Gevarieerde gevulde
kerstomaatjes
Ingredienten:
24 kerstomaatjes
1 uitje
50 gr feta
1 dl zure room
1 potje viseitjes (lompvis,
forel)
geraspte mierikswortel (uit
potje)
80 gr filet américain
kappertjes
Worcestershiresaus
1 tl olijfolie
1 tl mosterd
oregano, paprika, peper en
zout
Bereiden:
Maak de kerstomaten schoon
en haal ze voorzichtig leeg.
Bereid de 3 vullingen
afzonderlijk.
Prak de feta met een vork,
kneed samen met een
theelepel olijfolie, 1
theelepel oregano en peper.
Vul met dit mengsel 8
tomaten op.
Meng de zure room met de helft van de viseitjes en mierikswortel naar
smaak.
Vul er 8 tomaten mee op en
versier met enkele viseitjes.
Kruid de filet américain met
peper, zout,
Worcestershiresaus, mosterd
en wat fijngesnipperde ui.
Vul hier de overige 8
tomaten mee op en versier
met enkele kappertjes.
Serveer in kleine papieren
vormpjes.
Gevulde kastanjechampignons
met Boursin
Ingredienten:
500 gr grote
kastanjechampignons
5 el groene kruiden (bijvoorbeeld
een mengsel van peterselie,
selderij, bieslook, thijm en
basilicum), vers of uit de
diepvries
1 ei
150 gr fetakaas
1 klein pakje Boursin
1 el olie
1/4 rode paprika
Bereiden:
Verwijder de steeltjes van
de paddestoelen.
Hak ze samen met de kruiden
fijn. Scheid het ei in
dooier en eiwit.
Verwarm de oven voor op 180º
C.
Verkruimel de fetakaas en
meng er de kruiden en de
knoflookkaas door.
Roer er de eierdooier door.
Klop het eiwit stijf en
schep het door het
kaasmengsel.
Vul de paddestoelhoeden met
dit mengsel en zet ze in een
met olie bestreken
ovenschaal of op de
bestreken bakplaat.
Schuif ze circa 20 minuten
in de oven en garneer met
reepjes rode paprika.
Serveer warm als borrelhapje
in papieren muffinvormpjes.
Maatjes op tortillachips &
kruidige salsa
Ingredienten:
6 gefileerde maatjes
2 kleine tomaatjes
1 ui
1 zak tortillachips
100 gr veldsla
6 eetlepels zure room
een paar takjes koriander
Bereiden:
Verwijder de staarten en
snijd de haringen elk in 6
stukjes.
Halveer de tomaatjes, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in
smalle reepjes.
Pel en snipper de ui.
Beleg de tortillachips met
wat veldsla, een stukje
haring, een theelepeltje
zure room, wat reepjes
tomaat, wat uisnippertjes en
een toefje koriander of
peterselie.
Soesjes met Gerookte Forelmousse
Ingredienten:
60 gr water
zout
30 gr boter
50 gr bloem
2 eieren
1 limoen
125 gr gerookte forelfilet
olijfolie
125 gr zure room
1 el gesnipperde dille
groene peper van de molen
20 kleine plukjes dille
5 limoenschijfje in
driehoekjes gesneden
Bereiden:
Breng het water aan de
kook met een snufje zout en
de boter.
Stort er de bloem in en roer tot het deeg een bal vormt.
Neem van het vuur, laat even
afkoelen en roer er een ei
door.
Roer tot het ei volledig is
opgenomen en doe hetzelfde
met het tweede ei.
Verwarm een oven voor tot
195° C. Strijk een bakplaat
lichtjes in met boter en
bestuif met bloem. Spuit er
20 kleine hoopjes op (met
effen spuitmondje van 1 cm
doormeter) en bak de soesjes
20 tot 25 minuten in de
voorverwarmde oven.
Laat afkoelen.
Snijd 20 minidriehoekjes uit
de limoen als garnituur.
Mix de forelfilet tot mousse
met wat limoensap en
olijfolie.
Roer er de zure room door en
de gesnipperde dille.
Breng op smaak met
versgemalen groene peper.
Snijd het hoedje van de
soesjes af, vul ze met de
mousse en werk af met een
limoenpartje, een plukje
dille en het hoedje.
Soesjes met gerookte zalm of
ham
Ingredienten:
*75 gr boter
100 gr bloem
zout
3 eieren
100 gr gerookte
zalmsnippers (of gerookte
ham)
100 gr verse roomkaas
2 el melk
peper uit de molen
Bereiden:
Hak voor de vulling de zalm
of ham met de keukenmachine
fijn.
Voeg de verse roomkaas en
zoveel melk toe, tot een
gladde massa ontstaat.
Breng de vulling op smaak
met peper uit de molen.
Zet koel weg, bijvoorbeeld
tot de volgende dag.. de
vulling moet kort voor de
verwerking op
kamertemperatuur zijn om het
vullen te vergemakkelijken.
Zeef de bloem.
Breng voor het deeg
anderhalve deciliter water
aan de kook, met wat zout en
de boter.
Roer de gezeefde bloem er in
één keer doorheen.
Blijf roeren tot het deeg
als een bal van de pan
loslaat.
Neem de pan van het vuur en
werk de eieren één voor één
door het deeg.
Doe het deeg als het soepel
is over in een spuitzak en
spuit op een met bakpapier
belegde ovenplaat 20 'hoopjes'.
Laat de soesjes in een op
225º C voorverwarmde oven in
krap 10 minuten gaar worden.
Uit de oven nemen en
vervolgens open snijden.
De vulling overdoen in een
spuitzak en hiermee de
soesjes vullen.
De hoedjes weer op de
soesjes zetten en serveren.
Selderijrondjes
Ingredienten:
1 struik bleekselderij
1 bosje bladselderij
5 sprietjes bieslook
100 gr MonChou
100 gr kwark
2 el koffieroom
zout en peper
Bereiden:
Ontdoe de bleekselderij van
draden en was de stengels.
Gebruik alleen de dikke
stengels. Knip en snijd de
bladselderij en het bieslook
fijn.
Vermeng de verse roomkaas met kwark en koffieroom.
Voeg bladselderij en
bieslook toe en breng dit op
smaak met zout en peper.
Schep het kaasmengsel in een
spuitzak.
Spuit het mengsel dik op de
helft van de
bleekselderijstengels.
Leg er een andere stengel
op.
Laat dit enkele uren in de
koelkast opstijven.
Snijd de stengels voor het
serveren in stukjes van 1
cm.
Hamrolletjes
Ingredienten:
100 gr MonChou
6 gevulde olijven
0.5 el zilveruitjes
2 augurkjes
stukje rode paprika
2 el koffieroom
zout en peper
4 plakken gekookte
achterham
Bereiden:
Vermeng de roomkaas met zeer
fijngesneden olijven, uitjes,
augurkjes en koffieroom.
Breng het mengsel op smaak
met zout en peper.
Bestrijk
hiermee de plakken ham.
Rol
deze op en laat ze in de
koelkast opstijven.
Snijd de rolletjes in
stukjes van 1.5 cm en steek
ze met een cocktailprikker
vast.
Gevulde eieren uit de
oven
Ingredienten:
6 eieren
75 gr boter
1 el mosterd
1 el kappertjes
3 el geraspte oude kaas
2 el gesnipperde bieslook
zout en peper
Bereiden:
Kook de eieren in 10 minuten
hard. Houd ze onder koud
stromend water en pel ze.
Verwarm de oven voor op 200
°C.
Smelt de boter. Halveer de
eieren en wip de dooiers
eruit. Prak de dooiers fijn
en roer ca. 2/3 van de boter,
de mosterd, kappertjes, kaas
en bieslook erdoor. Breng
het mengsel op smaak met
zout en peper.
Vul de halve eieren met het
dooiermengsel en smeer
daarbij een laagje vulling
over het hele snijvlak. Leg
de eieren in een ovenschaal
en druppel de rest van de
boter erover.
Bak de eieren in het midden
van de oven in 10-15 minuten
goudbruin en door en door
heet.
Serveer ze warm.
Zebra`s
Ingredienten:
100 gr zachte boter
200 gr MonChou
100 gr geraspte oude kaas
of
10 gr gerookte zalm
zout en versgemalen peper
8 sneetjes Fries
roggebrood
Bereiden:
Klop in een kom de boter en
MonChou met de handmixer
luchtig door elkaar.
Spatel
de geraspte kaas of gerookte
zalm en dille erdoor en zout
en peper naar smaak.
Bestrijk 6 sneetjes
roggebrood royaal met het
MonChou-mengsel.
Leg twee keer drie sneetjes besmeerd
roggebrood op elkaar en dek
af met de onbesmeerde
sneetjes.
Druk dit iets aan.
Laat de stapeltjes verpakt
in plasticfolie in de
koelkast in ca. 1 uur stevig
worden.
Snijd elk stapeltje met een
glad, scherp mes in 8
blokjes.
Serveer de zebra's op een
schaal.
Gevulde tomaatjes met
surimi
Ingredienten:
8 kleine tomaten
1 blikje (170 gr) surimi-flakes
2 el slagroom
1 el mayonaise
0.5 el tomatenketchup
1/2 tl paprikapoeder
1 el fijngehakt bieslook
(selderij)zout en
versgemalen peper
Bereiden:
Was de tomaten, snijd er een
kapje af en hol de tomaten
met een lepeltje uit.
Laat
ze omgekeerd uitlekken. Laat
de surimi uitlekken.
Meng de slagroom met de
mayonaise, tomatenketchup,
paprikapoeder en bieslook.
Schep de uitgelekte surimi
erdoor en breng het mengsel
op smaak met (selderij)zout
en peper.
Vul de tomaatjes met het
surimimengsel en zet ze op
een schaal.
Gerookte forelspread
Ingredienten:
4 gerookte forelfilets
100 gr MonChou, op
kamertemperatuur
1el mierikswortel (uit
een potje)
1/8 liter yoghurt
1 el fijngehakte dille
citroensap
zout en peper
Bereiden:
Pureer de forelfilets met de
MonChou en de mierikswortel
in een foodprocessor.
Laat
de machine draaien tot het
mengsel glad is.
Roer de yoghurt en de dille
door het forelmengsel en
breng de spread op smaak met
wat citroensap, zout en
peper.
Bewaar de spread tot gebruik
afgedekt in de koelkast.
Schep de spread in een
spuitzak met een
kartelmondstuk en spuit de
spread in snackcups of
uitgeholde tomaatjes.
Gevulde eieren met zalm
en serranoham
Ingredienten:
sneetjes stokbrood
plakjes serranoham (niet
ál te dun gesneden)
gerookte zalm
eieren, hardgekookt en in
plakjes gesneden
gambas, gekookt en gepeld
(niet van die hele grote)
mayonaise
olijfolie
zout
Bereiden:
Bak de sneetjes stokbrood in
wat olie tot ze beginnen te
kleuren.
Haal ze dan uit de
pan en laat ze op
keukenpapier uitlekken.
Leg op ieder stukje
stokbrood:
een plakje ham
een plakje zalm
een schijfje ei
wat mayonaise
een gamba
Steek hier een prikker
doorheen om alles bij elkaar
te houden.
Serveer het geheel met
verpulverd eigeel.
Minibroodjes met garnalen
Ingredienten:
12 minibroodjes
1 vleestomaat
1 bosuitje
150 g roze garnalen
enkele druppels tabasco
1 el fijngehakte verse
koriander
Bereiden:
Snijd de kapjes van de
broodjes en verwijder een
beetje van de kruim.
Verwijder de pitjes uit de
tomaat en snijd het
vruchtvlees klein.
Snijd het
bosuitje in ringetjes.
Schep
de tomaat, uienringetjes en
tabasco door de garnalen.
Schep de garnalen in de
broodjes en strooi de
koriander erover.