|
Is zelf jam maken
een ingewikkelde en
tijdrovende
bezigheid?
Kom nou! Dat is een
fabeltje.
Er is eigenlijk geen
kunst aan.
Het kind kan de jam
doen! Hier volgt het
basisrecept:
Koop een paar kilo
zacht fruit.
Doe dat bij voorkeur
op zaterdagmiddag of
tegen het sluiten
van de markt; dan is
het goedkoop, want
de groentenboer
krijgt het fruit
niet ongeschonden
het weekend door.
Verwijder alles wat
je later niet op je
brood wenst te
vinden.
Was de vruchten
zonodig, maar laat
er zo weinig
mogelijk water
aanhangen.
Breng het fruit aan
de kook in een ruime
pan.
Borrelt de massa,
dan mag de suiker
erbij.
Reken hiervoor 800
gram op een kilo
schoongemaakt fruit.
Borrelt het weer,
dan kan de hete
massa, na afschuimen,
de schoongemaakte
potten in.
Schroefdeksel erop,
de pot een tijdje op
z'n kop zetten en
klaar is Kees.
Gelei
Voor het bereiden
van gelei is
vruchtensap altijd
de basis.
Hoe je het
sap maakt, doet niet
terzake.
Je kunt
vruchten uitpersen
in een zeef of sap
winnen in een
sapcentrifuge.
Ook is het mogelijk
de schoongemaakte
vruchten in de
keukenmachine of met
een staafmixer te
pureren en het sap
te laten uitlekken.
Heel goed gaat dat
door in een vergiet
een dunne witte doek
te leggen en de
gepureerde
vruchtenmassa daar
een nachtje in te
laten staan boven
een pan.
Als je door
de doek uitgelekte
vruchten nog wat
uitdrukt, wordt het
sap -en dus uw gelei-
wat troebel, maar
meestal komt dit de
smaak ten goede.
Om gelei van de
juiste dikte te
verkrijgen, is het
gebruik van
geleisuiker het
gemakkelijkst.
Je moet dan eerst de
geleisuiker door het
nog koude sap mengen
en het geheel daarna
al roerende opkoken.
Let hierbij op de
kooktijd op de
verpakking!
Marmelade
Sinaasappelmarmelade
wordt gemaakt van
een speciaal soort
sinaasappel: de
"Seville Oranges".
Deze verschijnen (in
Engeland) eind
januari op de markt
en zijn maar een
paar weken
verkrijgbaar. Ze
zijn niet lekker als
handsinaasappel.
Je heb nodig: 1
kilogram
sinaasappelen, 2,5
kilogram suiker en 3
liter water.
Was het fruit.
Halveer de
sinaasappels, pers
ze uit en doe het
sap in een emmer.
Doe de pitten en de
rest die is
achtergebleven in de
pers in een
nylonzakje.
Gebruik
een lepel om het
vlies uit de schil
te schrapen en doe
dit ook in het
nylonzakje.
Versnipper een derde
deel van de schillen
met een scherp mes
en hak de rest fijn.
Doe de versnipperde
en fijngehakte
schillen bij het sap
in de emmer.
Knoop
het nylonzakje dicht
en doe het er ook
bij.
Voeg 1,5 liter koud
water toe.
Dek de
emmer af en laat het
24 uur met rust.
Dit
is een essentieel
onderdeel van het
recept!
Doe de inhoud van de
emmer, inclusief het
nylon zakje met
pitten etc. in een
jamketel
Voeg 1,5
liter water toe.
Breng het aan de
kook en laat het
zachtjes pruttelen
zolang het nodig is
om de snippers van
de schil zacht te
krijgen (een uur of
meer)
Als de
schilletjes goed
zacht zijn, is het
tijd om het nylon
zakje te verwijderen
(laat het vocht goed
uitlekken in de
jamketel: het bevat
pectine die de jam
laat geleren).
De inhoud van het zakje
kan worden weggedaan.
Voeg de suiker toe
in de jamketel en
breng het mengsel
weer aan de kook.
Goed roeren voorkomt
dat de suiker aan de
bodem vastkoekt.
Als
de suiker helemaal
opgelost is, kan
het mengsel goed
borrelend
doorkoken.
Als zich
een witte schuimlaag
vormt, kun je deze
met een schuimspaan
verwijderen.
Door ervaring leer
je de vorderingen te
herkennen, (hoe de
jam er uit ziet, het
geluid van het
borrelen) maar dit
is moeilijk te
beschrijven.
Jemoet
steeds proefdruppels
laten vallen op een
koude plaat om te
zien of de marmelade
al dik genoeg is (een
half uur flink
doorkoken is geen
uitzondering).
Als
de proefdruppels
beginnen te stollen
is de marmelade "gaar"
en kun je de pan van
het vuur halen.
De marmelade moet je gelijk (heet) in de
potjes (met
schroefdop) doen.
Bananen-Rode
bessen-Aardbeienjam
500 gram geschilde
bananen
200 gram rode bessen
200 gram aardbeien
1 kilo geleisuiker
Prak de geschilde
bananen fijn.
Vermeng deze massa
met de rode bessen
en de aardbeien .
Voeg de geleisuiker
toe.
Breng deze massa al
roerend aan de kook
en laat alles nog 4
minuten borrelend
doorkoken.
Harlequinjam......
500 gr kruisbessen
300 ml water
500 gram rode bessen
500 gram aardbeien
500 gram frambozen
1 kilo suiker
(Bereidingstijd
ongeveer 45 minuten.)
Doe de kruisbessen
in een grote pan en
giet het water er
overheen.
Breng ze langzaam
aan de kook.
Voeg het overige
fruit toe en laat
het 20 minuten
pruttelen of zolang
al het fruit zacht
is geworden.
Voeg de suiker toe
en verhit de massa
langzaam, al roerend
tot de suiker is
opgelost.
Breng de massa dan
vlug aan de kook tot
het geleerpunt is
bereikt.
Verwijder het schuim.
Laten afkoelen,
roeren en in
klaarstaande potjes
gieten.
Deksel erop doen en
verzien van een
etiket.
Kerstmarmelade....
6 a 7 sinaasappelen
1750 gr suiker
10 gram citroenzuur
225 gram vloeibaar
geleermiddel
2 glaasjes cointreau
Was de sinaasappelen
met warm water goed
af.
De schil er dun
afhalen (het wit
verwijderen) en in
heel smalle reepjes
snijden. U kunt
hiervoor ook een
citrusschilschraper
gebruiken.
125 gram schil met
een kwart liter
water aan de kook
brengen, een
kwartier laten koken
en laten afkoelen.
Intussen de helft
van het vruchtvlees
in stukjes snijden
en de andere helft
in de keukenmachine
tot moes malen.
Hierna het
vruchtvlees en de
moes bij de
schilletjes met
water doen en 1250
gram afwegen.
Dit alles in een
grote pan samen met
de suiker en het
citroenzuur aan de
kook brengen en 10
minuten goed door
laten koken.
Hierna het vloeibare
geleermiddel er al
roerend aan
toevoegen en alles
nog even aan de kook
brengen.
Van het vuur nemen
en dan de Cointreau
erdoor roeren.
Viervruchtenjam.....
250 gram aardbeien
250 gram rode bessen
250 gram frambozen
250 gram bramen
1 grapefruit
1 kilo geleisuiker
Was en droog het
fruit voorzichtig.
Pers de grapefruit
uit.
Breng het fruit met
het grapefruitsap en
de geleisuiker in
een ruime pan aan de
kook onder
voortdurend roeren.
Als de massa begint
te bruisen, nog 4
minuten door laten
koken.
Banaan-Passievruchtenjam.
1 kilo bananen
5 verse
passievruchten
0,05 liter
citroenjenever
500 gram geleisuiker
speciaal
Halveer de
passievruchten en
schep het
vruchtvlees (met
pitjes) in een pan.
Prak de bananen en
voeg deze met de
citroenjenever en de
geleisuiker speciaal
bij de
passievruchten.
Breng dit alles al
roerend aan de kook
en laat het 1 minuut
flink borrelend
doorkoken.
Koel en donker
bewaard is de jam
ca. 4 maanden
houdbaar.
Appelgelei met munt.
50 gram munt
appelsap
500 gr geleisuiker
speciaal
1 theelepel
citroenzuur
Laat de munt met
stelen en al
gedurende 1 uur
trekken in ca. 65 cc
heet water (niet
koken!).
Hierna zeven en
laten afkoelen.
Het muntsap vult u
aan met appelsap tot
0,75 liter.
Dit sap brengt u
samen met de
geleisuiker speciaal
en het citroenzuur
al roerend aan de
kook.
Dan nog 1 minuut
laten doorkoken.
Rabarber-Gemberjam.
75 gr gekonfijte
gember
1 grote citroen
600 gr rabarber
650 gr
suikerklontjes
Snijd de rabarber in
blokjes van 1
centimeter en de
gember in kleine
stukjes.
Snijd de citroen in
vieren en verwijder
de pitten. Doe dit
alles met de
suikerklontjes
in een plastic emmer
met deksel en laat
het geheel drie
dagen afgesloten
staan.
Af en toe roeren!
Breng de inhoud van
de emmer onder
voortdurend roeren
in
een grote pan zonder
deksel aan de kook
en laat het geheel
35 minuten flink
doorkoken. Ook
tijdens het
doorkoken moet zo nu
en dan worden
geroerd.
Verwijder tenslotte
de stukken citroen.
Aardbeien=Bessenjam.
500 gr aardbeien
300 gr rode bessen
200 gr frambozen
750 gr suiker
citroensap naar
smaak
Haal de bessen van
de stelen en kook ze
op een laag vuur tot
ze hun sap hebben
losgelaten.
Wrijf de inhoud van
de pan door een
plastic zeef. Voeg
de aardbeien en
frambozen aan
de gezeefde bessen
toe, laat het geheel
iets inkoken en voeg
de suiker toe.
Kook het geheel
tenslotte in tot
jamdikte en voeg
naar smaak
citroensap toe.
|