Likeur
Likeur is eigenlijk
een heel simpel
drankje,
met
alcohol gehalte van (20% of hoger),
suiker en een
smaakje.
Maar dat "smaakje"
moet wel het hart
van je likeur worden.
Je kunt in de handel
essences kopen, die voeg je bij de
alcohol en suiker en
klaar is je likeur,
maar het is leuker
om je "smaakje" zelf
te maken.
Er zijn vier groepen
likeuren te
onderscheiden:
Fruitlikeuren
Deze likeuren hebben
een suikergehalte
van 25 tot 35% en
een alcoholgehalte
van 25 tot 30%.
Karamel likeuren
Deze likeuren hebben
een suikergehalte
van35 tot 40% en een
alcoholgehalte van
ongeveer 30%.
Kruiden likeuren
Het suikergehalte
van deze likeuren is
zeer wisselend, het
alcoholgehalte van
40 tot 55%.
Fruit likeuren van
gedestilleerde
vruchtenwijnen
De basis van deze
likeuren is eau de
vie.
Het suikergehalte
wisselt ook hier
sterk, het
alcoholgehalte is
meestal 40% of hoger.
Om de drankjes thuis
te maken.....
maken we gebruik van drank waar een hoog percentage alcohol inzit
zoals wodka,
brandewijn, whisky
en jenever
Het is leuk om je
eigen likeurtje (likorette)
te maken
En spannend om af te
wachten hoe de smaak
is geworden
Dit is geen likeur
die je in de winkel
koopt.....
Maar wel een heel
leuk en lekker
zelfgemaakt
alternatief
(vaak zachter van
smaak en daardoor
veel lekkerder)
Ook leuk om cadeaux
te doen
Giet ze dan in een
leuke karaf of fles
Succes verzekerd
Druivenlikeur
Na 1 maand is dit al
goed verteerbaar.
Beter even wachten
tot de kerstdagen…..!
Ingrediënten:
1 kg. druiven
1 kaneel stokje
5 kruidnagels
300 gr suiker
1 ltr. brandewijn
Bereiden:
Was de druiven en
dep ze goed af.
Verwijder druiven
die niet gaaf zijn.
Doe de druiven in
een pot en doe de
kaneel en
kruidnagels erbij.
Maak een
suikersiroop en meng
deze met de
brandewijn.
Doe dit mengsel bij
de druiven.
Twee theelepels
glycerine toevoegen.
Pot goed sluiten.
Bailey Coffeecreme
Ingrediënten voor
ruim 0,5 liter
125 gram suiker
350 ml whisky
200 ml slagroom
2,5 zakjes
vanillesuiker
25 gram koffie
3 gram cacao.
Bereiden:
Laat de koffie en de
cacao 30 minuten
macereren in de
helft van dewhisky,
daarna
filteren en
vanillesuiker,
slagroom en de
rest van de
whisky en de suiker
toevoegen.
Goed roeren niet
kloppen
Kersenlikeur
Ingrediënten:
4 kg Kersen
2 á 2,5 kg suiker
2 vanille staafjes
2 kaneel stokjes
1 thl kaneelpoeder
8 kruidnagels
4 laurierblaadjes
2 stukjes foelie
3 liter alcohol (bv
wodka van 40 %)
Bereiden:
Kersen goed
uitpersen tot
ongeveer 2,5 á 3 ltr
sap over is.
De suiker goed
oplossen in het sap
en de alcohol.
Alle ingrediënten in
een grote gesloten
bokaal of fles doen.
Ongeveer 3 maanden
laten weken, elke
week een keer goed
omschudden.
Na 3 maanden de
likeur goed
filtreren tot ze
helder is.
1/2 theelepel
glycerine toevoegen
en herbottelen.
Zwarte kersenlikeur
Ingrediënten:
750 gram goed rijpe
zwarte kersen
1/2 stokje pijpkaneel
1 kruidnagels
4 gram gemberwortel
125 gr suiker
1 ltr
vanillebrandewijn.
Bereiden:
Weeg 375 gram kersen
af en doe in glazen
pot.
Stamp de rest met de
pitten stuk en doe
ze erbij.
Voeg kaneel,
kruidnagel en suiker
toe.
Giet brandewijn
erover en sluit de
pot.
Laat minstens 4
weken in de zon
staan.
Zo nu en dan
schudden.
Filtreren door
dubbele koffiefilter.
Daarna 2 theelepels
glycerine toevoegen
en in mooie flessen
vullen en opslaan.
Morellen op
Brandewijn
Ingrediënten:
1 liter
brandewijn(40%)
1 vanille staafje
1 kaneel stokje
4 kruidnagels
150 á 250 gr suiker
1 kg morellen
Bereiden:
De morellen (met
pitten) eerst licht
kneuzen.
Alles in een grote
fles of bokaal doen
, 1/2 theelepel
glycerine toevoegen
en afsluiten.
Na 2 maanden
afhevelen.
De morellen zelf kan
men dan als dessert
verorberen.
Dit kan ook met elk
ander fruit
toegepast worden.
Bij zeer zure
vruchten echter meer
suiker toevoegen
(300 - 350 gram per
liter).
Zwarte
bessenlikeur
2
Ingrediënten:
500 gr zwarte bessen
250 gr suiker
3 kruidnagels
1 st pijpkaneel
1 fles (0,7 ltr)
Brandewijn of Wodka.
Bereiden:
Bessen, kruidnagels,
kaneel en suiker in
de fles doen.
Brandewijn of Vodka
erbij.
Laat minstens 2
maanden in de zon
staan.
Nu en dan schudden.
Filtreer daarna de
bessen er uit.
Eventueel nog wat
suiker erbij indien
niet zoet genoeg.
Twee theelepels
glycerine toevoegen.
In de kelder bewaren
(hoe langer hoe
beter).
Ananas Likeur
Ingrediënten:
2 pond verse ananas
(fijn gesneden,
schillen bewaren)
200 gram suiker
7 dl wodka alcohol
1 dl rum
1 zakje
vanillesuiker
paar draadjes
saffraan
Bereiden:
Maak pulp van de
ananas (gebruik
staafmixer of
keukenmachine)
Doe dit samen met de
schillen in een
weckpot.
Laat dit 14 dagen
staan op een koele
plaats
Doe door een zeef
waar je een schone
theedoek of
mouseline doek in
legt
Maak de weckpot
schoon en doe er de
suiker,
vanillesuiker en
saffraandraadjes in
Doe het sap van de
ananas erbij
Laat de likeur een
paar weken rijpen.
Zeef de likeur nog
eens en zet nog 2
weken op koele plek
Voor meer
Drankrecepten kijk
eens bij
"Aan
Jeanne`s
Keukentafel"
|