Meloenen
Watermeloenen zijn de
populairste meloen, alhoewel
tegenwoordig de Galia meloen in
populariteit stijgt.
Watermeloenen bestaan voor 95%
uit water.
Het vruchtvlees is meestal
dieprood van kleur of roze.
Er bestaat ook een gele variant
die hier echter niet veel in de
winkels ligt.
Op het plaatje de gele variant.
De Zwarte pitten van de
watermeloen zitten her en der
door de meloen verspreid.
Tegenwoordig zijn er echter
meloenen te koop die zonder pit
zijn gekweekt
De Amerikaanse meloen is
langgerekt en heeft een
gestreepte schil, deze kunnen
enorm zwaar en groot worden.
De watermeloenen uit de landen
rond de middelandse zee zijn
donkerder van kleur en wegen 2
tot 4 kilogram.
De smaak van zowel het rode als
gele vruchtvlees is fris zoet.
Gekoeld smaakt de meloen het
lekkerste.
Gevulde Meloen
2 kleine suikermeloenen
blokjes mango
blokjes papaya
blokjes guave
blokjes lychees
partjes van kumquat
geklopte slagroom met dikke
kokosmelk
rozenstroop
witte rum
Alle soorten fruit in
blokjes snijden.
Halveer de meloenen overdwars.
Lepel het vruchtvlees eruit en
verwijder de zaden.
Laat een wandje van ongeveer
anderhalve cm. over.
Snijd het vruchtvlees in stukjes
en vermeng het met de rest van
de vruchten.
Vul de meloenen met het mengsel.
Meng de kokosslagroom losjes met
wat rozenstroop en witte rum.
Lepel het over de vulling.
Goed gekoeld serveren
Galiameloen.
De gelige schil met prachtig
netwerk doet kurkachtig aan.
De vrucht heeft geel/wit
vruchtvlees wat heerlijk
aromatisch geurt.
Om te weten of de vrucht rijp is
druk je licht op de onderzijde,
als de vrucht mee geeft is hij
rijp.
Ook geurt een rijpe vrucht
heerlijk.
De witte pitten laten zich
makkelijk verwijderen, als je de
vrucht door snijd zitten ze in
het hart van de vrucht.
Met een lepeltje laten ze zich
makkelijk weg scheppen.
RECEPT
1 Galia meloen
1 dl witte port
versgemalen zwarte peper
paar mooie slabladeren
100 gram oude Goudse kaas
enkele toefjes munt voor de
garnering
Halveer de meloen en verwijder
de zaadjes.
Verdeel het vruchtvlees met een
balstekertje in balletjes of
snijd het in blokjes.
Schep de meloenballetjes in een
kom en giet de port erover.
Laat de smaak minstens 1 uur
intrekken, schep de meloen af en
toe voorzichtig om.
Maal royaal zwarte peper over de
meloenballetjes.
Leg op elk bord een blad
ijsbergsla en schep de
meloenballetjes erop.
Schaaf de kaas met een kaasschaaf in dunne ‘spaanders’ en verdeel ze over
de meloen.
Garneer de toefjes munt en
serveer direct.
Charentais meloen
Een wat minder bekende soort.
Deze meloen heeft een iets
afgelatte bolvorm met een heel
lichtgroen tot crème kleurige
schil.
De meloen voelt vrij glad aan en
heeft ondiepe segmenten.
Het vruchtvlees heeft een
oranjekleur.
De rijpe vrucht geurt heerlijk
zoet en smaakt ook zo.
Honingmeloen
Honingmeloen wordt ook wel
suikermeloen genoemd.
De schil is van lichtgeel tot
heldergeel en behoorlijk
geribbeld te noemen als bij een
walnoot.
Het vruchtvlees is sappig en
zoet en lichtgelig van kleur.
De pitten bevinden zich net als
bij de meeste meloenen in het
hart van de vrucht.
Cantaloupe
Cantaloupe meloenen zijn groen
van kleur en het vruchtvlees is
geel tot oranje van kleur en
zoet en sappig van smaak.
Deze meloenen komen uit het
Italiaanse plaatsje Cantalupe.
Vandaar de naam.
De kleur van het vruchtvlees van
deze meloen zorgt voor een mooi
contrast in bijvoorbeeld een
meloensalade of een meloenbowl
Meloenbowl
1 Charentais meloen
1/2 watermeloen
1 citroen
2 kiwi
1 limoen
1/2 dl rode port
100 g poedersuiker
1 fles zoete Italiaanse wijn
1/2 liter mineraalwater
Bereiding:
De meloenen halveren (de zaden
en draden eruit scheppen) en met
een meloenboor bolletjes uit het
vruchtvlees steken
De zwarte pitten uit de
watermeloen wippen en uit het
vruchtvlees ook bolletjes steken
De port met poedersuiker roeren
tot de suiker is opgelost, bij
de meloenbolletjes scheppen en 1
uur koud wegzetten
Dan aanvullen met de wijn en het
mineraalwater
De citroen, limoen en kiwi's
schoonmaken en in halve dunne
plakjes snijden en aan de bowl
toevoegen
Meloen-Aardbeisalade
1 kleine meloen (500 g)
200 g aardbeien
2 el appeldiksap
4 el wit druivensap
1 el citroensap
Snijd de meloen in 4 parten,
schil en ontpit deze en snijd ze
in dunne plakken.
Snijd de aardbeien in plakjes,
maar bewaar enkele hele.
Meng appeldiksap, druiven- en
citroensap door elkaar.
Leg langs de rand van een platte
schaal om beuren randen meloen
en aardbeien.
Werk van buiten naar binnen.
Schenk de dressing er overheen.
Garneer met een paar hele
aardbeien
Watermeloen_Ananas salade
500 gr watermeloen
500 gr ananasin stukjes
1 ui in dunne ringen
1 - 2 eetlepels koriander
grofgehakt
6 eetlepels limoensap
2 eetlepels rode wijnazijn
Versgemalen peper
Doe alle in gredienten in een
wijde schaal
Hussel alles voorzichtig door
elkaar
Maak op smaak met peper
Dank je wel Leny voor je
research
|