doorheen. Schep meloenstukjes,
sinaasappelpartjes, groenten en garnalen door
elkaar en verdeel het over de meloen-helften.
Santa`s
Cocktail
Voor de cocktail:
1 dikke plak magere ham, in kleine
blokjes gesneden
2 schijven ananas, in stukjes gesneden
12 witte asperges, in stukjes gesneden
Voor de cocktailsaus:
1 dl. slagroom
1 dl. mayonaise
1/2 dl zoete sherry of vruchtensap
een paar druppels citroensap
1 eetl. tomatenketchup
Alle
ingrediënten koelen, behalve de mayonaise.
Klop de slagroom bijna stijf en vermeng het
met de overige bestanddelen.
de saus met de citroensap en evt. zout goed op
smaak afmaken
Neem 4 mooi glazen coupes en druk ze even, met
de rand, in een schoteltje met citroensap en
daarna in zeer fijngehakte peterselie.
Meng asperges, ham en ananas voorzichtig door
elkaar en schep het in de coupes.
Verdeel de saus erover
|
|
|
©Luvdalot
Graphics & Design, 2003-2005
|
|
|
|
|
|