Makreel  Crostini

Ingrediënten:

1 ciabatta (voorgebakken )
1 teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
3 bosuitjes
2 blikjes makreelsnack in tomatensaus

Bereiden

Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
Brood afbakken volgens gebruiksaanwijzing (oven aan laten staan).
Knoflook pellen, uitpersen en door olie roeren.
Brood in 12 plakken snijden en besmeren met knoflookolie.
Plakken op bakplaat leggen en nog ca. 5 minuten terugplaatsen in oven tot brood bruin en knapperig is.
Bosui in dunne ringetjes snijden.
Makreel mengen met bosui.
Warme crostini besmeren met makreelmengsel



Sandwich met Makreel

Ingrediënten

12 sneden Pain de Mediterrane (brood)
1 pak makreelfilet gerookt (ca. 190 g)
300 gram tomaten
1 komkommer
4 eetlepels tomatenketchup
1 zakje veldsla (75 g)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel azijn

Bereiden:

Brood roosteren.
Vel van makreel verwijderen.
Tomaten en komkommer wassen en in plakjes snijden.
Van brood 1 snee met ketchup besmeren en met sla, tomaat en makreel beleggen.
Met 1 snee brood afdekken, deze opnieuw beleggen en met derde snee afdekken.
Sandwiches diagonaal halveren en met prikker vastzetten.
Van olie, azijn, zout en peper dressing maken.
Rest van tomaat, komkommer en dressing mengen en bij sandwiches serveren.



Pikante Makreelmousse

Ingrediënten:

1 pakje gerookte makreel
100 g verse roomkaas naturel
2 stengels bleekselderij
1/2 limoen
1-2 eetlepels sambal badjak
1 stokbrood
4 eetlepels olie

Bereiden

Vel van makreel verwijderen en makreel boven schaal in stukjes verdelen.
Roomkaas met vork door makreel prakken.
Bleekselderij in smalle repen snijden en vervolgens in kleine blokjes.
Blad bewaren voor garnering.
Bleekselderij door makreelmousse mengen.
Op smaak brengen met limoensap, 1/2 el sambal en eventueel wat zout en peper.
Schaal afdekken met plasticfolie en in koelkast bewaren.
Ovengrill voorverwarmen.
Stokbrood schuin in dunne sneetjes snijden.
Sneetjes dun besmeren met olie.
Op rooster leggen en in midden van oven schuiven.
Sneetjes in 1-2 min. aan beide zijden goudbruin en knapperig roosteren.
Toast laten afkoelen en tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
Nabereiden
Toastjes besmeren met makreelmousse en op schaal leggen.
Op elk toastje mespunt sambal scheppen.

 



Toastje met Makreelrillette

Ingrediënten:

1 gerookte makreel (ca. 345 g)
2 el crème fraîche
1 friszure appel (bijv. Granny Smith)
1 el citroensap
12 krokante toastjes met olijfolie,
zeezout
rozemarijn (pakje 120 g)

Bereiden

Verwijder het vel en de graten van de makreel en trek hem in kleine stukken.
Prak de crème fraîche en peper naar smaak erdoor.
Snijd 6 dunne schijfjes van de appel.
Halveer de appelschijfjes en besprenkel ze met het citroensap.
Besmeer de toastjes met de makreelrillette en steek er een stukje appel in.

Nabereiden:

Je kunt de makreelrillette maximaal 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.



Hartige Makreeltaartjes

Ingrediënten:

4 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
200 gram gerookte makreelfilet
5 eieren
1 eetlepel mierikswortel (potje)
125 ml slagroom
1/2 zakje verse bieslook fijngeknipt
5 eetlepels honing-mosterddressing
1 zak gesneden witte kool (300 g)

Bereiden

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Deeg laten ontdooien en elk plakje op met bloem bestoven aanrecht iets dunner uitrollen.
Quichevormpje op deeg leggen en ruime cirkel rondom uitsnijden.
Ingevette vormpjes hiermee bekleden.
Makreelfilets in stukjes verdelen en op deegbodems leggen.
In kom eieren loskloppen met mierikswortel, slagroom, zout en peper en bieslook.
Eimengsel over makreel schenken.
Taartjes in midden van oven in ca. 40 min. bruin en gaar bakken.
Intussen dressing en mespunt peper door koolreepjes scheppen.
Taartjes uit vormpjes nemen en met koolsalade serveren

Makreelsalade met bleekselderij op stokbrood



Ingrediënten:

200 g makreelfilet
1 stengel bleekselderij
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels verse peterselie plat fijngesneden +
2 eetlepels sinaasappelsap

Bereiden

Maak 200 gram makreelfilet los met een vork.
Meng dit met 1 zeer fijn gesneden stengel bleekselderij, 2 el mayonaise en 2 el fijngesneden platte peterselie
Breng op smaak met de sinaasappelsap, zout en versgemalen peper.
Serveer op (geroosterde) repen stokbrood



Makreel met Gekruide Aubergine

Ingredienten:

4 grote verse makrelen (schoon gemaakt)
2 aubergines (middelgroot)
3 eetlepels olijfolie
1 bosje verse koriander
1 rode chili peper (zonder zaadjes als je niet te heet wil)
3 teentjes knoflook
1 ui (middelgroot) (dun gesneden)
2 grote verse vleestomaten (ontveld, van zaadjes ontdaan en in blokjes)
1 theelepel zoete paprikapoeder
1/2 theelepel komijn
snufje saffraan
2 grote eetlepels griekse yoghurt
citroen partjes

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius
Bestrooi de makreel met zeezout
Snij de aubergine in stukjes en leg ze op een bakblik
druppel er 2 eetlepels olie over
Hussel ze door elkaar
Zet in de oven voor 20 a 25 minuten tot ze zacht is(halverwege even keren)
Zet de temperatuur nu op 240 graden celsius
Haal de blaadjes van de koriander van de steeltjes
Zet deze even opzij
Hak de steeltjes van de koriander met de chili en knoflook samen tot een pasta
Doe de overgebleven olie in een koekenpan
Zet op laag vuur
Doe de koriander pasta hierin en bak ze voor ca 10 minuten
Af en toe roeren
Doe de tomatenblokjes, komijn, paprika, saffraan en 200 ml water bij de koriander pasta
Laat dit ca 20 minuten sudderen
Doe de aubergines erbij en roer voorzichtig om.
Doe er een scheutje water bij en kook voor 10 minuten
Snij 3 x diagonaal de vis in aan 1 kant
Leg ze op een bakblik wat is bekleed met bakpapier
Bak ze in de oven ca 10 a 12 minuten tot de vis gaar is
Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten
Snij de korianderblaadjes grof en roer door het aubergine mengsel
Doe de yoghurt er ook bij
Kruid het mengsel naar smaak
Verdeel over 4 warme borden
Leg op ieder bord een makreel op het aubergine mengsel
Strooi de rest van het korianderblad er over heen
Zet er een paar partjes citroen bij


TIP van de Chef:
De meeste recepten met aubergines vragen om eerst de aubergines te bakken
Deze zijn geroosterd om het gebruik van olie te verminderen.


Wijntip:
Olieachtige vis vraagt om een lichte witte wijn
Probeer de citroenachtige muscadet uit de Loire Vallei in Frankrijk.