Nederland,
tuin van West-Europa en leverancier van
kwalitatief hoogwaardige groente- en
fruitproducten.
Nederland dankt zijn
naam als tuin van Europa aan zijn
gunstige ligging ten opzichte van
afzetmarkten, de kwaliteit en
eeuwenlange ervaring in het telen van
groente en fruit.
Ook het gunstige
klimaat werkt in ons voordeel.
Achter de
genoemde aspecten staan natuurlijk de
mensen, die met behulp van hun
uitstekende kennis het optimale uit deze
onderdelen halen.
Er is geen land ter
wereld, dat meer tuinbouwproducten naar
zoveel landen exporteert dan Nederland.
Er zijn verschillende slasoorten
waarvan kropsla de belangrijkste is
Kropsla is één van de vier belangrijkste
tuinbouwproducten die in Nederland onder
glas worden geteeld.
Onder kropsla wordt
verstaan het bovengrondse gedeelte van
gekweekte soorten sla.
Deze slasoort is
de meest gebruikte soort in Nederland.
Goede kropsla moet aan de volgende eisen
voldoen
-
vers zijn.
-
intact zijn.
-
voldoende ontwikkeld zijn.
-
vrij van parasieten.
-
geen vreemde geur hebben.
-
geen kleurafwijkingen hebben.
Kropsla leverd aan energie 51 kj=12
kcal. per 100 gram eetbaar gedeelte.
IJsbergsla...
Ijsbergsla
wordt volop in Nederland gekweekt en
wint aan populariteit ten opzichte van
de kropsla.
Dat is voornamelijk te
danken aan het feit dat deze knapperiger
van smaak is en langer houdbaar.
Ijsbergsla ziet eruit als een losbladige
kool, met dicht op elkaar liggende,
geelgroene, glanzende bladeren.
Ze is
bros , knapperig, stevig en toch mals.
De bladeren zijn enigszins doorzichtig,
zodat het lijkt of ze bevroren zijn,
vandaar de naam.
De smaak van ijsbergsla
is pittiger en geuriger dan die van
kropsla
Eikebladsla...
Eikebladsla, feuille-de-chêne is een
losse, gekrulde sla die geen krop vormt.
Ze is zowel in het rood als in het groen
verkrijgbaar.
Deze slasoort wordt
voornamelijk geteeld in Frankrijk.
Ze is heel mals en zacht.
De buitenste
bladeren kunnen ook gestoofd gegeten
worden.
Zeer geschikt voor decoratie
doeleinden bij salades, door de kleur en
vorm.
Veldsla....
Veldsla,
ook wel ezelsoren genoemd, is een
winter- en voorjaarsgroente, die in
Nederland wordt gekweekt, maar die we
ook importeren uit Frankrijk en België.
De groente wordt jong geoogst en is rauw
zo zacht en smakelijk, dat ze vrijwel
nooit gekookt gegeten wordt.
Veldsla wordt in ruim water gewassen en
van het wortelvoetje ontdaan.
Fijnsnijden is niet nodig.
Veldsla kan ook mooi dienen als
garnering of broodbeleg.
Een stamppot
van rauwe veldsla is ook een prima optie.
Krulandijviesla...
Krulandijvie of frisé komt
hoofdzakelijkin Zuid-Europa voor en
wordt bij ons geïmporteerd uit Frankrijk,
Italië en belgië. Ze wordt in ons land
op beperkte schaal geteeld.
Door het zachte blad kan krulandijvie uitstekend
rauw gegeten worden.
Maak de groente net
zo schoon als kropsla en halveer de krop
zodat de bittere pit er makkelijk
uitgesneden kan worden.
Snijd de halve kroppen in smalle reepjes,
te beginnen bij de bladtop en gebruik de
krulandijvie als kropsla.
De groente kan
ook gestoofd of als vulling in soep
worden gegeten.
Roodlofsla...
Dit is een
variëteit van de kropsla en dankt zijn
naam aan de rode kleur. De kropjes zijn
zo groot als een vuist en groeien op een
wortel.
Vaak is er bij het oogsten een
stukje van de wortel blijven zitten, dat
meegegeten kan worden en ervoor zorgt
dat de sla langer vers blijft.
De kropjes hebben wijnrode bladeren met
witte nerven, ze zijn stevig en toch
mals en knapperig.
De smaak is wat bitter.
Ze kan enige
dagen bewaard worden.
Er bestaat ook een
roodlof dat is echter familie van de
witlof, en heeft ook de vorm van witlof.
Bataviasla...
Lijkt op
eikebladsla maar is compacter van vorm
met stevige bladeren.
De smaak is zacht en een beetje bitter.
Het is een weinig voorkomende soort en
is dan ook niet gemakkelijk te kopen.
Romeinsesla...
Dit is een
recht omhoog groeiende binsla.
Door het dichtbinden van de bladeren aan de top
bleekt het hart en blijft dit zacht.
De buitenste bladeren zijn vrij stug en
kunnen goed gestoofd worden(3-5)min.
De smaak is dan tussen die van spinazie en
andijvie in.
Het binnenste deel is zeer
geschikt om rauw te eten; de smaak is
dan iets wranger dan van kropsla.
Ze
wordt ook net als kropsla klaar gemaakt,
en ook spinazierecepten zijn geschikt
voor deze sla.
Lollorossosla...
Deze soort
is zeer decoratief en wordt veel
gebruikt voor garnering.
Echter, deze
sla is ook heel geschikt om een goede
slaschotel van te maken, vaak in
combinatie met een andere soort zoals
ijsberg of kropsla.
Ze is iets bitterder
van smaak maar overheerst niet.
De kleur
van deze slasoort maakt haar mede
aantrekkelijk voor een combinatie.
Lollobiondosla...
Dit is de
groene Lollo soort.
En iets minder bitter dan de rode.
Molsla...
Molsla
wordt in het Frans pissenlit genoemd en
is het blad van de paardebloem.
De gekweekte soort heeft vrij brede en
lange bladeren.
Ze groeien in een rozet.
In Frankrijk is het een geliefde
slasoort.
De smaak is bitter en doet het
uitstekend in combinatie met uitgebakken
spekjes.
Frisee sla
Frisée is een groengele bladgroente, die
uitgroeit tot een grote, platte roos.
De binnenbladeren zijn geler dan buiten
bladeren.
De krop groeit als een krop met losse
brede bladeren.
Het verschil tussen frisee en gewone
andijvie zit hem in dunnere smallere
gekrulde bladeren.
Schoonmaken en bewaren
Haal de bladeren van de krop en scheur
ze na het wassen en drogen in stukjes.
Snijd frisee liever niet, want dan gaat
het krullerige effect verloren.
Frisée is twee tot drie dagen houdbaar
in de koelkast.
Bewaar frisée in een open plastic zak...