Wat is een
gezellig
dineetje zonder
lekker
voorgerechtje
Hieronder enige
receptjes die
ook op andere
tijden gegeten
kunnen worden.
Bij de
lunch....bij de
borrel of gewoon
als lekker
hapje.
|
|
|
|
|
Krabsalade.
200 gram crabfantasy of surimi
4 eieren,
250 gram radijsjes,
4 takjes peterselie,
1/8 l slagroom,
8 eetlepels mayonaise,
1 theelepel dragon,
peper, zout,
1 eetlepel citroensap
Bereiden:
Crabfantasy ontdooien,
Eieren in ca 10 min hard koken.
Onder koud stromend water afspoelen, pellen
en in blokjes snijden.
Radijsjes wassen en schoonmaken.
Radijs in reepjes snijden.
In kopje peterselie fijknippen. In kom
slagroom halfstijf kloppen.
Mayonaise, peterselie en dragon erdoor
roeren.
Op smaak brengen met peper, zout en
citroensap.
Krabsticks in de lengte halveren en daarna
in blokjes snijden.
Krab, eieren en radijs door mayonaisemengsel
scheppen.
Als brunchgerecht is het leuk deze salade de
serveren in bakjes van rode sla (
radicchio).
Hiervoor neemt men 2 kropjes van deze sla.
Maak voorzichtig zoveel bladeren los als je
nodig hebt (max 20).
Deze wassen en goed laten uitlekken.
Steeds 2 blaadjes rode sla in elkaar zetten
en vullen met de krabsalade.
Evt garneren met radijs
Bewaren in koelkast....
Lekker met toast of stokbrood.
Kalkoensalade.
Ingredienten:
400 gram kalkoenfilet
100 gram Old Amsterdam
50 gram zoete kersen
1 perzik
150 gram biogarde yoghurt (of crème fraîche)
2 theelepels suiker
1 theelepel scherpe mosterd
1 theelepel azijn
paar druppeltjes tabasco
snufje zout
2 theelepels kerrie
een takje citroenmelisse
Bereiden:
De kalkoenfilet ongeveer 20 minuten koken,
daarna in reepjes snijden.
Intussen de kersen wassen, ontpitten en
halveren.
De perzik met kokend water overgieten,
ontvellen, ontpitten en in partjes snijden.
Old Amsterdam in hele kleine blokjes
snijden.
Van de yoghurt en de kruiden een gladde saus
maken en alle ingrediënten door elkaar
mengen.
Warm of koud op vier borden serveren en met
citroenmelisse garneren.
Tip:
Lekker daarbij is vers stokbrood.
Kip Mandarijnen Salade.
4 mandarijnen,
1half gegrilleerd haantje (kant en klaar is
het snelst),
1 kleine dunne prei,
1 dl kerriesaus,
1/2 dl abrikozen/sinaasappel-dubbeldrank,
zakje gemengde salade.
Mandarijnen pellen en in partjes verdelen.
Kippenvlees van het bot halen en in kleine
stukjes verdelen.
Prei wassen en in dunne ringen snijden
Roer de dubbeldrank en de kerriesaus door
elkaar.
Verdeel de gemengde salade, kip,
mandarijntjes en de prei over 4 bordjes**.
Schep de saus erover.
Ham Kiwi Salade met Walnoten.
Ingredienten:
2 hardgekookte eieren,
2 kiwi's,
1 kleine ui
250 gr ham (maakt niet uit welke)
2 dikke plakken,
50 gr gepelde walnoten,
3 el mayo,
3 el yogurt,
1 el sinaasappelsap,
zout/peper/peterselie.
Bereiden:
Eieren koken, pellen en in stukjes snijden.
Ui schillen en in flinter-dunne plakjes
snijden.
Kiwi's schillen en in stukjes snijden.
Walnoten in stukjes hakken.
De ham in repen snijden.
Maak van de mayo, yogurt en sinaasappelsap een
sausje.
Op smaak brengen met zout en peper.
Schep hierdoor de ui, ei, kiwi en de helft
van de walnoten.
Verdeel de hamrepen over de coupes en
verdeel het kiwi-mengsel erover
Garneren met peterselie en rest van de
walnoten.
Makreelmousse
Ingredienten:
4 sesamcrackers,
200 gr makreelmousse,
rijpe avocado,
50 gr mon-chou,
peper,
citroensap,
plukje peterselie voor garnering.
Bereiden:
Avocado schillen en pureren met de staafmixer,
citroen uitpersen
Verdeel de mousse over de 4 crackers.
Roer de mon-chou romig en spatel dit door de
gepureerde avocado.
Peper en 1 theel citroensap toevoegen.
Doe dit mengsel over in een spuitzak en
garneer de mousse met een fraaie toef puree.
Leg de crackers op een klein bordje en garneer
ze met een takje peterselie en een reepje
citroenschil (v.d. rasp).
Gebakken Champignons.
Ingredienten:
2 bakjes (kastanje) champignons,
1 el olijf olie,
uitje,gesnipperd,
4 el witte wijn,
1 á 2 el tomatenpuree,
sap van 1 citroen,
1 laurier-blaadje,
wat rozemarijn,
zwarte peper,
kropje sla.
Bereiden:
Steeltjes van de champignons verwijderen
en indien nodig, even met een
bosteltje afvegen.
Ui schillen en snipperen. Citroen uitpersen.
Sla voorzichtig wassen en droog deppen
Verwarm de olijfolie in een koekenpan op een
matig vuur.
De ui fruiten tot ze glazig ziet.
Doe er de champignons bij en bak ze mooi
bruin.
Vermeng de wijn met het tom.puree en
citroensapen voeg toe aan de champignons.
Kruiden erbij en 10 min. zachtjes laten
sudderen.
Laten afkoelen in de saus.
Leg de sla op de bordjes en verdeel er de
champignons en de saus erover.
Lekker met een snee boerenbrood of met wat
toast.
Gevulde Paprika`s
Ingredienten:
2 kleine rode en 2 kleine groene paprika's,
2 stengels bleekselderij,
2 ons garnalen,
1 vleestomaat,
3 augurkjes,
5 el yogonaise (of mayo),
2el whiskycocktailsaus,
1el citroensap,
zout,
cayennepeper,
paprikapoeder,
1 citroen,
wat peterselie
Bereiden:
Snijd op ongeveer 2/3 van de bovenkant van de
paprika's af.
Verwijder de zaadlijsten en haal van het
kapje het kroontje eraf en verwijder de
zaadjes.
Van de overgebleven paprika kleine stukjes
snijden maar behoud iets van de rode voor
garnering. Bleekselderij in kleine reepjes
snijden.
Tomaat ontvellen en in stukjes snijden.
Leg de paprika's ca. 10 min in zachtjes kokend
water, en laat ze daarna op z'n kop goed
uitlekken. Kook zo ook de reepjes
bleekselderij gaar.
Augurkjes fijnhakken en vermeng deze met de
stukjes tomaat,stukjes paprika
(beh. die voor de garn.)bleekselderij en de
garnalen
(bewaar er een paar voor garnering).
Roer van de yogonaise, cocktailsaus en
citroensap een sausje.
Breng op smaak met zout, paprikapoeder en
cayennepeper.
Vermeng de saus met de salade en laat alles
15 min. intrekken in de koelkast.
Vul de 4 halve paprika's met de salade en
garneer met wat garnalen, stukjes paprika,
schijfje citroen en een plukje peterselie
Gevulde
meloen met Garnalen
Ingredienten:.
4 kleine
meloenen,
250 gr garnalen,
sap van een halve citroen,
kleine komkommer,
4 halve tomaten,
85 gr geschaafde geroosterde amandelen,
1 sinaasappel,
4 el olie,
3 el slagroom,
zout / peper,
2 el fijngehakte munt,
4 takjes munt voor de garnering,
mespuntje suiker.
Bereiden:
Meloen
door de helft, ontdoen van zaden.
Snijd een klein plakje van de kant af waar
hij op moet staan zodat hij niet kan
omvallen.
Haal voorzichtig en zo heel mogelijk de
meloen "leeg", tot een laagje van ca 1/2 cm.
Het overige vruchtvlees in stukjes snijden.
Komkommer schillen en in blokjes snijden.
Tomaten ontvellen, zaadjes eruit en in
reepjes snijden.
Sinaasappel schillen en in partjes verdelen,
(evt. kun je de partjes ontdoen van het
velletje,
is wel wat gepriegel maar pers. vind ik dat
lekkerder.
Meng olie, citroensap en slagroom tot een
sausje.
Roer daar de munt zout / peper en suiker
doorheen.
Schep meloenstukjes, sinaasappelpartjes,
groenten en garnalen door elkaar
en verdeel het over de meloen-helften.
Santa`s
Cocktail
Ingredienten:
Voor de cocktail:
1 dikke plak magere ham, in kleine
blokjes gesneden
2 schijven ananas, in stukjes gesneden
12 witte asperges, in stukjes gesneden
Voor de cocktailsaus:
1 dl. slagroom
1 dl. mayonaise
1/2 dl zoete sherry of vruchtensap
een paar druppels citroensap
1 eetl. tomatenketchup
Bereiden:
Alle
ingrediënten koelen, behalve de mayonaise.
Klop de slagroom bijna stijf en vermeng het
met de overige bestanddelen.
de saus met de citroensap en evt. zout goed op
smaak afmaken
Neem 4 mooi glazen coupes en druk ze even, met
de rand, in een schoteltje met citroensap en
daarna in zeer fijngehakte peterselie.
Meng asperges, ham en ananas voorzichtig door
elkaar en schep het in de coupes.
Verdeel de saus erover
|
|
|
©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005
|