Pumpkin Pie....
Ingredienten:
Korstdeeg:
180 gram bloem
1 theelepelzout
200 gram boter
500 gram pompoenvlees
150 gram bruine suiker
2 theelepels kaneel
3 eetlepels water
1/2 theelepel
gemberpoeder
1,8 dl melk
2 eieren losgeklopt
2,5 dl slagroom
0,5 dl cognac
Bereiden:
Meng de deeg
ingredienten door
elkaar
Maak er een bolletje
van en laat even
rusten
Beboter een
taartvorm van 22 cm
doorsnee en strooi
er beetje bloem in
Bekleed de taartvorm
van met het deeg
en zet in de koelkast
Mix de
pompoen,suiker,kruiden
en zout in een kom
Doe de melk
eieren,room en cognac
bij
Meng alles goed door
elkaar
Giet het mengsel in de
taartvorm op het deeg
Bak 1 uur in
voorverwarmde oven op
160 gr.
Controleer met een
prikker in het midden
of de taart droog is
Serveren met slagroom
Pompoensoep...
Ingredienten:
600 gram pompoenvlees
2 liter bouillon van
kip
lenteuitjes
bieslook
2 lepels boter
room
geraspte kaas.
Bereiden:
Verwijder schil,
pitten en draden van
de pompoen en snijd
het vruchtvlees in
blokjes.
Kook ze gaar in de
bouillon.
Giet alles door een
zeef en pureer de
pompoenblokjes.
Maak de lente-uitjes
schoon en snijd ze in
dunne ringetjes.
Smelt de boter in een
ruime pan en fruit
daarin de uitjes op
een niet te hoog vuur,
tot ze zacht zijn.
Voeg de uitjes
aan de pompoenmassa
toe.
Breng de soep tegen de
kook aan en laat haar
5 minuten op een laag
vuur doorwarmen.
Voeg voor het opdienen
een halve eetlepel
room toe aan ieder
kommetje.
Bestrooi de soep met
Parmezaanse kaas en
fijngesneden bieslook
Gevulde Pompoensoep
(vegetarisch)
Ingredienten
700 gr pompoen
2 uien
1 theelepel olie
1 theelepel kerrypoeder
1
kruiden bouillon
tablet
2 laurierblaadjes
1 venkelknol
3 takjes peterselie
5 sprietjes bieslook
zout-peper
Bereiden
Maak de pompoen schoon.
Verwijder de zaden en
snijd het vruchtvlees
in stukken.
Maak de uien schoon en
snijd ze in stukken.
Verhit de olie in een
pan.
Bak hierin
de ui met kerriepoeder.
Voeg de pompoen toe en
bak nog ongeveer 2
minuten.
Voeg dan de
kruidenbouillontablet,
1 liter water en de
laurierblaadjes toe.
Breng alles aan de
kook en laat het een
half uur zacht
doorkoken.
Maak
intussen
de venkelknol schoon
en snijd hem in
gelijke dunne repen.
Hak de peterselie en
de bieslook fijn.
Verwijder de
laurierblaadjes uit de
soep.
Pureer het
pompoenmengsel
in de keukenmachine of
met een staafmixer.
Voeg extra water toe
als de soep te dik is.
Doe de venkelknol
erbij en verwarm de
soep nog ongeveer 5
minuten.
Roer er dan
de peterselie en de
bieslook door.
Breng
de soep op smaak met
zout en peper.
Dien de soep op met
een bruine bol.
Stoofschotel pompoen
met gehakt
Ingredienten
500 gr gehakt
400 gr mager gehakt
peper - zout
stukje verse
gemberwortel
1 eetlepel honing
1 eetlepel
citroensap
3 eetlepels bouillon
50 gr boter
peterselie
Bereiden
Maak de pompoen schoon
en snijd het
vruchtvlees in blokjes.
Maak het gehakt aan
met peper en zout en
vorm er kleine
gehaktballetjes van.
Rasp het stukje
gemberwortel en breng
het samen met de
honing, het citroensap
en de bouillon aan de
kook en laat dit 10
minuten zachtjes koken.
Laat de boter heet
worden in een braadpan
en bak de
gehaktballetjes hierin
rondom bruin.
Voeg dan
de blokjes pompoen toe
en laat
het geheel ( terwijl
je
het zo nu en dan
omschept) een paar
minuten zachtjes
bakken.
Schenk het
gembersiroopje in de
pan.
Breng het geheel op smaak met peper en zout
Laat het gerecht,
op laag vuur, 20
minuten zachtjes
stoven.
Als de stoofschotel te droog
wordt voeg je een
beetje water toe.
Strooi er vlak voor
het opdienen
fijngesneden
peterselie over.
Gebakken pompoen met
ui
Ingredienten:
2 fijn gesnipperde
sjalotjes
4 schijven pompoen
van 1 cm dik zonder
schil
zonnebloemolie
zout - peper
tijm, laurier,
rozemarijn of kerry,
ketjap
Bereiden:
Bak eerst de
fijngesnipperde
sjalotjes.
Bak de pompoenschijven
aan beide zijden in
een koekenpan in hete
olie.
Zout de schijven dan
goed, voeg tijm,
laurier, rozemarijn
of kerrie naar smaak
toe en laat ze met de
deksel op de pan gaar
worden.
Voeg zonodig een
beetje water toe om de
schijven niet te droog
te laten worden.
Leg de schijven op een
bord, strooi er de
gebakken uisnippers
overheen en besprenkel
ze met een paar
druppels ketjap.
Pompoentulband...
Ingredienten:
155 gr zachte boter
125 gr lichte
basterd suiker
3 eieren
300 gr zelfrijzend
bakmeel
150 gr schoon
gemaakte pompoen
2 theelepels
koekkruiden
rasp en sap van 1
sinaasappel100 gr
pecan of walnoten
150 gram rozijnen
Bereiden:
Verwarm de oven voor
op 175ºC.
Vet een
tulbandvorm in met
boter en bestuif de
vorm met bloem.
Klop de boter met de
suiker schuimig en
klop er dan één voor
één de eieren door.
Zeef het bakmeel en
spatel het in
gedeelten door het
beslag
Rasp de pompoen en
schep deze met de
koekkruiden, het
sinaasappelsap, de
gehakte
noten en de rozijnen
door het beslag en
schep het in de vorm.
Bak de tulband in het
midden van de oven in
50 à 60 minuten gaar.
Aardappelsalade met
pompoen...
Ingredienten:
500 gram aardappelen
1 zoetzure appel
3 gepelde sjalotjes
sap van halve
citroen
kopje kippen
bouillon
2 eetlepels gehakte
dille
200 gr zure room
200 gram gepelde
garnalen
200 gram
pompoenstukjes
zout-peper
tuinkers
Bereiden:
Borstel de aardappelen
onder de koude kraan
schoon en kook ze in
de schil gaar.
Schil de appel,
verwijder het klokhuis
en snijd de appel in
blokjes.
Snipper de gepelde
sjalotjes.
Roer het citroensap,
de kippenbouillon en
de dille door de zure
room.
Giet de aardappelen af,
laat ze iets afkoelen,
pel ze en snijd ze in
plakjes.
Meng de
aardappelplakjes,
gepelde garnalen,
pompoenstukjes,
appelblokjes en de
sjalotsnippers met de
roomsaus.
Breng het geheel op
smaak met wat zout.
Was de tuinkers, snijd
het fijn en meng het
door de salade.
Laat de salade
afgedekt bij
kamertemperatuur
ongeveer 30 minuten
rusten voordat het
wordt opgediend.
Vleespastei met
pompoen
Ingredienten:
800 g rib-runderlappen,
in blokjes
1 eetlepel bloem (plus
extra om te bestuiven)
2 eetlepels olie
2 uien, gesnipperd
2 stengels
bleekselderij, in
stukjes
1 laurierblad
1 theelepel gedroogde
salie
300 ml witte wijn
100 ml runderbouillon
(van tablet)
1 kleine pompoen (ca.
700 g)
6 plakjes bladerdeeg,
ontdooid
1 eierdooier,
losgeklopt
Bereiden:
Vlees kruiden met zout
en peper
In braadpan vlees in
olie aanbraden.
Ui en
bleekselderij 1 min.
meebakken.
Laurier, salie, wijn en
bouillon toevoegen.
Vocht aan de kook
brengen.
Vuur laag
zetten en vlees (op
vlamverdeler) afgedekt
2 uur laten sudderen.
Af en toe omscheppen
en eventueel wat water
toevoegen.
Pompoen
schillen en in blokjes
snijden, draden en
pitten verwijderen.
Pompoen door vlees
scheppen en afgedekt
nog 20-30 min. laten
sudderen. Stoofpot op
smaak brengen met
peper en zout.
Oven voorverwarmen op
ca 200 C.
Bladerdeeg op met
bloem bestoven
werkvlak uitrollen tot
lap die iets groter is
dan schaal.
Vlees met
driekwart van
stoofvocht in schaal
scheppen.
Randen van
schaal met water
vochtig maken.
Deeglap
erop leggen, randen
vastplakken.
Gaatjes
in deeg prikken.
Restjes gebruiken voor
versiering.
Deeg met
dooier bestrijken.
Pastei in oven in ca.
20 min. afbakken