IJS.....

Er zijn maar weinig mensen die de verleiding van een lekker ijsje kunnen weerstaan.
En terecht, want het aantal ijsvariatie`s is legio.
IJs heeft een lange traditie.
Ruim vijfduizend jaar geleden vermengden de Chinezen sneeuw en verbrokkeld ijs met vruchten en serveerde dit op warme borden als lekkernij.
Hoe populair ijs was in de Arabische wereld blijkt uit het feit dat ons woord sorbet een haast letterlijke vertaling is van het Arabische ijsgerecht sherbet.

De Italianen komt de eer toe de uitvinders van het consumptie ijs te zijn door salpeter als hulpmiddel voor het bevriezen te gebruiken.
Via Italie en Frankrijk werd de rest van Europa, en later de wereld< rijp gemaakt voor deze delicatesse.
Het waren de Amerikanen die in de eerste helft van de 20ste eeuw met de uitvinding van de ijsmachine, weer een heel nieuwe dimensie aan het ijsmaken toe voegde.
Vanaf dat moment werd ijs met de hamburger zo`n beetje het populairste volksvoedsel van Amerika.
Er is geen land waar de bevolking zich zo graag laaft aan ijs.
Volgens recente cijfers word er ca. 24 liter ijs per persoon per jaar gegeten.

Doordat er steeds meer betaalbare ijmachine`s op de markt zijn, is het maken van ijs de laatste jaren sterk in opkomst.
Voor degene die hiervoor terug schrikken of het te tijdrovend vinden, is er uitstekend fabrieksijs op de markt....

Welke ijssoort we ook maken of welk ijs we ook kopen, wij hoeven ons geen zorgen te maken over alle voorschriften met betrekking tot conservering, kleurstof, verpakking en hygiene waar consumptie ijs aan is verbonden.
Natuurlijk werken we hygienisch en gaan we uit van eerste klas ingredienten als we zelf bereiden en zorgen we ervoor dat we kant en klaar gekocht ijs zo gauw mogelijk in de vriezer kunnen stoppen, zodat er geen gevaar is voor besmetting.
Eieren kunnen met het oog op salmonella vervangen worden door gepasteuriseerde eieren (te koop bij o.a. Albert Heijn) of eigeel poeder.(bij de groothandel)
Sorbet word gemaakt van dunvloeibare vruchtenpuree van verse vruchten, suikerstroop en citroensap,likeur,champagne of wijn.
De massa word bevroren in een sorbetierre of ze moet regelmatig geklopt worden om en fijne mooie structuur te krijgen.

Zelf ijs maken geeft veel voldoening en is zeker niet moeilijk.
Je kunt al zelf ijs maken als je een koelkast hebt met 3 sterrenvriesvak.
ook zonder ijsmachine is ijs maken niet moeilijk.
Hoewel een ijsmachine erg makkelijk is, is het niet noodzakelijk.
 

We onderscheiden 3 hoofdgroepen ijs:


ROOMIJS....
word gemaakt van suiker,melk,eieren en smaakstoffen.
En moet tenminste 270 gram ei of 100 gram eidooier bevatten (20 gram eigeelpoeder voor 1 eidooier) op 1 liter melk.


VRUCHTENIJS.....
bestaat uit suiker, water, vruchtvlees van verse vruchten, vruchtenpuree of vruchtensap.
Het moet voor minstens 20% uit fruit bestaan, met uitzondering van citroenijs waarvoor 10% al voldoende is.


PARFAIT....
word gemaakt van slagroom, suiker en natuurlijke smaakstoffen en moet minstens 60% room bevatten.

3 Kleurenijs...

Ingredienten:

  • 30 gram pure chocolade

  • 100 gram witte basterdsuiker

  • 2 theelepels kaneel

  • 5 eetlepels advocaat

  • 4 eierdooiers

  • 5 dl. Slagroom

  • 2 eetlepels koffielikeur
     

  • Bereiden:

  • In grote pan water aan de kook brengen.
    Kleine pan erin zetten en pure chocolade in stukjes breken.
    Zachtjes laten smelten(au bain marie).
    In kom eierdooiers met basterdsuiker schuimig kloppen.
    In andere kom slagroom stijf kloppen.
    Slagroom door dooiermengsel kloppen.
    Slagroommengsel in drie kommen verdelen.
    Door mengsel in eerste kom kaneel en koffielikeur doen.
    Door mengsel in tweede kom advocaat roeren.
    Door mengsel in derde kom gesmolten chocolade roeren.
    Overdoen in 3 diepvriesdozen.
    In diepvriezer in ongeveer 4 uur laten bevriezen, elk uur doorroeren.
    Indien ijs goed bevroren is: uit diepvries halen.
    In ongeveer 15 minuten een beetje zacht laten worden.
    In een vorm kaneelijs scheppen.
    Goed aandrukken en glad strijken.
    Advocaatijs op kaneelijs scheppen.
    Goed aandrukken en gladstrijken.
    Chocoladeijs op advocaatijs scheppen.
    Goed aandrukken en gladstrijken.
    In diepvriezer ijs in ongeveer 2 uur weer laten bevriezen.

    Bananenijs....

    Ingredienten

    275 gr rijpe bananen
    125 gr suiker
    2 el citroensap
    1 dl slagroom
    2 1/2 dl volle melk

    Bereiden:

    Pureer de bananen, met de suiker en het citroensap.
    Meng de melk en de slagroom door elkaar.
    Roer het bananenmengsel door het melk, room mengsel.
    Doe dit in de ijsmachine, en volg de instructies op voor jou eigen ijsmachine.
    Zonder ijsmachine gaat het ook, je zet het bananenmengsel in de vriezer en roert het ieder 1/2 uur een keer door.

    Chocoladeijs....

    Ingredienten:

    150 gr pure chocolade in blokjes
    100 gr poedersuiker
    4 eierdooiers
    4 eiwitten
    100 gr zachte boter
    4 el cognac.
     

    Bereiden:

    Smelt de chocolade au bain marie met de cognac.
    Roer de poedersuiker erdoor en laat die smelten.
    Laat het afkoelen, totdat het lauw is.
    Roer er de eidooiers een voor een doorheen, en roer  flink door tot een luchtige massa.
    Roer de boter tot room, en roer het dan door het chocolade mengsel.
    Klop de eiwitten stijf, en roer deze voorzichtig door het chocolademengsel.
    Doe deze massa in de ijsmachine, en volg de aanwijzingen op van de ijsmachine.
    Als je geen ijsmachine hebt kun je dit ijs ook een paar uur in de vriezer zetten, en het dan ieder uur een keer door roeren.

    Dit recept heb ik gekregen van Malou.
    Is super makkelijk te maken en overheerlijk.
    Dank je wel voor het recept Malou.....

    Malou`s ijstaart....

    Men neme 1 pak slagroomijs
    Men neme 1 zak kerstkransjes , je weet wel die zoete eiwitkransjes in kleuren
    Ik heb de mokka genomen.

    Je laat het ijs iets ontdooien en doet daar kruimels en brokjes van die kerstkransjes door Giet het desnoods in een leuk vormpje en vries het opnieuw in

     Ik had een grote schaal gepakt die bekleed met kerstkransjes en wat witte chocolade figuren
    Toen het ijs erin gedaan , goed tegen de randen aan

    Een bol open gelaten in het midden en die gevuld met toffee caramel ijsEn weer een bodem van het kerstkransjes ijs

    Paar dagen voor je kerst en de schaal in het water gezet zodat het ijs loskomt van de rand Omgekeerd op een bord en hopla weer de vriezer in.....

    Koffieijs....

    Ingredienten:

    3 eidooiers
    100 gr poedersuiker
    2 1/2 dl volle melk
    2 dl slagroom
    6 gr oploskoffie
    zakje vanillesuiker

     Bereiden:

    Los de koffie op en 1 el heet water. laat dit afkoelen

    Klop de slagroom bijna stijf.
    Meng de eidooiers, de melk, de koude koffie opgeloste koffie en de melk door elkaar. Doe het koffiemengsel bij de slagroom, goed roeren, doe dit in je ijsmachine, en volg de instructies op voor jou ijsmachine.
    Ook dit ijs is natuurlijk ook zonder machine te maken, doe het in de vriezer en roer even elk 1/2 uur door elkaar

     

    Mascarponeijs....

    Ingredienten;

    350 gr mascarpone
    100 gr poedersuiker
    1 zakje vanillesuiker
    2 dl volle melk
    2 eieren

    Bereiden:

    Splits de eieren.
    Doe in een kom het mascarpone mengsel, de poedersuiker, de vanillesuiker, de eidooiers en de melk, en klop dit schuimig.
    Klop de slagroom halfstijf, en de eiwitten stijf, en schep de slagroom, en de eiwitten door het mascarponemengsel.
    Doe dit mengsel in je ijsmachine, en volg de instructies van je ijsmachine op. Of doe het geheel over in een diepvrieskom, zet in de diepvries, en roer dit mengsel ieder half uur door

    Meloenijs....

    Ingredienten:

    1 galia meloen
    1 citroen
    200 ml ginger ale
    lage diepvriesdoos
    blender.

    Bereiden:

    Pureer het vruchtvlees van 1 galiameloen samen met het sap en de fijngeraspte schil van 1 citroen.
    Roer 200 ml ginger ale door de meloenpuree en schenk het
    meloenmengsel in een lage diepvriesdoos en laat de massa onafgedekt in de diepvries in 2-3 uur bevriezen.

    Of doe het in de ijmachine.....
    Haal elk uur de ijskristallen vanaf de rand los met een vork, zodat een rulle massa ontstaat.
    Verdeel het ijs over vier coupes

     

    Mousserend Vanilleijs...

    Ingredienten:

    vanille ijs
    grand marnier of andere sinaasappellikeur bijvoorbeeld cointreau 
    sinaasappelsap
    mousserende wijn bijvoorbeeld een witte Lambrusco
     4 halve schijfjes sinaasappel
     suiker
     

    Bereiden:

    Rand van de glazen met sinaasappelsap bevochtigen en in de suiker dopen, zodat een mooie suikerrand ontstaat.
    In de glazen eerst een bolletje vanille-ijs doen.
    Giet hierover een klein glaasje sinaasappellikeur.
    Dan een scheutje sinaasappelsap en het geheel opvullen met mousserende wijn

    Sorbetijs van Zomervruchten...

    Ingredienten:

    500 gr gemengd zomerfruit, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, aal of bosbessen
    1/4 L water
    250 gr suiker
    sap van 1 citroen

     Bereiden:

    Was het fruit, maak het schoon en laat het uitlekken.
    Snijd grote aardbeien in tweeen of in vieren.
    Breng het water met de suiker in een steelpan met een dikke bodem aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
    Voeg het fruit toe en laat circa 5 minuten meekoken.
    Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
    Roer het mengsel door een fijne zeef om de pitjes en de velletjes achter te houden.
    Roer er het citroensap door en laat het afkoelen.
    Zet de vruchtenpuree in de koelkast.

    Schep de vruchtenpuree in een ronde kunststof kom en zet die in de diepvries.
    Klop ieder half uur goed door om de ijskristellen fijn te maken.
    Of maak de ijskristallen fijn in de foodprocessor en zet het ijs opnieuw in de diepvries.
    Of maak het ijs volgens de gebruiksaanwijzing in een ijsmachine.
    Zet het ijs voor het serveren 20 minuten in de koelkast.