Kruiden bewaren

Handig om nu een voorraadje te maken voor de winter,
want dan zijn de kruiden veel duurder



Drogen

Om verse kruiden te drogen wanneer ze ruim voorradig zijn,
kun je  een van de volgende 3 methoden toepassen.
Hoe sneller de kruiden drogen,des te geuriger ze blijven.

Gewone oven

Takjes gewassen en drooggedepte kruiden op een aluminiumfolie beklede bakplaat leggen.
De oven op de laagste stand zetten en de kruiden er droog en bros in laten worden.
De kruiden niet langer drogen dan 12 uur.
De blaadjes afhalen, in schone,droge potten doen en luchtdicht afsluiten.

Magnetron

Verse blaadjes afhalen en over vellen keukenpapier strooien.
De droogtijd zal per soort verschillen,
maar ca. 4 min. in een magnetron van 650 watt in de hoogste stand(100%) moet voldoende zijn.

Drogen aan de lucht


Bosjes kruiden opbinden met garen en op een warme,droge,goed geventileerde plaats hangen.
Max. 2 weken drogen.
Bij vochtig weer kun je deze methode niet toepassen.



Het bewaren van kruiden...

Met aluminiumfolie of cellofaan omwikkelde verse kruiden kunnen bijna een week in de koelkast bewaard worden.
Als je ze langer wilt bewaren,hak je ze fijn,
doe ze in een bakje voor ijsblokjes,giet er wat water op en vries ze in.
Wanner je ze nodig hebt,haal je een paar ijsblokjes uit het bakje en laat  die in het hete kookvocht vallen-binnen enkele minuten zullen ze smelten.
Van diepgevroren kruiden minder gebruiken dan verse,want het invriezen geeft een ietwat bittere smaak.
Takjes verse kruiden kun je verpakt in aluminiumfolie of cellofaan enkele weken in de vriezer bewaren.
Een andere methode is het maken van kruidenboter.
Fijngehakte kruiden door zachte boter prakken en op een bord hard laten worden in de koelkast.
In blokjes snijden en in een plastic zak in de vriezer doen.
Voor gebruik uit de vriezer halen.
Kruidenboter smaakt heerlijk bij gegrild vlees.



Invriezen

De meeste kruiden zijn in te vriezen.
Pluk en was en droog de kruiden en doe ze (ongesneden) in een diepvrieszak.
Als de kruiden ingevroren zijn kun je ze bevroren heel goed verpulveren, dat scheelt een boel snijwerk.
De meeste kruiden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.



Basilicum
GERECHTEN: met tomaat, in mediterrane gerechten zoals soepen, sauzen en salades
BEREIDNG : rauw of kort meestoven

Bieslook
GERECHTEN: subtiel gekruide gerechten en als garnering
BEREIDING: op het laatste moment toevoegen of meekoken

Peterselie
GERECHTEN: vis, aardappelen, kip of eiergerechten
BEREIDING: meestoven (vanwege de sterke smaak zuinig gebruiken)

Munt
GERECHTEN: lamsvlees, fruit , peultjes, worteltjes, salade
BEREIDING: meestoven of fijngesneden blaadjes op het laatste moment toevoegen

Kervel
GERECHTEN: vis, kip, worteltjes, omelet, kruidenboter, salade
BEREIDING: kort meekoken of op het laatste mment toevoegen

Koriander

GERECHTEN:Mexicaanse, Marokkaanse, Taise, Vietnamese en Indiase gerechten
BEREIDING: Blad en stelen meestoven; blad als smaakmaker of als garnering

Salie
GERECHTEN: varkensvlees, spek, worstjes, kalfsvlees, salade
BEREIDING rauw of meestoven

Tijm
GERECHTEN: pittige bouillons, soepen en stoofpotten met groenten en tomaat
BEREIDING: verse blaadjes kneuzen en laten meetrekken

Rozemarijn
GERECHTEN: lamsvlees, wild, aardappelen, paddestoelen
BEREIDING: meestoven of -bakken