Pasta is er in veel soorten.
Zowel vorm als kleur verschillen.
Over het algemeen is het zo, dat hoe fijner de saus hoe kleiner en fijner de pasta die je erbij kiest.
En als je een wat grovere saus hebt, kun je een wat grotere pastasoort kiezen.

Het koken van Pasta

Het koken van pasta is niet moeilijk.
Gebruik een grote pan met deksel
Gebruik per 100 g pasta 1 liter water
Voeg een snufje zout toe als het water net kookt, voeg daarna de pasta toe.
Olie toevoegen aan het kookwater zodat de pasta niet plakt is een fabeltje
Zonde van de olie want die verdwijnt door de gootsteen
Roer de pasta, als deze even kookt, met een vork door
Lees de gebruiks-aanwijzing en houdt de kooktijd voor die soort pasta aan.
Voor 'al dente' of beetgare pasta is de kooktijd 1 a 2 minuten korter.
Giet de pasta af in een vergiet.
Schudt het overtollige water weg, afspoelen met koud water is niet nodig en nadelig voor de smaak.
Je kunt de pasta meteen mengen met de saus

Er zijn wel 300 soorten pasta..
Hieronder  zijn de meest bekende soorten afgebeeld:

 

                                                       

Dikke holle pijpjes om te vullen                          Schelpjes te verkrijgen in klein en groot formaat

 

 

                                                             

Gekleurde of neutrale strikjes                                         Pasta in strikjes of in vlindervorm

 

                                              

Rechthoekige platte pastavellen                                         Van tarwe en aardappelen  gemaakt          

 

                                                         

                         Holle kromme boogjes                                                       Rechte pijpjes                                      

                                                         

                          Platte lange linten                            Ronde lange vorm, ook in kleine stukjes (Spaghettini) 

                     Linguini is een smallere variant en
          Papardelle is een bredere variant van Tagliatelle.

                      

                                                         

2 Deeglapjes op elkaar met vulling ertussen        Opgerold deeglapje met vulling ertussenen daarna dicht          gevouwen

 

          

                      Orichetti.....schelpjes in de vorm van oortjes                               

Ga voor verschilende soorten pasta eens kijken in een Italiaanse delicatessenwinkel
Ook om eens italiaanse kaas of italiaanse worst te kopen
Ook de olijfolien zijn er in verschillende soorten en smaken