Cranberry en Witte Chocolade Pannettone

Ingredienten:

500 gram bloem + voor bepoederen van bakblik
2 x 7 gram zakjes droge gist
100 gram rietsuiker
200 ml melk
1 theelepel zout
3 eieren
1 theelepel vanille extract
200 gram zachte boter (in kleine stukjes)
175 gram gedroogde cranberry`s
100 gram gesuikerde citroenschil (fijn gehakt)
85 gram witte chocolade (in stukjes)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Doe de bloem in een kom met de gist en het zout
Mix goed door voeg de suiker toe en mix weer door
Maak de melk handwarm in een pannetje
Klop de eieren met de vanille extract
Doe de melk en de eieren bij het bloemmengsel
Klop tot een zacht deeg (ca 2 minuten)
(gebruik de keukenmachine of mixer met deeghaken)
Laat het mengsel staan (ca 1 uur) tot het verdubbeld in volume is
Voeg de boter toe en gebruik de pulse knop om de botertoe te voegen in het deeg
Laat weer 1 uur staan om te rijzen
Voeg de cranberry`s, witte chocolade en gesuikerde citroenschil toe
Werk voorzichtig door het deeg
Beboter een rond bakblik (doorsnee 20cm) met boter.
Maak van dubbel bakpapier een "kraag" die 10 cm hoger is dan het bakblik
Bekleed hier de zijkant van het bakblik mee
Leg het deeg op een bebloemd werkvlak
Kneed het deeg tot een ronde bal
Het deeg is erg zacht dus bebloem je schone handen ook goed
Leg de bol in het bakblik en laat 30 minuten staan om te rijzen
Borstel met een kwastje de bovenkant in met geklopt ei
Strooi er amandelen over
Bak voor ca 45 a 50 minuten tot de pannetonne goudbruin en goed gerezen is
Haal uit het bakblik en zet op een rek om af te koelen
Blijft in aluminiumfolie 1 week goed
Of bewaar in vriezer ca 1 maand.

                                                                                                                                                                       Bron:Good Food



Gingerbread House

Ingredienten:


Voor de gingerbread:


250 gram ongezouten boter
200 gram donkerbruine basterdsuiker
7 eetlepels golden syrup
600 gram bloem
2 theelepels zuiveringszout
4 theelepels gemberpoeder

voor decoratie:

200 gram amandelen (halve of snippers)
2 eiwitten
500 gram poedersuiker & extra voor strooien
125 gram mini chocolade sticks
allerlei kleine snoepjes (tumtum, smarties e.d.)
eetbare zilverballetjes
1 chocolade pijpje voor schoorsteen

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 200 graden celsius
Smelt de boter, suiker en syrup in een pan
Mix de bloem, zuiveringszout en gemberpoeder in een kom
Roer het boter mengsel erdoor om een stevig deeg te maken
Als het geen bal word doe er dan een lepel water bij
Knip de muren, dak en voorkant van de template uit
Leg een vel bakpapier op je werkplek
Rol een kwart van het deeg uit (2 munten dik)
Leg er een template op en snij uit (met het bakpapier)
Leg dit op het bakblik
Doe dit met het overige deeg,werk zo het hele huis af
Neem steeds een stuk bakpapier eronder
En hou dit onder het deeg als je het op het bakblik legt
Je hebt nu 2 voorgevels, 2 zijmuren en 2 dakpanelen,
(Zoek zoveel mogelijk hele amandelen)
Bekleed de dakpanelen met de amandelen snippers
Steek ze er zo in dat het dakpannetjes lijken
Bak alle panelen ca 12 minuten in de oven
(de randen gaan iets kleuren)
Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen
Snij of knip langs de template zodat de randen mooi glad zijn
Laat ze goed afkoelen
Maak een dik glazuur van de poedersuiker en de eiwitten
Schep dit in een spuitzak met medium spuitmondje
Spuit langs de randen van de muur het glazuur en druk het huis voorzichtig tegen elkaar
Zet desnoods een kom binnenin om de "muren" te steunen
Laat het nu goed drogen voor een paar uur
Als het goed hard is kunnen de dakpanelen erop geplakt worden met glazuur
Het zijn nogal stijle dakpaneeltjes dus misschien moet je ze een paar minuten vasthouden
tot het glazuur gaat drogen
Laat het huisje drogen (een nacht)

Nu kan het huisje versierd worden
Plak met glazuur de mini chocolade sticks aan de zijkant
Plak er 3 aan de voorkant als deur
Om ijspegels langs het huis te maken zet je het spuitmondje op 90 graden hoek op het dak
knijp een erwtgrootte klont glazuur uit de zak, houd de druk erop en
beweeg het spuitmondje naar onder en weer op
Ga zo langs de rand van het dak
Maak een chocolade schoorsteen en plak op het huisje
Versier het huisje verder met smarties, tumtummetjes en ander klein snoepgoed
Het huisje is een week eetbaar
Maar het kan veel langer blijven staan

TIP:
Heb je deeg over?
Maak dan kleine gingerbread boompjes en zet ze naast het huisje
Versier de boompjes met zilveren pilletjes

                                                                            
Bron: BBC Good Food



Kerstkrans

Ingredienten

300 gr amandelspijs
300 gr bladerdeeg
2 eieren
4 el abrikozenjam
bigarreaux
oranjesnippers

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven op 200)
Leg het ontdooide bladerdeeg op elkaar en rol het in de lengte uit
Op een met bloem bestoven werkblad totdat het 10-12 cm breed en 40 cm lang is.
Meng 1 losgeklopt ei goed door de amandelspijs en vorm een lange rol
Leg de amandelrol midden op de deeglap en rol het deeg erom heen
Plak de deegnaad met wat water dicht.
Draai de lange rol met de naad naar beneden en vorm er een cirkel van
Klop het 2e ei los en bestrijk de kerstkrans ermee.
Bak de krans 25 minuten in de voorverwarmde oven
Klop de abrikozenjam los en bestrijk de nog warme kerstkrans ermee.
Garneer met oranjesnippers en bigarreaux.
Banketstaaf: Snij de rol doormidden voor 2 banketstaven van 20 cm.



Christmas Brownie`s

Ingredienten:

30 ml brandy
100 gram gedroogde cranberry`s
200 gram boter
300 gram chocolade (puur in stukjes)
4 eieren
300 gram licht bruine suiker
200 gram bloem
1 theelepel gemengde kruiden (recept onderaan)
100 gram pacan nootjes (grof gehakt)
poedersuiker

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden
Bekleed een vierkante vorm (30 x 20) met bakpapier
Verwarm de brandy, haal van het vuur en doe de cranberry`s in de hete brandy
Smelt de chocolade en boter au bain marie
Roer de chocolade en boter goed door elkaar
Zet even opzij om iets af te koelen.
In een grote kom de eieren en suiker opkloppen tot het mengsel lichtgeel en luchtig is.
Klop het chocolade / botermengsel erdoor
Schep de bloem er voorzichtig door
Mix de kruiden, pecans, cranberry`s door elkaar
Schep ze door het beslag
Giet het beslag in het bakblik, maak de bovenkant glad met een spatel
Bak in de oven (25 a 30 minuten) of tot de brownies iets meegeeft als je erop drukt
Laat 10 minuten in blik afkoelen
Haal uit het blik en laat helemaal afkoelen.
Als ze zijn afgekoeld in vierkantjes snijden
Bestrooi met poedersuiker

Mixed Spices
(Gemengde Kruiden)

Ingredienten:

1 eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel nootmuskaat
1/2 heelepel gemberpoeder
/4 theelepels allspice
1/4 theelepels kruidnagelpoeder

Bereiden:

Maal alle specerijen fijn als ze dat nog niet zijn.
Doe de kruiden in een kom en mix alles goed door elkaar
Doe in een luchtdichte pot

                                                                                                                   Bron: BBC Food



Mincemeat Pie

Deze kleine gebakjes met fruitige vulling worden in Engeland gegeten
Zoals hier de oliebollen en appelflappen traditie is
Is aan de overkant van de plas de minced pies een traditie
Het lekkerst is als je al enige weken van tevoren de mincedmeat maakt
Zodat alle smaken heerlijk door elkaar kunnen trekken

Ingredienten:

250 gram bloem
75 gram gemalen amandelen
50 gram poedersuiker
150 gram ongezouten boter in stukjes en zacht
2 eidooiers
2-3 eetlepels ijskoud water
1-2 eetlepels brandy of cognac
mincemeat (recept hieronder)

Bereiden:

Deeg:


Zeef het meel boven een kom
Doe de amandelen en de poedersuiker erbij
Snufje zout
Werk de boter door het meelmengsel
Doe dit met de vingers

Klop de eidooiers met 2 lepels water en doe door het deeg
Zorg voor een zacht deeg
Doe het deeg in huishoudfolie en zet even in de koeling ca 30 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet een vorm in met 12 holletjes (poffertjes blik)
Rol het deeg uit ca 3 mm dik
Steek er rondjes uit die iets groter zijn dan de holletjes van het bakblik
Leg het plakje deeg in een holletje
Doe 2 eetlepels brandy of cognac bij de mincemeat
Roer goed om en schep een lepel op de deegrondjes
Steek nog eens 12 rondjes uit het deeg
Iets smaller dan de vorige
Leg dit stukje bovenop de mincemeat als dekseltje
Druk de randen goed op elkaar
Vul de mince pie`s niet te vol
Anders barsten ze open met bakken
Bak ze ca 15 minuten in de oven of tot ze mooi bruin zijn
Laat ze iets afkoelen en haal ze dan uit het vormpje
Als ze zijn afgekoeld strooi er dan poedersuiker over



Mincemeat:

Maak de mincemeat een flinke tijd van tevoren
Zodat de smaken goed intrekken...
Minstens 2 weken van tevoren, maar enige maanden is beter (September)
De mincemeat blijft ca een jaar goed (koel en donker bewaren in goed afgesloten pot)

Ingredienten:

2 grote goudrenetten of andere kookappels(geschild en in stukjes)
2 sinaasappels(de schil geraspt en het sap)
2 citroenen (de schil geraspt en het sap)
250 gram boter (ijskoud en geraspt)
275 gram rozijnen
275 gram krenten
275 gram sultana`s
125 gram gemixt droog fruit (gehakt)
650 gram donkere bruine suiker
50 gram amandelen
2 theelepels gemengde kruiden
75 ml Irish Whiskey

Bereiden:

Doe de appel stukjes in een sauspan met 1 theelepel water.
Doe de deksel erop en kook op laag vuur (8 a 10 minuten)
De appels moeten helemaal gaar zijn (appelmoes)
Laat afkoelen...
Mix de andere ingredienten erdoor en doe het mengsel in gesteriliseerde potten
Laat minstens 2 weken staan om alle smaken tot ontwikkeling te laten komen

*In engeland word i.p.v. boter "suet"(niervet) gebruikt
Je kunt het bij iedere goeie slager kopen als je het authentieke recept wil aanhouden*

TIP:
Lekker voor kleine mincemeat pie`s
Op pannekoekjes en bij vla, ijs of pudding



Sneeuwpopjes Cupcakes

Ingrediënten voor 12 cupcakes

125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 ( grote) eieren op kamertemperatuur
1 theelepel vanille aroma
Rol fondant of marsepein (wit)
Rode en oranje kleurstof
hagelslag
witte candij (fijn gehakt) of grove suiker

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is.
Hier kun je later dan makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar.
Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces
Het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met het beslag.
Meestal gaan er 12 cupcakes in een cupcake bakblik.

Bereiden:

Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
Snij de boter in kleine blokjes.
Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe.
Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar heen,
totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje.
Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe.
Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen.
Hierdoor wordt je beslag luchtiger.
Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe.
Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens twee minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid,
tot een luchtig en glad beslag.
Vul de cupcakesvormpjes tot 2/3 en bak ze in de oven tot ze gaar zijn (20 a 25 minuten)
Laat de cupcakes goed afkoelen
Smeer de bovenkant van de cupcakes in met glazuur en besprenkel ze met candij of grove suiker

Sneeuwpopjes



Draai uit het fondant per cupcake twee balletjes een grote en een kleine.
Zet ze bovenop elkaar
om het fondant aan elkaar te laten plakken, gebruik je een druppeltje water
Met een klein beetje voedselkleurstof geef je een klein gedeelte van het fondant een andere kleur(Oranje)
Rol er kleine neusjes van en plak op het kleine bolletje als neus



En een gedeelte met rode kleurstof (voor het mutsje en sjaal)
Neem een bolletje fondant of marsepein en draai er een balletje van
Geef het de vorm van een muts (zie foto)
Neem een nieuw bolletje en rol het uit tot een langwerpige worst
Maak beetje plat en draai dit om de "nek van de sneeuwman als sjaal



Voor de oogjes, de armpjes en de knoopjes op het lijfje van de sneeuwpop maak je heel gemakkelijk gebruik van hagelslag. of zilver pilletjes

Zet de sneeuwpopjes op de cupcake bovenop de glazuurlaag of cremerozet
Zijn ze niet leuk????

Tip:
Maak de sneeuwpopjes eerst
Je kunt ze dan zo op de cakejes zetten als de cupcakes afgekoeld zijn

                                                                                                                                             Bron: Cupcakesenmuffins



Kerst Cupcakes met Hulstblaadjes

Ingredienten:

2 cups patentbloem
1 tl baksoda
1 cup ongezouten boter(zacht)
1 cup suiker
1 cup light bruine suiker
4 eieren maat L (op kamertemperatuur)
160 gr pure chocola (gesmolten)
1 cup karnemelk
1 tl vanille extract

Pepermunt Botercreme

5 eieren maat L (eiwit)
1 1/2 cups sugar
450 gr ongvezouten boter (zacht en in kleine blokjes)
1 el pepermunt extract
groene gel-paste voedselkleustof

Fondant

900 gr poedersuiker
4 el water
3 tl gelatinepoeder (afgestreken schepjes)
4 tl glycerine
3 el glucosestroop
voedsel kleurstof (pasta of druppels)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 175°C
Plaats in elk vakje van het muffinblik een papieren cupcake vormpje.
Zeef het bloem en de baksoda samen in de beslagkom.
Mix in de andere kom op een gemiddelde snelheid de boter tot een gladde massa.
Voeg de suiker toe en klop de botermassa gedurende ongeveer 3 minuten tot deze zachte en pluizig wordt.
Voeg de eieren een voor een keer toe, klop het geheel steeds goed na elk ei!
Voeg al mixende de chocolade schepje voor schepje toe, totdat de chocolade goed opgenomen is door de boter.
Voeg de droge ingrediënten in drie keer toe afgewisseld met de karnemelk en het vanille extract.
Mix na elke toevoeging de ingrediënten goed door elkaar tot deze volledig opgenomen zijn.
Vul de cupcakevormpjes voor 3/4 met beslag en bak de cupcakes gaar en donkerbruin in ongeveer 20 tot 25 minuten.
Laat de cupcakes na het bakken de eerste 10 minuten in het blik maar buiten de oven afkoelen
Daarna kun je de cupcakes verder laten afkoelen op het rooster.

Pepermunt botercreme

Klop de eiwitten en de suiker in een hittebestendige mengkom boven een pan met kokend water.
Klop tot het warm is en de suiker is opgelost.
Mix de massa nu ongeveer 10 minuten op hoge snelheid totdat het afgekoeld.
Verminder de snelheid tot medium-laag.
Voeg de boter toe, een paar blokjes per keer.
Mix de pepermunt en de kleurstof toe.
Mix de botercreme nog heel even op de laagste snelheid tot het een zachte en gladde creme is geworden.

Fondant

Laat de gelatinepoeder op een laag vuur in het water oplossen.
Glucose en glycerine toevoegen en met de pollepel goed roeren.
Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe.
Goed blijven roeren om klontjes te voorkomen!
Als de massa niet meer te roeren is, uit de pan halen en de rest van de poedersuiker er door kneden.
Voordat je fondant gaat uitrollen altijd opnieuw doorkneden.
Als laatste geef je de fondant een mooie kleur met de voedselkleurstof

Cupcake Fun

Zodra de cupcakes volledig afgekoeld zijn vul je de spuitzak met de pepermunt botercreme
Draait er een stervormig spuitmondje op, spuit al draaiend een mooie toef botercreme op elke cupcake.
Kneed het fondant zodat er geen luchtbelletjes meer zin zitten en verdeel het fondant in twee gelijke delen,
kleur het ene deel groen en het andere deel rood.
Kneed de beide fondantkleuren nu nogmaals heel stevig en rol de groen fondant uit tot het een dikte heeft van ongeveer een centimeter.
Druk met het hulstblad uitstekertje twee maal zoveel blaadjes uit het fondant als dat je cupcakes gebakken hebt.
Om het blaadje iets meer structuur te geven kun je met de cocktailprikker elk blaadje voorzien van een paar fijne lijntjes.
Rol van het rode fondant voor elke cupcake twee kleine besjes.
Druk nu zachtjes bovenop elk botercremetoef twee blaadjes en twee besjes.

                                                                                                                                                                  Bron: De Taartschuur

Granaatappel Christmascake

Ingredienten:


Cake:

1 cup melk
6 eiwitten
1 theelepel vanille extract
2 1/4 cups bloem (gezeefd)
1 3/4 cups suiker
4 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
3/4 cup boter (zacht)


2 of 3 bakblikken van doorsnee 23cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 170 graden.
Vet 2 of 3 bakblikken in met plantaardige olie (hangt ervan af hoe hoog je de taart wil hebben)
Bekleed de vorm met bakpapier
Vet het bakpapier in
doe beetje bloem in de pan zodat de bloem blijft kleven
Verwijder overtollig bloem
Zet de bakblikken even opzij

Doe de melk,eiwitten en vanille extract in een kleine kom
Meng alles goed doorelkaar
Doe de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een andere kom
Mix alles goed doorelkaar
Voeg de boter toe en mix (met de mixer op lage stand) tot een zacht deeg

Neem een halve cup van het eiwit/melk mengsel en zet even opzij
Giet de overblijvende eiwit/melk mengsel bij het bloemmengsel
klop voor 2 minuten alles door elkaar
Neem de halve cup eiwit/melk mengsel en doe bij het mengsel
Klop voor 1 minuut alles doorelkaar (klop niet langer)

Verdeel het deeg over de bakblikken
Bak de cakes voor ca 30 a 35 minuten
Prik met houtensate prikker om te kijken of de cake gaar is
Laat ze goed afkoelen

Granaatappelsap siroop

2 cups granaatappel sap (POM)
1 cup suiker

Doe de ingrdienten in een kleine pan
Zet op het vuur en zet het vuur hoog tot de suiker is opgelost
Zet het vuur laag en laat inkoken ca 25 minuten
Het sap is nu stroperig
Zet opzij om af te koelen
Roer af en toe
Neem een borsteltje om de bovenkant van de cakes in te smeren met de siroop
Zet de cake bovenop elkaar
Met een houten lepel "prik" je gaten in de cake tot de bodem
Giet de overige siroop in de "gaten"
Laat de cake 15 minuten staan voor de glazuur erop komt


Glazuur:

4 cups poedersuiker
1 theelepel vanille extract
250 gram boter (zacht)
500 gram cream cheese
De pitjes van 1 granaatappel (indien je dat wil)

Doe de suiker en boter in een kom
Mix tot een romig mengsel
Doe de cream cheese en de vanille extract erbij
Mix tot een dikke homogene massa
Smeer de cake hier onmiddelijk mee in
Doe de pitjes over de bovenkant van de cake
Maak van marsepein (en rode food kleurstof) een granaatappeltje
Rol ze door rode suiker (voor peertjes) en gewone suiker
Het blaadje kun je maken van groen fondant

                                                                                                                       Bron: Sprinkle Bakes



Sugar Plums

Ingredients:

2 cup amandelen
1 cup gedroogde abrikozen (fijn gesneden
1 cup dadels (ontpit en fijn gesneden)
1 cup gedroogde vijgen (fijn gesneden)
1/4 cup honing
2 theelepel sinaasappel zeste
1 en 1/2 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel allspice
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
1 cup poedersuiker

Bereiding:

Rooster de amandelen even in de oven 200 graden (ca 10 minuten)
Hak de amandelen fijn als ze zijn afgekoelt
Mix alle ingredienten door elkaar
Rol er balletjes van en bepoeder ze met poedersuiker

                                                                                                                                            Bron: Closet Cooking

Dundee Cake

Ingredienten:

100 gr krenten
100 gr rozijnen
1/2 dl cognac
125 gr gepelde amandelen, waarvan 50 gram gehakt
250 gr gemengd gedroogd fruit: zoals vijgen, oranjesnippers,
ontpitte dadels en bigarreaux, fijngesneden
275 gram bloem
mespunt zout
1 theelepel gemalen kaneel
225 gr + 2 eetlepel boter of margarine
225 gram lichte basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
4 eieren

extra nodig: ronde (spring) vorm van 20 cm , bakpapier, (bruin pakpapier)


Voorbereiden:

krenten en rozijnen met cognac aan de kook brengen en met deksel op pan laten afkoelen.
Daarna laten uitlekken (cognac opvangen).
Vorm met boter invetten, bodem en wand met dubbele laag bakpapier bekleden zo, dat papier 10 cm boven vorm uitsteekt.
Papier invetten.
Om vorm dubbele laag bruin pak papier of bakpapier wikkelen en vastbinden.
Oven voorverwarmen op 170°C

Beslag:

Krenten, rozijnen, amandelen en gedroogd fruit mengen.
Bloem, zout en kaneel zeven. 225 g boter met suiker en citroenschil piekig kloppen.
Eieren er één voor één doorkloppen.
Bloem er in delen door spatelen, daarna fruitnotenmengsel erdoor scheppen.
In vorm overdoen, gladstrijken en met bolle kant van lepel in midden een holte maken, zodat beslag gelijkmatig kan uitrijzen.
Amandelen in bovenkant van cake drukken.
Cake in midden van oven ± 2 uur bakken.
Als cake na  ca. 1 uur bruin genoeg is, bovenkant afdekken met aluminiumfolie.
Cake in vorm laten afkoelen.
Op rooster storten, bovenkant regelmatig inprikken en cognac erover lepelen.
Cake in bakpapier wikkelen en in afgesloten blik of trommel smaken minstens 1 week laten intrekken.