Tamme kastanjes worden tot de noten
gerekend maar ze bevatten weinig vet en
eiwit en veel meer koolhydraten dan
noten.
Kastanjes groeien in gematigde streken;
ook in Nederland.
De eetbare tamme kastanje is te
herkennen aan de puntige kastanjes.
Elke bolster bevat meestal 3 kastanjes
(soms niet ontwikkeld.
In Zuid Europese landen worden voor de
handel speciale variëteiten tamme
kastanjes gekweekt, waarbij er maar één
kastanje in een bolster groeit.
Kastanjes kunnen 'rauw' gegeten worden
maar ook gepoft of gekookt.
Er is behalve de tamme kastanje ook
een wilde kastanje, met 1 ronde kastanje
per bolster, die niet eetbaar is.
Voedingswaarde per 100 gram (gepeld):
Kilojoule: 820 ..( 196 Kcal.)
Eiwit: ............. 1,6 gram
Vet: ............... 1,3 gram
Koolhydraten: . 11,2 gram
Kastanjes poffen.........
Maak met een scherp mes een kruis in
de bovenkant van de kastanjes (anders
ploffen ze uit elkaar).
In de oven........ Oven voorverwarmen op
200 graden Celsius (Gas stand: Leg de
kastanjes 15 - 20 minuten in de oven tot
ze openspringen.
In een pan (met deksel): Smelt 20 gram
boter in een grote pan. Doe de kastanjes
er in en laat ze, met de deksel op de
pan, op niet te hoog vuur in circa 20
minuten poffen. Schud ze af en toe om.
Poffen kan ook in de hete as ( niet in
het vuur! ) van een open haard of
barbecue. Pak de kastanjes dan eerst in
aluminiumfolie.
Tip:
Warme gepofte kastanjes zijn lekker
met een klontje boter, zout en peper.
Koken(gepelde kastanjes):
Gare maar nog stevige kastanjes -
circa 30 minuten.
Kastanjepuree - 45 - 60 minuten.
Tip:
Kook ze voor hartige puree in
bouillon en voor zoete puree in melk met
een vanillestokje.
Verkrijgbaar....
Verse kastanjes zijn in het najaar te
koop.
Ze zijn meestal maar kort houdbaar,
zo'n 3 - 6 dagen in een papieren zak op
een koele en droge plaats.
Gedroogde kastanjes en kastanjes uit
blik (heel of puree) zijn het hele jaar
te koop.
Gedroogde kastanjes moeten 12 uur in
ruim water worden geweekt voordat ze
gekookt worden.
Kastanjes pellen Breng een pan met water
aan de kook.
Maak met een scherp mes een kruis in
de bovenkant van de kastanjes.
Doe de kastanjes (in porties) in het
kokende water en schep ze er met een
schuimspaan na 2 - 5 minuten weer uit.
Laat de kastanjes iets afkoelen,
maar pel ze als ze nog warm zijn, dan
gaat de schil en het zaadhuidje er
makkelijk af.
Tip......
De kooktijd die nodig is kan variëren,
kook eerst 1 kastanje 2 minuten en
controleer of hij makkelijk te pellen
is. Zo niet, verleng dan de kooktijd.
|
|
|
|
|
|