De pompoen, Cucurbita maxima.
Familie: komkommerfamilie - Cucurbitaceae.
Oorsprong: Zuid-Amerika,Mexico- Peru
De laatste tijd zie je ze overal
rondslingeren als decoratiemateriaal
Straks worden ze uitgehold en voorzien van
inkervingen om te gebruiken met Halloween.
Je zou bijna vergeten dat pompoenen in de
eerste plaats gewoon lekker en gezond zijn.
De pompoen is een voedzame groente, die zeer
gemakkelijk bereid en verteerd kan worden.
Alle voedingsdeskundigen zijn het erover
eens dat deze groente kalmerend en
verfrissend is,
laxerend werkt en tegelijk de urineafscheiding bevordert.
Wie aan hardlijvigheid lijdt, aan
darmontsteking, aan dysenterie,
zal goede resultaten bekomen als hij pompoen eet die op verschillende
wijzen werd klaargemaakt.
Patiënten met nier- of blaasproblemen doen
er goed aan er veelvuldig van te eten,
evenals personen die een hartkwaal of
suikerziekte hebben.
De pompoen is rijk aan pro-vitamine A,
nuttig voor de ogen en tegelijk een
uitstekende anti-oxydant.
Pompoen zal de lijn niet bepaald in gevaar
brengen: 100 gr vruchtvlees telt 20 kcal 84
joules.
Hij bevat geen vet, nauwelijks natrium maar
wel flink wat ijzer,0.6gr/100gr en calcium.
Wie over een ruime voorraad van deze groente
beschikt, kan ik een gelaatsmasker van
pompoenen, room en havermout aanbevelen.
Een ideale kuur voor mensen met een
gevoelige, schilferige huid.
Schil de pompoenen en snij ze in kleine
stukjes. Laat die in de room sudderen tot ze
zacht zijn en voeg daar havermoutvlokken aan
toe tot je een dik mengsel hebt dat op het
gezicht zal blijven kleven
Maak het gezicht eerst heel zorgvuldig
schoon en leg er een warme handdoek op om de
poriën vooraf goed te openen.
Smeer er dan de pompoenbrij goed in, waarbij
de omgeving van de ogen moet worden vermeden.
Blijf een minuut of 20 ontspannen zitten en
was dan met wat zacht water af.
De huid zal zo zacht aanvoelen als zijde.
Eenmaal aangesneden, moet de pompoen na
enkele dagen verwerkt worden.
Het best worden de pompoenen voor consumptie
direct verwerkt.
Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in
een donkere, goed verluchte en donkere kamer
op kamertemperatuur.
Maximaal 5 à 6 weken.
Let op voor muizen of ongedierte.
Uiteraard zijn pompoenen te kleurig en
decoratief om zomaar direct te worden
verwerkt.
Gebruik ze als decoratief element op het
terras in combinatie met andere vruchten.
Leg ze eventueel op een tapijt van mos.
Let op: leg beschadigde exemplaren best niet
in de huiskamer.
Er kunnen zich gassen ophopen die de vrucht
kunnen doen knallen.
Echte pompoensmullers gebruiken de gedroogde
en geroosterde pompoenpitten
als extra smaakje in slaatjes en
pompoenbrood, of knabbelen ze als nootjes
bij het aperitief.
Waarschuwing voor lijners: pompoenpitten
bevatten naast veel eiwitten ook veel vet.
De harde soorten pompoenen zijn lang
houdbaar; kleine pompoentjes en
sierkalebassen kunnen tot het volgende
voorjaar bewaard worden.
Bewaarpompoenen worden vanaf half oktober
tot eind oktober binnengehaald, in elk geval
voor de eerste vorst.
Vorst beschadigt pompoenen onherroepelijk en
zal de bewaarbaarheid beperken.
Nog enkele pompoen weetjes...
Pompoenzaadjes kunnen geroosterd worden als
snack
Pompoenen bestaan uit 90 % water.
Pompoenen bevatten beta carroteen en
vitamine A.
Pompoenbloemen kan je eten.
Pompoenen komen origineel uit Centraal
Amerika.
Pompoenen worden gebruikt voor soepen,
broden en desserts.
Vroeger werden pompoenen gebruikt als korst
voor een pompoentaart, niet als vulling.
De naam "pompoen" komt van "pepon", het
griekse woord voor "grote meloen".
Pompoenen zijn ook heel gezond: 250 gram
bevat 180 caloriëen, veel betacaroteen, die
zit in de oranje kleur.
Bevat nog calcium, vitamine C en uiteraard
voedingsvezel.
|