Gekruide Kip met Creme Fraichesaus...



2 dl crème fraîche
1 eetl. arachideolie of andere olie
1 gehakte ui
1 teentje gepelde knoflook
1 volle theel. gemberpoeder en 1 theel. kurkuma (geelwortel)
1 volle theel. kerriepoeder
2 kipfilets
verse koriander om te garneren
1/2 theel. (zee)zout

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast
Stamp het zout in de vijzel grof fijn
Voeg dan de knoflook, de gemberpoeder, de kurkuma en de olie toe
Plet alles en meng tot een dikke bruine pasta
Bestrooi de bodem van de ovenschaal met de ui
Bestrijk de kip aan beide zijden met de pasta en leg ze in de schaal
Zet de oven aan op 180 °C (heteluchtoven 165 °C) en het rooster middenin de oven
Plaats de schaal op het rooster gedurende 20 minuten
Klop dan de crème los met de kerrie en voeg dit na de 20 minuten toe
Bedek met de folie en plaats de schaal nog 15 minuten terug
Verwijder de folie en garneer met de koriander
Lekker met gekookte basmatirijst


Gepaneerde kip met kaas.



1 eetl. kipkruiden of zout en peper
1 ei S of 2 eieren M
2 eetl. olie en 25 g boter of margarine
300 g ratatouille of groenten roerbakpakket
4 eetl. geraspte kaas als Parmezaanse
4 eetl. paneermeel
50 g bacon in plakjes of rookspek in blokjes
4 gehalveerde kipfilets

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast
Klop het ei los in de kom met de kruiden
Strooi het paneermeel uit op de folie
Haal de kip eerst door het ei en dan door het paneermeel
Bak de bacon uit in de pan en voeg dan de olie en de boter toe
Bak hierin de kip rondom goudbruin in 2x 5 minuten
Neem de kip er even uit en voeg dan de groenten toe
Roerbak ze gaar en leg de kip er bovenop
Verwarm dit samen nog 5 minuten
Voeg de kaas toe en zet de grill aan
Laat de kaas even smelten
Lekker met gekookte pasta en salade


Kipfilet op griekse wijze



2 eetl. Griekse gyroskruiden (supermarkt)
2 eetl. zwarte en 2 eetl. groene olijven
2 tomaten in partjes
200 g Griekse fetakaas in blokjes
4 halve kipfilets of 500 g kipreepjes
3 eetl. olijfolie
2 vleestomaten in plakjes


Snijd de kip met het mes op de plank in reepjes
Reinig handen, mes en plank direct met heet water
Verwarm de olie in de pan
Roerbak hierin de kip met de kruiden en de olijven
Voeg de tomaten toe en verwarm dit ca. 10 minuten
Garneer met de overige tomaten en de fetakaas
Lekker met een rijstschotel


Herfstsalade met gerookte kip



1 carambola (sterfruit) in plakjes
1 eetl. vruchtensap
2 eetl. Japanse sojasaus (Kikkoman)
4 kumquats (mini sinaasappeltjes)
400 gerookte kipfilets
50 g pijnboompitten
8 gepelde lychees
slasoorten als frisée, veld- en eikenbladsla
1/4 theel. mosterd
1/2 eetl. azijn
2 eetl. olijfolie
2 eetl. citroensap
zout en peper


Neem gerookte kip tijdig uit de koelkast voor een optimale geur en smaak
Meng het citroensap met de sojasaus en voeg dit toe aan de kip
Rooster de pitten heel licht in de droge warme koekenpan
Schik de gewassen sla over de bordjes
Meng de olie met het sap, de azijn, de mosterd, zout en peper
Snijd de kip klein en voeg die toe aan de salade
Maak op smaak af met zout en peper
Garneer met het exotisch fruit

Gevulde kipfilet



15 g boter margarine
4 plakjes cervelaat of ham
4 plakjes kaas of smeerkaas
4-8 cocktailprikkers
kipkruiden
4 halve kipfilets
2 eetl. olie


Plet de kip en vul met de cervelaat en de kaas
Steek de kip vast met de prikkers
Bestrooi de kip met de kruiden
Reinig handen, mes en plank direct met heet water
Verwarm de olie met de boter in de pan
Bak hierin de kip goudbruin en gaar
Reken ca. 7 minuten per kant
Lekker met gekookte sperzieboontjes en gebakken aardappelen


Kippelevers met mandarijntjes



400 g bacon in lange repen
8 eetl. uitgelekte mandarijntjes uit blik of verse partjes
500 g kippenlevers
4 eetl. olie


Steek de barbecue tijdig aan
Breng de levers in de pan met ruim koud water aan de kook
Kook ze 1 minuut en giet de levers dan in het vergiet
Spoel direct met royaal koud water
Wikkel de afgekoelde levers in de bacon
Steek ze aan de spiesjes met de mandarijntjes
Bestrijk de buitenkant met een beetje olie
Grill ze goudbruin
Lekker met een dipsaus en vruchtencompote

Kippelevers in wijnsaus



2 eetl. bloem
300 g ontpitte witte druiven
500 g kippenlevers
1 gehakte ui
2 dl witte wijn
2 eetl. olie
zout en peper

Breng de levers in de pan met ruim koud water aan de kook
Laat ze 1 minuut koken en doe ze dan in het vergiet
Spoel direct met koud water
Verwarm de olie in de wok en roerbak hierin de ui met de levers
Voeg de bloem toe en roer alles dooreen
Blus met de wijn en laat ca. 10 minuten pruttelen
Voeg de druiven toe en verwarm ze mee
Maak op smaak af met zout en peper
Lekker met gekookte pasta en salade
Kip in vieren met zuidvruchten

Kip in vieren



1 dl appelsap of sherry
1 kaneelstokje
1 panklare kip
200 g gewelde zuidvruchten als rozijnen en tutti frutti
35 g boter of margarine of bak- en braadproduct
sap van 1 grote citroen
zout en peper
1 eetl. olie


Verdeel de kip in vieren met de schaar of gebruik het mes
Leg de kip daarvoor met de borst naar boven en de poten naar u toe
Snijd de kip langs het borstbeen door
Buig de kip open en snijd nog eens langs de ruggegraat
Leg een halve kip op de plank en trek de poot naar beneden
Herhaal dit bij de andere helft
Bestrooi de kip met zout en peper
Verwarm de boter met de olie in de pan
Bak hierin de kipdelen rondom goudbruin
Voeg de zuidvruchten, de kaneel en het sap toe
Stoof de kip ca. 60-75 minuten, afhankelijk van het gewicht
Keer de kip regelmatig
Lekker met stoofpeertjes of compote en gekookte aardappelen

Pikante kip



3 tenen knoflook, gehakt
2 spaanse pepers, fijngesneden
2 rode uien, fijn gesneden
2 tomaten, fijngesneden
1 stukje verse gember, in schijfjes
1 stukje verse laos,in schijfjes
3 daun jeruk blaadjes
1 salam blad
2 el gulai djawa
1 tl tamarinde
1 stengel sereh, schoongemaakt en gekneusd
1 limoen uitgeperst
3 el ketjap manis of meer naar smaak


Snijd de kippepoten een paar keer diep in zodat de kruiden en smaak er goed in kunnen trekken,
dit helpt ook bij het bakken van de kip.
Wrijf de kip ruim in met kipkruiden en laat minimaal een uur staan.
Dan de kip braden in ruim olie zodat ie lekker krokant gebakken is en gaar.
Bak de uien  knoflook  pepers in wat olie tot geurig.
Voeg dan tomaat  gember  laos  daun jeruk  sereh en salam toe en laat de tomaat 'oplossen'.
Voeg dan het limoensap toe.
Dan op laag vuur de gulai djawa en tamarinde er door roeren en goed mengen en zachtjes laten pruttelen.
Van het vuur de kip hier door roeren en dan de ketjap er bij, eventueel meer naar smaak.
Dit is nu al lekker maar een dag later nog beter.


Kruidige kipschotel



600 gram kipfilet
sap van 1 citroen
1 eetlepel bloem
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 theelepel kruidnagelpoeder
halve theelepel kaneel
1 theelepel piment
1 theelepel gemalen rode peper (pul biber) of 1 theelepel cayennepeper
1 blik tomaten, fijngesneden
1 grote groene paprika
1 deciliter witte wijn
12 zwarte olijven zonder pit


Snijd de kipfilets in stukken van ca. 5 centimeter.
Smeer ze in met de citroensap,
Kruid ze met zout en peper en laat ze een half uur staan.
Haal ze dan door de bloem en braad ze aan in de olijfolie.
Blijf bakken totdat ze een bruin korstje beginnen te krijgen en haal ze uit de pan.
Doe nu de ui en knoflook in de pan en fruit deze.
Voeg de tomaten (met sap) toe, de wijn en de kruiden.
Roerbak dit op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten en doe dan de kip weer in de pan,
samen met de fijngesneden paprika en zout en peper.
Sluit de pan en laat 15 minuten stoven.
Voeg tot slot de olijven toe (eventueel gehalveerd) en laat nog 5 minuten stoven of totdat de saus wat is ingedikt.
Lekker met rijst(pilaf).

Tip: het is ook lekker om hier nog een blik artisjokharten aan toe te voegen