kerstbijgerechten1





 


Gebakken Witlof

Ingredienten:

4 witlofstronkjes (ca even groot)
1 dl witte wijn
zout, peper
handje pijnboompitten(geroosterd)
2 bosuitjes (in ringetjes)

Bereiden:

Maak de stronkjes lof schoon
Snijd de lofstronkjes in de lengte door
Smelt roomboter in de pan, leg de stronken er in en bak iedere zijde een paar minuten tot het bruin ziet.
Maal wat zout en peper over de pan.
Blus de stronkjes met witte wijn
Laat even sudderen met deksel op de pan (5 minuten)
Deksel van de pan, vuur omhoog en de pan ‘droogkoken’ tot je nog een heel klein beetje vocht over houdt.
Serveer de stronkjes met het restje vocht uit de pan, geroosterde pijnboompitten en uiringetjes.



Spruitjes met Panchetta

Ingredienten:

1 & 1/2 pond Spruitjes
100 gram Panchetta
Olijfolie
Zout en Peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 200 graden celsius
Maak de spruitjes schoon en snij ze doormidden
Leg de spruitjes op een bakblik
Besprenkel ze met olijfolie en hussel ze goed door elkaar
(zodat alle spruitjes met de olie in aanraking zijn geweest)
Strooi er zout en peper over
Rooster de spruitjes ca 20 minuten.
(controleer of ze gaar zijn)
Haal ze uit de oven en leg ze op een schaal
Als de spruitjes in de oven staan de panchetta fijn snijden
Bak ze uit in een koekenpan tot ze bruin en knapperig zijn
Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
In een grote koekenpan een klontje boter warm laten worden
Voeg de spruitjes toe en laat door en door warm worden
Voeg de panchetta toe en hussel goed door
Serveer ze op een warme schaal



Spercieboontjes met Champignons en Kervel

Ingredienten:

300 gram dunne spercieboontjes
75 ml olijfolie
1 grote ui (gesnipperd)
zout en peper
1 knoflookteentje (uit de pers)
300 gram champignons
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel peper
1/2 bosje kervel (fijn gehakt)

Bereiden:

Vul een pan met water en zout en breng aan de kook
Blancheer de schoongemaakte boontjes hierin voor een paar minuten
Haal de boontjes uit de pan en spoel ze af
Laat uitdruipen.
Doe 2 eetlepels olie in een grote koekenpan
Voeg de ui toe met een halve theelepel zout
Onder voortdurend roeren glazig laten worden
Zet het vuur laag en laat ze zachtjes bruin worden
Voeg de rest van de olie, knoflook, champignons, nootmuskaat en peper toe
Bak de champignons goudbruin en zacht
Voeg de boontjes toe en hussel door elkaar
Breng op smaak met zout en peper indien nodig
Doe in een schaal en besprenkel het met de kervel
Serveer warm of op kamertemperatuur
 




Rodekool met Port en Cranberry


Ingredienten:

75gram boter
2 rode uien (in dunne plakjes)
3 pond rode kool (fijn gesneden)
1/2 glas port
4 eetlepels cranberrysaus
75 gram gedroogde cranberry`s
2 eetlepels basterdsuiker

Bereiden:

Smelt de boter in een pan
Voeg de uien toe en laat 15 minuten zachtjes bakken
Voeg de overige ingredienten toe met 150 ml water en zout en peper
Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen (ca 1 uur)
Haal het deksel van de pan en laat het vocht inkoken tot het bijna verdampt is
Controleer of er peper en zout bij moet
Serveer goed warm



Geglazeerde Worteltjes


Ingredienten:

2 eetlepels extra virgin olijfolie
750 gram worteltjes
(schoongemaakt in lengte gehalveerd en nog van wat groen voorzien)
zout en peper
2 eetlepels lichtbruine suiker
1 eetlepel stroop
1 & 1/2 eetlepel ongezouten boter
1 takje rozemarijn
gehakte peterselie

Bereiden:

Verhit een koekenpan met olie op halfhoog vuur
Voeg de worteltjes toe en peper en zout
Hussel de worteltjes door de olie
Laat 3 minuten koken
Voeg de stroop en bruine suiker toe
Hussel goed door zodat de worteltjes bedekt zijn
Kook de worteltjes tot de worteltjes zacht zijn en de saus dik is
Voeg 1/2 tot 1 cup water toe om te verhinderen dat de suiker aanbrand
Voeg boter en rozemarijn toe
Laat zachtjes de boter smelten
Haal de rozemarijn uit de pan
Serveer de worteltjes in een schaal en strooi er peterselie over



Geglazeerde Groente

Ingredienten:

2 rode uien (geschild en in kwarten)
12 worteltjes (schoongemaakt en geblancheerd )
2 bietjes (gekookt en in kwarten)
handje platte peterselie
4 knoflookteentje (in de schil)
zout en peper
scheut olijfolie

Voor de glazing:

1 & 1/2 eetlepel olijfolie
1 eetlepel balsamico azijn
2 theelepels lichtbruine suiker
2 eetlepels honing
1 theelepel citroensap
zwarte peper (uit de molen)


Doe alle ingredienten voor de glazing in een kom
Hussel alles goed door
Is het te dik....? doe er dan nog een heel klein beetje olijfolie door.


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius, gasmerk 6
Doe de ui in een oven schaal met de peterselie en de knoflook
Voeg de olijfolie en zout toe
Mix alles goed door zodat de ui een olielaagje krijgt
Zet de schaal in de oven en rooster de ui ca. 15 minuten
Draai de ui om en zet nog 15 minuten in de oven.
Haal de schaal uit de oven en doe de worteltjes en bietjes erbij
Husel alles goed door
Bedruip alles met de glazing
Zet de schaal in de oven voor ca. 20 minuten
Hussel halverwege de groente even om....
Prik met een mes in de wortel om te kijken of ze gaar zijn.

Serveren:

Verdeel de groente`s en de knoflook met de glazing over 2 borden
Geef er aardappelpuree en steak of een geroosterde kippenbout bij.




Geroosterde Groente

Ingredienten:

500 gram aardappels (in blokjes
2 cups worteltjes (vers of diepvries)
500 gram knolselderij (in blokjes)
2 rode uien (in 8 gesneden)
1 kleine koolraap (2 pond, geschild en in blokjes)
2 pastinaken (geschild en in blokjes ca. 1 & 1/2 cup)
5 knoflook teentjes (in plakjes)
1 eetlepel verse rozemarijn of tijm blaadjes
1 eetlepels olijfolie
1 cup groentebouillon
bakspray

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden
Neem een spuitbus bakspray en spray een braadslee hiermee in,
Doe alle groente in de braadslee en giet de olie erover
Hussel het goed door
Rooster de groente voor 30 minuten in de oven
Haal de braadslee uit de oven en giet de groentebouillon erbij
Zet weer terug in de oven en rooster voor nog eens 30 minuten,
tot de groentes gaar maar nog knapperig zijn