Cranberry en Witte Chocolade Pannettone
Ingredienten:
500 gram bloem + voor bepoederen van
bakblik
2 x 7 gram zakjes droge gist
100 gram rietsuiker
200 ml melk
1 theelepel zout
3 eieren
1 theelepel vanille extract
200 gram zachte boter (in kleine stukjes)
175 gram gedroogde cranberry`s
100 gram gesuikerde citroenschil (fijn
gehakt)
85 gram witte chocolade (in stukjes)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Doe de bloem in een kom met de gist en
het zout
Mix goed door voeg de suiker toe en mix
weer door
Maak de melk handwarm in een pannetje
Klop de eieren met de vanille extract
Doe de melk en de eieren bij het
bloemmengsel
Klop tot een zacht deeg (ca 2 minuten)
(gebruik de keukenmachine of mixer met
deeghaken)
Laat het mengsel staan (ca 1 uur) tot
het verdubbeld in volume is
Voeg de boter toe en gebruik de pulse
knop om de botertoe te voegen in het
deeg
Laat weer 1 uur staan om te rijzen
Voeg de cranberry`s, witte chocolade en
gesuikerde citroenschil toe
Werk voorzichtig door het deeg
Beboter een rond bakblik (doorsnee 20cm)
met boter.
Maak van dubbel bakpapier een "kraag"
die 10 cm hoger is dan het bakblik
Bekleed hier de zijkant van het bakblik
mee
Leg het deeg op een bebloemd werkvlak
Kneed het deeg tot een ronde bal
Het deeg is erg zacht dus bebloem je
schone handen ook goed
Leg de bol in het bakblik en laat 30
minuten staan om te rijzen
Borstel met een kwastje de bovenkant in
met geklopt ei
Strooi er amandelen over
Bak voor ca 45 a 50 minuten tot de
pannetonne goudbruin en goed gerezen is
Haal uit het bakblik en zet op een rek
om af te koelen
Blijft in aluminiumfolie 1 week goed
Of bewaar in vriezer ca 1 maand.
Bron:Good Food
Gingerbread House
Ingredienten:
Voor de gingerbread:
250 gram ongezouten boter
200 gram donkerbruine basterdsuiker
7 eetlepels golden syrup
600 gram bloem
2 theelepels zuiveringszout
4 theelepels gemberpoeder
voor decoratie:
200 gram amandelen (halve of snippers)
2 eiwitten
500 gram poedersuiker & extra voor
strooien
125 gram mini chocolade sticks
allerlei kleine snoepjes (tumtum,
smarties e.d.)
eetbare zilverballetjes
1 chocolade pijpje voor schoorsteen
Bereiden:
Verwarm de oven voor tot 200 graden
celsius
Smelt de boter, suiker en syrup in een
pan
Mix de bloem, zuiveringszout en
gemberpoeder in een kom
Roer het boter mengsel erdoor om een
stevig deeg te maken
Als het geen bal word doe er dan een
lepel water bij
Knip de muren, dak en voorkant van de
template uit
Leg een vel bakpapier op je werkplek
Rol een kwart van het deeg uit (2 munten
dik)
Leg er een template op en snij uit (met
het bakpapier)
Leg dit op het bakblik
Doe dit met het overige deeg,werk zo het
hele huis af
Neem steeds een stuk bakpapier eronder
En hou dit onder het deeg als je het op
het bakblik legt
Je hebt nu 2 voorgevels, 2 zijmuren en 2
dakpanelen,
(Zoek zoveel mogelijk hele amandelen)
Bekleed de dakpanelen met de amandelen
snippers
Steek ze er zo in dat het dakpannetjes
lijken
Bak alle panelen ca 12 minuten in de
oven
(de randen gaan iets kleuren)
Haal ze uit de oven en laat iets
afkoelen
Snij of knip langs de template zodat de
randen mooi glad zijn
Laat ze goed afkoelen
Maak een dik glazuur van de poedersuiker
en de eiwitten
Schep dit in een spuitzak met medium
spuitmondje
Spuit langs de randen van de muur het
glazuur en druk het huis voorzichtig
tegen elkaar
Zet desnoods een kom binnenin om de "muren"
te steunen
Laat het nu goed drogen voor een paar
uur
Als het goed hard is kunnen de
dakpanelen erop geplakt worden met
glazuur
Het zijn nogal stijle dakpaneeltjes dus
misschien moet je ze een paar minuten
vasthouden
tot het glazuur gaat drogen
Laat het huisje drogen (een nacht)
Nu kan het huisje versierd worden
Plak met glazuur de mini chocolade
sticks aan de zijkant
Plak er 3 aan de voorkant als deur
Om ijspegels langs het huis te maken zet
je het spuitmondje op 90 graden hoek op
het dak
knijp een erwtgrootte klont glazuur uit
de zak, houd de druk erop en
beweeg het spuitmondje naar onder en
weer op
Ga zo langs de rand van het dak
Maak een chocolade schoorsteen en plak
op het huisje
Versier het huisje verder met smarties,
tumtummetjes en ander klein snoepgoed
Het huisje is een week eetbaar
Maar het kan veel langer blijven staan
TIP:
Heb je deeg over?
Maak dan kleine gingerbread boompjes en
zet ze naast het huisje
Versier de boompjes met zilveren
pilletjes
Bron: BBC Good Food
Kerstkrans
Ingredienten
300 gr amandelspijs
300 gr bladerdeeg
2 eieren
4 el abrikozenjam
bigarreaux
oranjesnippers
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven
op 200)
Leg het ontdooide bladerdeeg op elkaar
en rol het in de lengte uit
Op een met bloem bestoven werkblad
totdat het 10-12 cm breed en 40 cm lang
is.
Meng 1 losgeklopt ei goed door de
amandelspijs en vorm een lange rol
Leg de amandelrol midden op de deeglap
en rol het deeg erom heen
Plak de deegnaad met wat water dicht.
Draai de lange rol met de naad naar
beneden en vorm er een cirkel van
Klop het 2e ei los en bestrijk de
kerstkrans ermee.
Bak de krans 25 minuten in de
voorverwarmde oven
Klop de abrikozenjam los en bestrijk de
nog warme kerstkrans ermee.
Garneer met oranjesnippers en bigarreaux.
Banketstaaf: Snij de rol doormidden voor
2 banketstaven van 20 cm.
Christmas Brownie`s
Ingredienten:
30 ml brandy
100 gram gedroogde cranberry`s
200 gram boter
300 gram chocolade (puur in stukjes)
4 eieren
300 gram licht bruine suiker
200 gram bloem
1 theelepel gemengde kruiden (recept
onderaan)
100 gram pacan nootjes (grof gehakt)
poedersuiker
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Bekleed een vierkante vorm (30 x 20) met
bakpapier
Verwarm de brandy, haal van het vuur en
doe de cranberry`s in de hete brandy
Smelt de chocolade en boter au bain
marie
Roer de chocolade en boter goed door
elkaar
Zet even opzij om iets af te koelen.
In een grote kom de eieren en suiker
opkloppen tot het mengsel lichtgeel en
luchtig is.
Klop het chocolade / botermengsel erdoor
Schep de bloem er voorzichtig door
Mix de kruiden, pecans, cranberry`s door
elkaar
Schep ze door het beslag
Giet het beslag in het bakblik, maak de
bovenkant glad met een spatel
Bak in de oven (25 a 30 minuten) of tot
de brownies iets meegeeft als je erop
drukt
Laat 10 minuten in blik afkoelen
Haal uit het blik en laat helemaal
afkoelen.
Als ze zijn afgekoeld in vierkantjes
snijden
Bestrooi met poedersuiker
Mixed Spices
(Gemengde Kruiden)
Ingredienten:
1 eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel nootmuskaat
1/2 heelepel gemberpoeder
/4 theelepels allspice
1/4 theelepels kruidnagelpoeder
Bereiden:
Maal alle specerijen fijn als ze dat nog
niet zijn.
Doe de kruiden in een kom en mix alles
goed door elkaar
Doe in een luchtdichte pot
Bron: BBC Food
Mincemeat Pie
Deze kleine gebakjes met fruitige
vulling worden in Engeland gegeten
Zoals hier de oliebollen en appelflappen
traditie is
Is aan de overkant van de plas de minced
pies een traditie
Het lekkerst is als je al enige weken
van tevoren de mincedmeat maakt
Zodat alle smaken heerlijk door elkaar
kunnen trekken
Ingredienten:
250 gram bloem
75 gram gemalen amandelen
50 gram poedersuiker
150 gram ongezouten boter in stukjes en
zacht
2 eidooiers
2-3 eetlepels ijskoud water
1-2 eetlepels brandy of cognac
mincemeat (recept hieronder)
Bereiden:
Deeg:
Zeef het meel boven een kom
Doe de amandelen en de poedersuiker
erbij
Snufje zout
Werk de boter door het meelmengsel
Doe dit met de vingers
Klop de eidooiers met 2 lepels water en
doe door het deeg
Zorg voor een zacht deeg
Doe het deeg in huishoudfolie en zet
even in de koeling ca 30 minuten
Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet een vorm in met 12 holletjes (poffertjes
blik)
Rol het deeg uit ca 3 mm dik
Steek er rondjes uit die iets groter
zijn dan de holletjes van het bakblik
Leg het plakje deeg in een holletje
Doe 2 eetlepels brandy of cognac bij de
mincemeat
Roer goed om en schep een lepel op de
deegrondjes
Steek nog eens 12 rondjes uit het deeg
Iets smaller dan de vorige
Leg dit stukje bovenop de mincemeat als
dekseltje
Druk de randen goed op elkaar
Vul de mince pie`s niet te vol
Anders barsten ze open met bakken
Bak ze ca 15 minuten in de oven of tot
ze mooi bruin zijn
Laat ze iets afkoelen en haal ze dan uit
het vormpje
Als ze zijn afgekoeld strooi er dan
poedersuiker over
Mincemeat:
Maak de mincemeat een flinke tijd van
tevoren
Zodat de smaken goed intrekken...
Minstens 2 weken van tevoren, maar enige
maanden is beter (September)
De mincemeat blijft ca een jaar goed (koel
en donker bewaren in goed afgesloten
pot)
Ingredienten:
2 grote goudrenetten of andere
kookappels(geschild en in stukjes)
2 sinaasappels(de schil geraspt en het
sap)
2 citroenen (de schil geraspt en het
sap)
250 gram boter (ijskoud en geraspt)
275 gram rozijnen
275 gram krenten
275 gram sultana`s
125 gram gemixt droog fruit (gehakt)
650 gram donkere bruine suiker
50 gram amandelen
2 theelepels gemengde kruiden
75 ml Irish Whiskey
Bereiden:
Doe de appel stukjes in een sauspan met
1 theelepel water.
Doe de deksel erop en kook op laag vuur
(8 a 10 minuten)
De appels moeten helemaal gaar zijn (appelmoes)
Laat afkoelen...
Mix de andere ingredienten erdoor en doe
het mengsel in gesteriliseerde potten
Laat minstens 2 weken staan om alle
smaken tot ontwikkeling te laten komen
*In engeland word i.p.v. boter "suet"(niervet)
gebruikt
Je kunt het bij iedere goeie slager
kopen als je het authentieke recept wil
aanhouden*
TIP:
Lekker voor kleine mincemeat pie`s
Op pannekoekjes en bij vla, ijs of
pudding
Sneeuwpopjes Cupcakes
Ingrediënten voor 12 cupcakes
125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 ( grote) eieren op kamertemperatuur
1 theelepel vanille aroma
Rol fondant of marsepein (wit)
Rode en oranje kleurstof
hagelslag
witte candij (fijn gehakt) of grove
suiker
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden en
zorg ervoor dat het rooster in het
midden van de oven geplaatst is.
Hier kun je later dan makkelijk je
cupcake bakblik op plaatsen.
Zet een cupcake bakblik met daarin
papieren bakvormpjes klaar.
Als je een cupcake bakblik gebruikt
blijven de cupcakes beter in vorm
tijdens het bakproces
Het is ook makkelijker om de vormpjes te
vullen met het beslag.
Meestal gaan er 12 cupcakes in een
cupcake bakblik.
Bereiden:
Haal de boter en eieren tijdig uit de
koelkast om ze op kamertemperatuur te
laten komen.
Snij de boter in kleine blokjes.
Doe de boter in een kom en voeg de
suiker toe.
Zet de mixer aan op middelhoge snelheid
en mix de boter en de suiker goed door
elkaar heen,
totdat er een lichte en luchtige massa
ontstaat.
Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de
boter, maar doe het beetje bij beetje.
Hierdoor kan de suiker beter worden
opgenomen door de boter en wordt je
beslag luchtiger.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe.
Let op: ook de eieren haal je op tijd
uit de koeling en laat je op
kamertemperatuur komen.
Hierdoor wordt je beslag luchtiger.
Mix telkens de massa met de mixer op
middelhoge snelheid als je een ei hebt
toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het
zelfrijzend bakmeel toe.
Mix telkens de massa met de mixer op
middelhoge snelheid als je een
hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Als laatste voeg je de melk toe en mix
je nog eens twee minuten alles goed door
elkaar met de mixer op middelhoge
snelheid,
tot een luchtig en glad beslag.
Vul de cupcakesvormpjes tot 2/3 en bak
ze in de oven tot ze gaar zijn (20 a 25
minuten)
Laat de cupcakes goed afkoelen
Smeer de bovenkant van de cupcakes in
met glazuur en besprenkel ze met candij
of grove suiker
Sneeuwpopjes
Draai uit het fondant per cupcake twee
balletjes een grote en een kleine.
Zet ze bovenop elkaar
om het fondant aan elkaar te laten
plakken, gebruik je een druppeltje water
Met een klein beetje voedselkleurstof
geef je een klein gedeelte van het
fondant een andere kleur(Oranje)
Rol er kleine neusjes van en plak op het
kleine bolletje als neus
En een gedeelte met rode kleurstof (voor
het mutsje en sjaal)
Neem een bolletje fondant of marsepein
en draai er een balletje van
Geef het de vorm van een muts (zie foto)
Neem een nieuw bolletje en rol het uit
tot een langwerpige worst
Maak beetje plat en draai dit om de "nek
van de sneeuwman als sjaal
Voor de oogjes, de armpjes en de
knoopjes op het lijfje van de sneeuwpop
maak je heel gemakkelijk gebruik van
hagelslag. of zilver pilletjes
Zet de sneeuwpopjes op de cupcake
bovenop de glazuurlaag of cremerozet
Zijn ze niet leuk????
Tip:
Maak de sneeuwpopjes eerst
Je kunt ze dan zo op de cakejes zetten
als de cupcakes afgekoeld zijn
Bron: Cupcakesenmuffins
Kerst Cupcakes met Hulstblaadjes
Ingredienten:
2 cups patentbloem
1 tl baksoda
1 cup ongezouten boter(zacht)
1 cup suiker
1 cup light bruine suiker
4 eieren maat L (op kamertemperatuur)
160 gr pure chocola (gesmolten)
1 cup karnemelk
1 tl vanille extract
Pepermunt Botercreme
5 eieren maat L (eiwit)
1 1/2 cups sugar
450 gr ongvezouten boter (zacht en in
kleine blokjes)
1 el pepermunt extract
groene gel-paste voedselkleustof
Fondant
900 gr poedersuiker
4 el water
3 tl gelatinepoeder (afgestreken
schepjes)
4 tl glycerine
3 el glucosestroop
voedsel kleurstof (pasta of druppels)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175°C
Plaats in elk vakje van het muffinblik
een papieren cupcake vormpje.
Zeef het bloem en de baksoda samen in de
beslagkom.
Mix in de andere kom op een gemiddelde
snelheid de boter tot een gladde massa.
Voeg de suiker toe en klop de botermassa
gedurende ongeveer 3 minuten tot deze
zachte en pluizig wordt.
Voeg de eieren een voor een keer toe,
klop het geheel steeds goed na elk ei!
Voeg al mixende de chocolade schepje
voor schepje toe, totdat de chocolade
goed opgenomen is door de boter.
Voeg de droge ingrediënten in drie keer
toe afgewisseld met de karnemelk en het
vanille extract.
Mix na elke toevoeging de ingrediënten
goed door elkaar tot deze volledig
opgenomen zijn.
Vul de cupcakevormpjes voor 3/4 met
beslag en bak de cupcakes gaar en
donkerbruin in ongeveer 20 tot 25
minuten.
Laat de cupcakes na het bakken de eerste
10 minuten in het blik maar buiten de
oven afkoelen
Daarna kun je de cupcakes verder laten
afkoelen op het rooster.
Pepermunt botercreme
Klop de eiwitten en de suiker in een
hittebestendige mengkom boven een pan
met kokend water.
Klop tot het warm is en de suiker is
opgelost.
Mix de massa nu ongeveer 10 minuten op
hoge snelheid totdat het afgekoeld.
Verminder de snelheid tot medium-laag.
Voeg de boter toe, een paar blokjes per
keer.
Mix de pepermunt en de kleurstof toe.
Mix de botercreme nog heel even op de
laagste snelheid tot het een zachte en
gladde creme is geworden.
Fondant
Laat de gelatinepoeder op een laag vuur
in het water oplossen.
Glucose en glycerine toevoegen en met de
pollepel goed roeren.
Haal de pan van het vuur en voeg beetje
bij beetje de poedersuiker toe.
Goed blijven roeren om klontjes te
voorkomen!
Als de massa niet meer te roeren is, uit
de pan halen en de rest van de
poedersuiker er door kneden.
Voordat je fondant gaat uitrollen altijd
opnieuw doorkneden.
Als laatste geef je de fondant een mooie
kleur met de voedselkleurstof
Cupcake Fun
Zodra de cupcakes volledig afgekoeld
zijn vul je de spuitzak met de pepermunt
botercreme
Draait er een stervormig spuitmondje op,
spuit al draaiend een mooie toef
botercreme op elke cupcake.
Kneed het fondant zodat er geen
luchtbelletjes meer zin zitten en
verdeel het fondant in twee gelijke
delen,
kleur het ene deel groen en het andere
deel rood.
Kneed de beide fondantkleuren nu
nogmaals heel stevig en rol de groen
fondant uit tot het een dikte heeft van
ongeveer een centimeter.
Druk met het hulstblad uitstekertje twee
maal zoveel blaadjes uit het fondant als
dat je cupcakes gebakken hebt.
Om het blaadje iets meer structuur te
geven kun je met de cocktailprikker elk
blaadje voorzien van een paar fijne
lijntjes.
Rol van het rode fondant voor elke
cupcake twee kleine besjes.
Druk nu zachtjes bovenop elk
botercremetoef twee blaadjes en twee
besjes.
Bron: De Taartschuur
Granaatappel Christmascake
Ingredienten:
Cake:
1 cup melk
6 eiwitten
1 theelepel vanille extract
2 1/4 cups bloem (gezeefd)
1 3/4 cups suiker
4 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
3/4 cup boter (zacht)
2 of 3 bakblikken van doorsnee 23cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 170 graden.
Vet 2 of 3 bakblikken in met
plantaardige olie (hangt ervan af hoe
hoog je de taart wil hebben)
Bekleed de vorm met bakpapier
Vet het bakpapier in
doe beetje bloem in de pan zodat de
bloem blijft kleven
Verwijder overtollig bloem
Zet de bakblikken even opzij
Doe de melk,eiwitten en vanille extract
in een kleine kom
Meng alles goed doorelkaar
Doe de bloem, suiker, bakpoeder en zout
in een andere kom
Mix alles goed doorelkaar
Voeg de boter toe en mix (met de mixer
op lage stand) tot een zacht deeg
Neem een halve cup van het eiwit/melk
mengsel en zet even opzij
Giet de overblijvende eiwit/melk mengsel
bij het bloemmengsel
klop voor 2 minuten alles door elkaar
Neem de halve cup eiwit/melk mengsel en
doe bij het mengsel
Klop voor 1 minuut alles doorelkaar (klop
niet langer)
Verdeel het deeg over de bakblikken
Bak de cakes voor ca 30 a 35 minuten
Prik met houtensate prikker om te kijken
of de cake gaar is
Laat ze goed afkoelen
Granaatappelsap siroop
2 cups granaatappel sap (POM)
1 cup suiker
Doe de ingrdienten in een kleine pan
Zet op het vuur en zet het vuur hoog tot
de suiker is opgelost
Zet het vuur laag en laat inkoken ca 25
minuten
Het sap is nu stroperig
Zet opzij om af te koelen
Roer af en toe
Neem een borsteltje om de bovenkant van
de cakes in te smeren met de siroop
Zet de cake bovenop elkaar
Met een houten lepel "prik" je gaten in
de cake tot de bodem
Giet de overige siroop in de "gaten"
Laat de cake 15 minuten staan voor de
glazuur erop komt
Glazuur:
4 cups poedersuiker
1 theelepel vanille extract
250 gram boter (zacht)
500 gram cream cheese
De pitjes van 1 granaatappel (indien je
dat wil)
Doe de suiker en boter in een kom
Mix tot een romig mengsel
Doe de cream cheese en de vanille
extract erbij
Mix tot een dikke homogene massa
Smeer de cake hier onmiddelijk mee in
Doe de pitjes over de bovenkant van de
cake
Maak van marsepein (en rode food
kleurstof) een granaatappeltje
Rol ze door rode suiker (voor peertjes)
en gewone suiker
Het blaadje kun je maken van groen
fondant
Bron: Sprinkle Bakes
Sugar Plums
Ingredients:
2 cup amandelen
1 cup gedroogde abrikozen (fijn gesneden
1 cup dadels (ontpit en fijn gesneden)
1 cup gedroogde vijgen (fijn gesneden)
1/4 cup honing
2 theelepel sinaasappel zeste
1 en 1/2 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel allspice
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
1 cup poedersuiker
Bereiding:
Rooster de amandelen even in de oven 200
graden (ca 10 minuten)
Hak de amandelen fijn als ze zijn
afgekoelt
Mix alle ingredienten door elkaar
Rol er balletjes van en bepoeder ze met
poedersuiker
Bron: Closet Cooking
Dundee Cake
Ingredienten:
100 gr krenten
100 gr rozijnen
1/2 dl cognac
125 gr gepelde amandelen, waarvan 50
gram gehakt
250 gr gemengd gedroogd fruit: zoals
vijgen, oranjesnippers,
ontpitte dadels en bigarreaux,
fijngesneden
275 gram bloem
mespunt zout
1 theelepel gemalen kaneel
225 gr + 2 eetlepel boter of margarine
225 gram lichte basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
4 eieren
extra nodig: ronde (spring) vorm van 20
cm , bakpapier, (bruin pakpapier)
Voorbereiden:
krenten en rozijnen met cognac aan de
kook brengen en met deksel op pan laten
afkoelen.
Daarna laten uitlekken (cognac opvangen).
Vorm met boter invetten, bodem en wand
met dubbele laag bakpapier bekleden zo,
dat papier 10 cm boven vorm uitsteekt.
Papier invetten.
Om vorm dubbele laag bruin pak papier of
bakpapier wikkelen en vastbinden.
Oven voorverwarmen op 170°C
Beslag:
Krenten, rozijnen, amandelen en gedroogd
fruit mengen.
Bloem, zout en kaneel zeven. 225 g boter
met suiker en citroenschil piekig
kloppen.
Eieren er één voor één doorkloppen.
Bloem er in delen door spatelen, daarna
fruitnotenmengsel erdoor scheppen.
In vorm overdoen, gladstrijken en met
bolle kant van lepel in midden een holte
maken, zodat beslag gelijkmatig kan
uitrijzen.
Amandelen in bovenkant van cake drukken.
Cake in midden van oven ± 2 uur bakken.
Als cake na ca. 1 uur bruin genoeg
is, bovenkant afdekken met
aluminiumfolie.
Cake in vorm laten afkoelen.
Op rooster storten, bovenkant regelmatig
inprikken en cognac erover lepelen.
Cake in bakpapier wikkelen en in
afgesloten blik of trommel smaken
minstens 1 week laten intrekken.
|