Wat zijn eigenlijk noten?

Volgens de definitie worden hier de zaden mee bedoeld van de steenvruchten.

 En steenvruchten zijn vruchten met een harde pit waarvan de pit wel (walnoot) of niet gegeten wordt (abrikoos).

 Pinda's zijn geen noten (maar peulvruchten).

Toch worden deze over het algemeen wel bij de noten geschaard.

 De Kokosnoot heeft juist een harde schaal maar daarvan wordt het vruchtvlees gegeten.

En de kokosnoot en pinda bespreken wij bij de olie en vetproducten.

Lastig antwoord dus.

Het overgrote deel van de noten wordt gelukkig door de meeste mensen wel als noot gezien en over de noten die wij nu bespreken, zal weinig discussie zijn ...

Belangrijk is dat "noten"een overeenkomstige voedingssamenstelling hebben.

In het algemeen bevatten noten de vitamines E, B1, B2 en B6 en hebben zij een hoog gehalte aan de mineralen calcium, magnesium, ijzer, fosfor, zink, koper, mangaan en kalium.

 Bovendien is het eiwit dat in noten zit een goede vervanging voor het eiwit uit dierlijke producten en zijn er zelfs bronnen die beweren dat dit eiwit veel beter verteerbaar is.

Noten bevatten (alweer in het algemeen) relatief veel vet waardoor dit voedingsmiddel een natuurlijk verzadigd gevoel oplevert en als vervanging voor dierlijk vet gebruikt kan worden.

 Over het gezonder zijn van deze vetten kan niet globaal geoordeeld worden, valt een heel boekwerk vol te schrijven en bovendien is de discussie hierover nog lang niet beëindigd.

 Daar blijven we graag buiten.

Maar in het hoofdstuk 'metaal' is over soorten vet en eiwit veel informatie te vinden; de geïnteresseerde kan daar natuurlijk ook nog even zijn licht opsteken.
 

Noten worden meestal licht gebrand om besmettingen op te heffen en vervolgens gezouten om de houdbaarheid te verbeteren.

 Dit zout geeft natuurlijk reden tot matiging van het gebruik omdat teveel zout niet gezond is.

 Gelukkig kan een buitensporter wel iets zouttoevoeging gebruiken.

Zoute noten worden meestal zo gegeten, ongezouten noten worden bij het koken gebruikt, maar tegen deze ongeschreven wet mag natuurlijk naar smaak gezondigd worden.

Doordat noten relatief veel vet bevatten bederven eenmaal gepelde noten vrij snel, ongepeld zijn noten zo'n 6 maanden houdbaar.

Noten hebben geen koelkast nodig om bewaard te worden en zijn ook 'rauw' te nuttigen.

 Goede eigenschappen dus voor een reizende consument.

Het is jammer dat noten in de westerse landen weinig gegeten worden.
Dat is in Oosterse landen wel anders, daar worden ze veel meer gebruikt en terecht!

Noten zijn een goede bron van licht verteerbaar eiwit, vetten en andere gezonde bestanddelen. Het is opvallend dat zij veel vitaminen en mineralen bevatten.

Bovendien zijn zij zeer goed voor ons zenuwstelsel, de hersenen, bloedvorming en vooral voor de stofwisseling.
Voor mensen met een zwakke lever is het goed om noten te eten.
 Mits met mate natuurlijk!
Maar dat geldt voor veel dingen in het leven.
Daarom zijn noten niet zo maar een "tussendoortje" bij de TV.
Je kent dat wel schaaltjes vol gebrande noten of pinda's met of zonder smaakje.

 Natuurlijk zijn ze heerlijk, maar dan als snoepgoed, want de voedingswaarde is praktisch weg door het fabricage proces.
Voor de goede orde, pinda's zijn geen noten maar peulvruchten en door het roosteren en zouten zeer zuurvormend.
Omdat ze zo lekker zijn wil je ze toch graag eten, doe dat in kleine hoeveelheden en probeer eens af te wisselen met walnoten.

Noten zijn langzaam maar zeker een onderdeel geworden van het groente- en fruitassortiment.
 Het zijn lekkere knabbels voor tussendoor en geliefde hapjes bij de borrel.
Meestal is het moeilijk om af te leiden of een noot een zaad of een vrucht is.
Noten bevatten veel plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen.
Hierdoor kunnen ze heel goed als vervanger van vlees dienst doen.
Noten staan dan ook vaak op het menu van vegetariërs.
Noten kunnen verwerkt worden in hartige en zoete gerechten.
Ze smaken erg goed in salades, vlees- en kipgerechten, ragoûts en gebak.
 Voor salades of garnering is het soms lekker om gepelde noten even te roosteren in en droge koekenpan.
Hak of maal noten altijd vlak voor het gebruik dan blijft de smaak optimaal. 
Notenolie, verwerkt in een vinaigrette, is een heerlijke smaakmaker voor salades.
Notenpasta's zijn heerlijk als broodbeleg.
En tegenwoordig in elke goedgesorteerde supermarkt verkrijgbaar.