Met deze heerlijke broodjes bent u verzekerd
van een feestelijke lunch


Italiaanse Ham met Mango

2 eetlepels zachte boter
4 sneetjes ontkorst meergranenbrood
1 kropje radicchio
200 gram parmaham in dunne plakjes gesneden
1 verse mango
8 vers gesneden basilicumblaadjes
extra vergine olijfolie
verse takjes basilicum voor garnering

Besmeer de sneetjes brood met boter
en snijd ze diagonaal doormidden
Leg op elk stukje brood een blaadje radicchio
Snijd de vetrandjes van de ham en
drapeer de ham op de radicchio
Schil de mango en snijd hem in schijfjes
Leg op de ham 3 schijfjes mango
en bestrooi met basilicum
Beprenkel de broodjes met olijfolie
Garneer ze met takjes basilicum

Pittige kip Sandwich

Deze pittige kip kan ook in een pitabroodje worden geserveerd
Snijd de kip dan voor het marineren in dobbelsteentjes en rijg de
stukjes kip aan satéstokjes

1 eetlepel sojasaus
1 theelepel heldere honing
1 theelepel sesamolie
1 teentje geperste knoflook
175 gram kipfilet
4 sneetjes witbrood
25 gram taugé
25 gram rode paprika in smalle reepjes
2 takjes verse peterselie voor garnering
Voor de pindasaus :
1 1/2 theelepel zonnebloemolie
1 1/2 gesnipperde ui
1 teentje geperste knoflook
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
1/4 theelepel chilipoeder
5 theelepels pindakaas
2 eetlepels water
1 theelepel sojasaus
1/2 theelepel citroensap


Maak eerst de pindasaus
Verhit de olie in een pan en fruit de ui glazig
Voeg de knoflook toe met de specerijen en bak het al roerend 1 minuut
Voeg de pindakaas met water toe en breng de saus aan de kook
Blijf de saus goed roeren
Leg de deksel op de pan en laat de saus 5 minuten sudderen
Doe de pindasaus in een kom en roer de sojasaus en citroensap erdoor
Verhit de grill
Meng de sojasaus, honing, sesamolie en knoflook in een kom
Kwast de kipfilet met dit sausje
Gril de kip 4 minuten aan beide kanten
Snijd de kip in dunne plakken
Besmeer twee sneetjes brood met pindasaus
Leg de plakjes kipfilet erop en besmeer de de kipfilet met nog wat pindasaus
Verdeel de taugé en rode paprika over het belegde brood
en dek af met het andere sneetje brood
Garneer het gerecht met peterselie
Geef de overgebleven pindasaus er apart bij



Sandwich van Ciabatta

Neem bij voorkeur Italiaanse ciabatta in plaats van Frans stokbrood voor deze
sandwich met zongedroogde tomaten

Ingredienten:

4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels pesto
1 ciabatta
100 gram mozzarella in plakjes gesneden
100 gram parmaham in plakjes gesneden
4 pruimtomaten in schijfjes gesneden
verse basilicumblaadjes voor garnering

Bereiden:

Meng de mayonaise en pesto in een kom
Snijd de ciabatta in de lengte door en besmeer
beide helften met het pesto-mayo-mengsel
Leg de mozzarella op de onderste
helft van he tbrood
Leg de parmaham op de kaas en verdeel
de tomaatschijfjes en basilicum erover
Dek af met de bovenste helft van het brood
snijd de ciabatta in drie stukken
en garneer met takjes basilicum



Sandwich met salami

Ingredienten:

Een Amerikaanse specialiteit, die behalve met
salami naar smaak belegd kan worden
met ei, kaas, rauwkost en tonijn
2 harde puntbroodjes
2 eet;epels zachte boter
paar blaadjes lollo rosso
100 gram Amerikaanse koolsalade
100 gram Italiaanse salami in plakjes gesneden
1 tomaat in schijfjes gesneden
2 eetlepels mayonaise
 

Bereiden:

Snijd de harde broodjes niet geheel door
Vouw het broodje open en
besmeer beide helften met boter
Beleg de broodjes met de sla
en daarop een lepel koolsalade
Vouw de plakjes salami dubbel
en leg ze op de koolsalade
Verdeel er nog wat sla
schijfjes tomaat en mayonaise over

Broodje omelet

Ingredienten:

Dien voor de verandering eens een broodje omelet op
4 harde puntbroodjes
3 eetlepels ketchup
8 eieren
handvol gehakte bieslook
50 gramzongedroogde tomaten in stukjes
50 gram boter
handvol waterkers
zout
zwarte peper

Bereiden:

Snijd de puntbroodjes door en hol ze een beetje uit
Besmeer de broodjes met ketchup
Breek de eieren en klop ze in een kom
Voeg 4 eetlepels water, bieslook en de stukjes zongedroogde tomaat toe
Breng het op smaak met zout en peper
Smelt een kwart van de boter in de koekenpan
Schenk een kwart van het eimengsel erin
Til na enkele seconden de randen op om het vloeibare gedeelte eronder te laten lopen
Herhaal dit tot de omelet vast is geworden
Bak de omelet op laag vuur tot de bovenkantnog iets vochtig is
Vouw de omelet dubbel en laat deze uit de koekenpan op het broodje glijden
Bak op dezelfde wijze nog drie omeletten
Garneer de broodjes met waterkers


Sandwiches met komkommer

Deze traditionele populaire
"high tea" sandwiches
zijn eenvoudig te bereiden
Marineer de komkommerschijfjes 30 minuten
 

Ingredienten:

1/2 komkommer
2 eetlepels witte wijnazijn
50 gram zachte boter
8 sneetjes witbrood
zout
zwarte peper
komkommervlinders voor garnering

Bereiden:

Snijd een stuk komkommer af voor garnering
Schil de rest van de komkommer en
snijd hem in dunne schijfjes
Leg de schijfjes in een kom
voeg de azijn toe en laat het
een half uur marineren
Besmeer het brood met boter en
schik de schijfjes op de sneetjes
Strooi naar smaak zout en peper over
de komkommerschijfjes
Dek af met een ander sneetje
Druk de sandwiches iets aan en
snijd de korstjes eraf
Snijd elke sandwich in vier driehoekjes
Leg de sandwiches in de vorm
van een waaier op een bord
Garneer met de komkommervlinders



Bagels met zalm

Ingredienten:

2 bagels
100 gram roomkaas
1 theelepel citroensap
1 eetlepel vers geknipte bieslook
beetje melk
100 gram gerookte zalm
zout
zwarte peper
schijfjes citroen voor garnering
takjes dille voor garnering

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden
Verpak de bagels in alu-folie en verwarm ze 10 minuten in de oven
Meng de roomkaas met citroensap bieslook en melk om het mengsel te verdunnen
Breng het op smaak met zout en peper
Snijd de bagels overdwars doormidden en smeer de roomkaas op de onderste bagelhelften
Schik de gerookte zalm op de roomkaas en dek ze af met de bovenste bagelhelften
Garneer de bagels met citroenschijfjes en takjes dille



BLT sandwich

Ingredienten:

4 sneetjes brood naar keuze
1 eetlepel zachte boter
paar blaadjes knapperige sla
1 tomaat in plakjes gesneden
8 plakken bacon
2 eetlepels mayonaise

Bereiden:

Besmeer twee sneetjes brood met boter
Leg de sla op het brood en
dek af met plakjes tomaat
Gril de bacon knapperig
Leg de bacon op de tomaat
Besmeer de andere twee sneetjes met mayonaise
Leg het sneetje op de bacon, druk ze iets aan
en snijd ze diagonaal in tweeën
Serveer de sandwiches direct



Pastrami op Roggebrood

Ingredienten:

2 eetlepels zachte boter
4 dunne sneetjes roggebrood
1 eetlepel Duitse mosterd
100 gram pastrami
4 augurken
radijschrysant voor garnering
lente-ui-kwast voor garnering

Bereiden:

Besmeer twee sneetjes brood met boter
en de andere twee met mosterd
Leg de pastrami op de mosterd
Snijd de augurken overlangs in plakjes
Leg de augurken op de pastrami, dek af
met andere sneetjes brood
en druk het stevig aan
Rooster de sandwich aan beide kanten
onder de grill goudbruin
Garneer met een radijschrysant
en een lente-ui-kwast



Clubsandwich

Ingredienten:

2 eetlepels zachte boter
2 sneetjes bruinbrood
1 sneetje witbrood
2 plakjes rosbief
1 theelepel mierikswortelrelish
paar blaadjes frisëesla
1 tomaat in plakjes gesneden
1/2 geschilde avocado in plakjes
2 eetlepels mayonaise
wortelkrullen voor garnering
gevulde olijven voor garnering

Bereiden:

Besmeer de sneetjes bruinbrood aan één kant
met boter en het sneetje witbrood
aan beide kanten
Bedek een sneetje bruinbrood met rosbief
een beetje mierikswortelrelish en sla
Leg hierop eerst het sneetje witbrood
en dan de schijfjes tomaat en avocado
Smeer hier mayonaise overheen en dek af
met het overgebleven sneetje brood
Druk de sandwich iets aan en
snijd hem diagonaal tweemaal door
Prik de wortelkrullen en gevulde olijven aan
cocktailprikkers en steek ze in de sandwiches

Tip van de kok

Om mierikswortelrelish te maken mengt u
in een kom 3 eetlepels kwark
4 theelepels grove mosterd en
4 theelepels mierikswortelsaus