OLIE MET EEN SMAAKJE...



Op smaak gebrachte olieen maken niet alleen in roerbakgerechten extra lekker.

Ze zijn ook heerlijk in saladedressings.

Gebruik plantaardige olie van goede kwalitiet en verhit deze niet boven de 120 graden.

bij hogere temperatuur verbrand het en beinvloed het de smaak.

Steriliseer potten waarin de olie word bewaard.

Was ze in hete soda en steriliseer ze door 20 minuten in de oven op 120 graden te drogen.




Gebruik verse, goed schoongemaakte en gedroogde kruiden in de olie.

Neem geen genoegen met zielige verlepte bosjes.

Ook azijn kan op deze manier gekruid worden.

En giet je het in een mooie fles of karaf dan is het een leuk zelfgemaakt kadootje wat meestal goed in de smaak valt.



Er zijn vele soorten olie en azijn...
Koop niet van alle soorten grote flessen.

er zijn vaak ook kleine flesjes te koop,zodat je zelf kunt expirimenteren welke je het lekkerst vind.




Knoflookolie....

Schil een bolletje knoflook<DOE citroensap.

Laat ze uitlekken,gooi de azijn weg.

Droog de teentjes op keukenpapier.
Doe de knoflook in een wok met3,75 dl. olie en verhit deze tot 105 graden.

Bak de knoflook in 12 minuten bruin.

Giet de olie in een gesteriliseerde pot of weckfles, sluit deze af.

Laat de olie verder afkoelen en laat hem 1 dag trekken in de koelkast.

Zeef de olie en gooi de knoflook weg.

Bewaar de olie max. 6 weken in de koelkast.




KORIANDEROLIE....


Blancheer 10 sec. de blaadjes,steeltjes en wortels van 2 bosjes koriander (180gram)zachtjes in kokend water.

Dompel ze gelijk in koud water.

Laat ze uitlekken en droog ze op keukenpapier.

Hak de koriander en mix ze met 3.75 dl olie in een keukenmachine.

Giet de olie in een gesteriliseerde pot, sluit hem af en laat 1 dag in koelkast staan.

Zeef de olie en bewaar hem max. 2 weken in de koelkast.


LIMOEN-CITROENGRASOLIE...


Verhit 3,75 dl. olie met 2 fijn gehakte stengels citroengras (alleen de witte delen) en de geraspte schil van 4 limoenen.

Bak ze 5 minuten.

Voeg 4 reepjes gesneden djeroek poeroetblaadjes toe.

Haal de wok van het vuur.

Giet de olie in schone pot en sluit goed af.

laat de olie afkoelen en laat hem 2 dagen trekken in de koelkast

Zeef de olie.

Bewaar hem max. 6 maanden in de koelkast.
 



GEMBEROLIE...


Bak 45 minuten (of tot de gember goudbruin is) 400 gram in dunne plakjes gesneden gember in 3.75 dl olie van 105 graden in een wok.

Zeef de olie en gooi de gember weg.

Giet de olie in gesteriliseerde pot sluit deze af en bewaar hem max.6 maanden in de koelkast.




SESAM-PEPEROLIE

Verhit 3 dl. olie met 3 eetlepels rode pepervlokken in een wok tot 105 graden.

Bak ze 8 minuten.

Haal de wok van het vuur en voeg 75 ml. sesamolie toe.

Zeef de olie en gooi de pepervlokken weg.

Giet de olie in een gesteriliseerde pot, sluit hem goed af.

laat de olie afkoelen en bewaar hem max. 6 maanden in koelkast.



STERANIJS-SINAASAPPELOLIE...


Verhit 3 dl. olie samen met 75 ml. arachideolie van goede kwaliteit.

voeg 4 anijssterren en de schil van 4 grote sinaasappelen toe.

Verhit tot 105 graden en laat 15 minuten bakken.

Giet ze in gesteriliseerde pot,sluit goed af.

Laat de olie 2 dagen trekken.

Zeef de olie, en bewaar hem in koelkast tot max.6 maanden.