PERZIKEN.....


De perzik is een redelijk bekende vrucht.
Evenals de pruim, de kers en de nectarine behoort de perzik tot de groep "steenfruit"
De naam zegt het eigenlijk al, er zit een forse pit in.
De perzik is een geel/rode ietwat harige vrucht.
De smaak is zacht en zoet.
Veel mensen verwarren de perzik en de nectarine.
De nectarine is echter kleiner dan de perzik en de schil is gladder en glanst daardoor meer.


De maand Mei is het begin van de perziken tijd.
Deze heerlijke vrucht kun je dan bij de groenteman vinden en dat gaat zo'n beetje door tot eind september.
Het hoogseizoen is in de maanden juli, augustus en september.
In het hoogseizoen worden de perziken meestal geïmporteerd uit Italië.
Buiten het hoogseizoen komen ze uit Chili.

Perziken zijn erg kwetsbaar.
De Nectarine is wat steviger en ook langer te bewaren.
De perzik kan je beter niet in de koelkast bewaren.
Dit gaat namelijk ten koste van de smaak.
Een perzik is niet langer dan drie dagen houdbaar, uiteraard afhankelijk van de rijpheid bij aankoop.

Perziken zijn lekker zoet van smaak.
Je kunt ze zo uit het handje eten, al dan niet ontdaan van de schil.
Verder is een perzikenjam een bekend product.
Maak deze jam ook eens zelf, daar kan geen potje tegenop.
Verder zijn perziken te gebruiken in salades, in desserts, in lasagne,
in rijstgerechten met kerrie en als vulling voor flensjes.
Mogelijkheden te over dus.


Hoe gezond is de perzik?
In 100 gram perzik zitten 40 Kcal.,
0,7 gram eiwit,
 0,1 gram vet,
9 gram koolhydraten.
 2,1 gram vezels,
8 mg. vitamine C,
5 mg. Calcium en 0,5 mg. IJzer.
Als dat niet gezond meer is.





De perzik is een product dat ook in cosmetica verwerkt wordt.
Zo is er bijvoorbeeld een perzik masker.
Dit masker werkt vochtregulerend en hersteld de huid.
Het resultaat van zo'n masker is een gladde en soepele huid.
De perzik is dus niet alleen gezond en lekker maar ook nog eens bruikbaar voor degene die mooi wil zijn.
Zo zijn er nog veel meer producten verkrijgbaar waar perzik in verwerkt is.
Wat dacht je van diverse desserts (perzikyoghurt), thee, frisdranken en noem ze maar op.
En er zijn natuurlijk de perziken en perzikhelften in blik.



Perziken in rode wijn.....

4 grote (liefst witte) rijpe perziken.
2 dl rode wijn (bijvoorbeeld een Beaujolais of Côte du Rhône)
100 gram witte basterdsuiker.
1 eetlepel citroensap.
1 kaneelstokje.
eventueel wat licht geroosterd amandelschaafsel.


Breng de wijn met de basterdsuiker, citroensap en het kaneelstokje aan de kook.
Ontvel ondertussen de perziken.
Snij de perziken doormidden, verwijder de pit en verdeel elke perzikhelft in drie partjes.
Leg de perziken in een schaal.
Giet de kokende wijn over de perziken.
Dek de schaal af en laat dit enige uren op een koele plaats goed intrekken.
Verdeel de gemarineerde perziken over wijde coupes.
Leg in het middel een bolletje kaneelijs of karamelijs.
Bestrooi eventueel met wat geroosterd amandelschaafsel.



Perziksoep.....

8-10 rijpe perziken.
4-6 el perziklikeur.
1-11/2 dl droge witte wijn.
11/2 dl slagroom.

Leg de perziken 10 tellen in ruim kokend water pel en halveer ze.
Verwijder de pit en pureer het vruchtvlees.
Schenk 4-6 el likeur en 1-11/2 dl witte wijn bij de perzikpuree en klop het nog kort luchtig. Verdeel de fruitsoep over 4 diepe borden en schep er een toef half dik geklopte slagroom door.



Perziken onder een dekentje....

ca 6 plakken cake.
ca 4 eetlepels frambozen-, bramen- of aardbeienjam.
6 perziken.
75 gram suiker.
4 eiwitten.
mespunt zout.
3 eetlepels poedersuiker.

Verwarm de oven voor op 200° C.
Beleg de bodem van de ovenschaal dus met de plakken cake en bestrijk deze met de jam.
Schil de perziken.
Snij de perziken in vieren en verwijder de pit. Snij de parten nogmaals door.
Breng ondertussen 2 dl water met de suiker aan de kook en laat ongeveer 3 minuten doorkoken.
Laat de perziken hierin 4 minuten pocheren (= tegen de kook aan houden)
Laat de perziken goed uitlekken en verdeel deze over de cake.
Klop ondertussen de eiwitten stijf met wat zout en voeg al kloppend de poedersuiker lepel voor lepel toe.
Verdeel het eiwitschuim over de perziken
En zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven (ca 10-15 minuten) tot het eiwitschuim begint te kleuren.



Kip met peultjes en perzik.....

2 gesnipperde uien.
150 gram peultjes.
4 halve perziken.
400 gram kipfilet.
2 bolletjes gember.
1 theelepel gemberpoeder.
1 eetlepel gembersiroop.
1 theelepel zout.
2 theelepels gedroogde basilicum.
1/2 deciliter droge witte wijn.
2 eetlepels currygewürzsaus.
2 eetlepels olie.

Maak de peultjes schoon.
Snijd de perziken in dunne schijfjes.
Snijd de gemberbolletjes klein. Snijd de kipfilet in reepjes.
Bestrooi de kipfilet met het gemberpoeder en zout.
Meng in een kommetje de basilicum, wijn, gembersiroop en currygewürzsaus goed.
Verhit de olie in een wok en bak hierin de kipreepjes ca. 3 minuten.
Neem de kipreepjes vervolgens met een schuimspaan uit de wok en hou ze warm.
Bak vervolgens de gesnipperde uien, de peultjes en de perziken in ca. 2 minuten gaar.
Schep het sausje, de gember en de kipreepjes erdoor.
Bak het geheel nog ca. 3 mintuen tot de kip gaar is en het vocht verdampt is.
Serveer dit gerecht met rijst.

Ingelegde Perziken

2 kop witte wijn
1 kop appelazijn
6 perzikken
1 vanillestokje (gespleten met merg)
2 kaneelstokjes
1 kop honing
1/2 kop rietsuiker
Sap van 1 limoen

Blancheer de perzikken 10 seconden
Haal ze uit het kokende water en haal het velletje eraf
Snij ze doormidden en verwijder de pit
Doe de overige ingredienten in een pan en breng aan de kook
Laat 5 minuten sudderen
Doe de perzikken erbij en breng weer aan de kook
Laat 6 minuten sudderen.
Doe de perzikken in potjes en vul ze verder met het kookvocht
Sluit de pot goed af
Bewaar ze in de koelkast
Lekker bij kip, salade of geitenkaas