|
Pita-clubsandwich
Ingredienten
(2 personen)
300 gram oesterzwammen
1 tomaat
75 gram zachte
geitenkaas
1 rijpe avocado
1/2 eetlepel
citroensap
1 eetlepel
fijngehakte bieslook
zout en peper
2 eetlepels
olijfolie
2 eetlepels (balsamico)
azijn
3 pitabroodjes
Bereiding:
Verwijder de zaadjes
uit de tomaat en
snij deze in blokjes.
Verkruimel de
geitenkaas. Schil de
avocado en prak het
vruchtvlees in een
diep bord fijn.
Schep het citroensap
met de tomaat, de
bieslook en de helft
van de geitenkaas
erdoor.
Voeg zout en peper
naar smaak toe.
Veeg de
oesterzwammen schoon,
snij de steeltjes
eraf.
Verhit de olijfolie
in een koekenpan en
bak de oesterzwammen
op hoog vuur bruin,
laat het vocht
verdampen.
besprenkel de
oesterzwammen met de
balsamicoazijn en
laat het vocht
verdampen.
Strooi er zout en
peper over.
Rooster
de pitabroodjes en
snij ze overlangs
door.
Bestrijk 4 helften
royaal met het
avocadomengsel, leg
de oesterzwammen
erop en strooi de
rest van de
geitenkaas erover.
Leg op 2 bordjes elk
2 belegde
pitabroodjes op
elkaar en dek ze af
met de laatste
pitabroodhelften.
Gevulde
pitabroodjes
Ingredienten:
4 pers.
4 - 8 pitabroodjes
sla
tomatenketchup
halvanaise
*2 blikjes tonijn
naturel
Bereiding:
Rooster de
pitabroodjes in de
broodrooster.
Snijd de gewassen en
drooggedepte
slabladen in smalle
reepjes en de
tonijn in stukjes.
Snijd de broodjes
open en vul ze met
sla en tonijn.
Schep
er wat
tomatenketchup en
eventueel wat
halvanaise op en
klaar is je
tussendoortje.
Tips:
* Varieer met
blokjes komkommer,
tomaat, heel fijn
gesneden witte kool,
paprika. Neem in
plaats van tonijn
ham, garnalen, kaas
of stukjes gare kip
(vleeswaar). Vervang
de ketchup door
bijvoorbeeld een
dipsaus.
* Deze vulling, en
de variaties erop,
zijn ook heel lekker
in taco's of in een
wrap.
Pitabrood met
gekruid gehakt
Ingredienten:
4 pers.
1 (rode) ui
2 eetl. arachideolie
of zonnebloemolie
500 g lamsgehakt of rundergehakt
2 teentjes knoflook
1/2 theel. kaneelpoeder
1/2 theel. cayennepeper
1 eetl. gehakte citroenmelisse of munt (vers of diepvries)
zout
4 pitabroodjes
1/2 krop ijsbergsla
1 vleestomaat
2 dl knoflooksaus
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor
op 180ºC. Pel de ui
en snipper deze.
Verhit de olie,
fruit de ui en bak
hierbij het gehakt
rul.
Voeg de geperste
teentjes knoflook,
kaneelpoeder,
cayennepeper,
citroenmelisse en
zout naar smaak toe.
Bereiding:
Snijd de
pitabroodjes open
tot een envelopje.
Leg ze 5 minuten in
de oven.
Verdeel de
ijsbergsla zonder
nerven in smalle
reepjes.
Stop wat slareepjes
in de broodjes en
verdeel daarover het
gekruide gehakt.
Garneer met de
tomaat die in
blokjes of partjes
is gesneden.
Serveer de knoflooksaus erbij.
Mini-hamburgertjes
met mini-pita
Ingredienten:
8 pers.
1 ui
1 theel. paprikapoeder
1 theel. oregano
500 g gehakt
1 teen knoflook
1 zakje gehaktkruiden
2 eetl. zonnebloemolie
6 pitabroodjes
knoflooksaus en/of chilisaus
Voorbereiding:
Rasp de gepelde ui.
Roer paprikapoeder
en oregano door
elkaar.
Maak het gehakt aan
met de gehaktkruiden,
geraspte ui en
knoflook uit de
knijper.
Vorm er balletjes
van ter grootte van
een walnoot.
Druk de ballen plat
tot mini-hamburgertjes
van ongeveer een
halve centimeter dik.
Bereiding:
Verhit
zonnebloemolie in
een koekenpan en bak
hierin de
hamburgertjes
ongeveer 2 minuten
per kant.
Of rooster ze gaar
op een grilpan.
Houd de
hamburgertjes warm
door ze in
aluminiumfolie te
wikkelen.
Maak de pitabroodjes
warm in een
broodrooster of
oven.
Bestrijk de
bovenkant met een
beetje olie.
Strooi er wat paprika/oregano op.
Snijd de pitabroodjes tweemaal diagonaal door.
Stop in elk kwart
broodje een
hamburgertje.
De broodjes kunnen
even in knoflooksaus
of chilisaus worden
gedoopt.
Pitasandwich
tonijn en
citroenmayonaise
Ingredienten:
1 pers.
1 pitabroodje
2 eetl. mayonaise
1/2 theel. citroenrasp
1 teentje knoflook
versgemalen peper
1/2 blikje tonijn op
water of olie (ca. 90 g)
1 eetl. kappertjes
blaadjes sla of alfalfa
Voorbereiding:
Snijd het
pitabroodje open tot
een envelopje.
Meng de mayonaise
met citroenrasp, het
geperste teentje
knoflook en peper.
Giet de tonijn af en
verdeel deze in
kleinere stukjes.
Bereiding:
Besmeer het broodje
met de
citroenmayonaise.
Leg er enkele kleingesneden blaadjes sla of een pluk alfalfa op.
Verdeel de tonijn en
de kappertjes erover.
Fattoush
Ingredienten:
4 pers.
2 pitabroodjes
sap van 2-3 citroenen
1 grote rode ui, fijngehakt
6 grote rijpe
tomaten, in stukjes
1 komkommer, in stukjes
2 kleine paprika's, liefst verschillende kleuren, van zaad ontdaan,
fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
100 ml olijfolie
2 el lijnolie
circa 6 el peterselie, fijngehakt
circa 2 el koriander,
fijngehakt
circa 2 el munt, fijngehakt
1 el geel lijnzaad
versgemalen zeezout en zwarte peper
granaatappelpitten,
als garnering (naar
keuze)
sojayoghurt, om te serveren (naar keuze)
Bereiding:
Open de pitabroodjes,
rooster ze licht aan
beide zijden en
breek ze in kleine
stukjes.
Doe net voor je de
salade wilt serveren
alle ingrediënten,
ook het pitabrood,
in een grote glazen
slakom en schud
alles goed om. Breng
op smaak met peper
en zout en zo nodig
wat citroensap.
Serveer direct,
desgewenst
gegarneerd met
granaatappelpitjes
en een schaaltje
yoghurt erbij.
Pita’s met
knoflooksaus
Ingredienten:
4 pers.
2 teentjes knoflook
2 tomaten
100 gr komkommer
cayennepeper
150 gr fetakaas
zout en peper
olijfolie
ketchup
1 takje munt
8 pitabroodjes
2 uien
sla
150 gr Griekse
yoghurt
400 gr gehakt
200 gr gerookte
spekjes
Bereiding:
Fruit een
fijngehakte ui en
het gehakt in de
hete olijfolie.
Kruid met peper en
zout en laat 10
minuten gaar worden.
Bak de spekblokjes.
Was de sla en snijd
de slabladeren in
repen.
Neem de tomaten en
de komkommer.
Verwijder de schil
en snijd ze in
blokjes.
Snijd de feta in
blokjes.
Maak de saus:
Meng de Griekse
yoghurt met de
fijngehakte knoflook,
de gesneden
muntblaadjes, de
ketchup, de
Cayennepeper en een
beetje zout.
Verwarm de
pitabroodjes in de
oven of in de
broodrooster.
Snijd de broodjes
aan de bovenkant
open, schep er de
ingrediënten in en
giet er een scheutje
saus bij.
Pita tartaar
met knoflook
Ingredienten:
4 pers.
2teentjes knoflook
olijfolie
4 el mayonnaise
4 pitabroodjes
2 el gehakte peterselie
peper en zout
ijsbergsla
400 gr reepjes vlees
Bereiding:
Meng de mayonaise
met de gehakte
peterselie en
knoflook.
Bak het reepjesvlees
krokant in de
olijfolie. Kruid met
peper en zout.
Snijd de ijsbergsla
fijn.
Warm de pitabroodjes
op.
Garneer de broodjes
met het vlees en de
sla en voeg de
mayonaise erbij.
|