PERZIKEN.....
De perzik is een redelijk
bekende vrucht.
Evenals de pruim, de kers en de
nectarine behoort de perzik tot
de groep "steenfruit"
De naam zegt het eigenlijk al,
er zit een forse pit in.
De perzik is een geel/rode
ietwat harige vrucht.
De smaak is zacht en zoet.
Veel mensen verwarren de perzik
en de nectarine.
De nectarine is echter kleiner
dan de perzik en de schil is
gladder en glanst daardoor meer.
De maand Mei is het begin van de
perziken tijd.
Deze heerlijke vrucht kun je dan
bij de groenteman vinden en dat
gaat zo'n beetje door tot eind
september.
Het hoogseizoen is in de maanden
juli, augustus en september.
In het hoogseizoen worden de
perziken meestal geïmporteerd
uit Italië.
Buiten het hoogseizoen komen ze
uit Chili.
Perziken zijn erg kwetsbaar.
De Nectarine is wat steviger en
ook langer te bewaren.
De perzik kan je beter niet in
de koelkast bewaren.
Dit gaat namelijk ten koste van
de smaak.
Een perzik is niet langer dan
drie dagen houdbaar, uiteraard
afhankelijk van de rijpheid bij
aankoop.
Perziken zijn lekker zoet van
smaak.
Je kunt ze zo uit het handje
eten, al dan niet ontdaan van de
schil.
Verder is een perzikenjam een
bekend product.
Maak deze jam ook eens zelf,
daar kan geen potje tegenop.
Verder zijn perziken te
gebruiken in salades, in
desserts, in lasagne,
in rijstgerechten met kerrie en
als vulling voor flensjes.
Mogelijkheden te over dus.
Hoe gezond is de perzik?
In 100 gram perzik zitten 40
Kcal.,
0,7 gram eiwit,
0,1 gram vet,
9 gram koolhydraten.
2,1 gram vezels,
8 mg. vitamine C,
5 mg. Calcium en 0,5 mg. IJzer.
Als dat niet gezond meer is.
De perzik is een product dat ook
in cosmetica verwerkt wordt.
Zo is er bijvoorbeeld een perzik
masker.
Dit masker werkt vochtregulerend
en hersteld de huid.
Het resultaat van zo'n masker is
een gladde en soepele huid.
De perzik is dus niet alleen
gezond en lekker maar ook nog
eens bruikbaar voor degene die
mooi wil zijn.
Zo zijn er nog veel meer
producten verkrijgbaar waar
perzik in verwerkt is.
Wat dacht je van diverse
desserts (perzikyoghurt), thee,
frisdranken en noem ze maar op.
En er zijn natuurlijk de
perziken en perzikhelften in
blik.
Perziken in rode wijn.....
4 grote (liefst witte) rijpe
perziken.
2 dl rode wijn (bijvoorbeeld een
Beaujolais of Côte du Rhône)
100 gram witte basterdsuiker.
1 eetlepel citroensap.
1 kaneelstokje.
eventueel wat licht geroosterd
amandelschaafsel.
Breng de wijn met de
basterdsuiker, citroensap en het
kaneelstokje aan de kook.
Ontvel ondertussen de perziken.
Snij de perziken doormidden,
verwijder de pit en verdeel elke
perzikhelft in drie partjes.
Leg de perziken in een schaal.
Giet de kokende wijn over de
perziken.
Dek de schaal af en laat dit
enige uren op een koele plaats
goed intrekken.
Verdeel de gemarineerde perziken
over wijde coupes.
Leg in het middel een bolletje
kaneelijs of karamelijs.
Bestrooi eventueel met wat
geroosterd amandelschaafsel.
Perziksoep.....
8-10 rijpe perziken.
4-6 el perziklikeur.
1-11/2 dl droge witte wijn.
11/2 dl slagroom.
Leg de perziken 10 tellen in
ruim kokend water pel en halveer
ze.
Verwijder de pit en pureer het
vruchtvlees.
Schenk 4-6 el likeur en 1-11/2
dl witte wijn bij de perzikpuree
en klop het nog kort luchtig.
Verdeel de fruitsoep over 4
diepe borden en schep er een
toef half dik geklopte slagroom
door.
Perziken onder een dekentje....
ca 6 plakken cake.
ca 4 eetlepels frambozen-,
bramen- of aardbeienjam.
6 perziken.
75 gram suiker.
4 eiwitten.
mespunt zout.
3 eetlepels poedersuiker.
Verwarm de oven voor op 200°
C.
Beleg de bodem van de ovenschaal
dus met de plakken cake en
bestrijk deze met de jam.
Schil de perziken.
Snij de perziken in vieren en
verwijder de pit. Snij de parten
nogmaals door.
Breng ondertussen 2 dl water met
de suiker aan de kook en laat
ongeveer 3 minuten doorkoken.
Laat de perziken hierin 4
minuten pocheren (= tegen de
kook aan houden)
Laat de perziken goed uitlekken
en verdeel deze over de cake.
Klop ondertussen de eiwitten
stijf met wat zout en voeg al
kloppend de poedersuiker lepel
voor lepel toe.
Verdeel het eiwitschuim over de
perziken
En zet de schaal in het midden
van de voorverwarmde oven (ca
10-15 minuten) tot het
eiwitschuim begint te kleuren.
Kip met peultjes en perzik.....
2 gesnipperde uien.
150 gram peultjes.
4 halve perziken.
400 gram kipfilet.
2 bolletjes gember.
1 theelepel gemberpoeder.
1 eetlepel gembersiroop.
1 theelepel zout.
2 theelepels gedroogde basilicum.
1/2 deciliter droge witte wijn.
2 eetlepels currygewürzsaus.
2 eetlepels olie.
Maak de peultjes schoon.
Snijd de perziken in dunne
schijfjes.
Snijd de gemberbolletjes klein.
Snijd de kipfilet in reepjes.
Bestrooi de kipfilet met het
gemberpoeder en zout.
Meng in een kommetje de
basilicum, wijn, gembersiroop en
currygewürzsaus goed.
Verhit de olie in een wok en bak
hierin de kipreepjes ca. 3
minuten.
Neem de kipreepjes vervolgens
met een schuimspaan uit de wok
en hou ze warm.
Bak vervolgens de gesnipperde
uien, de peultjes en de perziken
in ca. 2 minuten gaar.
Schep het sausje, de gember en
de kipreepjes erdoor.
Bak het geheel nog ca. 3 mintuen
tot de kip gaar is en het vocht
verdampt is.
Serveer dit gerecht met rijst.
Ingelegde Perziken
2 kop witte wijn
1 kop appelazijn
6 perzikken
1 vanillestokje (gespleten met
merg)
2 kaneelstokjes
1 kop honing
1/2 kop rietsuiker
Sap van 1 limoen
Blancheer de perzikken 10
seconden
Haal ze uit het kokende water en
haal het velletje eraf
Snij ze doormidden en verwijder
de pit
Doe de overige ingredienten in
een pan en breng aan de kook
Laat 5 minuten sudderen
Doe de perzikken erbij en breng
weer aan de kook
Laat 6 minuten sudderen.
Doe de perzikken in potjes en
vul ze verder met het kookvocht
Sluit de pot goed af
Bewaar ze in de koelkast
Lekker bij kip, salade of
geitenkaas
|