Makreel Crostini
Ingrediënten:
1 ciabatta (voorgebakken )
1 teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
3 bosuitjes
2 blikjes makreelsnack in tomatensaus
Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 °C of
gasovenstand 5.
Brood afbakken volgens
gebruiksaanwijzing (oven aan laten staan).
Knoflook pellen, uitpersen en door olie
roeren.
Brood in 12 plakken snijden en besmeren
met knoflookolie.
Plakken op bakplaat leggen en nog ca. 5
minuten terugplaatsen in oven tot brood
bruin en knapperig is.
Bosui in dunne ringetjes snijden.
Makreel mengen met bosui.
Warme crostini besmeren met
makreelmengsel
Sandwich met Makreel
Ingrediënten
12 sneden Pain de Mediterrane (brood)
1 pak makreelfilet gerookt (ca. 190 g)
300 gram tomaten
1 komkommer
4 eetlepels tomatenketchup
1 zakje veldsla (75 g)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel azijn
Bereiden:
Brood roosteren.
Vel van makreel verwijderen.
Tomaten en komkommer wassen en in
plakjes snijden.
Van brood 1 snee met ketchup besmeren en
met sla, tomaat en makreel beleggen.
Met 1 snee brood afdekken, deze opnieuw
beleggen en met derde snee afdekken.
Sandwiches diagonaal halveren en met
prikker vastzetten.
Van olie, azijn, zout en peper dressing
maken.
Rest van tomaat, komkommer en dressing
mengen en bij sandwiches serveren.
Pikante Makreelmousse
Ingrediënten:
1 pakje gerookte makreel
100 g verse roomkaas naturel
2 stengels bleekselderij
1/2 limoen
1-2 eetlepels sambal badjak
1 stokbrood
4 eetlepels olie
Bereiden
Vel van makreel verwijderen en makreel
boven schaal in stukjes verdelen.
Roomkaas met vork door makreel prakken.
Bleekselderij in smalle repen snijden en
vervolgens in kleine blokjes.
Blad bewaren voor garnering.
Bleekselderij door makreelmousse mengen.
Op smaak brengen met limoensap, 1/2 el
sambal en eventueel wat zout en peper.
Schaal afdekken met plasticfolie en in
koelkast bewaren.
Ovengrill voorverwarmen.
Stokbrood schuin in dunne sneetjes
snijden.
Sneetjes dun besmeren met olie.
Op rooster leggen en in midden van oven
schuiven.
Sneetjes in 1-2 min. aan beide zijden
goudbruin en knapperig roosteren.
Toast laten afkoelen en tot gebruik in
luchtdichte trommel bewaren.
Nabereiden
Toastjes besmeren met makreelmousse en
op schaal leggen.
Op elk toastje mespunt sambal scheppen.
Toastje met Makreelrillette
Ingrediënten:
1 gerookte makreel (ca. 345 g)
2 el crème fraîche
1 friszure appel (bijv. Granny Smith)
1 el citroensap
12 krokante toastjes met olijfolie,
zeezout
rozemarijn (pakje 120 g)
Bereiden
Verwijder het vel en de graten van de
makreel en trek hem in kleine stukken.
Prak de crème fraîche en peper naar
smaak erdoor.
Snijd 6 dunne schijfjes van de appel.
Halveer de appelschijfjes en besprenkel
ze met het citroensap.
Besmeer de toastjes met de
makreelrillette en steek er een stukje
appel in.
Nabereiden:
Je kunt de makreelrillette maximaal 1
dag van tevoren bereiden.
Bewaar tot gebruik afgedekt in de
koelkast.
Hartige Makreeltaartjes
Ingrediënten:
4 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
200 gram gerookte makreelfilet
5 eieren
1 eetlepel mierikswortel (potje)
125 ml slagroom
1/2 zakje verse bieslook fijngeknipt
5 eetlepels honing-mosterddressing
1 zak gesneden witte kool (300 g)
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Deeg laten ontdooien en elk plakje op
met bloem bestoven aanrecht iets dunner
uitrollen.
Quichevormpje op deeg leggen en ruime
cirkel rondom uitsnijden.
Ingevette vormpjes hiermee bekleden.
Makreelfilets in stukjes verdelen en op
deegbodems leggen.
In kom eieren loskloppen met
mierikswortel, slagroom, zout en peper
en bieslook.
Eimengsel over makreel schenken.
Taartjes in midden van oven in ca. 40
min. bruin en gaar bakken.
Intussen dressing en mespunt peper door
koolreepjes scheppen.
Taartjes uit vormpjes nemen en met
koolsalade serveren
Makreelsalade met bleekselderij op
stokbrood
Ingrediënten:
200 g makreelfilet
1 stengel bleekselderij
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels verse peterselie plat
fijngesneden +
2 eetlepels sinaasappelsap
Bereiden
Maak 200 gram makreelfilet los met een
vork.
Meng dit met 1 zeer fijn gesneden
stengel bleekselderij, 2 el mayonaise en
2 el fijngesneden platte peterselie
Breng op smaak met de sinaasappelsap,
zout en versgemalen peper.
Serveer op (geroosterde) repen stokbrood
Makreel met Gekruide Aubergine
Ingredienten:
4 grote verse makrelen (schoon gemaakt)
2 aubergines (middelgroot)
3 eetlepels olijfolie
1 bosje verse koriander
1 rode chili peper (zonder zaadjes als
je niet te heet wil)
3 teentjes knoflook
1 ui (middelgroot) (dun gesneden)
2 grote verse vleestomaten (ontveld, van
zaadjes ontdaan en in blokjes)
1 theelepel zoete paprikapoeder
1/2 theelepel komijn
snufje saffraan
2 grote eetlepels griekse yoghurt
citroen partjes
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden
celsius
Bestrooi de makreel met zeezout
Snij de aubergine in stukjes en leg ze
op een bakblik
druppel er 2 eetlepels olie over
Hussel ze door elkaar
Zet in de oven voor 20 a 25 minuten tot
ze zacht is(halverwege even keren)
Zet de temperatuur nu op 240 graden
celsius
Haal de blaadjes van de koriander van de
steeltjes
Zet deze even opzij
Hak de steeltjes van de koriander met de
chili en knoflook samen tot een pasta
Doe de overgebleven olie in een
koekenpan
Zet op laag vuur
Doe de koriander pasta hierin en bak ze
voor ca 10 minuten
Af en toe roeren
Doe de tomatenblokjes, komijn, paprika,
saffraan en 200 ml water bij de
koriander pasta
Laat dit ca 20 minuten sudderen
Doe de aubergines erbij en roer
voorzichtig om.
Doe er een scheutje water bij en kook
voor 10 minuten
Snij 3 x diagonaal de vis in aan 1 kant
Leg ze op een bakblik wat is bekleed met
bakpapier
Bak ze in de oven ca 10 a 12 minuten tot
de vis gaar is
Haal uit de oven en laat 5 minuten
rusten
Snij de korianderblaadjes grof en roer
door het aubergine mengsel
Doe de yoghurt er ook bij
Kruid het mengsel naar smaak
Verdeel over 4 warme borden
Leg op ieder bord een makreel op het
aubergine mengsel
Strooi de rest van het korianderblad er
over heen
Zet er een paar partjes citroen bij
TIP van de Chef:
De meeste recepten met aubergines vragen
om eerst de aubergines te bakken
Deze zijn geroosterd om het gebruik van
olie te verminderen.
Wijntip:
Olieachtige vis vraagt om een lichte
witte wijn
Probeer de citroenachtige muscadet uit
de Loire Vallei in Frankrijk.
|