Gebakken rijst met ananas en monchou

300 gr. rijst
zout en peper
2 uien
3 teentjes knoflook
1 rood Spaans pepertje
1 verse ananas
200 gr. Monchou (room kaas)
150 gr. hamblokjes
2 eetlepels sojasaus
2 eieren
125 gr. gepelde garnalen
4-5 eetlepels gesnipperde koriander

Kook de rijst gaar. Snipper de ui en de knoflook.
Snijd het pepertje in ringen. snijd het vruchtvlees van de ananas in stukjes en hol de ananas verder uit. Snijd de Monchou in stukjes.
Roerbak de ui en knoflook in +/- 3 min.
Voeg de ham en peper toe en roerbak alles nog +/- 1 min.
Roer de sojasaus en de losgeklopte eieren erdoor en roerbak tot de eieren gestold zijn.
Schep de rijst erdoor en roerbak het geheel totdat het goed gemengd en door en door warm is.
Roer de ananas en de garnalen erdoor.
Breng het gerecht met sojasaus en peper op smaak.
 Schep de blokjes Monchou en de koriander erdoor.
Leg de ananas helften op een schaal en vul ze met het rijst mengsel.

Gebakken rijst met ham en garnalen

350g rijst
2 eetlepels olie
2 eieren
zout
150g ham
100g garnalen
1 eetlepel sojasaus

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Klop de eieren los met wat zout.
Verhit de olie in de wok,
giet de eieren in de wok en voeg de gare rijst toe als het ei bijna is gestold.
Schep de rijst erdoor tot de korrels met ei zijn vermengd.
Snijdt de ham in reepjes en roer deze met de garnalen door de rijst.
Roer er nog wat sojasaus door


Rijst met gehakt uit de oven

2 uien
2 rode paprika's
250g prei
500g gehakt
2 eetlepels shoarmakruiden
15g boter
peper
zout
400g rijst
1 dl room
2 eieren.
150g geraspte kaas

Maak de uien schoon en snipper ze.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes.
Maak de prei schoon en snij deze in ringen.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit de boter in een pan en bak hierin het gehakt rul.
Voeg de shoarma kruiden en wat peper en zout toe.
Doe er dan de uien, paprika's en de prei erbij en bak dit 5 minuten.
Schep de rijst door het gehaktmengsel.
Vet een ovenschaal in en schep hierin de rijst.
Klop de eieren met de room, wat zout en peper door elkaar en giet dit over de rijst.
Strooi er de geraspte kaas over en zet het gerecht 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Rijst met kippelevers

400g rijst
50g spekblokjes
2 uien
1 rode paprika
100g champignons
400g kippenlevers
zout
peper
paprikapoeder


Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Maak de uien schoon en snipper deze.
Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine reepjes.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Snijd de kippenlevers wat kleiner en bestrooi ze met wat peper en zout.
Bak in een pan de spekblokjes uit en fruit hierin eventjes de uien.
Voeg dan de kippenlevers toe en bak deze even mee.
Doe dan de paprika, champignons, zout, peper en paprikapoeder erbij.
Laat dit 10 minuten zachtjes bakken.
Schep dan de rijst erdoor en laat het gerecht goed warm worden



Rijst met mosselen

400g rijst
zout
peper
2 uien
1 teentje knoflook
300g gekookte mosselen
gehakte peterselie


Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Pel de ui en het knoflookteentje en snipper ze fijn.
Verhit in een pan de olie en fruit hierin eventjes de ui en knoflook.
Bak dan de mosselen even mee en voeg een beetje peper toe.
Schep dan de rijst met de peterselie door de mosselen

Rijst met shoarma

500g shoarmavlees
boter
2 tomaten
1 rode paprika
1 prei
400g witte rijst
1 blikje maïs
1 ui

Ontvel de tomaten en snij ze in stukjes.
Maak de paprika schoon en snij hem in stukjes.
Maak de prei schoon en snij hem in ringetjes.
Laat de maïs uitlekken.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit wat boter in een pan en bak hierin het vlees bruin en gaar.
Voeg dan de tomaten, paprika, prei en maïs toe en bak dit even mee.
Geef de rijst er apart bij.


Rijst van de boswachtersvrouw

200 gram rijst
3 eetlepels olijfolie
2 uien
tomatenpuree
150 gram champignons
4 dl bouillon
50 gram boter
50 gram geraspte kaas
150 gram gerookt borstspek


Schil de uien en snij ze in reepjes.
Snij het spek in juliënne.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.ze.
Verhit de olie in een pan en sauteer hierin de juliënne spek.
Laat ze bruin worden en haal ze uit de olie. Zet ze apart.
Doe dan de champignons in de olie, geef er zout en peper over, sauteer ook deze bruin en zet ze apart bij het spek.
Sauteer dan de uien in dezelfde olie lichtbruin.
Voeg dan de rijst bij de uien en roer deze goed door totdat de rijst glazig wordt.
Voeg dan de champignons en het spek toe en een eetlepel tomatenpuree.
Geef er de bouillon bij, doe de deksel op de pan en laat op zeer zacht vuur 18 à 20 minuten koken.
Geef dan de rijst in een voorverwarmde dienschaal, werk er de boter en kaas door en serveer



Tropische kerryrijst

1 pak snelkookrijst
300 gr.gehakt
2 bananen
10 ananasschijven
3 eetlepels gembersiroop
peper,zout
1 zakje kerriesaus
 

De ananas en de bananen in stukjes snijden.
Gehakt kruiden met peper en zout.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.
Draai van het gehakt kleine balletjes.verhit een klontje boter in een pan en bak hierin de gehaktballetjes snel bruin en gaar. Maak de kerrie saus volgens de aanwijzing op het zakje en voeg dit toe aan de gehaktballetjes.
Laat dit alles ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen en voeg op het laatst de ananas,banaan en de gembersiroop toe.
Serveer de saus over de rijst heen.
Geef er een gemengde fruitsalade bij.

Rijst met champignons en spek.

200 gr.rijst
3 eetlepels olijfolie
2 uien
tomatenpuree
150 gr.champignons
4 dl.bouillon
50 gr.boter
50 gr.geraspte kaas
150 gr.gerookt spek

Schil de uien en snij ze fijn.maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Verhit de olie in een pan en bak hierin de blokjes spek. Laat ze bruin worden en haal ze uit de olie. Zet ze apart.
Doe dan de champignons in de olie, strooi er zout en peper over , bak ook deze mooi bruin en haal ze dan uit de olie en doe ze bij het spek.
Bak dan de uien in dezelfde olie mooi bruin, voeg dan de rijst bij de uien en roer dit goed door tot dat de rijst glazig wordt.
Voeg dan de champignons en het spek toe ,en een eetlepel tomatenpuree.
Giet de bouillon erbij en doe het deksel op de pan en laat de rijst op een zeer zacht vuur 18 tot 20 minuten koken.
Schep de rijst in een voorverwarmde schaal en werk er de boter en de kaas door en serveer direct.