Kaasfondue2




Kaasfondue

Kaasfondue is niet zomaar kaas smelten en dan stokbrood erin dopen.
Je kunt er verschillende kazen voor gebruiken.
Zo krijg je toch iedere keer een iets andere smaak van kaasfondu.



Algemene bereidingswijze:
Voor elke kaasfondue kun je de volgende bereidingswijze aanhouden :

Kaas (laten) raspen (zorg dat de kaas op kamertemperatuur heeft)
Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven.
Voor een sterkere knoflooksmaak teentje uitpersen en in de wijn mee koken.
De benodigde hoeveelheid wijn in de pan gieten en aan de kook brengen tot het bruist.
De geraspte kaas beetje bij beetje toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten.
Het kaasmengsel niet laten koken en niet te lang verhitten.
Dan wordt het rubberachtig en moeilijker te verteren.
Scheutje kirsch en kruiden toevoegen (bv peper, zout, nootmuskaat)
De fondue eventueel binden met bloem of maizena totdat een gladde massa ontstaat.

TIP:
Doe een scheutje citroensap bij de wijn als je de kaas toevoegt.
De kaas smelt vlugger en het geheel word gladder.



Wijn
Voor de bereiding van kaasfondue wordt meestal een droge witte wijn gebruikt.
Het is niet nodig hiervoor een dure wijn te gebruiken.
Kaasfondue kan ook gemaakt worden met bier.

Kaasfondue is een stevige maaltijd die eigenlijk wat bevordering van de spijsvertering nodig heeft.
Een kop warme thee brengt de maag tot rust en helpt hierbij.

Een glas droge witte wijn is een heerlijke begeleider van de meeste kaasfondues.
Drink bij voorkeur de wijn die ook verwerkt is in de fondue.
Het risico dat twee wijnen met elkaar botsen is behoorlijk groot.

Gebruik geen koolzuurhoudende dranken bij de fondue.
Een opstand in de maagstreek is het gevolg.
Bovendien kan de zuivel expanderen in de maag met krampen tot gevolg.

Wil je meer over Kaas weten of lekkere receptjes met kaas?

Kijk dan eens  HIER



Stokbrood is niet het enigste wat je kan "dippen" in de kaasfondue
Hier zijn enige andere ideeen:

knoflookbrood
aardappel (gekookt, gebakken of gefrituurde partjes)
garnalen
verschillende worstsoorten (salami, cervelaat, ham)
paprika
kerstomaatjes
champignons (met een spatje citroensap)
komkommer
ananas
druiven
stukjes appel/peer
broccoli (geblancheerd)
prei (geblancheerd)
zilveruitjes
augurken.
nachochips

Klassieke Zwitserse Kaas Fondu

Ingrediënten:

300 g Gruyère (vers geraspt op kamertemperatuur)
300 g Emmentaler (versgeraspt )
1 teentje knoflook (uit de knijper)
3 & 1/2 dl witte wijn
1 theelepel citroensap
1 a 3 theelepels kirsch
bindmiddel (bv maïzena)
zwarte peper (versgemalen)
mespuntje nootmuskaat

Bereiden:

Wrijf het geplette teentje knoflook tegen de binnenkant van een dikwandige pan of pot.
Giet de wijn in de pan (hou een beetje wijn achter om de maïzena mee aan te lengen)
zet vuur halfhoog en laat de wijn bruisen.
Let er op dat de temperatuur niet veel hoger wordt, en voeg de kaas beetje bij beetje toe, onder voortdurend roeren.
Voeg citroensap en naar wens kirsch toe.
Verhit niet te lang en maak het niet te warm.
Voeg tot slot de met wijn aangelengde maïzena toe, om de gewenste lobbigheid te bereiken.
Afmaken met zwarte peper en nootmuskaat.
Serveer met stukjes brood en salade.

Kaasfondue met Boerenkaas en Leerdammer

Ingredienten:

300 gram Leerdammer kaas.
300 gram belegen boerenkaas.
1 teentje knoflook.
300 ml droge witte wijn (of groentebouillon, van tablet)
2 eetlepels maizena.
3 eetlepels slagroom.
2 eetlepels fijne kruiden (diepvries, strooibusje)
(versgeraspte) nootmuskaat.

Korst van beide kaassoorten snijden en kaas (in keukenmachine) grof raspen.
Knoflook halveren en binnenzijde van fonduepan ermee inwrijven.
Wijn of bouillon in fonduepan aan de kook brengen.
Vuur laag draaien en geraspte kaas in gedeelten met houten lepel erdoor roeren,
tot alle kaas gesmolten is.
Maizena losroeren met slagroom.
Maizenapapje en kruiden door kaasmengsel roeren en nog 2-3 min. zachtjes laten doorpruttelen
 tot fondue goed gebonden is.
Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
Kaasfonduepan op rechaud op tafel zetten.
Afwisselend stukjes groenten of brood aan (fondue)vork prikken en in kaasfondue dippen.

Serveertips
Diptips:

blokjes maispistolet;
in de schil gekookte krieltjes;
roosjes rauwe broccoli of bloemkool;
stukjes bleekselderij of komkommer;
 halve (kastanje)champignons;
cherrytomaatjes.

Winterse kaasfondue

Ingrediënten:

1 teen knoflook
4 dl droge witte wijn
1/2 eetlepel citroensap
300 gram geraspte Gruyère
300 gram geraspte emmentaler
2-3 eetlepels maizena
4 el kirsch (slijter)
nootmuskaat
witte peper (versgemalen)

Bereiden:

Knoflook halveren en hiermee fonduepan aan binnenzijde inwrijven.
In fonduepan wijn en citroensap op laag vuur tegen de kook aan verwarmen.
Geraspte kaas in gedeelten met houten lepel door warme wijn roeren, tot alle kaas gesmolten is.
In kopje maizena met kirsch tot glad papje roeren.
Maizenapapje door kaasfondue mengen en fondue al roerend laten binden.
Op smaak brengen met nootmuskaat en peper.
Lekker met knapperig stokbrood.

Tip:

In plaats van een speciale kaasfonduepan van aardewerk (caquelon) kun je ook een kleine braadpan met dikke bodem gebruiken.
Veeg de pan direct na de maaltijd schoon met keukenpapier, de kaasresten laten zich warm makkelijker verwijderen.


                                                                                                                                                   Bron: Allerhande 2 - 2003

Kaasfondue met Blauwe kaas

Ingredienten:

1 teentje knoflook
300 gram Gorgonzola Dolce
500 gram belegen Noord-Hollandse kaas (Waerderkaas of Blond)
4 dl witte wijn
1 eetlepel maïzena
2 eetlepels lichte room

Bereiden:

De knoflook halveren en de kaasfonduepan ermee inwrijven.
De belegen kaas grof raspen en de gorgonzola in kleine stukjes snijden.
De wijn in de pan gieten en aan de kook brengen.
Vuur zacht zetten en onder voortdurend roeren de kaas geleidelijk toevoegen.
Het kaasmengsel niet laten koken!
In een kopje de maïzena met de room tot een glad papje roeren.
Als alle kaas gesmolten is, het maïzenapapje aan de kaasfondue toevoegen
Goed blijven roeren tot het dik en romig is.

Pittige Kaasfondue

Ingrediënten

280 gram geraspte Gruyere
120 gram geraspte Emmenthal
30 gram Cambozola
25 gram fijngesneden peppadew
25 gram walnoten, in stukjes gebroken
2 dl. witte wijn (bij voorkeur Brampton Chardonnay, te koop bij AH)
1 eetlepel maizena
scheutje citroensap
peper


Bereiden:

Roer de maizena los in een kopje wijn.
Doe de rest van de wijn in de pan en zet op laag vuur.
Roer maizena door doe wijn.
Voeg de kaas in gedeeltes toe en laat onder voortdurend roeren smelten.
Voeg Cambozola, walnoten en peppadew snippers toe.
Laat het kort pruttelen, totdat de fondue de gewenste dikte heeft.
Voeg scheutje citroensap en wat peper toe.
Zet de pan op warm rechaud en eet smakelijk.

Tip:

Extra pittig te maken door toevoegen beetje sambal oelek.