Marinades en dressings zijn onmisbaarin de moderne keuken
Ze voegen smaken toe aan simpele producten
die daardoor veranderen in smakelijke gerechten
Helaas is het tegenwoordig zo dat kip, vlees, groenten en fruit
door de wijzewaarop ze worden geproduceerdmaar weinig smaak hebben
Marinades en dressings kunnen hier hulp bieden

Dressings horen niet alleen bij rauwkostsalades
maar kunnen ook  de smaak van gekookte groente, kip, vlees en vis op peppen



In tegenstelling tot dressings, die directsmaak toevoegen aan het product,
hebben marinades meerdere uren nodigom hun smaak af te geven
Met uitzondering van een marinadedie bedoeld is om een product mals te maken
De volgende lijst bevat de hoofdingrediënten en smaakmakers voor marinades en dressings




Oliën


Olijfolie is de olie die het meest wordt gebruikt in marinades en dressings
Afhankelijk van hoe en waar de olijfolie is geperst kan hij in smaak en kleur verschillen
De olijfolie met de beste kwaliteit is extra vergine olijfolie
Zonnebloemolie is geschikt voor verschillende
doeleinden, omdat deze olie lichten mild van smaak is
Hij is geschikt om mee te kokenen in marinades en dressings

Pinda-olie of arachide-olie heeft een milde smaak
en is geschikt voor de meeste doeleinden
Maïs-olie heeft een diepe gouden kleur en sterke smaak
Hij is geschikt om mee te koken, maar niet voor dressings



Sesam-olie

Sesam-olie is er in een lichte en donkere versie
Sesam-olie is van geroosterd sesamzaad
Deze olie wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken en heeft een sterke smaak

Hazelnoot-olie


Hazelnoot-olie is een delicate olie met een donkerbruine kleur en heerlijke geroosterde smaak
Gebruik deze olie heel spaarzaam in dressings

Azijnen.

Wijn-azijn wordt gemaakt van witte of rode wijn
De kwaliteit van wijn-azijn kan erg verschillen
Hij wordt gebruikt in dressings
Groene kruiden als dragon kunnen aan wijn-azijn worden toegevoegd om kruiden-azijn te maken
Balsamico-azijn is een rijke, donkere, milde azijn met een fijne diepe smaak en is
daardoor excellent in dressings
Evenals sherry-azijn die zoet en mild van smaak en karamelkleurig is
Cider-azijn wordt gemaakt van cider en heeft een heldere gouden kleur
en is licht en mild van smaak
Er zijn twee soorten rijst-azijn :
de zoete Japanse en
de scherpe Chinese rijst-azijn
Rijst-azijn wordt veel gebruikt in gerechten uit de Oosterse keuken
Citroenen, sinaasappels en limoenen zijn alle zeer
geschikt voor zowel marinades als dressings
Soms wordt ook het vruchtvlees gebruikt



In marinades en dressings zijn verschillende samenstellingen van verse kruidenboeketjes mogelijk
Als peterselie, tijm, munt, basilicum, dragon, salie, bieslook,
rozemarijn en koriander
In veel marinades en dressings is de toevoeging van knoflook als smaakmaker onontbeerlijk
In dressings kunnen voor de smaak verschillende soorten mosterd als Engelse, Franse, Dijon en grove mosterd worden gebruikt om  mosterd een dressing smeuïg te maken
Gedroogde zwarte peperkorrels, heel of gemalen of verse gemengde of groene peperkorrels zijn zeer geschikt voor marinades en dressings
Szechuan-peperkorrels hebben een warm citrusachtig aroma
Eerder zoet dan scherp is paprikapoeder gemaakt van rode peper
Kappertjes hebben een sterke pittige smaak die goed tot zijn recht komt in een salade
Worcestersaus kan een marinade flink oppeppen
Gebruik de saus met mate



Oosterse smaken


Sojasaus wordt gemaakt van gegiste sojabonen
Deze zoute saus kent een lichte en donkere versie
Spaanse pepers zijn groene, rode of oranje peulen die voorkomen in diverse variëteiten
Vers en gedroogd verschillen de pepersoorten in scherpte
Spaanse pepers zijn ook kant-en-klaar verwerkt in chilisaus en chilipoeder
Verses gemberwortel heeft een pittige peperige en toch frisse smaak
Gember in poedervorm haalt het niet bij de smaak van verse gember
Citroengras is een vezelachtige stengel met een citroenachtige geur en smaak

Citroenblad

Citroenblad, ook wel djeroek poeroet genoemd is een glanzend groen blad
dat een citrussmaak aan het gerecht geeft
Het Chinese vijfkruidenpoeder is een pikant mengsel van kruidnagels, kaneel,
venkel, steranijs en Szechuan-peper

Thaise vissaus

Thaise vissaus, ook wel nam pla genoemd
wordt gemaakt van gezouten ansjovis en heeft een sterke zoute smaak



Zuivelproducten.

Marinades en dressings worden romig en vol door yoghurt, zure room of crème fraïche

Marineren

Gebruik marinades om voedsel te bedruipen, mals te maken of er smaak aan toe te voegen
Marinades worden vaak gebruikt voor gevogelte, vlees of vis
Leg het voedsel dat u wilt marineren in een ruimeschaal die groot genoeg is
om alle voedsel naast elkaar te leggen

Mix de ingrediënten voor de marinade goed en schenk deze over het voedsel
Zorg ervoor dat alle voedsel goed met de marinade wordt bedekt
Dek de schaal af met plastic-folie en zet hem minimaal 30 minuten in de ijskast
Draai het voedsel regelmatig om en lepel de marinade erover heen

Haal het voedsel met de schuimspaan uit marinade en dep het droog
Bewaar de marinade
Bij sommige gerechten is het nodig om het voedsel op kamertemperatuur te laten komen
Gebruik de marinade om het voedsel te bedruipen



TIP VAN DE KOK

De hoeveelheid marinade die u nodig heeft
hangt af van de hoeveelheid te bereiden voedsel
Ruwweg is 1 1/2 dl marinade nodig
voor 500 gram voedsel

BASIS MARINADES

Voor deze marinades voegt u simpelweg
de ingrediënten bij elkaar




Basis barbecue marinade

Deze marinade kan worden gebruikt voor vlees of vis

1 teentje knoflook, uitgeperst
3 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
3 eetlepels droge sherry
1 eetlepel worcestersaus
1 eetlepel donkere sojasaus
vers gemalen zwarte peper

Kruiden marinade


Deze marinade past bij vis, vlees of gevogelte

1,2 dl droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel vers citroensap
2 eetlepels fijn gehakte verse kruiden
als peterselie, tijm, bieslook of basilicum
vers gemalen zwarte peper
Yoghurt kruiden marinade

Deze marinade is geschikt voor vis, vlees of gevogelte


1/2 dl yoghurt
1 gesnipperde kleine ui
1 teentje knoflook uitgeperst
1 theelepel verse fijngesnipperde gemberwortel
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel kurkumapoeder of wel koenjit genoemd