Wat zijn smoothies?
Dit zijn heerlijke, verfrissende en gezonde (ijs)drankjes van gemixed vers of bevroren fruit.
Ooit bedacht in Florida,
waar de smoothies-bar niet meer weg te denken is uit het straatbeeld,
zijn smoothies overgevlogen naar Europa.
Smoothies zijn er in allerlei variaties en allerlei smaken: puur, met vitamines, specerijen, ginseng, zuivel, enz.
De basis bestaat uit 10% tot 100% fruit.
 Eigenlijk is alles mogelijk.
Wat je maar lekker vindt!
 Meestal wordt de smoothie met water, yoghurt of vruchtensap ‘vloeibaar’ gemaakt.

Smoothie = Een glas barstensvol bevroren fruit waaraan yoghurt,vla en voor de luxere varianten mascarpone of room word toegevoegd.
Het lijkt net een milkshake, net zo koud, net zo lekker dik vloeibaar maar veeeel lekkerder.

Shake = Dunner en minder koud dan een smoothie, omdat het fruit niet bevroren word gebruikt.
Wel zo koud uit de koelkast.
Om deze drank goed koud te krijgen word vaak ijs of ijskoude melk toegevoegd.

Lassie = Is hot in Engeland, die koele indiase drankjes van fruit of vruchtgroente met yoghurt ,iets water en kruiden en specerijen voor de pit.
Zoete lassie`s zijn populair"streetfood"
Andere lassies zijn weer goed om pittige curry`s te koelen.

Frappe = superverkoelend op warme dagen,deze drankjes zelf geperst of kant en klare vruchtensap vermengd met gemalen ijs.
Let op: dat lukt alleen met een goede blender,
Anders de ijsblokjes tot gruis slaan in een schone theedoek.





Frambozen-limoen smoothie
1 1/2 kopje frambozen (vers) of 1 kopje bevroren frambozen
Je kunt de frambozen zeven om de pitjes eruit te halen
1/2 limoen, gepeld
2 kopjes ijs (geschaafd of klein gemaakte ijsblokjes)
1 1/2 kopje koolzuurhoudend bronwater

Doe alles in een blender en meng tot een gladde massa.
Serveer de smoothie koel.



Bosbessen smoothie
2 kopjes bosbessen (vers of bevroren)
1 appel, geschild en ontdaan van klokhuis
1/2 citroen, gepeld
1 1/2 kopje gewone yoghurt
1 eetlepel vanillesuiker


Doe alles in een blender en meng tot een gladde massa.
Garneren met nootmuskaat. Serveer de smoothie koel.



Kruidige Perziken smoothie
4 perziken gepeld en ontdaan van pit
1 appel, geschild en ontdaan van klokhuis
1/2 citroen, gepeld
1 1/2 kopje gewone yoghurt
Mespuntje kaneel

Doe alles in een blender en meng tot een gladde massa.
Serveer de smoothie koel.




Kiwi surprise
4 kiwi’s, geschild
2 appels, geschild en ontdaan van klokhuis
150 gram suiker
500 ml water
2 theelepels honing

Doe alles in een blender en meng tot een gladde massa. Serveer de smoothie koel.



Banaansmoothie
1 banaan
100 ml sinaasappelsap
100 ml. magere yoghurt
100 gram aardbeien
1 1/2 eetl. gebroken lijnzaad

Pureer de banaan met de sinaasappelsap, yoghurt en aardbeien.
Voeg de lijnzaad toe.



Meloen-muntsmoothie
1/2 galiameloen
1/2 limoen
8 ijsklontjes
1 takje munt
appelsap (eventueel)


Snijd de meloen in stukjes en pers de limoen uit.
Doe de ijsklontjes in een mengbeker en maal ze met behulp van de crushknop tot gruis.
Voeg de stukjes meloen en het limoensap toe en scheur de blaadjes munt in stukjes erboven. Pureer de meloen en voeg eventueel wat appelsap toe als de smoothie te dik is.

Tip:

Vervang de ijsblokjes door ene bol appelsorbetijs.



Kersensmoothie

200 gram kersen zonder pit of kersen op lichte siroop
400 ml vanilleyoghurt
4 flinke bollen amarenen-roomijs
potje rode bigarreaux (Franse vruchtjes)

Ontpit de kersen of laat ze uitlekken en vang de siroop op. Pureer de kersen met de staafmixer of in de blender tot een puree. Voeg, indien nodig, wat vocht of siroop toe. Voeg de vanilleyoghurt en het ijs toe en mix het geheel tot een schuimige smoothie in gekoelde longdrinkglazen en garneer met een satéprikker waaraan drie begarreaux zijn geregen.



Sinaasappelsmoothie

2 dl magere yoghurt
2 dl sinaasappelsap (vers)
zoetstof


Doe de yoghurt in een ruime schaal.
Schenk hierbij het sinaasappelsap en mix het mengsel met een staafmixer.
Voeg eventueel wat (vloeibare) zoetstof toe.
Zet de schaal twee uur in de vriezer en schep de massa dan even goed door.
Eventueel kan de schaal nogmaals een uur in vriezer.
Nogmaals omscheppen, in hoge glazen schenken en lekker smullen van deze smoothies