OLIE MET EEN SMAAKJE...
Op smaak gebrachte olieen maken
niet alleen in roerbakgerechten
extra lekker.
Ze zijn ook heerlijk in
saladedressings.
Gebruik plantaardige olie van
goede kwalitiet en verhit deze
niet boven de 120 graden.
bij hogere temperatuur verbrand
het en beinvloed het de smaak.
Steriliseer potten waarin de
olie word bewaard.
Was ze in hete soda en
steriliseer ze door 20 minuten
in de oven op 120 graden te
drogen.
Gebruik verse, goed
schoongemaakte en gedroogde
kruiden in de olie.
Neem geen genoegen met zielige
verlepte bosjes.
Ook azijn kan op deze manier
gekruid worden.
En giet je het in een mooie fles
of karaf dan is het een leuk
zelfgemaakt kadootje wat meestal
goed in de smaak valt.
Er zijn vele soorten olie en
azijn...
Koop niet van alle soorten grote
flessen.
er zijn vaak ook kleine flesjes
te koop,zodat je zelf kunt
expirimenteren welke je het
lekkerst vind.
Knoflookolie....
Schil een bolletje knoflook<DOE
citroensap.
Laat ze uitlekken,gooi de azijn
weg.
Droog de teentjes op
keukenpapier.
Doe de knoflook in een wok
met3,75 dl. olie en verhit deze
tot 105 graden.
Bak de knoflook in 12 minuten
bruin.
Giet de olie in een
gesteriliseerde pot of weckfles,
sluit deze af.
Laat de olie verder afkoelen en
laat hem 1 dag trekken in de
koelkast.
Zeef de olie en gooi de knoflook
weg.
Bewaar de olie max. 6 weken in
de koelkast.
KORIANDEROLIE....
Blancheer 10 sec. de
blaadjes,steeltjes en wortels
van 2 bosjes koriander
(180gram)zachtjes in kokend
water.
Dompel ze gelijk in koud water.
Laat ze uitlekken en droog ze op
keukenpapier.
Hak de koriander en mix ze met
3.75 dl olie in een
keukenmachine.
Giet de olie in een
gesteriliseerde pot, sluit hem
af en laat 1 dag in koelkast
staan.
Zeef de olie en bewaar hem max.
2 weken in de koelkast.
LIMOEN-CITROENGRASOLIE...
Verhit 3,75 dl. olie met 2 fijn
gehakte stengels citroengras (alleen
de witte delen) en de geraspte
schil van 4 limoenen.
Bak ze 5 minuten.
Voeg 4 reepjes gesneden djeroek
poeroetblaadjes toe.
Haal de wok van het vuur.
Giet de olie in schone pot en
sluit goed af.
laat de olie afkoelen en laat
hem 2 dagen trekken in de
koelkast
Zeef de olie.
Bewaar hem max. 6 maanden in de
koelkast.
GEMBEROLIE...
Bak 45 minuten (of tot de gember
goudbruin is) 400 gram in dunne
plakjes gesneden gember in 3.75
dl olie van 105 graden in een
wok.
Zeef de olie en gooi de gember
weg.
Giet de olie in gesteriliseerde
pot sluit deze af en bewaar hem
max.6 maanden in de koelkast.
SESAM-PEPEROLIE
Verhit 3 dl. olie met 3
eetlepels rode pepervlokken in
een wok tot 105 graden.
Bak ze 8 minuten.
Haal de wok van het vuur en voeg
75 ml. sesamolie toe.
Zeef de olie en gooi de
pepervlokken weg.
Giet de olie in een
gesteriliseerde pot, sluit hem
goed af.
laat de olie afkoelen en bewaar
hem max. 6 maanden in koelkast.
STERANIJS-SINAASAPPELOLIE...
Verhit 3 dl. olie samen met 75
ml. arachideolie van goede
kwaliteit.
voeg 4 anijssterren en de schil
van 4 grote sinaasappelen toe.
Verhit tot 105 graden en laat 15
minuten bakken.
Giet ze in gesteriliseerde
pot,sluit goed af.
Laat de olie 2 dagen trekken.
Zeef de olie, en bewaar hem in
koelkast tot max.6 maanden.
|