Bietjes

Bietjes is een supergezonde groente. Zo bevatten bietjes veel ijzer.
Ook hebben bietjes een reinigende werking.
Gekookte bietjes kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
Maar natuurlijk kun je ze ook zelf koken.
Afhankelijk van de dikte kan dit variëren van 40 minuten tot een uurtje.

Prik tijdens het koken regelmatig in de bieten om te controleren of ze al zacht zijn.
Spoel ze daarna af met koud water en laat afkoelen zodat je de schil van de bietjes kunt afpellen.
Pas op voor spetters!



De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet.
Rode bieten hebben meestal een ronde vorm.
Daarnaast bestaan er ook variëteiten met langwerpige vormen en met geel en wit vruchtvlees.
De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt.

De rode biet wordt gedurende het hele jaar aangeboden.
Er is een verschil tussen zomer- en winterbieten.
Zomerbieten zijn vrij klein ten opzichte van de winterbieten.
In de wintermaanden komen de bieten zelfs zonder loof en meestal gekookt in de handel.
Men rekent ongeveer 250 tot 350 g gekookte rode bieten per persoon.
Voor salades rekent men een 100g per persoon.

Met een bakje geraspte bietjes maak je een snelle salade door wat mayonaise en een flinke schep mosterd er door te mengen.
Breng op smaak met zout en peper

Haringsalade met Rode Bietjes

Ingredienten:

4 zoute haringen in reepjes van ca. 3 cm
1 eetlepel citroensap
1 1/2 eetlepel grove mosterd
4 eetlepels olijfolie
1/2 eetlepel fijngehakte peterselie
2 gekookte bietjes in blokjes (ca. 200 g)
1 appel geschild en in dunne schijfjes
200 g gemengde sla
zout en peper

Bereiden:

Klop in een kommetje het citroensap met 2 eetlepels water, de mosterd, de olijfolie en peterselie tot een dressing. Voeg zout en peper toe
Schep in een kom de bietjes en 2 eetlepels dressing door elkaar
Verdeel de gemengde sla over vier diepe borden en schep de bietjes in het midden
Leg de plakjes appel en de reepjes haring erop en sprenkel de rest van de dressing erover

Borsjt (bietensoep)

Ingredienten:

2 potten vleesfond (à 4 dl)
2 rauwe rode bieten, geschild, grof geraspt
2 el citroensap
50 g kasha (geroosterde boekweit)
2 gekookte rode bieten, geschild
2 eiwitten
1 1/2 dl rode wijn
zout, versgemalen peper
klein bosje bieslook, geknipt

Bereiden:

Breng de fond met 1/2 l water, de rauwe bieten en het citroensap zachtjes aan de kook.
Houd ± 20 min. tegen de kook aan tot de bouillon mooi rood is.
Kook intussen de kasha in ruim water in ± 5 min. gaar.
Giet de kasha af, roer de korrels los en laat ze afkoelen.
Zeef de soep, vang het vocht op en druk de bietenpulp extra uit.
Steek intussen met een kleine meloenbolletjes uisteker zoveel mogelijk bolletjes uit de gekookte bietjes.
Zet kasha, bietenbolletjes en afgekoelde bouillon tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Klop met een garde het eiwit door de bouillon en breng al kloppend aan de kook.
Laat de bouillon zonder kloppen of roeren koken tot er geen schuim meer ontstaat.
Zeef de bouillon door dubbelgevouwen kaasdoek boven een pan.
Roer de wijn, bietenbolletjes en kasha door de bouillon en laat de soep door en door warm worden (niet meer koken).
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over 8 borden en bestrooi met bieslook.

Kasha is te koop bij natuurvoedingswinkels.
Je kunt het ook zelf maken door boekweitkorrels in een droge koekenpan goudbruin te roosteren.



Rode Bietjes met Mandarijntjes

Ingredienten:

400 gram gekookte rode bieten
1 blikje mandarijntjes (nettogewicht ca. 280 gr.)
1/2 theelepel maïzena
mespunt gemalen piment
1/2 eetlepel fijngeknipte bieslook
peper en zout

Bereiden:

Pel de bietjes en schaaf ze boven een schaal in plakjes.
Laat de mandarijntjes uitlekken en vang het vocht op.
Schenk 2 eetlepels mandarijnenvocht bij de bietjes.
Verwarm de bietjes, afgedekt, ca. 3 minuten op vol vermogen (ca. 700 watt) in de magnetron.
Roer de maïzena met 1 eetlepel mandarijnenvocht en de gemalen piment tot een glad papje.
Houd de schaal schuin en roer het maïzenapapje door het groentenat.
Schep de mandarijntjes erdoor en verwarm de groente, afgedekt, nog ca. 2 minuten op vol vermogen.
Schep de bieslook erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Salade van Rode Bietjes

Ingredienten:

500 gram bietjes
1 ui
1 elstar appel
mayonaise
peper &  zout

Bereiden:

Was de bietjes goed verwijder de wortels en kook ze in water in ca 1 uur gaar,
haal na afkoelen de buitenste schil van de bietjes af.
Rasp de bietjes grof met een rasp of hak ze grof in de keuken machine,
schil de appel en rasp ook deze .
Doe dit zelfde met de ui,roer de bietjes appel en ui door elkaar.
Voeg er 2 eetlepels mayonaise bij en roer goed door elkaar.
Koud serveren erg lekker bij vis en gebakken aardappels.



Ovenschotel met bietjes en hachee

Ingredienten:

1 kg rode bieten vers of gekookt
2 dl water
100 gram boter
peper
zout
4 kruidnagels
2 tl suiker
1 1/2 dl azijn
4 uien
2 afgestreken el aardappelzetmeel
1 kg aardappelen
2 dl melk
400 gram runderpoulet
1 el bloem
1 laurierblad
500 ml bouillon van een bouillonblokje
paneermeel

Bereiden:

Snij de runderpoulet in stukjes en bak dit in 50 gram boter bruin.
Voeg 3 in ringen gesneden uien toe en bak deze even mee.
Voeg al roerende 1 el bloem toe en laat dit ook even mee garen.
Voeg 500 ml hete bouillon, 3 el azijn, 1 lauierblad, 2 kruidnagels en één mespunt suiker toe.
Laat het geheel in circa 1 1/2 uur stoven, roer af en toe.
Verwijder de kruiden.
Spoel de verse bieten af en laat ze in ruim water koken tot het vel los laat (circa 1 uur)
Stroop de bieten en snij ze in dunne plakken.
Breng 2 dl water aan de kook met zout, peper, 2 kruidnagels, 2 tl suiker, 3 el azijn, 1 gesneden ui.
Bind het geheel met 2 afgestreken el aardappelzetmeel en laat de pakken biet 10 min hierin meestoven.
Doe het geheel in een vergiet en laat uitlekken.
Schil de aardappelen, was ze en snij ze in vieren.
Kook ze in circa 15 min. gaar met wat zout.
Giet ze af.
Breng 2 dl melk, de rest van de azijn en 20 gram boter aan de kook.
Pers de aardappelen met een pureeknijper tot puree en roer de warme melk-azijnmengsel er doorheen.
Vet een ovenvaste schaal in.
Doe de hachee op de bodem, vervolg met een laag puree, daarop de uitgelekte bieten en afsluiten met de rest van de puree.
De bovenste puree gladstrijken.
Bestrooien met paneermeel en stukjes boter.
In een oven van 180 graden C. in 15 min. een mooi korstje laten krijgen.



Witlof Rode Biet Salade

4 stronken witlof
klein potje rode bieten
1 kleine ui
1 appel
75 gram walnoten
3 eetlepels (yoghurt)mayo
peper en zout


Was de witlof en snijd deze in kleine stukjes.
Snijd de schijfjes rode biet in kleine stukjes en doe deze samen met de gesneden witlof in een saladekom.
Snijd de appel in kleine stukjes en meng deze ook met de witlof en rode biet.
Meng vervolgens het geheel goed door met de mayo en voeg tenslotte de gesnipperde ui en walnoten toe.
Voeg peper en zout naar smaak toe
Nog even omroeren

Fris Slaatje van Haring en Bietjes

Ingredienten:

2 haringfilets (zuur)
1 rode biet
1 aardappel (Bintje)
1 appel (Jonagold)
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel mayonaise
takje dille
peper
zout

Bereiden:

De aardappelen gaarkoken in de schil en laten afkoelen.
De aardappelen en de appelen schillen en in kleine blokjes snijden.
Besprenkelen met citroensap tegen het verkleuren.
De haringfilets in dunne plakjes of in vierkantjes snijden.
De blokjes aardappel, appel en haring mengen met de mayonaise
en deze salade op smaak brengen met peper en zout.
De rode bietjes in dunne plakjes snijden.
De plakjes rode biet in waaiervorm op een schaaltje schikken,
daarop de salade leggen en garneren met takjes dille.



Opgelegde Eieren met Rode Biet

Ingredienten:

4 eieren (hardgekookt)
1 rode biet
1 wortel
1 paprika (rood)
7 cl azijn
2 eetlepels suiker (bruin)
0.5 eetlepel dille (fijngehakt)
0.5 eetlepel marjolein (fijngehakt)
peper
zout

Bereiden:

De eieren aan de bolle zijde prikken met een eierprikker of een naald
Gedurende 8 minuten koken in water waaraan een scheutje azijn werd toegevoegd.
De gekookte eieren laten schrikken in koud water en afpellen.
De ongeschilde biet gaarkoken in gezouten water. Schillen en in schijfjes snijden.
De wortel diagonaal in schijfjes snijden en krokant gaarkoken in gezouten water.
De paprika in reepjes snijden en beetgaar koken in het wortelwater.
In dit kooknat de suiker, de azijn en de kruiden roeren. Laten doorkoken en de groenten opnieuw toevoegen. Na een minuut van het vuur halen.
De gekookte eieren in een bokaal leggen en er de groenteazijn over gieten. De pot zorgvuldig sluiten en voor minstens 24 uur op een koele plaats zetten.
De opgelegde eieren bewaren een week.
Ze zijn een ware lekkernij bij een groenteslaatje.


Tournedos Meyerbeer


Ingredienten:

600 g tournedos
8 aardappelen (Charlotte)
4 uien
1 eetlepel reuzel
20 g boter (geklaard)
4 eieren
0.5 krop krulsla
4 augurkjes (zoetzuur)
1 potje rode biet op azijn
peper
zout

Bereiden:

De aardappelen wassen en koken in de schil.
Schillen, laten afkoelen en in plakjes van 1 centimeter dik snijden.
De uien schillen en in vieren snijden.
De aardappelen en de uien goudkleurig bakken in reuzel. Op smaak brengen met zout en peper.
Het vlees in gelijke stukken verdelen van 150 gram elk. De boter verhitten in een andere pan en de tournedos op hoog vuur gedurende 3 minuten aan elke kant bakken. Warm houden tussen 2 diepe borden.
Intussen de spiegeleieren bakken in een derde pan.
De aardappelen en de ui in het midden van de warme borden schikken, de tournedos erop leggen en afwerken met een spiegelei.
Versieren met krulsla, schijfjes augurk en rode biet. Dadelijk opdienen.



Salade Bietjes met Haring en Komkommer
 

Ingredienten:

250 gram gekookte rode bieten
1 grote komkommer
dillegroen
3 bosuitjes
3 haringen
6 sneetjes Fries roggebrood
1 1/2 deciliter honing-mosterddressing
1/2 deciliter vloeibare honing
zout en peper

Bereiden:

Snijd de bieten in plakjes.
Snijd de komkommer in plakjes.
Snijd van 15 gram verse dille het groen fijn.
Snijd de bosuitjes in smalle ringen.
Snijd de haringen in vierkante stukjes.
Snijd de roggebroodsneetjes in vierkante stukjes, ter grootte van de haringstukjes.
Meng de helft van de mosterddressing met de honing

Meng de bieten met extra zoete dressing en de bosuitjes.
Meng de komkommer met de ‘gewone’ mosterddressing en het dillegroen.
Leg de haringstukjes tussen twee roggebroodstukjes.
Verdeel alles over twee borden en voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Ik vind bietjes als salade het lekkerst
Er zijn vele versies van een lekkere salade
Deze maak ik al jaren op deze manier
Je kunt ook de kaas weglaten als je daar niet van houd
Of fetakaas gebruiken i.p.v. geitenkaas
Zilveruitjes en fijn gesnipperde augurk erdoor is ook lekker
Rucola is ook niet verplicht maar is lekker en staat leuk



Bietensalade met Geitenkaas

Ingredienten:

500 gram bietjes
150 gram geitenkaas (feta mag ook)
1 Sjalot (fijn gesnipperd)
Walnoten (optioneel)
Een handvol rucola

Dressing:

2 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap
peper en zout
1 a 2 flinke eetlepel mayonaise

Bereiden:

Klop alles voor de dressing door elkaar
Breng op smaak met peper en zout
Zet even opzij.
Maak de bietjes schoon en rasp ze (grove rasp of snij ze in kleine blokjes)
Snipper het sjalotje fijn
Doe dit bij de bietjes
Verbrokkel de geitenkaas (of feta)
Doe dit ook bij de bietjes
Doe de dressing erover en hussel dit voorzichtig door elkaar
Rooster de walnoten even in de koekenpan
Laat ze afkoelen
Doe de rucola in een schaal
Schep er het bietenmengsel over
Strooi er de geroosterde walnoten over (niet persee nodig)