Geroosterde Aardappeltjes

Wie lust ze nu niet.....
Die lekkere knapperige aardappeltjes
Heerlijk bruin gebakken aan de buitenkant
En het lekkerst zijn ze gebakken in ganzenvet
Geen gegriezel want het is niet yakkie....Integendeel
Veel lekkerder dan gebakken in olie of boter
Het geeft een subtiele smaak aan de aardappeltjes
Ik bestel ganzenvet bij de poelier of slager

Ingredienten:

3 pond aardappelen
1/4 cup ganzenvet
1 en 1/2 theelepel zout
1 theelepel peper
3 knoflookteentjes (uit de knijper)
2 eetlepels gehakte rozemarijnblaadjes

Bereiden:

Verwarm de oven tot 200 graden celsius
Maak de aardappels schoon en snij ze in kwarten
Doe in een kom het eendevet,zout en peper, knoflook en de rozemarijn
Hussel het goed door
Doe de schoongemaakte aardappels erbij en hussel door elkaar
Zorg dat de aardappels bedekt zijn met het mengsel
Leg alle aardappeltjes op een bakblik in 1 laag
Rooster de aardappeltjes in de oven (45 minuten tot 1 uur) tot ze bruin zijn
Draai de aardappeltjes 2 keer om tijdens het bakken
Haal ze uit de oven en serveer ze heet op een schaal



Kerstboom Duchesse Aardappeltjes

Ingredienten:

1 kilo aardappelen (voor puree)
zout en peper
125 gram boter
1 groot ei
snufje nootmuskaat
2 flinke eetlepels creme fraiche
2 gele paprika`s (schoongemaakt en in half)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius
Schil de aardappelen en was ze even
Zet op met koud water en zout
Kook tot ze gaar zijn
Giet af en laat even uitdampen
Stamp de aardappelen tot puree
Voeg de 100 gram boter toe met de creme fraiche
Roer alles goed door
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
Laat de aardappelen ca 15 minuten afkoelen
Klop nu het ei erdoor en roer met een houten lepel tot een smeuige puree
Doe de puree in een spuitzak met een ster spuitmondje
Spuit de puree in als kerstboom op een bakplaat
Smelt de overige boter en kwast dat voorzichtig op de kerstboompuree
Zet het bakblik in de oven voor ca 15 a 20 minuten tot ze goudbruin zijn
Intussen uit de paprika met een scherp mes kleine sterretjes snijden
Plaats een sterretje bovenop als de kerstboompjes uit de oven komen



Hasselbach Aardappeltjes

Ingredienten:

6 grote aardappels
125 gram boter
3 eetlepels olijfolie
Zout & peper
bacon (verkruimeld)
geraspte cheddar kaas
Sour Creme
Peterselie

Bereiden:


Verwarm de oven voor (200 graden celsius)
Leg aluminium folie op een bakblik
Boen de aardappelen schoon
Snijd een dun plakje van de aardappel zodat hij blijft staan
Zet de aardappeltjes neer en snijd ze dun in (3 a 4 mm)
Snij ze niet tot de bodem in maar 3/4
Snij de boter in dun plakjes en doe de plakjes tussen de snede`s van de aardappel
(je kunt ook beetje olijfolie bij smeren)
Bak ze ca 45 minuten in de oven
Bedek ze met aluminiumfolie en bak ze nu 15 tot 30 minuten tot de aardappels gaar zijn
bestrooi met de kaas en de verkruimelde bacon
Knip de peterselie fijn en vermeng met de zure room
Serveer bij de aardappeltjes



Aardappel Cupcakes:

Ingrediënten:

2 sneetjes chorizo (dikke; 4-5 mm)
3 kwartjes van artisjokken (opgelegd in olie)
1 ei
1/2 ui
1 eetlepel verse geitenkaas
1 eetlepel bloem
1/2 koffielepel bakpoeder
1/2 eetlepel fijngehakte verse oregano
1 scheutje olijfolie
1/2 kg aardappelen (loskokend)

Bereiding:


Schil de aardappelen en kook ze extra gaar in gezouten water.
Versnipper de ui en snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes.
Snij ook de opgelegde artisjokken in stukjes.
Stoof de ui aan in een pan met een scheutje olijfolie.
Voeg daarna de blokjes chorizo toe en laat ze kort meestoven.
Doe hetzelfde met de stukjes artisjok.
Giet de gekookte aardappelen af en voeg er de geitenkaas aan toe.
Stamp tot een fijne (droge) puree.
Hak de verse oregano fijn.
Meng de ui, de chorizo, de stukjes artisjok en de oregano onder de puree.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Breek de eieren en hou de eiwitten apart.
Meng de dooiers samen met de bloem en het bakpoeder onder de lauwe puree.
Roer alles tot een aardappelbeslag en laat dit verder lauw worden.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag.
Let erop dat je puree niet te warm is, want anders verliest het luchtige eiwit z’n effect.
Doe het beslag in een plastic spuitzak, knip het puntje eraf en verdeel het over de cups.
Bak de cakes gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven (170°C).
Serveer ze als aardappelsnack, of als een originele aardappelbereiding bij een hoofdgerecht.

                                                                                                                                                                                     Bron: Jeroen Meus (Dagelijkse Kost)



Aardappel Kroketjes

Ingredienten:


600 gram aardappelen
1 ei
50 ml melk
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eieren
2 eetlepels melk
paneermeel
nootmuskaat
peper,zout
frituurvet of olie

Bereiden:


Schil en was de aardappelen en kook ze gaar in weinig water met zout.
Giet ze af en stoom ze droog.
Pureer de aardappelen.
Roer het ei en de melk erdoor.
Voeg de peterselie,peper en de nootmuskaat toe.
Laat de puree iets afkoelen en vorm er dan kleine"kroketjesof balletjes"van.
Klop de eieren los met de melk.
Wentel de kroketjes eerst door het ei,dan paneermeel,vervolgens weer door het ei en dan weer de paneermeel.
Bak de kroketjes,met niet teveel tegelijk in frituutvet/olie van 180C gaar en bruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.



Tartiflette

Ingredienten:

1 reblochon fermier (Franse Bergkaas)
1 kg stevige, bijna gaar gekookte aardappelen, in schijfjes
200 g spekjes, uitgebakken
1 el crème fraîche
wat fijngesnipperde bieslook

Bereiding:


Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de helft van de aardappelschijfjes met de helft van de spekjes op de bodem van een beboterde ovenschaal
Snijd de reblochon (met korst!) horizontaal in tweeën en leg 1 helft op de aardappelschijfjes.
Bedek met de rest van de aardappelschijfjes en de spekjes.
Bestrooi met wat vers gemalen peper.
Bestrijk de andere helft van de reblochon met crème fraîche en leg de kaas op de aardappelschijfjes.
Bestrooi met de bieslook.
Zet 20 min. in de oven of tot de bovenkant mooi gegratineerd is.
Lekker bij een groene salade met een Franse vinaigrette met knoflook.



Aardappeltjes Au Gratin

Ingredienten:

5 aardappelen met dunne schil (vastkokend)
1 cup melk
3/4 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
1 knoflookteentje (geperst)
1/2 theelepel tijm
1 cup cheddar kaas (geraspt)
peper en zout

Bereiden:


Was en snij de aardappeltjes in dunne plakjes
(een mandoline snijd hele dunne plakjes, maar kijk uit voor de vingers)
Kook de aardappelplakjes in gezouten water tot ze bijna gaar zijn
Maak de boter heet in een pannetje en voeg de bloem toe
Roer de bloem door de boter en het een bal word.
Voeg steeds een scheutje melk toe en blijf roeren
Voeg de knoflook en tijm toe
Het mengsel moet nu iets dikker zijn
Voeg de helft van de kaas toe en roer tot het gesmolten is
Breng op smaak met peper en zout
Smeer een ovenschaal in met boter
Leg de 1/2 van de aardappelplakjes in een laag in de schaal
Giet de helft van de saus erover
Strooi hierover de helft van de overige kaas
Leg de andere helft van de aardappeltjes in de schaal
Giet hier het overige mengsel over
Strooi er de kaas over
Zet de oven op 180 graden celsius
Plaats de schaal in de oven en bak de aardappeltjes gaar en de bovenkant bruin
Haal de schaal uit de oven en laat iets afkoelen en rusten voor het serveren