Kruidnagel zijn gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom
En is een specerij dat veel gebruikt wordt in de Indonesische keuken.
Kruidnagels zijn een ongeveer 1 cm lang steeltje, met daarop het knopje, dat ongeveer 3mm in diameter is.
De smaak en geur zijn intensief.
Kruidnagels bevatten ijzer en vitamine C.

Kruidnagels worden zowel heel als gemalen aangeboden.
Een hele kruidnagel wordt meegekookt,
maar moet niet worden gegeten, omdat ze na lang koken nog altijd een sterke smaak hebben.
Dit geldt niet voor de kruidnagelen in de Friese nagelkaas.

Kruidnagel wordt gebruikt in speculaas.
Kruidnagels kunnen worden gebruikt in stoofgerechten, zoals runderlappen en lamsvlees.
Het wordt gebruik in marinades en soepen, en is een bestanddeel van veel kerriesoorten.
Ze passen goed samen met ui, knoflook en peper.

In Duitsland wordt kruidnagel toegevoegd aan glühwein,
in Nederland wordt kruidnagel toegevoegd aan de (vergelijkbare) bisschopswijn.



Aankopen


Je kunt kruidnagels in zijn geheel of gemalen kopen.
Hele kruidnagels behouden langer hun aroma dan gemalen kruidnagels.

Bewaren

Bewaar kruidnagels in een goed afgesloten pot op een droge, donkere plaats.
U kan de kwaliteit van kruidnagels controleren door ze in water te leggen:
als ze blijven drijven, zijn ze vers

Recepten met kruidnagel


NEGUS


Ingrediënten
1 tl fenegriek
1 tl venkelzaadjes
1 tl marjolein
2 kruidnagels
1 snuifje nootmuskaat
1 snuifje pili-pili
1/2 fles jonge rode portwijn
3 dl water
1 citroen


Werkwijze
Schil de citroen met een dunschiller en pers hem uit.
Verwarm de portwijn samen met de citroenschil,
de kruidnagel, fenegriek, venkelzaadjes, marjolein,
nootmuskaat en pili-pili op een laag pitje.
Laat dit ongeveer 15 minuten op het vuur staan zonder dat de wijn aan het koken gaat.
Neem het pannetje van het vuur.
Kook nu het water en voeg het samen met het citroensap bij de warme portwijn.
Filter alvorens warm te serveren.



ZEVENKRUIDENGROG


Ingrediënten
1 kaneelpijpje
1 tl gember
1 snuifje saffraan
5 kruidnagels
1 stukje gekonfijte engelwortel
1 snuifje nootmuskaat
5 jeneverbessen
2 dl jenever
5 dl kinawijn
5 dl porto
2 el bruine suiker
100 g amandelen
100 g rozijnen
100 g gedroogde abrikozen


Werkwijze
Doe de jenever, de kinawijn en de porto in een pan.
 Snij de abrikozen in kleine stukjes
Voeg ze samen met de volledige amandelen, de rozijnen en de bruine suiker bij de dranken.
Doe er ook de zeven kruiden bij, van elk een beetje.
Warm dit alles op tot 50°C op een laag vuurtje in een open pan.
Alleen al van de geur ben je in de zevende hemel.
 Warm opdienen. Filteren hoeft niet.


WARME KRUIDENWIJN

Ingrediënten
2 kruidnagels
1 kaneelpijpje
1 glas rode wijn
1 schijfje citroen
1 el suiker


Werkwijze
Duw de kruidnagels in het schijfje citroen. Doe dit samen met de suiker en de pijpkaneel in een pannetje. Zet het pannetje op een laag pitje en roer constant met een houten lepel totdat de suiker volledig gesmolten is.
Giet nu de wijn erbij en verwarm verder tot het drankje bijna het kookpunt bereikt heeft.
Verwijder het schijfje citroen en serveer in een theeglas.

Wijncreme

1 restje likeur
5 dl. rode wijn
2 eieren
4 eidooiers
schilletjes van citrusvruchten
3 bladeren citroenmelisse
1 kruidnagel
4 dl. slagroom
1 vanillestokje
2 eetl. honing
140 gram suiker


Bereiding:
Doe de rode wijn met likeur, citrusschilletjes, opengesneden vanillestokje, honing en kruidnagel in een pan
Laat dit inkoken tot een siroop.
Zeef de siroop boven een kom en laat hem afkoelen.
Roer de eidooiers, de eieren en 100 gram suiker au bain marie met de staafmixer schuimig tot de saus bindt.
Roer de siroop erdoor en laat het geheel afkoelen.
Klop de slagroom stijf met 40 gram suiker en spatel deze door de siroopmassa.
Laat de wijncrème opstijven in de koelkast en garneer met citroenmelisse






Nootmuskaat

Nootmuskaat is het zaad van de nootmuskaatboom.
Deze boom groeit in een tropisch klimaat en wordt tegenwoordig vooral in Indonesië, Sri Lanka en Indië aangeplant.
De boom kan wel tot 9 meter hoog worden.

Aankopen

De nootmuskaat verliest geraspt snel zijn aroma.
Het beste is daarom hele noten te kopen die je dan naar behoefte raspt.
Hiervoor kan u speciale nootmuskaatraspjes kopen.
De noten die je koopt moeten hard en zwaar zijn.
Om te controleren of de noot nog vers is, kras er even in.
Als er een olieachtig filmpje verschijnt, is de noot vers.



Bewaren

Bewaar de gehele noten in een goed afgesloten pot op een donkere, droge plaats.

Bereiding

Nootmuskaat kan je gebruiken bij aardappelen, eieren, spinazie, uiensoep en kool,
maar ook bij gebak en pudding.
Het aroma past goed in alle melkbereidingen.



Gezondheid

Nootmuskaat heeft een opwekkende werking en stimuleert de spijsvertering.
Een te hoge dosis kan hoofd- en maagpijn veroorzaken



Foelie

Foelie is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak.
Het woord foelie stamt af van het Latijnse woord folium, voor "blad" of "vlies"

Foelie is de gedroogde zaadmantel van Myristica fragrans.
De zaadmantel is niet volledig gesloten,
maar bestaat uit onregelmatig gevormde sliertjes, rondom het zaad.
Dit zaad staat beter bekend als muskaatnoot:
de geschiedenis en productie van foelie zijn dus sterk verbonden met die van nootmuskaat


In de Middeleeuwen behoorde foelie tot de geliefde kruiden.
Het vroegere Nederlands-Indië had gedurende lange tijd een monopoliepositie op de productie van foelie,
door te zorgen dat de muskaatbomen alleen op de Molukken groeiden.
De Engelsen slaagden erin de muskaatbomen te verbouwen op Grenada en braken zo dit monopolie.
Toen ook de Fransman M. Poivre het zaad meesmokkelde en het begon te kweken,
verloren ook de Engelsen hun positie.

Bij de oogst is de foelie karmozijnrood, maar na het drogen is de kleur oranjeachtig.
De foelie uit Grenada is echter oranjegeel.
Tijdens het drogen wordt de foelie met zout water besproeid.
Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en één millimeter dik.
Foelie wordt vooral gebruikt bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen.
Ook in speculaas vindt foelie toepassing.
Foelie wordt eveneens toegepast in parfum en likeur, bijvoorbeeld in chartreuse.