Meloenen

Watermeloenen zijn de populairste meloen, alhoewel tegenwoordig de Galia meloen in populariteit stijgt.
Watermeloenen bestaan voor 95% uit water.
Het vruchtvlees is meestal dieprood van kleur of roze.
Er bestaat ook een gele variant die hier echter niet veel in de winkels ligt.
Op het plaatje de gele variant.





De Zwarte pitten van de watermeloen zitten her en der door de meloen verspreid.
Tegenwoordig zijn er echter meloenen te koop die zonder pit zijn gekweekt
De Amerikaanse meloen is langgerekt en heeft een gestreepte schil, deze kunnen enorm zwaar en groot worden.
De watermeloenen uit de landen rond de middelandse zee zijn donkerder van kleur en wegen 2 tot 4 kilogram.



De smaak van zowel het rode als gele vruchtvlees is fris zoet.
Gekoeld smaakt de meloen het lekkerste.

Gevulde Meloen

2 kleine suikermeloenen
blokjes mango
blokjes papaya
blokjes guave
blokjes lychees
partjes van kumquat
geklopte slagroom met dikke kokosmelk
rozenstroop
witte rum


Alle soorten fruit in blokjes snijden.
Halveer de meloenen overdwars.
Lepel het vruchtvlees eruit en verwijder de zaden.
Laat een wandje van ongeveer anderhalve cm. over.
Snijd het vruchtvlees in stukjes en vermeng het met de rest van de vruchten.
Vul de meloenen met het mengsel.
Meng de kokosslagroom losjes met wat rozenstroop en witte rum.
Lepel het over de vulling.
Goed gekoeld serveren

Galiameloen.



De gelige schil met prachtig netwerk doet kurkachtig aan.
De vrucht heeft geel/wit vruchtvlees wat heerlijk aromatisch geurt.
Om te weten of de vrucht rijp is druk je licht op de onderzijde, als de vrucht mee geeft is hij rijp.
Ook geurt een rijpe vrucht heerlijk.
De witte pitten laten zich makkelijk verwijderen, als je de vrucht door snijd zitten ze in het hart van de vrucht.
Met een lepeltje laten ze zich makkelijk weg scheppen.

RECEPT



1 Galia meloen
1 dl witte port
versgemalen zwarte peper
paar mooie slabladeren
100 gram oude Goudse kaas
enkele toefjes munt voor de garnering


Halveer de meloen en verwijder de zaadjes.
Verdeel het vruchtvlees met een balstekertje in balletjes of snijd het in blokjes.
Schep de meloenballetjes in een kom en giet de port erover.
Laat de smaak minstens 1 uur intrekken, schep de meloen af en toe voorzichtig om.
Maal royaal zwarte peper over de meloenballetjes.
Leg op elk bord een blad ijsbergsla en schep de meloenballetjes erop.
 Schaaf de kaas met een kaasschaaf in dunne ‘spaanders’ en verdeel ze over de meloen.
Garneer de toefjes munt en serveer direct.

Charentais meloen



Een wat minder bekende soort.
Deze meloen heeft een iets afgelatte bolvorm met een heel lichtgroen tot crème kleurige schil.
De meloen voelt vrij glad aan en heeft ondiepe segmenten.
Het vruchtvlees heeft een oranjekleur.
De rijpe vrucht geurt heerlijk zoet en smaakt ook zo.


Honingmeloen



Honingmeloen wordt ook wel suikermeloen genoemd.
De schil is van lichtgeel tot heldergeel en behoorlijk geribbeld te noemen als bij een walnoot.
Het vruchtvlees is sappig en zoet en lichtgelig van kleur.
De pitten bevinden zich net als bij de meeste meloenen in het hart van de vrucht.

Cantaloupe



Cantaloupe meloenen zijn groen van kleur en het vruchtvlees is geel tot oranje van kleur en zoet en sappig van smaak.
Deze meloenen komen uit het Italiaanse plaatsje Cantalupe.
Vandaar de naam.
De kleur van het vruchtvlees van deze meloen zorgt voor een mooi contrast in bijvoorbeeld een meloensalade of een meloenbowl

Meloenbowl





1 Charentais meloen
1/2 watermeloen
1 citroen
2 kiwi
1 limoen
1/2 dl rode port
100 g poedersuiker
1 fles zoete Italiaanse wijn
1/2 liter mineraalwater


Bereiding:
De meloenen halveren (de zaden en draden eruit scheppen) en met een meloenboor bolletjes uit het vruchtvlees steken
De zwarte pitten uit de watermeloen wippen en uit het vruchtvlees ook bolletjes steken
De port met poedersuiker roeren tot de suiker is opgelost, bij de meloenbolletjes scheppen en 1 uur koud wegzetten
Dan aanvullen met de wijn en het mineraalwater
De citroen, limoen en kiwi's schoonmaken en in halve dunne plakjes snijden en aan de bowl toevoegen




Meloen-Aardbeisalade

1 kleine meloen (500 g)
200 g aardbeien
2 el appeldiksap
4 el wit druivensap
1 el citroensap

Snijd de meloen in 4 parten, schil en ontpit deze en snijd ze in dunne plakken.
Snijd de aardbeien in plakjes, maar bewaar enkele hele.
Meng appeldiksap, druiven- en citroensap door elkaar.
Leg langs de rand van een platte schaal om beuren randen meloen en aardbeien.
Werk van buiten naar binnen.
Schenk de dressing er overheen.
Garneer met een paar hele aardbeien



Watermeloen_Ananas salade

500 gr watermeloen
500 gr ananasin stukjes
1 ui in dunne ringen
1 - 2 eetlepels koriander grofgehakt
6 eetlepels limoensap
2 eetlepels rode wijnazijn
Versgemalen peper

Doe alle in gredienten in een wijde schaal
Hussel alles voorzichtig door elkaar
Maak op smaak met peper







Dank je wel Leny voor je research