Hapjes voor bij de borrel of
een wijntje.....
Altijd lekker.......
Gevulde
Vijgen....
Ingredienten:
gewelde vijgen met
vanillesmaak (zakje a 250 g)
2 eetlepels gepelde
ongezouten pistachenootjes.
50 g verse roomkaas naturel.
2 eetlepels anijsdrank (bijv.
Pernod)
Bereiden:
Vijgen per 4 met steeltje
naar boven op
magnetronbestendig bordje
leggen.
Bordjes vijgen na elkaar 30
sec. op hoogste stand (700
watt) in magnetron verwarmen,
Zodat ze oorspronkelijke
volume en bolle vorm
terugkrijgen.
Met keukenschaar steeltjes
van bovenkant knippen en
vijgen dan voorzichtig
kruislings insnijden.
Pistachenootjes grofhakken
en in droge koekenpan kort
roosteren.
In kom roomkaas mengen met
helft van pistachenootjes,
1/2 el anijsdrank en zout en
peper naar smaak.
Vijgen met behulp van
theelepel met
roomkaasmengsel vullen.
Vijgen zo veel mogelijk in
oorspronkelijke vorm
terugvouwen.
De vijgen op schaaltje
leggen, bovenkant bestrooien
met rest van pistachenootjes
en rest van anijsdrank
erover druppelen.
Antipasti
Groenterolletjes....
Ingredienten:
1 pot geroosterde
paprika's (465 g)
1 pakje gemarineerde
artisjokken (100 g)
1 pakje gegrilde aubergine
(100 g)
ca. 100 g zongedroogde
tomaten in olie.
2 bolletjes mozzarella (kaas,
a 125 g)
1 courgette.
2 eetlepels olijfolie.
1/2 bakje verse walnootpesto
(a 100 g)
1/4 zakje verse munt (a 15
g)
Bereiden:
Laat de paprika's,
artisjokken, aubergine en
zongedroogde tomaatjes in
een zeef goed uitlekken.
Snijd de paprika's en
aubergines in brede repen en
wikkel ze om in repen
gesneden mozzarella.
Steek de rolletjes met een
artisjok of tomaatje vast
aan een cocktailprikker.
Bak dunne, lange plakken
courgette in olijfolie,
besmeer ze met walnootpesto
en strooi er verse munt
over.
Oprollen en vaststeken.
Minipizza met Roquefort....
Ingredienten:
1/2 pak mix voor pizzabodem
(a 450 g)
2 eetlepels olijfolie.
200 g roquefort.
versgemalen peper.
1 blikje ansjovisfilets in
olijfolie (ca. 50 g)
Oven voorverwarmen op 225 C
of gasovenstand 5.
Bereiden:
Van mix voor pizzabodem met
1 eetlepel olie en water
volgens gebruiksaanwijzing
deeg kneden.
Van deeg grote lap vormen en
hieruit 12 rondjes steken.
Kaas in plakjes snijden en
over bodempjes verdelen.
Besprenkelen met rest van
olie en bestrooien met peper.
Ansjovisfilets over
pizzaatjes verdelen.
Minipizza's in midden van
oven in ca. 15 minuten
gaarbakken.
Mexicano`s......
Ingredienten:
1 pakje bladerdeeg (diepvries)
(10 plakjes)
1 ei.
1 eetlepel bloem.
150 g salami (in plakjes van
1/2 cm dik gesneden)
1/4 komkommer.
2 takjes peterselie.
4 eetlepels tomatensaus. (of
voor pittig chilisaus)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op
200 c of gasovenstand 4.
Strooi wat bloem op het
aanrecht. Laat de plakjes
bladerdeeg op het aanrecht
ontdooien (dat duurt
ongeveer 10 minuten). Klop in een kommetje het ei
met een vork los met 1
eetlepel water. Snij de salami in kleine
blokjes en doe die in een
kom. Was de komkommer, verwijder
het zaad en snij de
komkommer in kleine blokjes.
Doe de komkommer bij de
salami. Knip de peterselie
erboven. Schep de tomatensaus erdoor.
Op elk plakje deeg schep je
1 eetlepel groen-gespikkelde
vulling. Smeer op de rand van zo'n
plakje wat losgeklopt ei.
Vouw de plakjes dubbel.
Druk met de tanden van een
vork de randen goed dicht (zo
krijg je mooie kartelrandjes).
Over de bovenkant een beetje
ei... de Mexicano's zijn
klaar voor de oven.
Bakpapier op de bakplaat,
Mexicano's erop en bakken
maar. Midden in de oven zijn ze na
20 minuten mooi goudbruin.
Gehaktballetjes met
Tzatziki...
Ingredienten:
1 snackkomkommer.
zout.
50 g pistachenoten.
4 eetlepels olie.
4 takjes munt.
500 g rundergehakt.
1/2 theelepel gemberpoeder.
versgemalen peper.
2 teentjes knoflook.
2 bakjes Griekse roomyoghurt
(a 150 g)
Bereiden:
Komkommer schillen, in
lengte doorsnijden en met
theelepel zaadjes
verwijderen. Komkommer op
grove rasp raspen of in
kleine stukjes snijden.,p>
Komkommer in zeef bestrooien
met zout en ca. 20 minuten
laten staan. Intussen pistachenoten
pellen. In koekenpan 1 eetlepel olie
verhitten en pistachenoten
kort bakken, daarna in
stukjes hakken. Munt fijnhakken. In kom
gehakt mengen met
pistachenoten, helft van
munt, gemberpoeder, zout en
peper. Gehakt tot ca. 30 kleine
balletjes vormen. Vocht met lepel uit
komkommer drukken. Knoflook boven kom uitpersen.
Yoghurt, komkommer en rest
van munt erdoor roeren. Tzatziki op smaak brengen
met zout en peper. In koekenpan rest van olie
verhitten en gehaktballetjes
in ca. 10 minuten rondom
bruin en gaar bakken. Balletjes warm, lauw of koud
serveren met prikkers en
tzatziki.
Guacamole.....
Ingredienten:
1 tomaat.
1 bosuitje.
1 zakje verse koriander (15
g)
1/2 limoen.
1 teentje knoflook.
2 theelepels Mexicaanse
kruiden.
2 rijpe avocado's.
zout.
tabasco (rood of groen)
25 g feta (kaas)
Bereiden:
Tomaat ontvellen, zaadjes
verwijderen en vruchtvlees
heel fijn hakken. Wit van bosui fijnhakken,
groen in dunne ringetjes
snijden. Koriander grof hakken.
Limoen uitpersen. Knoflook
pellen en boven kom
uitpersen. Tomaat, wit van
bosui, driekwart van
koriander, 1 eetlepel
limoensap en Mexicaanse
kruiden door knoflook roeren.
Avocado's halveren, pit
verwijderen en avocado's met
lepel uithollen. Vruchtvlees in diep bord
scheppen en met vork
fijnprakken. Tomaatmengsel erdoor roeren.
Guacamole op smaak brengen
met zout, limoensap en
tabasco. Guacamole in kom of in lege
avocadohelften scheppen. Feta verkruimelen en met
uiringetjes en rest van
koriander over guacamole
strooien. Serveren met tortillachips.
Tip.... Het vruchtvlees van een
avocado verkleurt snel. Een
klein beetje citroen- of
limoensap erover druppelen
vertraagt dit proces.
Walnoten-Pestokoekjes....
Ingredienten:
4 plakjes bladerdeeg (diepvries) 1 eetlepel walnotenpesto (bakje
a 100 g) 1 eetlepel walnoten.
1 ei.
Bereiden:
Ontdooi de plakjes
bladerdeeg. Elk plakje bestrijken met
walnotenpesto en bestrooien
met fijngehakte walnoten.
Plakjes oprollen, met
losgeklopt ei bestrijken en
in plakjes snijden. Koekjes in 10-12 minuten in
oven van ca.200 graden
goudbruin en krokant bakken.
Hammousse met Portgelei....
Ingredienten:
1 sneetje wit-casinobrood. 40 g gebraden beenham.
75 g mascarpone. zout en peper.
2 blaadjes witte gelatine.
1 1/2 dl rode port. 6 blaadjes selderij.
Bereiden:
Korstjes van
casinosneetje snijden en
sneetje uitrollen tot ca.
1/2 cm dikte. In kommetje met staafmixer
ham fijnhakken. Mascarpone
erdoor scheppen en op smaak
brengen met zout en peper.
In kom met koud water
gelatine ca. 5 minuten laten
weken. In pan port aan de kook
brengen. Port ca. 3 minuten laten
inkoken, op smaak brengen
met zout.,p> Gelatine goed uitknijpen en
van vuur af al roerend in
hete port oplossen.
Portmengsel ca. 5 minuten
laten afkoelen. Schaaltje
bekleden met plasticfolie.
Uitgerold casinosneetje erin
leggen. Ham-mascarponemengsel erover
verdelen en gladstrijken.
Selderijblaadjes erop leggen.
Portmengsel erover schenken
en geheel in koelkast in ca.
2 uur laten opstijven.
Plasticfolie uit schaaltje
nemen en opzij vouwen. Met warm scherp mes
hammousse in blokjes van ca.
2 x 2 cm snijden. Blokjes op vier kleine
schoteltjes leggen.
Garnalenspiesjes..
Ingredienten:
2 verse krieltjes in de
schil (zak a 500 g) zout.
1 teentje knoflook. 1/4 serehstengel.
1/4 rode peper. 4 eetlepels olie.
12 cocktailgarnalen (bakje a
125 g) 4 kleine takjes koriander.
Bereiden:
Krieltjes goed schoonboenen
onder koud water en in pan
met water en zout in ca. 15
minuten gaarkoken. Intussen knoflook pellen en
fijnhakken. Uiteinde en sprieten van
sereh afsnijden en stengel
in stukjes snijden. Peper schoonmaken en in heel
kleine stukjes snijden. In koekenpan olie verhitten.
Knoflook, sereh,
peperstukjes en zout ca. 1
minuut zachtjes fruiten. Garnalen door olie scheppen
en al omscheppend op matig
vuur bakken tot ze door en
door warm zijn. Krieltjes afgieten, halveren
en met een beetje olie uit
pan bestrijken. Garnalen aan prikkers rijgen
en koriander eromheen
draaien. Op ieder spiesje een half
aardappeltje steken.
Asperge-Hambakjes....
Ingredienten:
1/2 bakje aspergetips (a 100
g) 2 eetlepels mayonaise.
1 theelepel Zaanse mosterd.
1 eetlepel melk. 75 g gekookte hamblokjes.
zout en peper.
Bereiden:
1 doosje salade/ragoutcups
(20 stuks) Aspergetips in stukjes van
1/2 cm snijden en in vergiet
doen. In steelpan of waterkoker
water aan de kook brengen en
over aspergetips schenken.
In kom mayonaise, mosterd en
melk door elkaar roeren. Hamblokjes (1 eetlepel
achterhouden voor garnering)
heel fijn hakken en door
mosterdmayonaise scheppen.
In elke cup 1 theelepel
mosterd/hammayonaise
scheppen. Aspergestukjes erbovenop
leggen. Garneren met achtergehouden
hamblokjes.
|
|
|
|
|
|
|
|