Venkelroomsoep met kruiden

Ingrediënten:
2 uien
2 venkels
2 l water
2 el havervlokken
1 el fijngehakte peterselie
1 el fijngehakte kervel
1 el fijngehakte bieslook
1 el alfalfa
3 el shoyu

Bereidingswijze:
Snij uien en venkel in dunne plakken.
Fruit even in een beetje olijfolie en voeg dan 2 liter water,
de havervlokken en 3 eetlepels Shoyu toe.
Laat koken tot de groenten gaar zijn, mix en voeg de fijngehakte kruiden toe.
Bij serveren bestrooien met verse alfalfa.
(bron: © : Biologisch Tafelen, LIMA)



Gebakken oesterzwammen met sesamkorstje (Alfalfa)

Ingrediënten:
1 lente-uitje
1 ei
50 gr veldsla
25 gr alfalfa
150 gr oesterzwam
1 dl olie
0.5 el sherry
4 el kerriesaus
6 el sesamzaad, geroosterd
1 el sojasaus, Chinese
1 tl ketoembar

Bereidingswijze:
Maak de veldsla schoon. Verdeel de veldsla en alfalfa over de bordjes.
Maak het lente-uitje schoon en snij het in dunne ringetjes.
Veeg de oesterzwammen schoon en snij de dikke steeltjes weg.
Klop in een diep bord het ei los met de sojasaus, sherry en ketoembar.
Haal de oesterzwammen eerst door het eimengsel en druk ze daarna in het sesamzaad.
Druk de zaadjes goed aan.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de oesterzwammen in 5 minuten bruin en gaar.
Leg de oesterzwammen op het bedje van veldsla en alfalfa en strooi de lente-uitjes erover.
Schep de kerriesaus ernaast.
Lekker met gegratineerde aardappelpuree.



Radijssalade met alfalfa
 
Ingrediënten:
200 gr. radijs
150 gr alfalfa
2 lente-uitjes
100 ml appelazijn
4 druppels tabasco
2 el appeldiksap
1 tl gemberpoeder
1 tl koenjit
Zout
Peper

Bereidingswijze:
De vloeibare ingrediënten en de kruiden in een potje doen, deksel erop en goed schudden.
De radijsjes in heel dunne plakjes snijden of schaven.
De uitjes in ringetjes snijden en beide mengen met het azijnsausje.
Op een bord de alfalfa- of preischeuten verdelen en hierop het radijsmengsel scheppen.
Een heerlijke salade met volkorenbrood of als onderdeel bij een hapjestafel.



Stokbroodje roompaté (met alfalfa)

Ingrediënten:
4 kleine stokbroodjes wit, geroosterd
2 tomaten
2 ons paté
1 ons alfalfa
1 krop sla

Bereidingswijze:
De stokbroodjes in de lengte door de helft snijden.
De tomaten en roompaté in plakken snijden.
Leg dan de gewassen sla op de twee helften van het stokbroodje.
Daarop plakken roompaté en de gesneden tomaat.
Versier het verder nog met wat alfalfa.



Crunchy Omelet

Ingrediënten:
1 gesneden ui,
1 teentje knoflook,
1 plak ham,
scheutje ketjap,
2 eetlepels crunchy kiemmix,
2 eieren

Bereiding:
Ui fruiten, geperste knoflook erbij,
Ham fijn snijden en met 2 eetlepels crunchy kiemmix ongeveer 1 minuut meebakken.
2 eieren klutsen met zout en peper.
Bak de omelet aan beide kanten bruin,
vullen met het crunchy mengsel, dubbelgevouwen met brood serveren.



Kiemmix salade met feta kaas

Ingrediënten:
anderhalve krop Lollo rosso
350 g kiemmix
2 mango's
50 g muntgelei
1/2 dl notenolie
1/2 dl citroensap
1 g peper
10 g zout
50 g sjalotjes
4 vijgen
300 g feta kaas
20 g muntblad

Bereiding:
Was de Lollo rosso en de kiemmix en zet deze op de lek.
Snijd de geschilde mango in dunne plakjes.
Meng de mintgelei al roerende met de notenolie, citroensap, peper, zout
en fijngesnipperde sjalotjes tot een dressing.
Snijd de vijgen in tien partjes en de kaas in kleine stukjes.
Maak de salade op.
Zorg ervoor dat de dressing alle onderdelen raakt.
Garneer met muntblad.



Brussel Sprouts 'n Beansprouts

Ingrediënten:
spruitjes,
taugé,
kerriesaus

Bereiding:
Kook de spruitjes tot ze 'beetgaar' zijn en maak ondertussen de kerriesaus klaar,
Haal de spruitjes van het vuur en voeg vlak voor het afgieten een handje taugé toe.
Even laten blancheren, dan afgieten en de kerriesaus toevoegen.

Lekker met:
Rijst of gebakken aardappeltjes.



In de Kiem gesmoord

Ingrediënten:
1 dunne prei
3 wortels
1 bakje ekomix
3 el olie
2 tenen knoflook
2 cm gemberwortel
1 el kerriepoeder
1 dl groentenbouillon
1 dl kokosmelk
zout, peper, grof gehakte peterselie

Bereiding:
Snij de prei in ringen en de 3 wortels in dunne reepjes.
Snij de gember in dunne reepjes.
Was het bakje ekomix in een zeef onder koud water en laat het uitlekken.
Verhit de olie in de wok en roerbak de prei en wortel ongeveer 3 minuten.
Voeg knoflook uit de pers en gemberwortel toe en roerbak nog 2 minuten.
Voeg de kerriepoeder toe met de ekomix en roerbak nog 5 minuten.
Daarna groentebouillon en kokosmelk erbij en het gerecht 8 minuten laten stoven.
Breng op smaak met zout en peper en garneer met wat grof gehakte, verse peterselie.

Lekker met:
Rijst en gegrilde kipfilet of gebakken quornfilet.