Likeur

Likeur is eigenlijk een heel simpel drankje,
met alcohol gehalte van (20% of hoger), suiker en een smaakje.

Maar dat "smaakje" moet wel het hart van je likeur worden.
Je kunt in de handel essences kopen, die voeg je bij de alcohol en suiker en klaar is je likeur,
maar het is leuker om je "smaakje" zelf te maken.

Er zijn vier groepen likeuren te onderscheiden:

Fruitlikeuren
Deze likeuren hebben een suikergehalte van 25 tot 35% en een alcoholgehalte van 25 tot 30%.

Karamel likeuren
Deze likeuren hebben een suikergehalte van35 tot 40% en een alcoholgehalte van ongeveer 30%.

Kruiden likeuren

Het suikergehalte van deze likeuren is zeer wisselend, het alcoholgehalte van 40 tot 55%.

Fruit likeuren van gedestilleerde vruchtenwijnen
De basis van deze likeuren is eau de vie.
Het suikergehalte wisselt ook hier sterk, het alcoholgehalte is meestal 40% of hoger.

Om de drankjes thuis te maken.....
 maken we gebruik van drank waar een hoog percentage alcohol inzit
zoals wodka, brandewijn, whisky en jenever

Het is leuk om je eigen likeurtje (likorette) te maken
En spannend om af te wachten hoe de smaak is geworden
Dit is geen likeur die je in de winkel koopt.....
Maar wel een heel leuk en lekker zelfgemaakt alternatief
(vaak zachter van smaak en daardoor veel lekkerder)
Ook leuk om cadeaux te doen
Giet ze dan in een leuke karaf of fles
Succes verzekerd

 


Druivenlikeur

Na 1 maand is dit al goed verteerbaar.
Beter even wachten tot de kerstdagen…..!

Ingrediënten:
 
1 kg. druiven
1 kaneel stokje
5 kruidnagels
300 gr suiker
1 ltr. brandewijn


Bereiden:

Was de druiven en dep ze goed af.
Verwijder druiven die niet gaaf zijn.
Doe de druiven in een pot en doe de kaneel en kruidnagels erbij.
Maak een suikersiroop en meng deze met de brandewijn.
Doe dit mengsel bij de druiven.
Twee theelepels glycerine toevoegen.
Pot goed sluiten.



Bailey Coffeecreme

Ingrediënten voor ruim 0,5 liter

125 gram suiker
350 ml whisky
200 ml slagroom
2,5 zakjes vanillesuiker
25 gram koffie
3 gram cacao.

Bereiden:

Laat de koffie en de cacao 30 minuten macereren in de helft van dewhisky,
daarna filteren en vanillesuiker, slagroom  en de rest van de whisky en de suiker toevoegen.
Goed roeren niet kloppen

Kersenlikeur

Ingrediënten:

4 kg Kersen
2 á 2,5 kg suiker
2 vanille staafjes
2 kaneel stokjes
1 thl kaneelpoeder
8 kruidnagels
4 laurierblaadjes
2 stukjes foelie
3 liter alcohol (bv wodka van 40 %)

Bereiden:


Kersen goed uitpersen tot ongeveer 2,5 á 3 ltr sap over is.
De suiker goed oplossen in het sap en de alcohol.
Alle ingrediënten in een grote gesloten bokaal of fles doen.

Ongeveer 3 maanden laten weken, elke week een keer goed omschudden.
Na 3 maanden de likeur goed filtreren tot ze helder is.
1/2 theelepel glycerine toevoegen en herbottelen.


Zwarte kersenlikeur

Ingrediënten:

750 gram goed rijpe zwarte kersen
1/2 stokje pijpkaneel
1 kruidnagels
4 gram gemberwortel
125 gr suiker
1 ltr vanillebrandewijn.

Bereiden:

Weeg 375 gram kersen af en doe in glazen pot.
Stamp de rest met de pitten stuk en doe ze erbij.
Voeg kaneel, kruidnagel en suiker toe.
Giet brandewijn erover en sluit de pot.
Laat minstens 4 weken in de zon staan.
Zo nu en dan schudden.
Filtreren door dubbele koffiefilter.
Daarna 2 theelepels glycerine toevoegen en in mooie flessen vullen en opslaan.


Morellen op Brandewijn

Ingrediënten:

1 liter brandewijn(40%)
1 vanille staafje
1 kaneel stokje
4 kruidnagels
150 á 250 gr suiker
1 kg morellen

Bereiden:

De morellen (met pitten) eerst licht kneuzen.
Alles in een grote fles of bokaal doen , 1/2 theelepel glycerine toevoegen en afsluiten.
Na 2 maanden afhevelen.
De morellen zelf kan men dan als dessert verorberen.
Dit kan ook met elk ander fruit toegepast worden.
Bij zeer zure vruchten echter meer suiker toevoegen (300 - 350 gram per liter).

 


Zwarte bessenlikeur 2

Ingrediënten:

500 gr zwarte bessen
250 gr suiker
3 kruidnagels
1 st pijpkaneel
1 fles (0,7 ltr) Brandewijn of Wodka.

Bereiden:

Bessen, kruidnagels, kaneel en suiker in de fles doen.
Brandewijn of Vodka erbij.
Laat minstens 2 maanden in de zon staan.
Nu en dan schudden.
Filtreer daarna de bessen er uit.

Eventueel nog wat suiker erbij indien niet zoet genoeg.
Twee theelepels glycerine toevoegen.
In de kelder bewaren (hoe langer hoe beter).

Ananas Likeur

Ingrediënten:

2 pond verse ananas (fijn gesneden, schillen bewaren)
200 gram suiker
7 dl wodka alcohol
1 dl rum
1 zakje vanillesuiker
paar draadjes saffraan

Bereiden:

Maak pulp van de ananas (gebruik staafmixer of keukenmachine)
Doe dit samen met de schillen in een weckpot.
Laat dit 14 dagen staan op een koele plaats
Doe door een zeef waar je een schone theedoek of mouseline doek in legt
Maak de weckpot schoon en doe er de suiker, vanillesuiker en saffraandraadjes in
Doe het sap van de ananas erbij
Laat de likeur een paar weken rijpen.
Zeef de likeur nog eens en zet nog 2 weken op koele plek


Voor meer Drankrecepten kijk eens bij

"Aan Jeanne`s Keukentafel"