Marinades en dressings zijn onmisbaarin de moderne keuken
Ze voegen smaken toe aan simpele
producten
die daardoor veranderen in smakelijke
gerechten
Helaas is het tegenwoordig zo dat
kip, vlees, groenten en fruit
door de wijzewaarop ze worden geproduceerdmaar weinig smaak hebben
Marinades en dressings kunnen hier hulp
bieden
Dressings horen niet alleen bij
rauwkostsalades
maar kunnen ook de
smaak van gekookte groente, kip, vlees
en vis op peppen
In tegenstelling tot dressings, die
directsmaak toevoegen aan het product,
hebben marinades meerdere uren nodigom hun smaak af te geven
Met uitzondering van een marinadedie bedoeld is om een product mals te
maken
De volgende lijst bevat de
hoofdingrediënten
en smaakmakers voor marinades en
dressings
Oliën
Olijfolie is de olie die het meest wordt
gebruikt
in marinades en dressings
Afhankelijk van hoe en waar de olijfolie
is geperst kan hij
in smaak en kleur verschillen
De olijfolie met de beste kwaliteit
is extra vergine olijfolie
Zonnebloemolie is geschikt voor
verschillende
doeleinden, omdat deze olie lichten mild van smaak is
Hij is geschikt om mee te kokenen in marinades en dressings
Pinda-olie of arachide-olie heeft een
milde smaak
en is geschikt voor de meeste doeleinden
Maïs-olie heeft een diepe gouden
kleur en sterke smaak
Hij is geschikt om mee te koken,
maar niet voor dressings
Sesam-olie
Sesam-olie is er in een lichte en
donkere versie
Sesam-olie is van geroosterd sesamzaad
Deze olie wordt veel gebruikt in de
Oosterse
keuken en heeft een sterke smaak
Hazelnoot-olie
Hazelnoot-olie is een delicate olie met
een
donkerbruine kleur en heerlijke
geroosterde smaak
Gebruik deze olie heel spaarzaam in
dressings
Azijnen.
Wijn-azijn wordt gemaakt van witte of
rode wijn
De kwaliteit van wijn-azijn kan erg
verschillen
Hij wordt gebruikt in dressings
Groene kruiden als dragon kunnen aan
wijn-azijn
worden toegevoegd om kruiden-azijn te
maken
Balsamico-azijn is een rijke, donkere,
milde
azijn met een fijne diepe smaak en is
daardoor excellent in dressings
Evenals sherry-azijn die zoet en mild
van smaak en karamelkleurig is
Cider-azijn wordt gemaakt van cider
en heeft een heldere gouden kleur
en is licht en mild van smaak
Er zijn twee soorten rijst-azijn :
de zoete Japanse en
de scherpe Chinese rijst-azijn
Rijst-azijn wordt veel gebruikt in
gerechten uit de Oosterse keuken
Citroenen, sinaasappels en limoenen zijn
alle zeer
geschikt voor zowel marinades als
dressings
Soms wordt ook het vruchtvlees gebruikt
In marinades en dressings zijn
verschillende
samenstellingen van verse
kruidenboeketjes
mogelijk
Als peterselie, tijm, munt,
basilicum, dragon, salie, bieslook,
rozemarijn en koriander
In veel marinades en dressings is de
toevoeging van knoflook
als smaakmaker onontbeerlijk
In dressings kunnen voor de smaak
verschillende
soorten mosterd als Engelse, Franse,
Dijon en grove mosterd worden gebruikt om mosterd een dressing smeuïg
te maken
Gedroogde zwarte peperkorrels, heel of
gemalen
of verse gemengde of groene peperkorrels
zijn zeer geschikt voor marinades en
dressings
Szechuan-peperkorrels hebben een
warm citrusachtig aroma
Eerder zoet dan scherp is paprikapoeder
gemaakt van rode peper
Kappertjes hebben een sterke pittige
smaak
die goed tot zijn recht komt in een
salade
Worcestersaus kan een marinade flink
oppeppen
Gebruik de saus met mate
Oosterse smaken
Sojasaus wordt gemaakt van gegiste
sojabonen
Deze zoute saus kent een lichte en
donkere versie
Spaanse pepers zijn groene, rode of
oranje peulen
die voorkomen in diverse variëteiten
Vers en gedroogd verschillen de
pepersoorten in scherpte
Spaanse pepers zijn ook kant-en-klaar
verwerkt in chilisaus en chilipoeder
Verses gemberwortel heeft een pittige
peperige en toch frisse smaak
Gember in poedervorm haalt het niet bij
de
smaak van verse gember
Citroengras is een vezelachtige stengel
met een citroenachtige geur en smaak
Citroenblad
Citroenblad, ook wel djeroek poeroet
genoemd
is een glanzend groen blad
dat een citrussmaak aan het gerecht
geeft
Het Chinese vijfkruidenpoeder is een
pikant
mengsel van kruidnagels, kaneel,
venkel, steranijs en Szechuan-peper
Thaise vissaus
Thaise vissaus, ook wel nam pla genoemd
wordt gemaakt van gezouten ansjovis en
heeft een sterke zoute smaak
Zuivelproducten.
Marinades en dressings worden romig en
vol
door yoghurt, zure room of crème fraïche
Marineren
Gebruik marinades om voedsel te
bedruipen,
mals te maken of er smaak aan toe te
voegen
Marinades worden vaak gebruikt
voor gevogelte, vlees of vis
Leg het voedsel dat u wilt marineren in
een ruimeschaal die groot genoeg is
om alle voedsel naast elkaar te leggen
Mix de ingrediënten voor de marinade
goed
en schenk deze over het voedsel
Zorg ervoor dat alle voedsel goed
met de marinade wordt bedekt
Dek de schaal af met plastic-folie en
zet hem
minimaal 30 minuten in de ijskast
Draai het voedsel regelmatig om
en lepel de marinade erover heen
Haal het voedsel met de schuimspaan uit
marinade en dep het droog
Bewaar de marinade
Bij sommige gerechten is het nodig om
het voedsel op kamertemperatuur te laten
komen
Gebruik de marinade om het voedsel te
bedruipen
TIP VAN DE KOK
De hoeveelheid marinade die u nodig
heeft
hangt af van de hoeveelheid te bereiden
voedsel
Ruwweg is 1 1/2 dl marinade nodig
voor 500 gram voedsel
BASIS MARINADES
Voor deze marinades voegt u simpelweg
de ingrediënten bij elkaar
Basis barbecue marinade
Deze marinade kan worden gebruikt voor
vlees of vis
1 teentje knoflook, uitgeperst
3 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
3 eetlepels droge sherry
1 eetlepel worcestersaus
1 eetlepel donkere sojasaus
vers gemalen zwarte peper
Kruiden marinade
Deze marinade past bij vis, vlees of
gevogelte
1,2 dl droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel vers citroensap
2 eetlepels fijn gehakte verse kruiden
als peterselie, tijm, bieslook of
basilicum
vers gemalen zwarte peper
Yoghurt kruiden marinade
Deze marinade is geschikt voor vis,
vlees of gevogelte
1/2 dl yoghurt
1 gesnipperde kleine ui
1 teentje knoflook uitgeperst
1 theelepel verse fijngesnipperde
gemberwortel
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel kurkumapoeder of wel
koenjit genoemd
|