Waar zijn ze gebleven...de klapbes of kruisbes
Bij mijn tante`s die op het platteland woonde, stond altijd wel een struik in de moestuin.
De lekkerste toetjes werden er van gemaakt
Als kinderen waren we ook altijd aan het plukken en eten van de struiken
Helaas is de aanvoer van de klapbes niet zo groot.
Best jammer.....
Toen wij een  tuin kregen hebben we dan ook een struikje geplant
Vol verwachting keken we hoe het groeide.
Het eerste jaar 4 besjes.....Maar we hadden hoop.
En ja...het jaar daarop zaten de takken vol met de groen/gele bessen
En we hebben er van gesmuld.....

De kruisbes of klapbes behoort evenals de witte, rode en zwarte bes tot het geslacht Ribes.
De kruisbes vormt een stekelige struik.

Naast de teelt komt de kruisbes in Nederland ook in het wild voor.

In het wild komt de kruisbes voor op vochtige, matig voedselrijke,
kalkhoudende grond op kapvlakten, onder struikgewas en op openplaatsen in het bos.

De struik wordt 60 tot 120 cm hoog en heeft gestekelde takken.
De bladeren zijn rondachtig en 3 tot 5 lobbig.
De bladsteel en de onderkant van het blad is zacht behaard.

De kruisbes bloeit in april met groenachtige of vuilpaarse bloemen.
De kelkbuis is klokvormig en de langwerpige kelkslippen zijn teruggeslagen.
De kelk heeft dezelfde kleur als de kroonbladen.
De kruisbes wordt bestoven door insecten en kan vruchtzetten met eigen stuifmeel (zelfbestuivend).

De vrucht is een kale of met klierachtige borstels bezette bes en heeft rijp een groene, gele, rode of roodpaarse kleur.

Er worden in Nederland nog maar weinig kruisbessen, minder dan 15 ha, geteeld
In Belgie is de teelt van kruisbessen nog algemeen bij telers van klein fruit.

In alle recepten met bessen kunnen ook klapbessen gebruikt worden
Hier enige recepten speciaal met klapbessen

Confiture van Klapbessen en kiwi

750 g schoongemaakte kruisbessen
500 g geleisuiker speciaal
500 g geschilde kiwi's
2 zakjes vanillesuiker
 

De kruisbessen voor deze confiture moeten rijp zijn.
Onrijpe zijn te zuur en geven de confiture een onaangename smaak.
De kruisbessen pureren. De kiwi's in kleine stukjes snijden.
In een grote pan de kruisbessen goed met de kiwi, de geleisuiker en de vaniilesuiker vermengen.
Het mengsel al roerend aan de kook brengen en 3 min. flink bruisend laten koken.
De confiture eventueel met een schuimspaan afschuimen en in de schoongemaakte potten schenken.
De potten direct sluiten en op hun kop laten afkoelen.

Chutney van Klapbessen

675 g klapbessenbessen,
200 g bruine suiker,
200 g uien in dunne ringen gesneden,
1 theelepel zout,
1 el geraspte gember,
1/4 theelepel cayennepeper,
2 dl witte wijnazijn.
675 g kruisbessen,
200 g bruine suiker,
200 g uien in dunne ringen gesneden,
1 theelepel zout,
1 el geraspte gember,
1/4 theelepel cayennepeper,
2 dl witte wijnazijn.

Laat alle ingrediënten1,5 à 2 uur zachtjes koken.
Roer regelmatig om.
Verdeel over confituurpotten.
Kan gesloten tot 2 maanden in de koelkast bewaren.
Lekker met koud vlees, gevogelte, koude en gerookte vis

Klapbessen met vlierbloesem

125 gr, fijne kristalsuiker
2-3 reepjes citroenschil
300 gram klapbessen

voor de syllabub

fijn geraspte schil en het sap van 1 citroen
3 eetlepels zoete muskaatwijn
1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
1/2 theelepel gemberpoeder
4 eetlepels vlierbloesemsiroop
fijne kristalsuiker (naar smaak)

Doe voor het bereiden van de syllabub de citroenschil, het citroensap, de wijn, de nootmuskaat en de gember in een kom.
Zet deze afgedekt minimaal 8 uur in de koelkast.
Breng de suiker, de citroenschil (bovenste ingrediënten) en 150 ml water in een pan met een dikke bodem aan de kook.
Roer totdat de suiker is opgelost.
Voeg de kruisbessen toe en breng weer aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het mengsel 5-8 minuten pruttelen, totdat de bessen zacht zijn.
Schep de bessen in een schaal.
Kook de siroop ongeveer 3 minuten totdat hij dik en stroperig is.
Laat 1-2 minuten afkoelen en schenk over de kruisbessen.
Laat het mengsel 20 minuten afkoelen.
Zeef het basismengsel voor de syllabub in een grote kom, voeg de room toe en klop met een garde.
Roer er beetje bij beetje de vlierbloesemsiroop door, totdat het mengsel dik maar niet te stijf is.
Voeg suiker naar smaak toe.
Schep het kruisbessenmengsel in glazen en garneer het met de syllabub

Kruisbessensaus

250 g kruisbessen,
1/2 dl water
25 g boter,
1 el fijngehakte venkel
suiker naar smaak
zout en versgemalen peper

Doe de gewassen en schoongemaakte kruisbessen met het water in een pan.
Laat ze koken tot ze zacht zijn.
Laat de kruisbessen heel of pureer de saus.
Voeg de resterende ingredienten toe, warm de saus door en serveer meteen.
Of laat ze onder af en toe roeren koud worden

 

Wil je meer over kruisbessen weten????
Ik kreeg een mailtje van Okke
Met het verzoek om een link te plaatsen
Dat doe ik natuurlijk....
Want bij
Okke kun je meer weetjes en recepten vinden