Kerstdessert`s

 





Baked Alaska Bombe

Ingrediënten

450 gram roombotercake
0,5 liter duochocolade-ijs
2 eetlepels rum
kaneelpoeder
6 eiwitten
100 gram fijne suiker

Bereiding

Snijd de cake in plakken van ca. 1 cm dik en maak van enkele plakken op een plat bord een cirkel van 20 cm doorsnede.
Schep het ijs in bollen op de cakecirkel en dek het ijs af met de overige plakken cake.
Druk de cake met de handen stevig om het ijs.
Besprenkel de cake met de rum en bestrooi met wat kaneelpoeder.
Zet de cake afgedekt minimaal 1 uur terug in de vriezer.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Klop de eiwitten bijna stijf en voeg geleidelijk en al kloppend de suiker toe.
Klop totdat het eiwit gaat pieken.
Haal de ijsbombe uit de vriezer en schep het eiwit met een lepel er slordig omheen. De hele bombe moet bedekt zijn met eiwit.
Zet de ijsbombe in de oven net onder de grill en laat het eiwit in ca. 3 minuten lichtbruin kleuren.

Serveer de ijsbombe direct op een mooie schaal en snijd er punten van aan tafel.

Eggnog Pudding

voor 3 personen

Ingredienten:

2 en 1/2 cup melk
2 grote eieren
2 eetlepels maizena
4 koffielepels suiker
1/2 cup vanille proteine poeder
snufje zout
1 theelepel vanille extract
1/4 theelepel nootmuskaat poeder
1/8 theelepel kaneel
1/3 cup slagroom

Bereiden:

Mix een 1/2 cup melk,eieren, maizena, suiker, zout en de proteine poeder
Zet opzij
Giet de andere 2 cups melk in een steelpan
Zet op het vuur en breng aan de kook
Haal van het vuur en giet langzaam 1 cup hete melk bij het ei mengsel
begin met een paar druppels en blijf kloppen
giet er langzaam meer bij....
Giet dit mengsel bij de andere hete melk en breng tegen de kook aan
Blijf roeren en laat het dikker worden
Is het dik genoeg
Haal dan van het vuur en voeg de vanille, nootmuskaat en de kaneel toe
Giet door een zeef om de klontjes eruit te halen
Giet in 3 schaaltjes of kommetjes
Laat afkoelen en zet ze dan in de koelkast om verder koud te laten worden
Voor het serveren de slagroom kloppen en een flinke dot op de pudding doen
Strooi er kaneelpoeder over

                                                                                                               Bron: Anediblemosaic

Feestelijke Kerst Broodpudding

Broodpudding vol met custard is wel een klassiek dessert in vele variaties
Het kan vol zitten met noten, fruit,likeur en word vaak met een caramel of rumsaus geserveerd
Als dessert na het kerstmaal, is broodpudding een zoet einde wat een warm kerstgevoel geeft

Brood:

Een van de vereiste van broodpudding is brood, oud hard brood
Meestal een dag a 2 oud.
Wat door de custard een zachte "gevulde" vla word
Goede opties voor brood voor de pudding is dik gesneden frans of italiaans brood
Zelfs rozijnenbrood of suikerbrood of galle of brioche werkt erg goed.

Custard:

De custard waar het brood in gedrenkt word, zal het brood veranderen in een zacht en smakelijk mengsel.
Voeg gedroogde of verse vruchten of likeur of noten toe om een andere textuur te krijgen,
En geeft een andere smaak

Saus:

Saus is niet echt nodig voor broodpudding
Maar het geeft net even iets extra`s aan de broodpudding
Let wel op dat je de smaken die je inde brrodpudding gebruikt herhaalt
Dat versterkt de smaken
b.v. heb je appels en kaneel in de brrodpudding gebruikt, gebruik dan calvados en kaneel voor de saus
De broodpuddingsaus is meestal dun en word dan makkelijk opgenomen door het warme brood
Met een toef slagroom word het helemaal een perfect kerst dessert

Klassieke Broodpudding

Ingredienten:

3 cups kristalsuiker
6 eieren (licht geklopt)
2 cups volle melk
4 theelepels vanille extract
3 cups frans of italiaans oud brood (in blokjes)
1 cup donkere bruine suiker
1/4 cup (65 gram ongezouten boter (zacht)
1 cup walnoten (gehakt)
125 gram gesmolten boter
1/4 cup whiskey


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Klop 2 cups suiker met 5 eieren, melk en 2 theelepels vanille extract met de mixer tot een geheel
Doe het brood in een grote schaal
Giet het eimengsel erover en laat ca 10 minuten intrekken
Gebruik je vingers om met de boter, bruine suiker en de walnoten een kruimelige "crumble" te maken.
Lepel het broodmengsel in de pudding vorm
Doe de "crumble" erover heen
Bak de pudding ca 40 a 50 minuten tot ze goed is doorgekookt
Haal uit de oven
Doe 1 cup suiker met gesmolten boter, ei en 2 theelepels vanille extract in een steelpan
Kook het onder roeren op medium vuur tot de suiker is opgelost
Mix de whiskey erin en laat nog 1 minuutje koken
Serveer de saus bij de warme broodpudding



Cranberry Broodpudding
(voor de slowcooker)

Ingredienten:

6 cups brioche brood (dag oud)
1/2 cup gedroogde cranberry`s (gehakt)
1/2 cup vers sinaasappelsap
2 theelepels sinaasappel rasp
2 theelepels vanille extract
4 eetlepels ongezouten boter
3 cups kookroom
4 eieren
1 cup kristalsuiker

Bereiden:

Doe het brood, cranberry`s, sinaasappelsap en rasp in een kom
Hussel goed door en doe het mengsel in de slowcooker
Mix de vanille extract met de boter, suiker en de kookroom
Giet het over het broodmengsel
Doe het deksel op de slowcooker en zet op laag voor 6 uur
Of hoog voor 4 uur
Haal de broodpudding uit de slowcooker en serveer met een toef slagroom erop

                                                                                                                                 Bron: She Knows

Marsepein Mousse met Kerstcompote

Ingredienten:
Voor de mousse:


400 gram melk
500 ml slagroom
250 gram marsepein
8 blaadjes gelatine

Voor de compote:


100 gram gedroogde abrikozen (fijn gesneden)
100 gram pitloze rozijnen
Zoete wijn (Muscatwijn)
Pijpje kaneel


Bereiding:

Doe de gelatineblaadjes in een schaaltje koud water
Verwarm de melk tot ca 50 graden
Snij de marsepein in stukjes en doe het in de melk
Klop met de mixer tot de marsepein goed is opgelost
Er mogen geen klontjes meer inzitten
Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en doe bij het marsepeinmengsel
Roer goed door
Laat afkoelen tot ca 30 graden

Klop de slagroom tot stijve pieken
Doe er een paar scheppen marsepeinmengsel bij en schep het voorzichtig om
Doe het marsepeinmengsel op deze maniet in 5 keer erbij.
Voorzichtig omscheppend (Hou zoveel mogelijk lucht in het mengsel)
Als alles gemengd is de massa in een vorm doen en in koelkast op laten stijven
Of gebruik ringen die je hebt bekleed met huishoudfolie
Als de mousse goed koud is verplaats ze dan naar de vriezer

Doe het gedroogde fruit met de wijn in een pannetje
Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot het fruit zacht is en de wijn is ingekookt
Haal het kaneelstokje eruit en laat de compote afkoelen
(je kunt er een lepel cognac door doen)

Haal 2 uur voor het serveren de mousse uit de vriezer en zet het in de koelkast voor een uurtje
Haal ze eruit en serveer de mousse op een mooi bord en geef de compote erbij

                                                                                                                         Bron: The Winter Guest





Mascarpone met Advocaat en Fruit

Ingredienten

100 gram gedroogde pruimen zonder pit
ca. 1/2 liter koude thee
ca. 6 halve perziken (uit blik)
125 ml vanillevla
2 eetlepels advocaat
250 gr mascarpone
ca. 4 eetlepels lichtbruine suiker

Bereiding

Wel de pruimen enkele uren in de koude thee.
Laat ze uitlekken en snijd ze in kleine stukjes.
Snijd de perziken in kleine stukjes.
Roer de stukjes fruit, de vanillevla en de advocaat door de mascarpone.
Verdeel de mascarpone over vuurvaste bakjes.
Strooi op de mascarpone een dun laagje bruine suiker.
Zet vlak voor het opdienen de bakjes even onder de grill en laat de suiker karameliseren.
Dien meteen op.

Tips:

Dit nagerecht kan ook met vers fruit worden gemaakt.
In de winter bijvoorbeeld met stukjes appel, peer, meloen, banaan en druiven.
In de zomer met verschillende soorten rood fruit.

                                                                                                     Bron: Boodschappen 11 - 2004


Chipolata Pudding

Iedereen vind het wel lekker...
Alleen de harde stukjes van de bigarreaux worden vaak niet op prijs gesteld
Neem inplaats daarvoor amarenen kersen fijn gesneden
En snij ze niet zo erg fijn
Je ziet dan nog wat erin zit en proeft de kersen beter
De muskaatflikken hoeft er niet persee op
De pudding mag ook met een vruchtensaus, vruchten of slagroom gegarneerd worden

Ingrediënten:

1 tulband puddingvorm voor 1 & 1/2 liter
250 ml melk
75 gram kristalsuiker
1 vanillestokje
4 blaadjes gelatine wit
1 eetlepel maizena
3 eieren
75 gram blanke rozijnen (in rum geweekt)
6 eetlepels marasquin (likeur, flesje 100 ml, slijter)
1 pak slagroom (500 ml)
1 eetlepel bigarreaux (gekonfijte vruchtjes, fijn gesneden)
150 gram bitterkoekjes ( in stukjes)
2 mandarijntjes (partjes gehalveerd en pitjes eruit)

Voor garnering:

1 zak chocolade musketsterren (175 gram optioneel)
Slagroom
Vruchtensaus

Bereiden:

Verwarm de melk en de suiker in een pan met dikke bodem.
Snijd het vanillestokje in de lengte door en voeg toe aan de melk.
Houd 15 min. tegen de kook aan. Neem het stokje eruit en schraap met een mesje het merg eruit.
Doe het merg terug in de melk en neem de pan van het vuur.
Laat iets afkoelen. Week de gelatine 5 min. in water.
Meng de maïzena in een pan met 1 eetlepel water tot een glad papje.
Splits de eieren en klop de eidooiers door de maizena.
Schenk er al roerende een beetje warme melk bij.
De melk mag niet kokend heet zijn, want dan stolt het eigeel.
Zet de pan op de laagste pit en klop het eimengsel ferm met een garde.
Blijf roeren en laat indikken.
Dit kan even duren.
Haal de pan van het vuur zodra het eimengsel de dikte heeft van vanillevla.
Knijp de gelatine uit en roer door de vla.
Laat snel afkoelen tot kamertemperatuur door de pan in ijskoud water te zetten en goed te roeren.
Week ondertussen de rozijnen in de marasquin.
Klop de slagroom stijf.
Roer 1 el slagroom door de vla, zo wordt deze wat luchtiger.
Schep de rozijnen met marasquin, bigarreaux en bitterkoekjes door de
Schep de rest van de slagroom er luchtig door. Spoel de vorm om met koud water.
Schep de pudding erin en zet afgedekt minimaal 5 uur in de koelkast.
Houd de onderkant van de vorm voor het serveren even onder de hete kraan en stort de pudding op een bord.
Versier met de musketsterren , slagroom en geef er apart vruchtensaus bij

                                                                                                                               Bron: A.H

Eggnogg Trifle

Ingredienten:

voor 6 personen:
400 gram gemengde bessen (frambozen, cranberry`s, bleuberry`s)
3 eetlepels poedersuiker + extra voor serveren
3 eetlepels Grand Marnier of cognac
12 zachte amaretti koekjes
6 eetlepels bessenjam ( Bonne Maman )
250 gram mascarpone.
50 gram kristalsuiker.


Voor de eggnogvla:

150 ml vanille vla
150 ml slagroom
1 & 1/2 eetlepel suiker
3 eetlepels advocaat
1/4 theelepel vanille extract.

Bereiden:

Doe de bessen met de poedersuiker en Grand Marnier in een kom
Schep voorzichtig om
Laat 20 minuten intrekken
Verdeel de amaretti koekjes over 6 glazen
Schep hier een eetlepel bessenjam over
Doe hierbovenop de helft van het bessenmengsel
Mix in een kom de mascarpone met de suiker
Schep over het fruit en zet voor 30 minuten in de koeling
Klop de slagroom met de suiker tot zachte pieken
Mix de vla met de advocaat en de vanille extract
Schep hier de geslagen room voorzichtig doorheen.
Lepel de vla over de mascarpone
Schep hier de andere helft van de bessen over.
Bestrooi met poedersuiker

                                                                                        Bron: Delicious Magazine

EggNog Mousse

Ingredienten:

3 eetlepels donkere rum
eetlepels brandy
1 eetlepel gelatine (zonder smaak)
3 grote eieren (gesplitst)
1 cup suiker
2 cups slagroom
1 thelepel kaneelpoeder
1/2 thelepel vers geraspte nootmuskaat
1/8 gemalen kruidnagel
2 theelepels vanille extract
Coffee Caramel

Bereiden:

Vul een grote kom met ijsblokjes en zet opzij
Doe de brandy en rum in een kleine kom
Strooi de gelatine erin en zet opzij (ca 5 minuten)
Verwarm de eidooiers met 1/2 cup suiker al kloppend au bain marie
Klop tot het mengsel licht van kleur en luchtig is (2 minuten)
Haal van het vuur en doe het gelatine mengsel erbij
Zet het weer boven de pan met kokend water
Klop tot de gelatine is opgelost (3 minuten)
Haal de kom van het vuur en zet in het ijsbadje
Klop tot het een stuk is afgekoeld (1 a 2 minuten)
Schraap met de spatel goed over de bodem en de wanden van de kom
Mix de 1/2 cup suiker met de slagroom, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en vanille extract
Klop tot het mengsel stijve pieken vormt
"vouw" 1/3 van het mengsel bij het gelatine mengsel
Voorzichtig omscheppen en nog eens 1/3 erbij doen
Daarna het laatste beetje erbij al omscheppend (voorzichtig zodat het luchtig blijft)
Zet in de koeling (5 minuten)
Klop de eiwitten stijf en schep deze door het koude roommengsel
Schep het in een mooie schaal of kleine serveer schaaltjes
Zet in de koeling voor minstens 30 minuten
Maar kan ook een nacht in de koeling blijven
Serveer koud met koffie caramel en/of andere toppings
zoals:
Gehakte geroosterde noten
Gehakte after dinner pepermunt
Cacaopoeder
Gele Rozijnen
Nootmuskaat
Kaneel
Slagroom

                                                                                                              Bron: Martha Stewart