Is zelf jam maken een ingewikkelde en tijdrovende bezigheid?
Kom nou! Dat is een fabeltje.
Er is eigenlijk geen kunst aan.
Het kind kan de jam doen! Hier volgt het basisrecept:

Koop een paar kilo zacht fruit.
Doe dat bij voorkeur op zaterdagmiddag of tegen het sluiten van de markt; dan is het goedkoop, want de groentenboer krijgt het fruit niet ongeschonden het weekend door.

Verwijder alles wat je later niet op je brood wenst te vinden.
Was de vruchten zonodig, maar laat er zo weinig mogelijk water aanhangen.

Breng het fruit aan de kook in een ruime pan.
Borrelt de massa, dan mag de suiker erbij.
Reken hiervoor 800 gram op een kilo schoongemaakt fruit.

Borrelt het weer, dan kan de hete massa, na afschuimen, de schoongemaakte potten in.
Schroefdeksel erop, de pot een tijdje op z'n kop zetten en klaar is Kees.



Gelei

Voor het bereiden van gelei is vruchtensap altijd de basis.
Hoe je het sap maakt, doet niet terzake.
Je kunt vruchten uitpersen in een zeef of sap winnen in een sapcentrifuge.

Ook is het mogelijk de schoongemaakte vruchten in de keukenmachine of met een staafmixer te pureren en het sap te laten uitlekken. Heel goed gaat dat door in een vergiet een dunne witte doek te leggen en de gepureerde vruchtenmassa daar een nachtje in te laten staan boven een pan.
Als je door de doek uitgelekte vruchten nog wat uitdrukt, wordt het sap -en dus uw gelei- wat troebel, maar meestal komt dit de smaak ten goede.

Om gelei van de juiste dikte te verkrijgen, is het gebruik van geleisuiker het gemakkelijkst.
Je moet dan eerst de geleisuiker door het nog koude sap mengen en het geheel daarna al roerende opkoken. Let hierbij op de kooktijd op de verpakking!


Marmelade

Sinaasappelmarmelade wordt gemaakt van een speciaal soort sinaasappel: de "Seville Oranges". Deze verschijnen (in Engeland) eind januari op de markt en zijn maar een paar weken verkrijgbaar. Ze zijn niet lekker als handsinaasappel.

Je heb nodig: 1 kilogram sinaasappelen, 2,5 kilogram suiker en 3 liter water.

Was het fruit.
Halveer de sinaasappels, pers ze uit en doe het sap in een emmer.

Doe de pitten en de rest die is achtergebleven in de pers in een nylonzakje.
Gebruik een lepel om het vlies uit de schil te schrapen en doe dit ook in het nylonzakje.

Versnipper een derde deel van de schillen met een scherp mes en hak de rest fijn.
Doe de versnipperde en fijngehakte schillen bij het sap in de emmer.
 Knoop het nylonzakje dicht en doe het er ook bij.

Voeg 1,5 liter koud water toe.
Dek de emmer af en laat het 24 uur met rust.
 Dit is een essentieel onderdeel van het recept!

Doe de inhoud van de emmer, inclusief het nylon zakje met pitten etc. in een jamketel
 Voeg 1,5 liter water toe.
Breng het aan de kook en laat het zachtjes pruttelen zolang het nodig is om de snippers van de schil zacht te krijgen (een uur of meer)
Als de schilletjes goed zacht zijn, is het tijd om het nylon zakje te verwijderen
(laat het vocht goed uitlekken in de jamketel: het bevat pectine die de jam laat geleren).
De inhoud van het zakje kan worden weggedaan.

Voeg de suiker toe in de jamketel en breng het mengsel weer aan de kook.
Goed roeren voorkomt dat de suiker aan de bodem vastkoekt.
Als de suiker helemaal opgelost is, kan het mengsel goed borrelend  doorkoken.
Als zich een witte schuimlaag vormt, kun je deze met een schuimspaan verwijderen.

Door ervaring leer je de vorderingen te herkennen, (hoe de jam er uit ziet, het geluid van het borrelen) maar dit is moeilijk te beschrijven.
Jemoet steeds proefdruppels laten vallen op een koude plaat om te zien of de marmelade al dik genoeg is (een half uur flink doorkoken is geen uitzondering).
 Als de proefdruppels beginnen te stollen is de marmelade "gaar" en kun je de pan van het vuur halen.
De marmelade moet je gelijk (heet) in de potjes (met schroefdop) doen.



Bananen-Rode bessen-Aardbeienjam

500 gram geschilde bananen
200 gram rode bessen
200 gram aardbeien
1 kilo geleisuiker


Prak de geschilde bananen fijn.
Vermeng deze massa met de rode bessen en de aardbeien .
Voeg de geleisuiker toe.
Breng deze massa al roerend aan de kook en laat alles nog 4 minuten borrelend doorkoken.



Harlequinjam......

500 gr kruisbessen
300 ml water
500 gram rode bessen
500 gram aardbeien
500 gram frambozen
1 kilo suiker


(Bereidingstijd ongeveer 45 minuten.)
Doe de kruisbessen in een grote pan en giet het water er overheen.
Breng ze langzaam aan de kook.
Voeg het overige fruit toe en laat het 20 minuten pruttelen of zolang al het fruit zacht is geworden.
Voeg de suiker toe en verhit de massa langzaam, al roerend tot de suiker is opgelost.
Breng de massa dan vlug aan de kook tot het geleerpunt is bereikt.
Verwijder het schuim.
Laten afkoelen, roeren en in klaarstaande potjes gieten.
Deksel erop doen en verzien van een etiket.



Kerstmarmelade....

6 a 7 sinaasappelen
1750 gr suiker
10 gram citroenzuur
225 gram vloeibaar geleermiddel
2 glaasjes cointreau


Was de sinaasappelen met warm water goed af.
De schil er dun afhalen (het wit verwijderen) en in heel smalle reepjes snijden. U kunt hiervoor ook een citrusschilschraper gebruiken.
125 gram schil met een kwart liter water aan de kook brengen, een kwartier laten koken en laten afkoelen.
Intussen de helft van het vruchtvlees in stukjes snijden en de andere helft in de keukenmachine tot moes malen.
Hierna het vruchtvlees en de moes bij de schilletjes met water doen en 1250 gram afwegen.
Dit alles in een grote pan samen met de suiker en het citroenzuur aan de kook brengen en 10 minuten goed door laten koken.
Hierna het vloeibare geleermiddel er al roerend aan toevoegen en alles nog even aan de kook brengen.
Van het vuur nemen en dan de Cointreau erdoor roeren.


Viervruchtenjam.....

250 gram aardbeien
250 gram rode bessen
250 gram frambozen
250 gram bramen
1 grapefruit
1 kilo geleisuiker




Was en droog het fruit voorzichtig.
Pers de grapefruit uit.
Breng het fruit met het grapefruitsap en de geleisuiker in een ruime pan aan de kook onder voortdurend roeren.
Als de massa begint te bruisen, nog 4 minuten door laten koken.



Banaan-Passievruchtenjam.


1 kilo bananen
5 verse passievruchten
0,05 liter citroenjenever
500 gram geleisuiker speciaal


Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees (met pitjes) in een pan.
Prak de bananen en voeg deze met de citroenjenever en de geleisuiker speciaal bij de passievruchten.
Breng dit alles al roerend aan de kook en laat het 1 minuut flink borrelend doorkoken.
Koel en donker bewaard is de jam ca. 4 maanden houdbaar.



Appelgelei met munt.

50 gram munt
appelsap
500 gr geleisuiker speciaal
1 theelepel citroenzuur


Laat de munt met stelen en al gedurende 1 uur trekken in ca. 65 cc heet water (niet koken!).
Hierna zeven en laten afkoelen.
Het muntsap vult u aan met appelsap tot 0,75 liter.
Dit sap brengt u samen met de geleisuiker speciaal en het citroenzuur al roerend aan de kook.
Dan nog 1 minuut laten doorkoken.



Rabarber-Gemberjam.

75 gr gekonfijte gember
1 grote citroen
600 gr rabarber
650 gr suikerklontjes

Snijd de rabarber in blokjes van 1 centimeter en de gember in kleine stukjes.
Snijd de citroen in vieren en verwijder de pitten. Doe dit alles met de suikerklontjes
in een plastic emmer met deksel en laat het geheel drie dagen afgesloten staan.
Af en toe roeren! Breng de inhoud van de emmer onder voortdurend roeren in
een grote pan zonder deksel aan de kook en laat het geheel 35 minuten flink
doorkoken. Ook tijdens het doorkoken moet zo nu en dan worden geroerd.
Verwijder tenslotte de stukken citroen.



Aardbeien=Bessenjam.

500 gr aardbeien
300 gr rode bessen
200 gr frambozen
750 gr suiker
citroensap naar smaak


Haal de bessen van de stelen en kook ze op een laag vuur tot ze hun sap hebben losgelaten.
Wrijf de inhoud van de pan door een plastic zeef. Voeg de aardbeien en frambozen aan
de gezeefde bessen toe, laat het geheel iets inkoken en voeg de suiker toe.
Kook het geheel tenslotte in tot jamdikte en voeg naar smaak citroensap toe.