Baked Alaska Bombe
Ingrediënten
450 gram roombotercake
0,5 liter duochocolade-ijs
2 eetlepels rum
kaneelpoeder
6 eiwitten
100 gram fijne suiker
Bereiding
Snijd de cake in plakken van ca.
1 cm dik en maak van enkele
plakken op een plat bord een
cirkel van 20 cm doorsnede.
Schep het ijs in bollen op de
cakecirkel en dek het ijs af met
de overige plakken cake.
Druk de cake met de handen
stevig om het ijs.
Besprenkel de cake met de rum en
bestrooi met wat kaneelpoeder.
Zet de cake afgedekt minimaal 1
uur terug in de vriezer.
Verwarm de grill voor op de
hoogste stand.
Klop de eiwitten bijna stijf en
voeg geleidelijk en al kloppend
de suiker toe.
Klop totdat het eiwit gaat
pieken.
Haal de ijsbombe uit de vriezer
en schep het eiwit met een lepel
er slordig omheen. De hele bombe
moet bedekt zijn met eiwit.
Zet de ijsbombe in de oven net
onder de grill en laat het eiwit
in ca. 3 minuten lichtbruin
kleuren.
Serveer de ijsbombe direct op
een mooie schaal en snijd er
punten van aan tafel.
Eggnog Pudding
voor 3 personen
Ingredienten:
2 en 1/2 cup melk
2 grote eieren
2 eetlepels maizena
4 koffielepels suiker
1/2 cup vanille proteine poeder
snufje zout
1 theelepel vanille extract
1/4 theelepel nootmuskaat poeder
1/8 theelepel kaneel
1/3 cup slagroom
Bereiden:
Mix een 1/2 cup melk,eieren,
maizena, suiker, zout en de
proteine poeder
Zet opzij
Giet de andere 2 cups melk in
een steelpan
Zet op het vuur en breng aan de
kook
Haal van het vuur en giet
langzaam 1 cup hete melk bij het
ei mengsel
begin met een paar druppels en
blijf kloppen
giet er langzaam meer bij....
Giet dit mengsel bij de andere
hete melk en breng tegen de kook
aan
Blijf roeren en laat het dikker
worden
Is het dik genoeg
Haal dan van het vuur en voeg de
vanille, nootmuskaat en de
kaneel toe
Giet door een zeef om de
klontjes eruit te halen
Giet in 3 schaaltjes of
kommetjes
Laat afkoelen en zet ze dan in
de koelkast om verder koud te
laten worden
Voor het serveren de slagroom
kloppen en een flinke dot op de
pudding doen
Strooi er kaneelpoeder over
Bron: Anediblemosaic
Feestelijke Kerst
Broodpudding
Broodpudding vol met custard is
wel een klassiek dessert in vele
variaties
Het kan vol zitten met noten,
fruit,likeur en word vaak met
een caramel of rumsaus
geserveerd
Als dessert na het kerstmaal, is
broodpudding een zoet einde wat
een warm kerstgevoel geeft
Brood:
Een van de vereiste van
broodpudding is brood, oud hard
brood
Meestal een dag a 2 oud.
Wat door de custard een zachte "gevulde"
vla word
Goede opties voor brood voor de
pudding is dik gesneden frans of
italiaans brood
Zelfs rozijnenbrood of
suikerbrood of galle of brioche
werkt erg goed.
Custard:
De custard waar het brood in
gedrenkt word, zal het brood
veranderen in een zacht en
smakelijk mengsel.
Voeg gedroogde of verse vruchten
of likeur of noten toe om een
andere textuur te krijgen,
En geeft een andere smaak
Saus:
Saus is niet echt nodig voor
broodpudding
Maar het geeft net even iets
extra`s aan de broodpudding
Let wel op dat je de smaken die
je inde brrodpudding gebruikt
herhaalt
Dat versterkt de smaken
b.v. heb je appels en kaneel in
de brrodpudding gebruikt,
gebruik dan calvados en kaneel
voor de saus
De broodpuddingsaus is meestal
dun en word dan makkelijk
opgenomen door het warme brood
Met een toef slagroom word het
helemaal een perfect kerst
dessert
Klassieke Broodpudding
Ingredienten:
3 cups kristalsuiker
6 eieren (licht geklopt)
2 cups volle melk
4 theelepels vanille extract
3 cups frans of italiaans oud
brood (in blokjes)
1 cup donkere bruine suiker
1/4 cup (65 gram ongezouten
boter (zacht)
1 cup walnoten (gehakt)
125 gram gesmolten boter
1/4 cup whiskey
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180
graden celsius
Klop 2 cups suiker met 5 eieren,
melk en 2 theelepels vanille
extract met de mixer tot een
geheel
Doe het brood in een grote
schaal
Giet het eimengsel erover en
laat ca 10 minuten intrekken
Gebruik je vingers om met de
boter, bruine suiker en de
walnoten een kruimelige
"crumble" te maken.
Lepel het broodmengsel in de
pudding vorm
Doe de "crumble" erover heen
Bak de pudding ca 40 a 50
minuten tot ze goed is
doorgekookt
Haal uit de oven
Doe 1 cup suiker met gesmolten
boter, ei en 2 theelepels
vanille extract in een steelpan
Kook het onder roeren op medium
vuur tot de suiker is opgelost
Mix de whiskey erin en laat nog
1 minuutje koken
Serveer de saus bij de warme
broodpudding
Cranberry Broodpudding
(voor de slowcooker)
Ingredienten:
6 cups brioche brood (dag oud)
1/2 cup gedroogde cranberry`s (gehakt)
1/2 cup vers sinaasappelsap
2 theelepels sinaasappel rasp
2 theelepels vanille extract
4 eetlepels ongezouten boter
3 cups kookroom
4 eieren
1 cup kristalsuiker
Bereiden:
Doe het brood, cranberry`s,
sinaasappelsap en rasp in een
kom
Hussel goed door en doe het
mengsel in de slowcooker
Mix de vanille extract met de
boter, suiker en de kookroom
Giet het over het broodmengsel
Doe het deksel op de slowcooker
en zet op laag voor 6 uur
Of hoog voor 4 uur
Haal de broodpudding uit de
slowcooker en serveer met een
toef slagroom erop
Bron: She Knows
Marsepein Mousse met
Kerstcompote
Ingredienten:
Voor de mousse:
400 gram melk
500 ml slagroom
250 gram marsepein
8 blaadjes gelatine
Voor de compote:
100 gram gedroogde abrikozen (fijn
gesneden)
100 gram pitloze rozijnen
Zoete wijn (Muscatwijn)
Pijpje kaneel
Bereiding:
Doe de gelatineblaadjes in een
schaaltje koud water
Verwarm de melk tot ca 50 graden
Snij de marsepein in stukjes en
doe het in de melk
Klop met de mixer tot de
marsepein goed is opgelost
Er mogen geen klontjes meer
inzitten
Knijp de geweekte
gelatineblaadjes uit en doe bij
het marsepeinmengsel
Roer goed door
Laat afkoelen tot ca 30 graden
Klop de slagroom tot stijve
pieken
Doe er een paar scheppen
marsepeinmengsel bij en schep
het voorzichtig om
Doe het marsepeinmengsel op deze
maniet in 5 keer erbij.
Voorzichtig omscheppend (Hou
zoveel mogelijk lucht in het
mengsel)
Als alles gemengd is de massa in
een vorm doen en in koelkast op
laten stijven
Of gebruik ringen die je hebt
bekleed met huishoudfolie
Als de mousse goed koud is
verplaats ze dan naar de vriezer
Doe het gedroogde fruit met de
wijn in een pannetje
Breng aan de kook en laat
zachtjes koken tot het fruit
zacht is en de wijn is ingekookt
Haal het kaneelstokje eruit en
laat de compote afkoelen
(je kunt er een lepel cognac
door doen)
Haal 2 uur voor het serveren de
mousse uit de vriezer en zet het
in de koelkast voor een uurtje
Haal ze eruit en serveer de
mousse op een mooi bord en geef
de compote erbij
Bron: The Winter Guest
Mascarpone met Advocaat en
Fruit
Ingredienten
100 gram gedroogde pruimen
zonder pit
ca. 1/2 liter koude thee
ca. 6 halve perziken (uit blik)
125 ml vanillevla
2 eetlepels advocaat
250 gr mascarpone
ca. 4 eetlepels lichtbruine
suiker
Bereiding
Wel de pruimen enkele uren in de
koude thee.
Laat ze uitlekken en snijd ze in
kleine stukjes.
Snijd de perziken in kleine
stukjes.
Roer de stukjes fruit, de
vanillevla en de advocaat door
de mascarpone.
Verdeel de mascarpone over
vuurvaste bakjes.
Strooi op de mascarpone een dun
laagje bruine suiker.
Zet vlak voor het opdienen de
bakjes even onder de grill en
laat de suiker karameliseren.
Dien meteen op.
Tips:
Dit nagerecht kan ook met vers
fruit worden gemaakt.
In de winter bijvoorbeeld met
stukjes appel, peer, meloen,
banaan en druiven.
In de zomer met verschillende
soorten rood fruit.
Bron: Boodschappen 11 - 2004
Chipolata Pudding
Iedereen vind het wel lekker...
Alleen de harde stukjes van de
bigarreaux worden vaak niet op
prijs gesteld
Neem inplaats daarvoor amarenen
kersen fijn gesneden
En snij ze niet zo erg fijn
Je ziet dan nog wat erin zit en
proeft de kersen beter
De muskaatflikken hoeft er niet
persee op
De pudding mag ook met een
vruchtensaus, vruchten of
slagroom gegarneerd worden
Ingrediënten:
1 tulband puddingvorm voor 1 &
1/2 liter
250 ml melk
75 gram kristalsuiker
1 vanillestokje
4 blaadjes gelatine wit
1 eetlepel maizena
3 eieren
75 gram blanke rozijnen (in rum
geweekt)
6 eetlepels marasquin (likeur,
flesje 100 ml, slijter)
1 pak slagroom (500 ml)
1 eetlepel bigarreaux (gekonfijte
vruchtjes, fijn gesneden)
150 gram bitterkoekjes ( in
stukjes)
2 mandarijntjes (partjes
gehalveerd en pitjes eruit)
Voor garnering:
1 zak chocolade musketsterren
(175 gram optioneel)
Slagroom
Vruchtensaus
Bereiden:
Verwarm de melk en de suiker in
een pan met dikke bodem.
Snijd het vanillestokje in de
lengte door en voeg toe aan de
melk.
Houd 15 min. tegen de kook aan.
Neem het stokje eruit en schraap
met een mesje het merg eruit.
Doe het merg terug in de melk en
neem de pan van het vuur.
Laat iets afkoelen. Week de
gelatine 5 min. in water.
Meng de maïzena in een pan met 1
eetlepel water tot een glad
papje.
Splits de eieren en klop de
eidooiers door de maizena.
Schenk er al roerende een beetje
warme melk bij.
De melk mag niet kokend heet
zijn, want dan stolt het eigeel.
Zet de pan op de laagste pit en
klop het eimengsel ferm met een
garde.
Blijf roeren en laat indikken.
Dit kan even duren.
Haal de pan van het vuur zodra
het eimengsel de dikte heeft van
vanillevla.
Knijp de gelatine uit en roer
door de vla.
Laat snel afkoelen tot
kamertemperatuur door de pan in
ijskoud water te zetten en goed
te roeren.
Week ondertussen de rozijnen in
de marasquin.
Klop de slagroom stijf.
Roer 1 el slagroom door de vla,
zo wordt deze wat luchtiger.
Schep de rozijnen met marasquin,
bigarreaux en bitterkoekjes door
de
Schep de rest van de slagroom er
luchtig door. Spoel de vorm om
met koud water.
Schep de pudding erin en zet
afgedekt minimaal 5 uur in de
koelkast.
Houd de onderkant van de vorm
voor het serveren even onder de
hete kraan en stort de pudding
op een bord.
Versier met de musketsterren ,
slagroom en geef er apart
vruchtensaus bij
Bron: A.H
Eggnogg Trifle
Ingredienten:
voor 6 personen:
400 gram gemengde bessen (frambozen,
cranberry`s, bleuberry`s)
3 eetlepels poedersuiker + extra
voor serveren
3 eetlepels Grand Marnier of
cognac
12 zachte amaretti koekjes
6 eetlepels bessenjam ( Bonne
Maman )
250 gram mascarpone.
50 gram kristalsuiker.
Voor de eggnogvla:
150 ml vanille vla
150 ml slagroom
1 & 1/2 eetlepel suiker
3 eetlepels advocaat
1/4 theelepel vanille extract.
Bereiden:
Doe de bessen met de
poedersuiker en Grand Marnier in
een kom
Schep voorzichtig om
Laat 20 minuten intrekken
Verdeel de amaretti koekjes over
6 glazen
Schep hier een eetlepel
bessenjam over
Doe hierbovenop de helft van het
bessenmengsel
Mix in een kom de mascarpone met
de suiker
Schep over het fruit en zet voor
30 minuten in de koeling
Klop de slagroom met de suiker
tot zachte pieken
Mix de vla met de advocaat en de
vanille extract
Schep hier de geslagen room
voorzichtig doorheen.
Lepel de vla over de mascarpone
Schep hier de andere helft van
de bessen over.
Bestrooi met poedersuiker
Bron: Delicious Magazine
EggNog Mousse
Ingredienten:
3 eetlepels donkere rum
eetlepels brandy
1 eetlepel gelatine (zonder
smaak)
3 grote eieren (gesplitst)
1 cup suiker
2 cups slagroom
1 thelepel kaneelpoeder
1/2 thelepel vers geraspte
nootmuskaat
1/8 gemalen kruidnagel
2 theelepels vanille extract
Coffee Caramel
Bereiden:
Vul een grote kom met ijsblokjes
en zet opzij
Doe de brandy en rum in een
kleine kom
Strooi de gelatine erin en zet
opzij (ca 5 minuten)
Verwarm de eidooiers met 1/2 cup
suiker al kloppend au bain marie
Klop tot het mengsel licht van
kleur en luchtig is (2 minuten)
Haal van het vuur en doe het
gelatine mengsel erbij
Zet het weer boven de pan met
kokend water
Klop tot de gelatine is opgelost
(3 minuten)
Haal de kom van het vuur en zet
in het ijsbadje
Klop tot het een stuk is
afgekoeld (1 a 2 minuten)
Schraap met de spatel goed over
de bodem en de wanden van de kom
Mix de 1/2 cup suiker met de
slagroom, kaneel, nootmuskaat,
kruidnagel en vanille extract
Klop tot het mengsel stijve
pieken vormt
"vouw" 1/3 van het mengsel bij
het gelatine mengsel
Voorzichtig omscheppen en nog
eens 1/3 erbij doen
Daarna het laatste beetje erbij
al omscheppend (voorzichtig
zodat het luchtig blijft)
Zet in de koeling (5 minuten)
Klop de eiwitten stijf en schep
deze door het koude roommengsel
Schep het in een mooie schaal of
kleine serveer schaaltjes
Zet in de koeling voor minstens
30 minuten
Maar kan ook een nacht in de
koeling blijven
Serveer koud met koffie caramel
en/of andere toppings
zoals:
Gehakte geroosterde noten
Gehakte after dinner pepermunt
Cacaopoeder
Gele Rozijnen
Nootmuskaat
Kaneel
Slagroom
Bron: Martha Stewart
|