Groot vlees wordt gebraden.
Dat wil zeggen: in een braadpan met hete
boter of margarine aan alle kanten "dichtgeschroeid",zodat
het vlees zijn geurige en smakelijke sappen
niet verliest.
Vervolgens wordt het vlees
onder regelmatig keren en bedruipen met de
jus mooi bruin en zo gaar mogelijk gebraden.
De tijd is afhankelijk van de soort vlees en
de persoonlijke voorkeur.
Dit braden gebeurt in een gesloten pan.
Als de jus donker dreigt te worden, kan er
een scheutje water aan toegevoegd worden,
maar niet voordat het vlees gelijkmatig
bruin is.
Bij bepaalde vleessoorten moet na het bruin
braden gestoofd worden.
Stoven...
Na het braden van het vlees wordt een
hoeveelheid warm vocht toegevoegd,
dat kan water zijn maar ook bouillon.
Het deksel wordt op de pan gedaan en het
vlees wordt op een laag pitje langzaam gaar
gesudderd,
deze "suddertijd" is ook weer afhankelijk
van soort en smaak.
Bakken...
Mals vlees, dat van binnen een beetje rauw
moet blijven (bijvoorbeelt biefstuk) of
vlees dat onder het bruin bakken meteen gaar
is. zoals kalfsoesters of dunnen
varkenslapjes, wordt in de doorsnee
Nederlandse keuken gebakken.
Dikker vlees (zoals hamlappen, karbonades,
gehakt) wordt eerst rondom snel bruin
gebakken en daarna op een laag pitje "nagebraden",
zodat het gaar wordt en niet bruiner.
Als het vlees minder mals is, kan het nodig
zijn dat het na het bakken wordt gestoofd.
Hierdoor wordt wel een eventueel korstje
slap.
Bovendien wordt door de toevoeging van vocht
de kleur lichter.
Daarom wordt het vlees eerst wat te donker
gebakken.
Oma`s sudderlapjes....
750 gr runderlappen,
35 gram boter,
peper, zout,
1 ui in ringen,
2 kruidnagels,
1 laurierblad,
2 sneetjes ontbijtkoek.
Verhit de boter en bak het vlees bruin.
Voeg de ui toe en fruit die 5 minuten mee.
Neem het vlees uit de pan en bestrooi het
met wat peper en zout.
Voeg het laurierblad, de kruidnagels en 1
1/2 deciliter water toe.
Leg het vlees terug in de pan en laat het
afgedekt in ongeveer 2 1/2 uur gaar stoven.
Voeg na 2 uur de verkruimelde koek toe.
Kruidige stoofschotel
1 kilogram stoofvlees in blokjes,
2 eetlepels olie,
7 1/2 deciliter water,
1 grote gehakte ui,
1 theelepel peper,
1 theelepel zout,
2 theelepels knoflookpoeder,
1 theelepel rozemarijn,
1 theelepel oregano,
1 theelepel basilicum,
1 theelepel marjolein,
2 laurierblaadjes,
180 gram tomatenpuree,
200 gram wortel in schijfjes,
200 gram aardappel in blokjes,
1grote gehakte groene paprika,
300 gram sperziebonen (diepvries),
300 gram doperwten (diepvries),
300 gram maïs (diepvries of blik),
250 gram champignons in schijfjes,
3 tomaten in partjes.
Laat vlees bruin braden.
Voeg water, uien, kruiden en tomatenpuree
toe.
Laat 1 1/2 uur sudderen.
Voeg aardappels, wortels en paprika toe en
laat dan het geheel nog een 30 minuten
verder sudderen.
Voeg indien nodig water toe.
Roer er de overige ingrediënten door.
Laat dan nog 20 minuten sudderen.
Sucadelapjes....
1 kilogram rundersucadelapjes
2 eetlepels boter,
liter rode wijn,
1/2 winterpeen,
1 ui,
1 prei,
2 laurierblaadjes,
bloem,
6 zwarte peperkorrels,
peper en zout.
Het vlees bestrooien met bloem, peper en
zout en bruin braden in een passende
casserole met boter.
De gesneden groenten, het laurierblad, de
peperkorrels en de wijn erbij doen en aan de
kook brengen.
Het deksel op de pan doen en ca. 1 1/2 uur
zachtjes laten sudderen
tot een vleesvork er makkelijk doorheen gaat.
Het vlees uit het vocht halen en op een
warme plek bewaren.
Het vocht zeven en
groenten weggooien.
Het vocht inkoken tot 4 dl. en op smaak
brengen met peper en zout.
De koude boter erdoor kloppen.
Het vlees in 4 plakken snijden en in de saus
serveren
Doorregen Runderlapjes....
750 gram doorregen runderlappen
1 grote ui
50 gram boter
2 eetlepels tomatenpuree
zout en versgemalen peper
1/2 liter water
2 laurierblaadjes
2 kruidnageltjes
2 eetlepels azijn
2 theelepels aangeroerde maïzena of
allesbinder
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Snipper de ui.
Verhit de boter in een braadpan.
Braad het vlees rondom aan en bestrooi met
wat zout en peper.
Neem het vlees uit de pan.
Laat de ui in de
braadboter glazig fruiten.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort
meebakken.
Blus af met handwarme water en voeg de
laurierblaadjes, de kruidnageltjes en de
azijn toe.
Breng aan de kook en leg het vlees terug in de pan.
Laat met het deksel op de pan op een zo laag
mogelijk pitje circa 3 uur stoven tot het
vlees gaar is.
Proef of er nog zout en / of peper bij moet
en bind de saus met allesbinder of maïzena.
Lekker met gekookte aardappelen of
aardappelpuree en groenten naar keuze,
bijvoorbeeld sperzieboontjes.
Stoofvlees op Vlaamse wijze....
750g sucadelappen
3 uien
2 teentjes knoflook
1 eetlepel paprikapoeder
1 laurierblaadje
1 theelepel tijm
1 sneetje bruin brood
mosterd
1 flesje bier
boter
peper
zout
Snijdt het vlees in blokjes en bestrooi het
met wat peper en zout.
Maak de uien schoon en snijdt deze in ringen.
Pel de knoflookteentjes en snipper deze.
Besmeer het sneetje brood met mosterd.
Verhit de boter in de pan en bak hierin het
vlees aan alle kanten mooi bruin.
Voeg dan de uien, knoflook en paprikapoeder
toe en bak dit even mee.
Leg dan het sneetje brood op het vlees en de
uien.
Giet dan het bier in de pan en doe er het
laurierblaadje en de tijm bij.
Doe de deksel op de pan en laat het gerecht
zachtjes stoven tot het vlees gaar is.
Stoofvlees met Leffe....
1 kg stoofvlees uit de nek van rund
6 uien
1 eetl. bloem
1 flesje Leffe Dubbel
1 snee bruin brood
mosterd
olijfolie
kruiden: tijm, laurier, nootmuskaat,
peterselie
scheut azijn
1 eetl. bruine suiker
Snijd het stoofvlees in niet te kleine
stukken van 4 tot 5 cm en laat alle zijden
mooi bruinen in wat olijfolie.
Stoof ook de in ringen gesneden uien aan
Breng die samen met het vlees in een ijzeren
stoofpot (met goed aansluitend deksel) die
in de oven kan.
Voeg de bloem toe en roer alles goed om.
Overgiet met Leffe
Dubbel tot aan de rand
van de stoofinhoud.
Voeg dan toe: tijm laurier nootmuskaat
peterselie azijn en de bruine suiker
Na een uurtje zacht pruttelend stoven leggen
we bovenop het vlees in de pot een snee
bruin brood,
besmeerd met een flinke laag mosterd.
De
totale stoofduur bedraagt 1. 1/2 tot 2 uur
Javaans stoofvlees....
1 kg hacheevlees
bloem
1 ui
50 g bakboter of bakmargarine
2 pakjes/zakjes boemboe ‘smoor vlees’
1/2 l runderbouillon van tablet
300 gram witte rijst
2 eetl. olie
300 g voorgesneden wortels met uien
300 g voorgesneden savooienkool
150 g voorgesneden paprika
1 bakje/zakje boemboe ‘sajoer tjampoer’
Dep het vlees droog en bestuif het met wat
bloem.
Snipper de ui.
Verhit in een braadpan (of snelkookpan) op
hoog vuur de bakboter
En bak hierin in
delen, de stukjes vlees bruin.
Schep al het vlees met uien met de boemboe
in de pan en roerbak 2 minuten.
Roer de bouillon erbij en breng het geheel
aan de kook.
Stoof het vlees afgedekt in 3 uur gaar (of 1
uur onder druk).
Laat de saus al roerend 10 minuten indikken.
Gebruik de helft vandaag, bewaar de rest
voor morgen.
Kook de rijst gaar.
Verhit in een wok de olie en roerbak de
groentes 2 minuten.
Voeg 2 dl water en de boemboe toe
Breng het
geheel al roerend aan de kook en laat de
groentes 3-5 minuten zachtjes doorkoken.
Serveer het stoofvlees met rijst en groenten.
Surinaams gekruid vlees
Dit is een recept van Joke
Ze heeft hiermee de 1ste prijs gewonnen bij
Roxy-Floxsy forum
Ik heb het zelf met kipfilet gemaakt....
Heerlijk.....
Heerlijk surinaams gekruid vlees (karbonade`s
of kipfilets) uit de oven of op de BBQ.
Ingrediënten:
4 schouderkarbonade`s of 4 kipfilets
1 blik tomatenpuree
1 bouillontablet
1 bosje selderijblad of maggiplant
zonnebloemolie
1 theel vijfkruidenpoeder
2 theel sambal of meer
5 eetl zoete ketjap, of meer als je dat
lekker vind
scheutje zoute ketjap
1 a 2 uien
gemalen peper
Voorbereiding:
ui fijnsnijden
selderijblad fijnsnijden of knippen
bouillontablet verkruimelen
Bereidingswijze:
Meng in de ovenschaal alle ingredienten goed
door elkaar.
Doe het vlees erbij en haal het aan alle
kanten goed door de marinade,
zodat het vlees goed bedekt is met de
marinade.
Doe er eventueel nog wat gemalen peper bij.
Zet dan de ovenschaal in een voorverwarmde
oven van 180 graden .
En laat het vlees in zo`n 15- 20 min onder
af en toe, het vlees besmeren met de
marinade,
bruin en gaar worden.
Of voor de barbecue
Het vlees een paar uur
of nog beter een hele nacht in de marinade,
in een plastic doos met deksel laten staan.
Dit kan ook voor de oven,
Hoe langer het
vlees in de marinade staat hoe malser het
vlees wordt.
Dan lekker knapperig bakken in de oven of op
de barbeque.
|