Franse kaas


 






 
 

Franse kaas

Frankrijk is bij uitstek het land van kaas en wijn.

Kaasmaken is ontstaan in de kloosters en op boerderijen.

Nu wordt ook veel kaas met moderne fabricagetechnieken gemaakt. Net als voor wijn is er een Appelation d'Origine Contrôlée ingesteld om de traditionele kaas te beschermen.

Hiervoor gelden strenge regels voor de bereiding en voor het houden van het vee.

Hieronder enige franse kazen....

Banon....

Banon Traditionele rauwmelkse kaas uit de Provence met een natuurlijke korst. De basis is koe- geiten- of schapenmelk of een combinatie. De kleine ronde kaasjes worden in een kastanjeblad gewikkeld.

Chabichou.

Een traditionele rauwmelkse geitenkaas met een natuurlijke korst. De kleine kaasjes krijgen bij rijping een blauwgrijze schimmel op de dunne witschimmelkorst. De kaasjes zijn stevig en romig met een frisse smaak. Geschikt voor grillen en op een kaasplankje.

Chaource.

Traditionele witte korstkaas uit de fabriek. Deze kaas uit de Champagnestreek wordt van koemelk gemaakt. Wordt zowel heel jong als gerijpt gegeten. Jong smaakt deze kaas lichtzurig, gerijpt is hij pikanter en iets bitter.

Chaumes....

Een moderne fabriekskaas uit de Dordogne gemaakt van koemelk. Het is een kaas met een gewassen dunne zachte oranje korst. Het is een moderne variant van de traditionele trappistenkaas. Het lijkt of de kaas zo kan uitlopen, maar dat is niet het geval. De smaak is nootachtig en is mild.Geschikt op een kaasplankje, maar ook om te grillen.
 

Chevres.



Een moderne witte korstkaas gemaakt van geitenmelk. Oorspronkelijk komt deze kaas uit de Loirestreek. De kaas heeft de vorm van een boomstammetje, dat makkelijk in plakken kan worden gesneden. Geschikt voor grillen, in salades en natuurlijk op een kaasplankje.

Coulommiers.
 
Traditionele rauwmelkse witte korstkaas die veel weg heeft van brie. Toch wordt deze kaas tot een aparte groep kaas gerekend. De kaas wordt al verkocht met maar een lichte schimmel. Hij is dan zacht en vochtig. Toch is het goed mogelijk deze kaas te laten rijpen. De korst heeft meer schimmel. Bij nog verdere rijping ontstaat ook een roodbruine flora.

Mont d`Or

Een traditionele rauwmelkse kaas met een gewassen korst. De basis is koemelk. Op de gewassen korst zit een fijne witte schimmel. Hij wordt verpakt in sparrenbast en in houten kistjes verpakt. De smaak is heerlijk romig. Wordt ook wel Vacherin Montd'Or genoemd.

Munster.



Oorspronkelijk komt deze kaas uit de Vogezen, maar tegenwoordig is deze rauwmelkse traditionele kaas de nationale kaas uit de Elzas. Hij wordt gemaakt van koemelk. De kleverige gewassen korst is oranjegeel tot roodbruin van kleur. De kaas is zacht van structuur en heeft een pikante smaak. Geschikt op een kaasplank als snack en om te grillen.

Pont Leveque.

Traditionele halfharde boerenkaas uit Normandië. De kaas is op basis van koemelk, met een ribbelige grijsgele gewassen korst. De kleine vierkante kaas heeft een pittige volle smaak.

Port Salut....



Een moderne fabriekskaas uit de Dordogne gemaakt van koemelk. Het is een kaas met een gewassen dunne, zachte oranje korst. Het is een moderne variant van de traditionele trappistenkaas. Het lijkt of de kaas zo kan uitlopen, maar dat is niet het geval. De smaak is nootachtig en is mild. Geschikt op een kaasplankje, maar ook om te grillen. Lijkt op Chaumes.

Raclette......

Een traditionele halfharde kaas uit de Savoye. Deze bergkaas wordt gemaakt van koemelk. Het lekkerst is deze kaas als hij gegrild wordt. De nootachtige, zoete smaak past zeer goed bij aardappelen.

Roquefort......



Deze rauwmelkse blauwaderkaas van schapenmelk komt zowel van de boerderij als uit de fabriek. Het is een witte cylindervormige kaas met blauwe aderen. De blauwe schimmel onstond vroeger doordat men de kazen liet rijpen in de grotten. Nu heeft men deze schimmel, de penicillium glaucum, geïsoleerd. Toch wordt ook nu nog veel gebruik gemaakt van de grotten voor de rijping van de kazen. Een Roquefort moet minstens 3 maanden rijpen, maar het lekkerst is deze kaas als hij 6 maanden oud is. Deze kaas kan op een kaasplankje maar is ook zeer geschikt in sauzen en salades.

Tomme de Savoye......

 Tomme is een verzamelnaam voor een groot aantal boerenkazen van zowel koe-, geiten- of schapenmelk. Tomme de Savoye is een bergkaas uit de Savoye, gemaakt van koemelk. De grijze natuurlijke korst heeft gele en oranje vlekken. De smaak is pittig en nootachtig. Geschikt voor raspen, grillen en op een kaasplankje.

Camembert ......

Camembert is een echte Normandische specialiteit. Door de kaas 4 weken te laten rijpen, ontwikkelt de BonAmi Camembert een mild pikante smaak met een vleugje champignonaroma. De camembert 45+ is verpakt als stuk van 250 gram.

Brie..



Roombrie is een Franse kaasspecialiteit uit het hart van de Seine-et-Marne-streek, de oorspronkelijke briestreek. De delicaat milde smaak krijgt  Roombrie door zorgvuldige rijping in speciaal uitgeruste rijpingskelders.De roombrie 60+ is er in een handige verpakking van 200 gram en een wiel van 3000 gram. Er is ook een variant met Franse kruiden, die wat pikanter van smaak is. Deze variant is als wiel van 2800 gram verkrijgbaar voor de uitsnij-afdeling van supermarkten en kaasspeciaalzaken.

Gevulde Roombrie ....

Gevulde Roombrie wordt op ambachtelijke wijze over het totale oppervlak doormidden gesneden, waarna de brie wordt voorzien van een smaakvolle vulling. De vulling bestaat uit verse roomkaas 70+ waar diverse kruiden aan zijn toegevoegd. De folieverpakking geeft de roombrie een verse uitstraling. De smaken zijn Bieslook, Peper/Paprika en Toscane, en de brie is te koop in verpakkingen van 180 gram en in wielen van 1100 gram voor de uitsnij-afdeling.


 



     
   
 


 


 



©Luvdalot Graphics & Design
©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005