Hartige Sauzen




Hartige Sauzen



Adobe saus

Ingredienten:

1 snufje komijn
1 snufje oregano
12 stuks chipotle peper (of andere hete chili pepertjes)
4 kopje water
1/2 kop uien
1/3 kop appelcider
1/4 kop ketchup
3 teentje knoflook
zout

Bereiden:

Doe alle ingredienten in een sauspan
Kook op een laag vuur tot de chili`s zacht zijn (1 a 2 uur)
En het vocht is gereduceerd tot 1 kopje
Of laat het een hele dag of nacht in de slowcooker pruttelen op laag
Doe de saus in een blender en mix tot een dikke saus
Blijft een paar weken goed in de koelkast



Spicy Garlic Buffalo Saus

Ingredienten:

1/2 cup apple cider azijn*
1 eetlepel chili poeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder
2 theelepel zoete paprikapoeder
1 eetlepel knoflook poeder
1/2 theelepel uienpoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zout
1 heelepel suiker
1/2 theelepel verse peper
1 eetlepel plantaardige olie +1 theelepel
1 eidooier
2 eetlepel water (meer indien nodig)
2 theelepels maizena

Bereiden:

In een kleine steelpan de azijn, droge specerijen, zout, suiker, peper en olie vermengen
Breng aan de kook en zet vuur laag
Laat 5 a 7 minuten pruttelen tot het mengsel dikker word
Intussen de eidooier opkloppen met het water en de maizena
Schep 2 eetlepels van het azijn mengsel bij het eidooiermengsel
Klop goed door
Doe dit nog 2 keer
Giet het nu warme eidooiermengsel bij het azijn mengsel in de steelpan
Blijf roeren en laat nog 1 a 2 minuten pruttelen
Haal dan van het vuur en laat afkoelen
Als de saus is afgekoeld mag er meer water bij als het te dik is
Doe de saus in een fles en bewaar koel

TIP:
Als je een zachtere saus wil klop het dan in een blender even door voordat je het in een fles giet
Lekker op kip (drumsticks,vleugeltjes)
En op frietjes en natuurlijk Buffalo Chicken Sliders



Jeanne`s Knoflooksaus

Ingredienten:

1 beker creme fraiche (1/4 liter)
2 flinke eetlepels mayonaise
2 eetlepels gehakte bieslook
1 eetlepel gehakte platte peterselie
1/2 eetlepels citroensap
2 teentjes knoflook (fijn geplet)
peper & zout
Cayennepeper (optioneel)

Bereiden:

Doe de creme fraiche en de mayonaise in een schaaltje,
Doe de geplette knoflook erbij en klop alles goed door.
Voeg het citroensap en de bieslook en peterselie toe
Schep alles goed door elkaar
Breng op smaak met peper & zout

TIP:
Je kunt voor de kick nog een snufje cayennepeper erdoor roeren als je het lekker vind



Zoete Chilisaus

Ingredienten:

10 eetlepels witte of rode wijnazijn
10 eetlepels water
10 eetlepels suiker
5 - 10 pepers (kan van diverse soorten)
4 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
2 theelepels zeezout

Bereiden:

Breng de wijnazijn met het water en de suiker aan de kook, laat het tot een siroop inkoken
(niet te dik, bij afkoelen wordt het dikker).
Maak de pepers schoon (haal de zaden er uit voor minder scherpte) en hak ze fijn,
Meng het vervolgens met het zout
Pers de knoflook uit en fruit dit in de olie.
Voeg vervolgens de knoflook en pepers bij de siroop.
Roer het goed.
Doe het vervolgens in een pot en laat het afkoelen



Ainsley's zoete Chilisaus

Ingredienten:

150 g poedersuiker
3 dl water
1 limoen
100 g gehakte rode pepertjes zonder zaad
6 gehakte blaadjes munt

Bereiding:

Verwarm de suiker in het water op laag vuur tot de suiker is opgelost.
Schil de limoenen maar laat het wit zitten.
Snij de schil in zeer dunne reepjes, leg die naast elkaar op een plant en hak ze zeer fijn.
Pers de limoen uit.
Kook het suikerwater,
Doe limoenschil en -sap erbij en laat nog 3 minuten koken tot de stroop an de bolle kant van een lepel blijft hangen.
Doe de pepertjes erbij, haal van het vuur en roer dan de munt erdoor



Rode Bessen Pepergelei


De pit van de rode pepers geeft deze gelei een lekker bite.
Ook lekker bij koud vlees of bij een kaasplankje

Voor 2-3 potten van 250 gram

Ingredienten:

1 kilo rode bessen
1 kilo suiker
2 rode pepers, in ringetjes
Extra nodig:
nylon zeef, zeefdoek, 2 potten van ½ liter

Bereiden:


Kook de potten en deksels in een pan met ruim kokend water ongeveer 5 minuten.
Laat ze uitlekken en drogen op een schone theedoek.
Doe de bessen met steeltjes en al in een grote pan en breng langzaam aan de kook.
Druk met een lepel de besjes stuk.
Voeg na 10 minuten koken de suiker toe en breng weer al roerend aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Zet de potten op een droge theedoek klaar.
Doe de pepers in een grote kom of pan.
Zet een nylon zeef op de kom of pan en leg er het zeefdoek in.
Giet de bessenmassa in de zeef en laat rustig uitlekken.
Niet drukken, dan kan de gelei troebel worden.
Breng het bessensap met de pepers nog even snel aan de kook en kook nog 5 minuten door.
Haal meteen van het vuur en schenk het hete sap in de potten.
Sluit meteen af.



Zelf gemaakte Ketchup

(1 cup = ca 230 ml)
Ingredienten:

1 blik gepelde tomaten (450 gram)
1/4 cup appelazijn
1/2 cup donkere bruine suiker
1/2 theelepel mosterdpoeder
1/2 theelepel zeezout
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel allspice
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder

Bereiden:

Doe alle ingredienten in een pan
Laat op medium hitte aan de kook komen
Roer af en toe en laat 15 minuten koken
Tot het is ingekookt tot een dikke massa
Gebruik een spatdeksel en haal de pan van het vuur om te roeren
Laat afkoelen voor het serveren
Bewaar in de koelkast in een afgesloten pot

TIP:
Je kunt de ketchup ook pittiger maken door chilipeper toe te voegen.



Jeanne`s Pindasaus

Ingredienten:

1 pot pindakaas zonder nootjes
1 eetlepel olie
Klein uitje
1 knoflookteentje
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djahe
flinke scheut Ketjap
1 eetlepel suiker
Kokosmelk of water (Kan allebei)
zout en peper
Sambal

Bereiden:

Snipper het uitje heel fijn en laat in de olie even zweten
Knijp de knoflook fijn in de pers en voeg toe
Roer om en voeg de specerijen toe
Schep de pindakaas bij het mengsel
Voeg de suiker toe
Roer op laag vuur tot de suiker is opgelost
Voeg de ketjap toe
Doe nu scheutje voor scheutje de kokosmelk of water bij het mengsel
Is de pindasaus op goeie dikte haal het van het vuur en doe er zout en peper bij
Breng alles verder op smaak met sambal (hot of mild naar eigen smaak)
Hou de pindasaus warm
Lekker bij sate,kip,bbq



Joke`s Joppiesaus

Joke heeft geprobeerd de bekende Joppiesaus te maken,
en het is haar aardig gelukt.
Hier mag hij niet ontbreken
(Dank je wel Joke voor het recept)

Ingredienten

3 sjalotjes
fritessaus
kerriepoeder
curryketchup
gemalen peper
paprikapoeder
gedroogde tuinkruiden

Bereiding;

Snij de sjalotjes heel fijn.
Doe de fritessaus in een schaaltje en meng met alle ingredieten, behalve de paprikapoeder en de tuinkruiden.
Strooi deze er later overheen.
Ik doe alle ingredienten op gevoel erin.



Beurre Blanc (Botersaus)

Ingredienten:

500 gram koude roomboter
100 gram sjalot in brunoise gesneden
5 dl witte wijn
3 dl room
peper & zout

Bereiding:

Snij de koude roomboter in kleine blokjes en zet deze in een bakje in de koelkast.
Doe de witte wijn en de in brunoise gesneden sjalotjes in een pan.
Breng de vloeistof aan de kook en kook deze in tot 1/3 deel van de oorspronkelijke hoeveelheid.
Voeg de room toe.
Laat nu de vloeistof inkoken tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid.
Giet de vloeistof door een zeef om de sjalotjes te verwijderen.
Zet de pan op een laag vuur en voeg al roerende met de garde de klontjes koude boter één voor één
onder voortdurend roeren aan het mengsel toe.
Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
Serveer de saus direct.

Tips

In plaats van een garde kun je ook een staafmixer gebruiken voor het mengen van de klontjes koude boter
door de warme massa.

Het hoofdbestanddeel van deze saus is boter.
Gebruik voor botersauzen altijd roomboter.
Dit natuurproduct heeft een betere, vollere smaak dan margarine.
In plaats van witte wijn kun je ook azijn, fond of een combinatie van vloeistoffen gebruiken.
De saus mag na het monteren niet meer koken.