Waar
zijn
ze
gebleven...de
klapbes
of
kruisbes
Bij
mijn
tante`s
die
op
het
platteland
woonde,
stond
altijd
wel
een
struik
in
de
moestuin.
De
lekkerste
toetjes
werden
er
van
gemaakt
Als
kinderen
waren
we
ook
altijd
aan
het
plukken
en
eten
van
de
struiken
Helaas
is
de
aanvoer
van
de
klapbes
niet
zo
groot.
Best
jammer.....
Toen
wij
een
tuin
kregen
hebben
we
dan
ook
een
struikje
geplant
Vol
verwachting
keken
we
hoe
het
groeide.
Het
eerste
jaar
4
besjes.....Maar
we
hadden
hoop.
En
ja...het
jaar
daarop
zaten
de
takken
vol
met
de
groen/gele
bessen
En
we
hebben
er
van
gesmuld.....
De
kruisbes
of
klapbes
behoort
evenals
de
witte,
rode
en
zwarte
bes
tot
het
geslacht
Ribes.
De
kruisbes
vormt
een
stekelige
struik.
Naast
de
teelt
komt
de
kruisbes
in
Nederland
ook
in
het
wild
voor.
In
het
wild
komt
de
kruisbes
voor
op
vochtige,
matig
voedselrijke,
kalkhoudende
grond
op
kapvlakten,
onder
struikgewas
en
op
openplaatsen
in
het
bos.
De
struik
wordt
60
tot
120
cm
hoog
en
heeft
gestekelde
takken.
De
bladeren
zijn
rondachtig
en 3
tot
5
lobbig.
De
bladsteel
en
de
onderkant
van
het
blad
is
zacht
behaard.
De
kruisbes
bloeit
in
april
met
groenachtige
of
vuilpaarse
bloemen.
De
kelkbuis
is
klokvormig
en
de
langwerpige
kelkslippen
zijn
teruggeslagen.
De
kelk
heeft
dezelfde
kleur
als
de
kroonbladen.
De
kruisbes
wordt
bestoven
door
insecten
en
kan
vruchtzetten
met
eigen
stuifmeel
(zelfbestuivend).
De
vrucht
is
een
kale
of
met
klierachtige
borstels
bezette
bes
en
heeft
rijp
een
groene,
gele,
rode
of
roodpaarse
kleur.
Er
worden
in
Nederland
nog
maar
weinig
kruisbessen,
minder
dan
15
ha,
geteeld
In
Belgie
is
de
teelt
van
kruisbessen
nog
algemeen
bij
telers
van
klein
fruit.
In
alle
recepten
met
bessen
kunnen
ook
klapbessen
gebruikt
worden
Hier
enige
recepten
speciaal
met
klapbessen
Confiture
van
Klapbessen
en
kiwi
750
g
schoongemaakte
kruisbessen
500
g
geleisuiker
speciaal
500
g
geschilde
kiwi's
2
zakjes
vanillesuiker
De
kruisbessen
voor
deze
confiture
moeten
rijp
zijn.
Onrijpe
zijn
te
zuur
en
geven
de
confiture
een
onaangename
smaak.
De
kruisbessen
pureren.
De
kiwi's
in
kleine
stukjes
snijden.
In
een
grote
pan
de
kruisbessen
goed
met
de
kiwi,
de
geleisuiker
en
de
vaniilesuiker
vermengen.
Het
mengsel
al
roerend
aan
de
kook
brengen
en 3
min.
flink
bruisend
laten
koken.
De
confiture
eventueel
met
een
schuimspaan
afschuimen
en
in
de
schoongemaakte
potten
schenken.
De
potten
direct
sluiten
en
op
hun
kop
laten
afkoelen.
Chutney
van
Klapbessen
675
g
klapbessenbessen,
200
g
bruine
suiker,
200
g
uien
in
dunne
ringen
gesneden,
1
theelepel
zout,
1 el
geraspte
gember,
1/4
theelepel
cayennepeper,
2 dl
witte
wijnazijn.
675
g
kruisbessen,
200
g
bruine
suiker,
200
g
uien
in
dunne
ringen
gesneden,
1
theelepel
zout,
1 el
geraspte
gember,
1/4
theelepel
cayennepeper,
2 dl
witte
wijnazijn.
Laat
alle
ingrediënten1,5
à 2
uur
zachtjes
koken.
Roer
regelmatig
om.
Verdeel
over
confituurpotten.
Kan
gesloten
tot
2
maanden
in
de
koelkast
bewaren.
Lekker
met
koud
vlees,
gevogelte,
koude
en
gerookte
vis
Klapbessen
met
vlierbloesem
125
gr,
fijne
kristalsuiker
2-3
reepjes
citroenschil
300
gram
klapbessen
voor
de
syllabub
fijn
geraspte
schil
en
het
sap
van
1
citroen
3
eetlepels
zoete
muskaatwijn
1/2
theelepel
versgeraspte
nootmuskaat
1/2
theelepel
gemberpoeder
4
eetlepels
vlierbloesemsiroop
fijne
kristalsuiker
(naar
smaak)
Doe
voor
het
bereiden
van
de
syllabub
de
citroenschil,
het
citroensap,
de
wijn,
de
nootmuskaat
en
de
gember
in
een
kom.
Zet
deze
afgedekt
minimaal
8
uur
in
de
koelkast.
Breng
de
suiker,
de
citroenschil
(bovenste
ingrediënten)
en
150
ml
water
in
een
pan
met
een
dikke
bodem
aan
de
kook.
Roer
totdat
de
suiker
is
opgelost.
Voeg
de
kruisbessen
toe
en
breng
weer
aan
de
kook.
Zet
het
vuur
laag
en
laat
het
mengsel
5-8
minuten
pruttelen,
totdat
de
bessen
zacht
zijn.
Schep
de
bessen
in
een
schaal.
Kook
de
siroop
ongeveer
3
minuten
totdat
hij
dik
en
stroperig
is.
Laat
1-2
minuten
afkoelen
en
schenk
over
de
kruisbessen.
Laat
het
mengsel
20
minuten
afkoelen.
Zeef
het
basismengsel
voor
de
syllabub
in
een
grote
kom,
voeg
de
room
toe
en
klop
met
een
garde.
Roer
er
beetje
bij
beetje
de
vlierbloesemsiroop
door,
totdat
het
mengsel
dik
maar
niet
te
stijf
is.
Voeg
suiker
naar
smaak
toe.
Schep
het
kruisbessenmengsel
in
glazen
en
garneer
het
met
de
syllabub
Kruisbessensaus
250
g
kruisbessen,
1/2
dl
water
25 g
boter,
1 el
fijngehakte
venkel
suiker
naar
smaak
zout
en
versgemalen
peper
Doe
de
gewassen
en
schoongemaakte
kruisbessen
met
het
water
in
een
pan.
Laat
ze
koken
tot
ze
zacht
zijn.
Laat
de
kruisbessen
heel
of
pureer
de
saus.
Voeg
de
resterende
ingredienten
toe,
warm
de
saus
door
en
serveer
meteen.
Of
laat
ze
onder
af
en
toe
roeren
koud
worden
Wil
je
meer
over
kruisbessen
weten????
Ik
kreeg
een
mailtje
van
Okke
Met
het
verzoek
om
een
link
te
plaatsen
Dat
doe
ik
natuurlijk....
Want
bij
Okke
kun
je
meer
weetjes
en
recepten
vinden