Pumpkin Pie....

Ingredienten:

Korstdeeg:
180 gram bloem
1 theelepelzout
200 gram boter


500 gram pompoenvlees
150 gram bruine suiker
2 theelepels kaneel
3 eetlepels water
1/2 theelepel gemberpoeder
1,8 dl melk
2 eieren losgeklopt
2,5 dl slagroom
0,5 dl cognac

Bereiden:

Meng de deeg ingredienten door elkaar
Maak er een bolletje van en laat even rusten

Beboter een taartvorm van 22 cm doorsnee en strooi er beetje bloem in

Bekleed de taartvorm van met het deeg en zet in de koelkast

Mix de pompoen,suiker,kruiden en zout in een kom
Doe de melk eieren,room en cognac bij
Meng alles goed door elkaar
Giet het mengsel in de taartvorm op het deeg
Bak 1 uur in voorverwarmde oven op 160 gr.
Controleer met een prikker in het midden of de taart droog is
Serveren met slagroom

 

Pompoensoep...

Ingredienten:

600 gram pompoenvlees
2 liter bouillon van kip
lenteuitjes
bieslook
2 lepels boter
room
geraspte kaas.

Bereiden:

Verwijder schil, pitten en draden van de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Kook ze gaar in de bouillon.
Giet alles door een zeef en pureer de pompoenblokjes.
Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
Smelt de boter in een ruime pan en fruit daarin de uitjes op een niet te hoog vuur, tot ze zacht zijn.
Voeg de uitjes  aan de pompoenmassa toe.
Breng de soep tegen de kook aan en laat haar 5 minuten op een laag vuur doorwarmen.
Voeg voor het opdienen een halve eetlepel  room toe aan ieder kommetje.
Bestrooi de soep met Parmezaanse kaas en fijngesneden bieslook

Gevulde Pompoensoep
(vegetarisch)

Ingredienten

700 gr pompoen
 2 uien
 1 theelepel olie
 1 theelepel kerrypoeder
1 kruiden bouillon tablet
 2 laurierblaadjes
 1 venkelknol
3 takjes peterselie
 5 sprietjes bieslook
 zout-peper

Bereiden

Maak de pompoen schoon.
Verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in stukken.
Maak de uien schoon en snijd ze in stukken.
Verhit de olie in een pan.
Bak hierin de ui met kerriepoeder.
Voeg de pompoen toe en bak nog ongeveer 2 minuten.
Voeg dan de kruidenbouillontablet, 1 liter water en de laurierblaadjes toe.
Breng alles aan de kook en laat het een half uur zacht doorkoken.
 Maak intussen de venkelknol schoon en snijd hem in gelijke dunne repen.
 Hak de peterselie en de bieslook fijn.
Verwijder de laurierblaadjes uit de soep.
Pureer het pompoenmengsel in de keukenmachine of met een staafmixer.
Voeg extra water toe als de soep te dik is.
Doe de venkelknol erbij en verwarm de soep nog ongeveer 5 minuten.
 Roer er dan de peterselie en de bieslook door.
 Breng de soep op smaak met zout en peper.
Dien de soep op met een bruine bol.
 

Stoofschotel pompoen met gehakt

Ingredienten

500 gr gehakt
400 gr mager gehakt
peper - zout
stukje verse gemberwortel
1 eetlepel honing
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels bouillon
50 gr boter
peterselie

Bereiden

Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Maak het gehakt aan met peper en zout en vorm er kleine gehaktballetjes van.
Rasp het stukje gemberwortel en breng het samen met de honing, het citroensap en de bouillon aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes koken.
Laat de boter heet worden in een braadpan en bak de gehaktballetjes hierin rondom bruin.
Voeg dan de blokjes pompoen toe en laat het geheel ( terwijl je het zo nu en dan omschept) een paar minuten zachtjes bakken.
Schenk het gembersiroopje in de pan.
 Breng het geheel op smaak met peper en zout
Laat het gerecht, op laag vuur, 20 minuten zachtjes stoven.
Als de stoofschotel te droog  wordt voeg je een beetje water toe.
Strooi er vlak voor het opdienen fijngesneden peterselie over.

Gebakken pompoen met ui

Ingredienten:

2 fijn gesnipperde sjalotjes
4 schijven pompoen van 1 cm dik zonder schil
zonnebloemolie
zout - peper
tijm, laurier,
rozemarijn of kerry,
ketjap

Bereiden:

Bak eerst de fijngesnipperde sjalotjes.
Bak de pompoenschijven aan beide zijden in een koekenpan in hete olie.
Zout de schijven dan goed, voeg tijm, laurier, rozemarijn
of kerrie naar smaak toe en laat ze met de deksel op de pan gaar worden.
Voeg zonodig een beetje water toe om de schijven niet te droog te laten worden.
Leg de schijven op een bord, strooi er de gebakken uisnippers overheen en besprenkel ze met een paar druppels ketjap.
 

Pompoentulband...

Ingredienten:

155 gr zachte boter
125 gr lichte basterd suiker
3 eieren
300 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr schoon gemaakte pompoen
2 theelepels koekkruiden
rasp en sap van 1 sinaasappel100 gr pecan of walnoten
150 gram rozijnen

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 175ºC.
Vet  een tulbandvorm in met boter en bestuif de vorm met bloem.
Klop de boter met de suiker schuimig en klop er dan één voor één de eieren door.
Zeef het bakmeel en spatel het in gedeelten door het beslag
Rasp de pompoen en schep deze met de koekkruiden, het sinaasappelsap, de gehakte noten en de rozijnen door het beslag en schep het in de vorm.
Bak de tulband in het midden van de oven in 50 à 60 minuten gaar.

Aardappelsalade met pompoen...

Ingredienten:

500 gram aardappelen
1 zoetzure appel
3 gepelde sjalotjes
sap van halve citroen
kopje kippen bouillon
2 eetlepels gehakte dille
200 gr zure room
200 gram gepelde garnalen
200 gram pompoenstukjes
zout-peper
tuinkers

Bereiden:

Borstel de aardappelen onder de koude kraan schoon en kook ze in de schil gaar.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
Snipper de gepelde sjalotjes.
Roer het citroensap, de kippenbouillon en de dille door de zure room.
Giet de aardappelen af, laat ze iets afkoelen, pel ze en snijd ze in plakjes.
Meng de aardappelplakjes, gepelde garnalen, pompoenstukjes, appelblokjes en de sjalotsnippers met de roomsaus.
Breng het geheel op smaak met wat zout.
Was de tuinkers, snijd het fijn en meng het door de salade.
Laat de salade afgedekt bij kamertemperatuur ongeveer 30 minuten rusten voordat het wordt opgediend.


Vleespastei met pompoen

Ingredienten:

800 g rib-runderlappen, in blokjes
1 eetlepel bloem (plus extra om te bestuiven)
2 eetlepels olie
2 uien, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, in stukjes
1 laurierblad
1 theelepel gedroogde salie
300 ml witte wijn
100 ml runderbouillon (van tablet)
1 kleine pompoen (ca. 700 g)
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 eierdooier, losgeklopt

Bereiden:

Vlees kruiden met zout en peper
In braadpan vlees in olie aanbraden.
Ui en bleekselderij 1 min. meebakken.
Laurier, salie, wijn en bouillon toevoegen.
Vocht aan de kook brengen.
Vuur laag zetten en vlees (op vlamverdeler) afgedekt 2 uur laten sudderen.
Af en toe omscheppen en eventueel wat water toevoegen.
 Pompoen schillen en in blokjes snijden, draden en pitten verwijderen.
Pompoen door vlees scheppen en afgedekt nog 20-30 min. laten sudderen. Stoofpot op smaak brengen met peper en zout.
Oven voorverwarmen op ca 200 C.
Bladerdeeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot lap die iets groter is dan schaal.
Vlees met driekwart van stoofvocht in schaal scheppen.
Randen van schaal met water vochtig maken.
Deeglap erop leggen, randen vastplakken.
Gaatjes in deeg prikken.
Restjes gebruiken voor versiering.
Deeg met dooier bestrijken.
 Pastei in oven in ca. 20 min. afbakken