Gingerbread House


Gingerbread Huisjes

Vinden jullie ze ook zo leuk
Die kleine Hans en Griet huisjes,
Zo noem ik ze.......
Ze zijn echt niet moelijk te maken
En wil je ze maken maar je kijkt tegen het bakken op
Maak de huisjes dan van karton of kant en klare koekjes
Met glazuur, tumtum en allerlei klein snoepgoed kom je een heel eind.
Maar ga je ze echt bakken dan heb je eerst een template nodig.

Template Huisje.

De ruitjes zijn 2 & 1/2 cm groot

Ruitjes papier kun je in elke hobbyzaak kopen.
 



Dit is een huisje met een voorportaaltje
Je kunt dat voorportaaltje ook weglaten
Je kunt ook de deur en raampjes niet uitsnijden maar aangeven door het ondiep met een mesje in te snijden op het deeg.
Je kunt dan naderhand met glazuur de versiering aanbrengen op de deur en raampjes.
Je kunt een bodem maken van deeg en daar het huisje op plakken
Een dik stuk karton met folie omhullen is net zo goed
Maak dat groter dan het huisje en je hebt gelijk ruimte voor een tuintje.

Ingredienten:

Voor de gingerbread:

250 gram ongezouten boter
200 gram donkerbruine basterdsuiker
7 eetlepels golden syrup
600 gram bloem
2 theelepels zuiveringszout
4 theelepels gemberpoeder

voor decoratie:

200 gram amandelen (halve of snippers)
2 eiwitten
500 gram poedersuiker & extra voor strooien
125 gram mini chocolade sticks
allerlei kleine snoepjes (tumtum, smarties e.d.)
eetbare zilverballetjes
1 chocolade pijpje voor schoorsteen

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 200 graden celsius
Smelt de boter, suiker en syrup in een pan
Mix de bloem, zuiveringszout en gemberpoeder in een kom
Roer het boter mengsel erdoor om een stevig deeg te maken
Als het geen bal word doe er dan een lepel water bij
Knip de muren, dak en voorkant van de template uit
Leg een vel bakpapier op je werkplek
Rol een kwart van het deeg uit (2 munten dik)
Leg er een template op en snij uit (met het bakpapier)
Leg dit op het bakblik
Doe dit met het overige deeg,werk zo het hele huis af
Neem steeds een stuk bakpapier eronder
En hou dit onder het deeg als je het op het bakblik legt
Je hebt nu 2 voorgevels, 2 zijmuren en 2 dakpanelen,
(Zoek zoveel mogelijk hele amandelen)
Bekleed de dakpanelen met de amandelen snippers
Steek ze er zo in dat het dakpannetjes lijken
Bak alle panelen ca 12 minuten in de oven
(de randen gaan iets kleuren)
Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen
Snij of knip langs de template zodat de randen mooi glad zijn
Laat ze goed afkoelen
Maak een dik glazuur van de poedersuiker en de eiwitten
Schep dit in een spuitzak met medium spuitmondje


Spuit langs de randen van de muur het glazuur en druk het huis voorzichtig tegen elkaar


Zet desnoods een kom binnenin om de "muren" te steunen


Laat het nu goed drogen voor een paar uur
Als het goed hard is kunnen de dakpanelen erop geplakt worden met glazuur


Het zijn nogal stijle dakpaneeltjes dus misschien moet je ze een paar minuten vasthouden
tot het glazuur gaat drogen
Laat het huisje drogen (een nacht)


Nu kan het huisje versierd worden
Plak met glazuur de mini chocolade sticks aan de zijkant
Plak er 3 aan de voorkant als deur
Om ijspegels langs het huis te maken zet je het spuitmondje op 90 graden hoek op het dak
knijp een erwtgrootte klont glazuur uit de zak, houd de druk erop en
beweeg het spuitmondje naar onder en weer op
Ga zo langs de rand van het dak
Plak de schoorsteen op elkaar en laat even drogen
Plak het met glazuur op het huisje.
Versier het huisje verder met smarties, tumtummetjes en ander klein snoepgoed
Het huisje is een week eetbaar
Maar het kan veel langer blijven staan
 



TIP:
Heb je deeg over?
Maak dan kleine gingerbread boompjes en zet ze naast het huisje
Versier de boompjes met zilveren pilletjes
Of maak nog gingerbread mannetjes.


Leuk om met kinderen te versieren.

Door de "versiering" van andere snoepjes te maken krijg je weer een heel ander huisje.
Strooi kokosrasp over het dak en je hebt sneeuw.

Ook leuk om hele kleine huisjes te maken die je op de rand van een beker klemt.
Net zoals je vroeger "opzettertjes" had.
Koekjes die je rechtop op een ondergrondje kon zetten, meestal waren het dieren.
Leuk om het bekertje chocolade mee te versieren.

Het recept van de gingerbread is van BBC Good Food.
Op hun website kun je ook een template downloaden.

De foto`s komen van Internet.