Mispel
De mispel is een eigenaardige vrucht die
je niet vaak in de supermarkt tegen komt
Hij is keihard, lijkt met zijn 4 cm
doorsnee op een uit de kluiten gewassen,
afgeplatte
rozenbottel.
Met zijn roodbruine schil ziet-ie er
bepaald niet uit om op te eten.
De mooie mispelboom (Mespilus germanica,
is klein en hoort net als de appel bij
de rozenfamilie)
In de lente draagt-ie grote, witte
bloesems, soms met een vleugje roze, en
ook z’n herfstkleur
is prachtig.
Pluk de vruchten pas als ze makkelijk
loskomen.
Ze moeten ze overrijp (eigenlijk rot)
zijn voor je ze kunt eten.
Laat ze in ondiepe kisten zacht en bruin
worden.
Rauw hebben ze een aparte smaak waar je
van moet houden,
maar overrijp smaken ze een beetje als
een karamelappel.
De Britten maken er wel een rozerode
gelei van, die goed smaakt bij gebraden
varkensvlees.
Mispel Gelei
ingredienten
2 kg overrijpe mispels
ca. 1kg suiker
schil van 1 citroen (zonder wit)
Bereiden:
Verwijder eventueel blad van de mispels,
halveer ze en plaats in een pan met
dikke bodem.
Doe er genoeg water bij zodat ze net
onder staan.
Breng aan de kook en laat zachtjes
stoven
tot de mispels zacht zijn; dit duurt
ongeveer een uur.
Giet het fruitmengsel in een kaasdoek of
mousseline die je boven een grote hangt,
en laat een nacht uitlekken.
Bepaal de volgende dag hoeveel fruitsap
je hebt opgevangen en weeg voor elke 600
ml vocht,
450 gram suiker af.
Doe het sap terug in de pan en breng aan
de kook.
Voeg de suiker en de citroenschil toe en
laat 7–10 minuten stevig doorkoken.
Giet de hete jelly in gesteriliseerde
potten,
Dek ze af en laat afkoelen voordat je de
deksels erop doet.
Bron: Jamie Magazine
Mispel Jam
Ingrediënten:
Mispels
per 1 liter gekookte brei
400 gram geleisuiker
het sap van 1 citroen
een flinke koffielepel speculaaskruiden
Bereiden:
Was de zachte mispels
Doe ze in ruime pan en vul met water tot
vruchten half onder staan
Laat aan de kook komen en zet de
warmtebron laag
Schep af en toe goed om om aanbranden te
voorkomen,
In half uurtje zijn de mispels tot moes
gekookt
Doe ze door een roerzeef (passevite)of
doe net als ik,
Druk het door fijne zeef boven andere
pan(verwijder telkens tussendoor de
schillen en pitten uit zeef)werkt
makkelijker
Neem 1 liter van de bruine brij en doe
er 450 gram geleisuiker bij.
Doe er het sap van een citroen/limoen
bij.
Doe er speculaaskruiden bij en laat 3
minuten flink doorkoken(pas op voor hete
spatten)
Vul je potjes boordevol, zet het
schroefdeksel erop en laat potjes op hun
kop afkoelen.
Ger maakte verschillende smaken:
een partij(liter) met speculaaskruiden
een liter met twee flinke koffielepels
gemberpoeder en schepten vlak voordat
moes de potjes in gingen er stukjes
halfgare appel (drie appels) doorheen
een liter met 3 koffielepels kaneel, 1/4
theelepel kruidnagelpoeder en 2 stuks
steranijs
waarvan ik de zaadjes in vijzel fijn
stampten,100 ml gembersiroop uit flesje
Bron: Hoorn des Overvloed
Mispel Likeur
Ingredienten:
voor ca 1 liter likeur
400 gram mispels (heel laten)
300 gram witte suiker
1 liter jenever (alcoholpercentage 38%)
12-14 kruidnagels (1 per mispel)
Bereiden:
Zet een grote glazen pot klaar.
Steek de kruidnagels in de mispels (1
per mispel) en stop ze in de pot.
Giet de suiker en jenever in de pot
erbij, sluit de pot goed af, en laat dit
3 maanden op een donkere, koele plek
staan.
Verwijder na 3 maanden de kruidnagels
uit de mispels en laat de drank daarna
nog 3 maanden staan.
Mispel Chutney
Ingredienten:
3 gedroogde chilies
water
10 cups mispels (schoongemaakt en in
helften)
10 cm verse gember (schoongemaakt en in
kleine blokjes)
1/4 cup mosterdzaadjes
1 & 1/2 cup bosuitjes ( in ringetjes)
12 cups suiker
6 cups appelcider azijn
Bereiden:
Maak de chilies schoon en verwijder de
zaadjes
Doe ze in een kommetje
Breng water aan de kook en giet dat over
de chilies
Laat 5 minuten staan tot het zacht is
Doe ze in een blender en voeg 3
theelepels van het weekwater erbij
Gebruik de pulsknop tot de chilies een
pasta zijn geworden.
Doe de pasta met de overige ingredienten
in een grote pan
Roer goed door
Breng aan de kook en laat voor 1 & 1/2
uur koken zonder deksel
De vruchten moeten zacht zijn geworden
en het vocht moet zijn geabsorbeerd
Schep ze in de schoongemaakte potten en
schroef de deksels goed vast
Zet opzij tot het is afgekoeld
Mispel Salsa
Ingredienten:
1 1/2 cup mispels (schoongemaakt en in
stukjes gehakt
1/2 cup rode ui (gesnipperd)
1 of 2 pepertjes (van zaad ontdaan en
fijn gehakt)
rasp en sap van 1 limoen
1 theelepel zout
1 theelepel honing
Bereiden:
Doe alle ingredienten in een kom
Roer tot alles goed vermengd is
Zet in de koelkast tot gebruik
TIP:
Lekker bij gebakken tonijn
Creme Brulee met Mispelpuree
Ingredienten:
6 eieren
10 mispels
1/2 l room
Bruine suiker
1/2 l melk
speculaaskoekjes
75 gram suiker
1 vanillestokje
Bereiden:
Klop de 6 eigelen en suiker tot schuim.
Zet de oven op 125 graden.
Zet een pan op het vuur en vul ze met
melk, room en vanillestokje.
Snijd de mispel open en doe het
vruchtvlees in een zeef.
Verkruimel de speculaaskoekjes en duw
het mispelvlees door de zeef bij de
verkruimelde speculaaskoekjes.
Breng melk en room aan de kook.
Giet de kokende room met melk op de
eieren en roer stevig.
Zet de kom onmiddellijk in koud water
met ijs en laat 10 minuten al roerend
afkoelen of zet een nacht in de koelkast.
Vul de schaaltjes onderaan met het
mispelmengsel en erbovenop de crème
brûlée.
Zet ze au bain-marie in de oven, 40 tot
45 minuten op 125 graden (afhankelijk
van de oven).
Voel aan de crème, hij moet een beetje
terug veren.
Zet ze 1 nacht in de koelkast.
Vlak voor je serveert, strooi je
kandijsuiker over de crème en brand je
een korstje met een brandertje.
Mispel Kroketten
Ingredienten:
250 gram aardappelpuree
250 gram puree van hoogrijpe mispels
40 gram speculoos
amandelpoeder of paneermeel
bloem
1 eigeel
8 blaadjes gelatine
Bereiden:
Meng de mispelpuree, de speculoos en de
aardappelpuree goed tot een fijne puree.
Week de gelatine in koud water.
Warm de helft van de puree op, op een
zacht vuurtje.
Vermend de uitgeknepen gelatine goed met
de warme puree.
Meng de warme met de koude puree.
Spreid de puree uit in een schaal, tot
een dikte van 2 cm.
Laat dit opstijven in de koelkast.
Snij mooie vierkantjes uit de opgesteven
puree, of de vorm die je wilt.
Paneer in een beetje bloem, dan eigeel
met water, en dan met amandelpoeder (niet
gesuikerd!) of paneermeel.
Frituur voor 4-5 minuten.
|