Gekruide Kip met Creme
Fraichesaus...
2 dl crème fraîche
1 eetl. arachideolie of andere
olie
1 gehakte ui
1 teentje gepelde knoflook
1 volle theel. gemberpoeder en 1
theel. kurkuma (geelwortel)
1 volle theel. kerriepoeder
2 kipfilets
verse koriander om te garneren
1/2 theel. (zee)zout
Bewaar de kip tot gebruik in de
koelkast
Stamp het zout in de vijzel grof
fijn
Voeg dan de knoflook, de
gemberpoeder, de kurkuma en de
olie toe
Plet alles en meng tot een dikke
bruine pasta
Bestrooi de bodem van de
ovenschaal met de ui
Bestrijk de kip aan beide zijden
met de pasta en leg ze in de
schaal
Zet de oven aan op 180 °C (heteluchtoven
165 °C) en het rooster middenin
de oven
Plaats de schaal op het rooster
gedurende 20 minuten
Klop dan de crème los met de
kerrie en voeg dit na de 20
minuten toe
Bedek met de folie en plaats de
schaal nog 15 minuten terug
Verwijder de folie en garneer
met de koriander
Lekker met gekookte basmatirijst
Gepaneerde kip met kaas.
1 eetl. kipkruiden of zout en
peper
1 ei S of 2 eieren M
2 eetl. olie en 25 g boter of
margarine
300 g ratatouille of groenten
roerbakpakket
4 eetl. geraspte kaas als
Parmezaanse
4 eetl. paneermeel
50 g bacon in plakjes of
rookspek in blokjes
4 gehalveerde kipfilets
Bewaar de kip tot gebruik in de
koelkast
Klop het ei los in de kom met de
kruiden
Strooi het paneermeel uit op de
folie
Haal de kip eerst door het ei en
dan door het paneermeel
Bak de bacon uit in de pan en
voeg dan de olie en de boter toe
Bak hierin de kip rondom
goudbruin in 2x 5 minuten
Neem de kip er even uit en voeg
dan de groenten toe
Roerbak ze gaar en leg de kip er
bovenop
Verwarm dit samen nog 5 minuten
Voeg de kaas toe en zet de grill
aan
Laat de kaas even smelten
Lekker met gekookte pasta en
salade
Kipfilet op griekse wijze
2 eetl. Griekse gyroskruiden
(supermarkt)
2 eetl. zwarte en 2 eetl. groene
olijven
2 tomaten in partjes
200 g Griekse fetakaas in
blokjes
4 halve kipfilets of 500 g
kipreepjes
3 eetl. olijfolie
2 vleestomaten in plakjes
Snijd de kip met het mes op de
plank in reepjes
Reinig handen, mes en plank
direct met heet water
Verwarm de olie in de pan
Roerbak hierin de kip met de
kruiden en de olijven
Voeg de tomaten toe en verwarm
dit ca. 10 minuten
Garneer met de overige tomaten
en de fetakaas
Lekker met een rijstschotel
Herfstsalade met gerookte kip
1 carambola (sterfruit) in
plakjes
1 eetl. vruchtensap
2 eetl. Japanse sojasaus
(Kikkoman)
4 kumquats (mini sinaasappeltjes)
400 gerookte kipfilets
50 g pijnboompitten
8 gepelde lychees
slasoorten als frisée, veld- en
eikenbladsla
1/4 theel. mosterd
1/2 eetl. azijn
2 eetl. olijfolie
2 eetl. citroensap
zout en peper
Neem gerookte kip tijdig uit de
koelkast voor een optimale geur
en smaak
Meng het citroensap met de
sojasaus en voeg dit toe aan de
kip
Rooster de pitten heel licht in
de droge warme koekenpan
Schik de gewassen sla over de
bordjes
Meng de olie met het sap, de
azijn, de mosterd, zout en peper
Snijd de kip klein en voeg die
toe aan de salade
Maak op smaak af met zout en
peper
Garneer met het exotisch fruit
Gevulde kipfilet
15 g boter margarine
4 plakjes cervelaat of ham
4 plakjes kaas of smeerkaas
4-8 cocktailprikkers
kipkruiden
4 halve kipfilets
2 eetl. olie
Plet de kip en vul met de
cervelaat en de kaas
Steek de kip vast met de
prikkers
Bestrooi de kip met de kruiden
Reinig handen, mes en plank
direct met heet water
Verwarm de olie met de boter in
de pan
Bak hierin de kip goudbruin en
gaar
Reken ca. 7 minuten per kant
Lekker met gekookte
sperzieboontjes en gebakken
aardappelen
Kippelevers met mandarijntjes
400 g bacon in lange repen
8 eetl. uitgelekte mandarijntjes
uit blik of verse partjes
500 g kippenlevers
4 eetl. olie
Steek de barbecue tijdig aan
Breng de levers in de pan met
ruim koud water aan de kook
Kook ze 1 minuut en giet de
levers dan in het vergiet
Spoel direct met royaal koud
water
Wikkel de afgekoelde levers in
de bacon
Steek ze aan de spiesjes met de
mandarijntjes
Bestrijk de buitenkant met een
beetje olie
Grill ze goudbruin
Lekker met een dipsaus en
vruchtencompote
Kippelevers in wijnsaus
2 eetl. bloem
300 g ontpitte witte druiven
500 g kippenlevers
1 gehakte ui
2 dl witte wijn
2 eetl. olie
zout en peper
Breng de levers in de pan met
ruim koud water aan de kook
Laat ze 1 minuut koken en doe ze
dan in het vergiet
Spoel direct met koud water
Verwarm de olie in de wok en
roerbak hierin de ui met de
levers
Voeg de bloem toe en roer alles
dooreen
Blus met de wijn en laat ca. 10
minuten pruttelen
Voeg de druiven toe en verwarm
ze mee
Maak op smaak af met zout en
peper
Lekker met gekookte pasta en
salade
Kip in vieren met zuidvruchten
Kip in vieren
1 dl appelsap of sherry
1 kaneelstokje
1 panklare kip
200 g gewelde zuidvruchten als
rozijnen en tutti frutti
35 g boter of margarine of bak-
en braadproduct
sap van 1 grote citroen
zout en peper
1 eetl. olie
Verdeel de kip in vieren met de
schaar of gebruik het mes
Leg de kip daarvoor met de borst
naar boven en de poten naar u
toe
Snijd de kip langs het borstbeen
door
Buig de kip open en snijd nog
eens langs de ruggegraat
Leg een halve kip op de plank en
trek de poot naar beneden
Herhaal dit bij de andere helft
Bestrooi de kip met zout en
peper
Verwarm de boter met de olie in
de pan
Bak hierin de kipdelen rondom
goudbruin
Voeg de zuidvruchten, de kaneel
en het sap toe
Stoof de kip ca. 60-75 minuten,
afhankelijk van het gewicht
Keer de kip regelmatig
Lekker met stoofpeertjes of
compote en gekookte aardappelen
Pikante kip
3 tenen knoflook, gehakt
2 spaanse pepers, fijngesneden
2 rode uien, fijn gesneden
2 tomaten, fijngesneden
1 stukje verse gember, in
schijfjes
1 stukje verse laos,in schijfjes
3 daun jeruk blaadjes
1 salam blad
2 el gulai djawa
1 tl tamarinde
1 stengel sereh, schoongemaakt
en gekneusd
1 limoen uitgeperst
3 el ketjap manis of meer naar
smaak
Snijd de kippepoten een paar
keer diep in zodat de kruiden en
smaak er goed in kunnen trekken,
dit helpt ook bij het bakken van
de kip.
Wrijf de kip ruim in met
kipkruiden en laat minimaal een
uur staan.
Dan de kip braden in ruim olie
zodat ie lekker krokant gebakken
is en gaar.
Bak de uien knoflook pepers in
wat olie tot geurig.
Voeg dan tomaat gember laos
daun jeruk sereh en salam toe
en laat de tomaat 'oplossen'.
Voeg dan het limoensap toe.
Dan op laag vuur de gulai djawa
en tamarinde er door roeren en
goed mengen en zachtjes laten
pruttelen.
Van het vuur de kip hier door
roeren en dan de ketjap er bij,
eventueel meer naar smaak.
Dit is nu al lekker maar een dag
later nog beter.
Kruidige kipschotel
600 gram kipfilet
sap van 1 citroen
1 eetlepel bloem
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 theelepel kruidnagelpoeder
halve theelepel kaneel
1 theelepel piment
1 theelepel gemalen rode peper (pul
biber) of 1 theelepel
cayennepeper
1 blik tomaten, fijngesneden
1 grote groene paprika
1 deciliter witte wijn
12 zwarte olijven zonder pit
Snijd de kipfilets in stukken
van ca. 5 centimeter.
Smeer ze in met de citroensap,
Kruid ze met zout en peper en
laat ze een half uur staan.
Haal ze dan door de bloem en
braad ze aan in de olijfolie.
Blijf bakken totdat ze een bruin
korstje beginnen te krijgen en
haal ze uit de pan.
Doe nu de ui en knoflook in de
pan en fruit deze.
Voeg de tomaten (met sap) toe,
de wijn en de kruiden.
Roerbak dit op middelhoog vuur
ongeveer 5 minuten en doe dan de
kip weer in de pan,
samen met de fijngesneden
paprika en zout en peper.
Sluit de pan en laat 15 minuten
stoven.
Voeg tot slot de olijven toe (eventueel
gehalveerd) en laat nog 5
minuten stoven of totdat de saus
wat is ingedikt.
Lekker met rijst(pilaf).
Tip: het is ook lekker om hier
nog een blik artisjokharten aan
toe te voegen
|