IJS.....
Er
zijn maar weinig mensen die de verleiding van een
lekker ijsje kunnen weerstaan.
En terecht, want het aantal ijsvariatie`s is legio.
IJs heeft een lange traditie.
Ruim vijfduizend jaar geleden vermengden de Chinezen
sneeuw en verbrokkeld ijs met vruchten en serveerde
dit op warme borden als lekkernij.
Hoe populair ijs was in de Arabische wereld blijkt
uit het feit dat ons woord sorbet een haast
letterlijke vertaling is van het Arabische
ijsgerecht sherbet.
De Italianen komt de eer toe de
uitvinders van het consumptie ijs te zijn door
salpeter als hulpmiddel voor het bevriezen te
gebruiken.
Via Italie en Frankrijk werd de rest van Europa, en
later de wereld< rijp gemaakt voor deze delicatesse.
Het waren de Amerikanen die in de eerste helft van
de 20ste eeuw met de uitvinding van de ijsmachine,
weer een heel nieuwe dimensie aan het ijsmaken toe
voegde.
Vanaf dat moment werd ijs met de hamburger zo`n
beetje het populairste volksvoedsel van Amerika.
Er is geen land waar de bevolking zich zo graag
laaft aan ijs.
Volgens recente cijfers word er ca. 24 liter ijs per
persoon per jaar gegeten.
Doordat er steeds meer betaalbare
ijmachine`s op de markt zijn, is het maken van ijs
de laatste jaren sterk in opkomst.
Voor degene die hiervoor terug schrikken of het te
tijdrovend vinden, is er uitstekend fabrieksijs op
de markt....
Welke ijssoort we ook maken of
welk ijs we ook kopen, wij hoeven ons geen zorgen te
maken over alle voorschriften met betrekking tot
conservering, kleurstof, verpakking en hygiene waar
consumptie ijs aan is verbonden.
Natuurlijk werken we hygienisch en gaan we uit van
eerste klas ingredienten als we zelf bereiden en
zorgen we ervoor dat we kant en klaar gekocht ijs zo
gauw mogelijk in de vriezer kunnen stoppen, zodat er
geen gevaar is voor besmetting.
Eieren kunnen met het oog op salmonella vervangen
worden door gepasteuriseerde eieren (te koop bij o.a.
Albert Heijn) of eigeel poeder.(bij de groothandel)
Sorbet word gemaakt van dunvloeibare vruchtenpuree
van verse vruchten, suikerstroop en
citroensap,likeur,champagne of wijn.
De massa word bevroren in een sorbetierre of ze moet
regelmatig
geklopt worden om en fijne mooie structuur te
krijgen.
Zelf ijs maken geeft veel voldoening en is zeker
niet moeilijk.
Je kunt al zelf ijs maken als je een koelkast hebt
met 3 sterrenvriesvak.
ook zonder ijsmachine is ijs maken niet moeilijk.
Hoewel een ijsmachine erg makkelijk is, is het niet
noodzakelijk.
We onderscheiden 3
hoofdgroepen ijs:
ROOMIJS....
word gemaakt van suiker,melk,eieren en smaakstoffen.
En moet tenminste 270 gram ei of 100 gram eidooier
bevatten (20 gram eigeelpoeder voor 1 eidooier) op 1
liter melk.
VRUCHTENIJS.....
bestaat uit suiker, water, vruchtvlees van verse
vruchten, vruchtenpuree of vruchtensap.
Het moet voor minstens 20% uit fruit bestaan, met
uitzondering van citroenijs waarvoor 10% al
voldoende is.
PARFAIT....
word gemaakt van slagroom, suiker en natuurlijke
smaakstoffen en moet minstens 60% room bevatten.
3
Kleurenijs...
Ingredienten:
30 gram
pure chocolade
100 gram
witte basterdsuiker
2
theelepels kaneel
5
eetlepels advocaat
4
eierdooiers
5 dl.
Slagroom
2
eetlepels koffielikeur
Bereiden:
In grote pan water aan de kook
brengen.
Kleine pan erin zetten en pure chocolade
in stukjes breken.
Zachtjes laten smelten(au bain
marie).
In kom eierdooiers met basterdsuiker
schuimig kloppen.
In andere kom slagroom stijf
kloppen.
Slagroom door dooiermengsel kloppen.
Slagroommengsel in drie kommen verdelen.
Door mengsel in eerste kom kaneel en koffielikeur doen.
Door mengsel in tweede kom advocaat roeren.
Door mengsel in derde kom gesmolten chocolade roeren.
Overdoen in 3 diepvriesdozen.
In diepvriezer in
ongeveer 4 uur laten bevriezen, elk uur doorroeren.
Indien ijs goed bevroren is: uit diepvries halen.
In ongeveer 15 minuten een beetje zacht laten
worden.
In een vorm kaneelijs scheppen.
Goed
aandrukken en glad strijken.
Advocaatijs op
kaneelijs scheppen.
Goed aandrukken en
gladstrijken.
Chocoladeijs op advocaatijs scheppen.
Goed aandrukken en gladstrijken.
In diepvriezer
ijs in ongeveer 2 uur weer laten bevriezen.
Bananenijs....
Ingredienten
275 gr rijpe bananen
125 gr suiker
2 el citroensap
1 dl slagroom
2 1/2 dl volle melk
Bereiden:
Pureer de bananen, met de suiker en het citroensap.
Meng de melk en de slagroom door elkaar.
Roer het
bananenmengsel door het melk, room mengsel.
Doe dit
in de ijsmachine, en volg de instructies op voor jou
eigen ijsmachine.
Zonder ijsmachine gaat het ook, je
zet het bananenmengsel in de vriezer en roert het
ieder 1/2 uur een keer door.
Chocoladeijs....
Ingredienten:
150 gr
pure chocolade in blokjes
100 gr poedersuiker
4 eierdooiers
4 eiwitten
100 gr zachte boter
4 el cognac.
Bereiden:
Smelt de
chocolade au bain marie met de cognac.
Roer de
poedersuiker erdoor en laat die smelten.
Laat
het afkoelen, totdat het lauw is.
Roer er de
eidooiers een voor een doorheen, en roer flink door tot een luchtige massa.
Roer de
boter tot room, en roer het dan door het
chocolade mengsel.
Klop de eiwitten stijf, en
roer deze voorzichtig door het chocolademengsel.
Doe deze massa in de ijsmachine, en volg de
aanwijzingen op van de ijsmachine.
Als je geen
ijsmachine hebt kun je dit ijs ook een paar uur
in de vriezer zetten, en het dan ieder uur een
keer door roeren.
Dit recept
heb ik gekregen van Malou.
Is super makkelijk te maken en overheerlijk.
Dank je wel voor het recept Malou.....
Malou`s
ijstaart....
Men neme
1 pak slagroomijs
Men neme
1 zak kerstkransjes , je weet wel die zoete
eiwitkransjes in kleuren
Ik heb
de mokka genomen.
Je
laat het ijs iets ontdooien en doet daar
kruimels en brokjes van die kerstkransjes door Giet
het desnoods in een leuk vormpje en vries het
opnieuw in
Ik had
een grote schaal gepakt die bekleed met
kerstkransjes en wat witte chocolade figuren
Toen
het ijs erin gedaan , goed tegen de randen aan
Een
bol open gelaten in het midden en die gevuld
met toffee caramel ijsEn
weer een bodem van het kerstkransjes ijs
Paar
dagen voor je kerst en de schaal in het water
gezet zodat het ijs loskomt van de rand
Omgekeerd op een bord en hopla weer de vriezer
in.....
Koffieijs....
Ingredienten:
3
eidooiers 100 gr poedersuiker 2 1/2 dl volle melk
2 dl slagroom 6 gr oploskoffie
zakje vanillesuiker
Los
de koffie op en 1 el heet water. laat dit
afkoelen
Klop de slagroom bijna
stijf.
Meng de eidooiers, de melk, de
koude koffie opgeloste koffie en de melk
door elkaar. Doe het koffiemengsel bij de
slagroom, goed roeren, doe dit in je
ijsmachine, en volg de instructies op voor
jou ijsmachine.
Ook dit ijs is natuurlijk
ook zonder machine te maken, doe het in de
vriezer en roer even elk 1/2 uur door
elkaar
Mascarponeijs....
Ingredienten;
350
gr mascarpone 100 gr poedersuiker 1 zakje vanillesuiker
2 dl volle melk 2 eieren
Bereiden:
Splits de eieren.
Doe in een kom het mascarpone mengsel, de
poedersuiker, de vanillesuiker, de
eidooiers en de melk, en klop dit schuimig.
Klop de slagroom halfstijf, en de eiwitten
stijf, en schep de slagroom, en de
eiwitten door het mascarponemengsel.
Doe dit mengsel in je ijsmachine, en volg de
instructies van je ijsmachine op. Of doe
het geheel over in een diepvrieskom, zet
in de diepvries, en roer dit mengsel ieder
half uur door
Meloenijs....
Ingredienten:
1 galia meloen 1 citroen 200 ml ginger ale lage diepvriesdoos blender.
Bereiden:
Pureer
het vruchtvlees van 1 galiameloen samen met
het sap en de fijngeraspte schil van 1 citroen.
Roer 200 ml ginger ale door de meloenpuree en
schenk het meloenmengsel in een lage diepvriesdoos en
laat de massa onafgedekt in de diepvries in
2-3 uur bevriezen.
Of doe
het in de ijmachine..... Haal elk uur de ijskristallen vanaf de rand
los met een vork, zodat een rulle massa
ontstaat.
Verdeel het ijs over vier coupes
Mousserend
Vanilleijs...
Ingredienten:
vanille ijs grand marnier of andere sinaasappellikeur
bijvoorbeeld cointreau
sinaasappelsap mousserende wijn bijvoorbeeld een witte
Lambrusco 4 halve schijfjes sinaasappel
suiker
Bereiden:
Rand van de glazen met
sinaasappelsap bevochtigen en in de suiker
dopen, zodat een mooie suikerrand ontstaat.
In de glazen eerst een bolletje
vanille-ijs doen.
Giet hierover een klein
glaasje sinaasappellikeur.
Dan een
scheutje sinaasappelsap en het geheel
opvullen met mousserende wijn
Sorbetijs van Zomervruchten...
Ingredienten:
500
gr gemengd zomerfruit, bijvoorbeeld
aardbeien, frambozen, aal of bosbessen 1/4 L water
250 gr suiker sap van 1 citroen
Was
het fruit, maak het schoon en laat het
uitlekken.
Snijd grote aardbeien in tweeen
of in vieren.
Breng het water met de suiker
in een steelpan met een dikke bodem aan de
kook en roer tot de suiker is opgelost.
Voeg
het fruit toe en laat circa 5 minuten
meekoken.
Neem de pan van het vuur en laat
afkoelen.
Roer het mengsel door een fijne
zeef om de pitjes en de velletjes achter te
houden.
Roer er het citroensap door en laat
het afkoelen.
Zet de vruchtenpuree in de
koelkast.
Schep de vruchtenpuree
in een ronde kunststof kom en zet die in
de diepvries.
Klop ieder half uur goed door om
de ijskristellen fijn te maken.
Of maak de
ijskristallen fijn in de foodprocessor en
zet het ijs opnieuw in de diepvries.
Of maak het ijs volgens de gebruiksaanwijzing
in een ijsmachine.
Zet het ijs voor het
serveren 20 minuten in de koelkast.
|
|
|
|