Gember......
Gember is afkomstig uit
Zuidoost-Azië en wordt als sinds
drieduizend jaar geteeld.
De verse wortelstokken worden
vijf tot zes maanden na aanplant
geoogst.
Verse gember heeft een sterkere
smaak dan de gedroogde en
gemalen wortel.
Aankopen
Verse gemberwortels moeten
stevig, glad en vrij van
schimmel zijn.
Koop liefst grotere stukken, die
zijn het gemakkelijkst te raspen.
Bewaren
Verse gember blijft tot twee
weken goed in de koelkast.
Gemberpoeder bewaar je in een
gesloten pot koel, donker en
droog.
Gember is een in de keuken
gebruikte specerij met een
scherpe, maar voor de
liefhebbers aangename smaak.
Gember wordt gewonnen uit de
wortelstok van de gemberplant,
Zingiber officinale, uit de
gemberfamilie.
Het is een van de meest
geconsumeerde kruiden ter wereld.
De belangrijkste actieve
ingrediënten in gember zijn de
prikkelende verbindingen
gingerol en shogaol,
maar ook gingerdiol, gingerdion,
beta-caroteen, capsaïcine,
koffiezuur en curcumine zijn in
belangrijke hoeveelheden in
gember aanwezig.
Gember is te koop als:
Stemgember: gember op siroop van
zoet water
Gemberbier: een lichte biersoort
die met gember wordt gebrouwen
Ginger ale: een in de handel
verkrijgbare frisdrank
Gemberjam: beleg op brood
Gekonfijte gember: gesuikerd
zacht gembersnoep.
Happy Ginger: gemberdrank op
basis van ongefilterd appelsap.
Ingelegde gember: gemberstukken
in azijn.
Het kan ook gedroogd en geraspt
gebruikt worden.
Gedroogde gember is scherper van
smaak dan verse gember,
omdat het meer shogaol bevat dat
scherper van smaak is dan
gingerol.
Gember wordt ook wel ingemaakt
in geconcentreerd suikerwater.
Gember wordt in Nederland vooral
gebruikt in koek en gebak,
bijvoorbeeld in gemberkoek,
ontbijtkoek en speculaas.
In de Indonesische keuken wordt
gember veel gebruikt in allerlei
hartige gerechten, onder andere
in een bij veel mensen geliefd
gerecht zoals Babi Ketjap.
Djahé is de Indonesische
benaming voor gemalen
gemberwortel.
Gember wordt veel in de Joodse
keuken toegepast, bijvoorbeeld
in gemberbolus (gebak).
Gember vormt een onderdeel van
het kerriemengsel.
Bereiding v.d. Gemberwortel
Breek een stuk verse gember af,
schil en rasp met een zeer fijne
rasp van bamboe of metaal.
De fijngeraspte gemberwortel kan
je toevoegen aan marinades,
vinaigrettes,
sauzen, vlees,
gevogelte, bouillon of soepen.
Ook jam of gebak kan met gember
gekruid worden.
Gember past uitstekend bij
bananen en appelen.
De smaak van gember blijft het
best behouden als het pas tegen
het einde van de kooktijd
toegevoegd word.
Als je gember meekookt of
meebakt, wordt de smaak minder
sterk.
Gezondheid
Gember werkt vochtafdrijvend en
koortswerend.
Bovendien helpt gember bij
verkoudheid en hoest.
Gember bevat veel magnesium en
fosfor.
Broccoli met knoflook
en gember
circa 600 gr broccoli
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
een stukje verse gemberwortel
van ca. 4 cm lang
1 klein Spaans pepertje of 1
theelepel sambal oelek
3 eetlepels (olijf)olie
zout
Verdeel de broccoli in roosjes.
Schil de dikke stelen en snijd
ze in plakjes.
Kook de roosjes en de stelen 5
minuten in kokend water met wat
zout en giet ze af
Laat ze schrikken onder de koude
kraan en laat ze uitlekken.
Snipper de sjalotjes en de
knoflook.
Snijd de geschilde gemberwortel
in piepkleine blokjes.
Snijd het pepertje zonder
zaadjes in halve ringetjes.
Verhit de olie in een pan. Laat
de sjalot glazig fruiten.
Laat de knoflook, de
gemberwortel en de Spaanse peper
kort meebakken zonder de
knoflook te laten kleuren.
Schep er de broccoli door en
bestrooi met wat zout.
Laat doorverwarmen.
Lekker bij alle soorten vlees,
bijvoorbeeld bij een tartaartje
of een biefstukje.
Worteltjes met verse gember
1 bos worteltjes
20 gram boter
1 theelepel vloeibare honing
2 centimeter verse gemberwortel,
geschild en geraspt
1 eetlepel sesamzaad, geroosterd
Breng een grote pan met water
aan de kook.
Schrap de peentjes en snijd ze
in stukken van 4 centimeter.
Kook de wortels 4 minuten in
ruim kokend water met wat zout
beetgaar.
Laat ze uitlekken in een vergiet
en spoel ze met koud water af.
Verhit de boter in een grote
koekenpan en voeg de wortels,
honing en gemberwortel toe.
Bak de worteltjes al omscheppend
2 minuten.
Voeg zout en vers gemalen peper
naar smaak toe en strooi er het
sesamzaad over.
Fruitsalade met Gember
3 limoenen of anders citroen
50 gram poedersuiker
2 cm verse gemberwortel heel
fijn gesneden
1 rode grapefruit
2 sinaasappels
4 mandarijnen ( uit blik kan
maar verse is natuurlijk
lekkerder )
De schil van 2 limoenen schillen
en ook uitpersen
De suiker aan de kook brengen,
de limoensap en rasp en de
gemberwortel toevoegen
Laat 5 minuutjes koken.
De derde meloen aan dunne
plakjes snijden
Deze aan de stroop toevoegen en
nog even meekoken, afkoelen.
De grapefruit,sinaasappels en
mandarijnen goed schillen en ook
het wit verwijderen
De appel normaal schillen het
klokhuis ook goed verwijderen en
alles in kleine dunne plakjes
snijden
Alle fruit goed mengen , de
stroop er overgieten en een
poosje alles laten intreken
Gember Sinaasappelsaus
25 g verse gemberwortel
5 lente-uitjes
25 g boter (bakboter)
1 takje selder
2 eetlepels bloem
4.5 dl kippenbouillon
1 sinaasappel
3 takjes tijm
1 eetlepel sherry
peper
zout
Schil de gemberwortel en rasp
fijn.
Maak de lente-uitjes schoon en
snijd ze fijn.
Houd het groen en het wit
gescheiden.
Smelt de boter in een grote pan
met dikke bodem tot de boter
begint te schuimen.
Voeg de fijngesneden selderij en
het wit van de lente-ui toe en
fruit dit 3 minuten.
Voeg de bloem toe en bak dit
onder voortdurend roeren in 2
minuten goudbruin.
Neem de pan van het vuur en roer
er geleidelijk de bouillon
doorheen.
Pers de sinaasappel en rasp de
schil fijn.
Zet de pan terug op het vuur en
voeg de sinaasappelrasp en -sap
en de tijm toe.
Breng aan de kook en laat de
saus, gedeeltelijk afgedekt, 30
minuten op heel zacht vuur koken.
Maak de saus af door ze door een
zeef te schenken in een schone
pan
en druk het mengsel door de zeef
om al het vocht op te vangen.
Voeg de sherry toe en warm
zachtjes op.
Roer de gember en het
fijngesneden groen van de
lente-ui door de saus terwijl u
deze opwarmt.
Voeg een beetje water toe als de
saus te dik is.
Breng op smaak met peper en zout.
Bananencake met Gember
1 pak Koopmans Mix voor Fijne
Cake
200 g boter
mespuntje koekkruiden of kaneel
4 eieren
75 g gembersnippers, grofgehakt
2-3 bananen
1/2 el citroensap
75 g amandelen en walnoten,
grofgehakt
lage taartvorm Ø 28 cm of
springvorm Ø 22
Elektrische oven: 150°C
Heteluchtoven: 160°C
Baktijd: ca. 70 minuten
Verwarm de oven voor.
Vet de bakvorm in en bestuif
deze met bloem.
Klop de boter zacht en romig.
Voeg de cakemix, de koekkruiden
en de eieren in één keer toe.
Roer het geheel tot een gladde
massa en klop het daarna tot een
luchtig beslag.
Schep de gembersnippers door het
beslag.
Pel de bananen en snijd ze in de
lengte in plakken.
Besprenkel ze met citroensap.
Schep de helft van het
cakebeslag in de vorm en leg de
helft van de bananen in het
beslag.
Verdeel de helft van de gehakte
noten erover.
Schep daarop de helft van het
resterende beslag.
Leg de rest van de bananen erop
met de rest van de gehakte noten.
Dek alles af met de rest van het
beslag.
Bak de cake op een rooster onder
in de oven goudbruin en gaar.
Thaise Limoen Gember Dressing
3 el limoensap
2 el rijstwijn azijn
3 el ongezouten pinda's
1 stukje gember geraspt
1 gedroogde chili
2 el sojasaus, japans
1 el bruine suiker
1 el gehakte koriander of mint
2 el water
Alle ingredienten goed mengen in
een blender of keukenmachine tot
een gladde massa ontstaat.
Gember Peer Smoothie
1 rijpe peer, geschild, het
klokhuis verwijderd en in
stukjes
1/4 kop verse wortelsap
1/4 cup afgeroomde melk
1/2 theelepel fijngeraspte verse
gember
1/2 cup schaafijs
Stop alle ingrediënten in de
blender en mix totdat het
'smooth' is.
Meloen Gember ijs
1 galiameloen of andere zoete
meloen
50 g geconfijte gember, in
kleine stukjes
sap van 1 citroen
175 g lichte basterdsuiker
250 ml slagroom
Halveer de meloen, verwijder de
pitjes, doe het vruchtvlees in
de keukenmachine en maal fjn.
Voeg citroensap en suiker toe.
Zet in de koelkast om door en
door koud te worden.
Klop de slagroom half stijf.
Schep de gember en de
meloenmassa erdoor.
Laat in de ijsmachine bevriezen.
Of laat in een koelkastdoos
bevriezen en klop een paar keer
door tijdens het bevriezen
Kokossoep met kip en gember
2 uien (in ringen gesneden)
het wit van 2 preien (in fijne
ringen gesneden)
3 takjes witte selder (fijngesneden)
4 eetlepels bloem
1,5 L kippenbouillon (of 3
kippenbouillonblokjes )
peper en zout
1 stukje gember van 5 cm (zeer
fijn gesnipperd)
0,5 L kokosmelk
400 g gekookt kippenvlees in
kleine blokjes
Bereidingswijze
Stoof de ui, selder en
preiringen tesamen aan in wat
boter.
Voeg er de bloem bij en roer dit
alles goed door elkaar tot je
een vrij vaste massa verkrijgt.
Bevochtig dit met de
kippenbouillon.
Laat dit geheel gedurende
ongeveer 20 min. zachtjes koken.
De soep mixen en op smaak
brengen met peper en zout.
Breng de soep verder op smaak en
dikte (voeg er eventueel nog een
kippenbouillonblokje aan toe.)
Voeg er vlak voor het serveren
de gember, kokosmelk en het
kippenwit aan toe.
Zorg dat de soep nu niet meer
kookt,
Aangezien ze na toevoeging van
de kokosmelk sneller zou kunnen
gaan schiften.
Gemberbier
Ingredienten:
150 gram verse gember
2 liter water
suiker (naar smaak)
2 theelepels citroenzuur
4 kruidnagels
1 eetlepel amandelextract
Fijne zeef of zeer fijn gaas.
Bereiding:
Week de gember in lauw water.
Hierdoor laat het buitenste
velletje makkelijk los.
Maak de gember schoon.
Kook 2 liter water.
Rasp de gember ondertussen heel
fijn.
Als het water kookt giet je het
bij de gember.
Hierbij gaan de kruidnagels, het
citroenzuur en de
amandelexctract en voeg suiker
naar smaak toe.
Haal van het vuur
Laat het mengsel nu 1 dag
trekken.
Gebruik een hele fijne zeef of
een fijne gaas om het gemberbier
te zeven.
UpSide Down Cake met banaan
en gember
125 gram bloem
een snufje zout
125 gram boter
100 gram wite basterdsuiker
2 eierdooiers
2 eetlepels gembernat (uit een
potje gember)
5 bananen in plakjes
2 eetlepels gekonfijte gember
poedersuiker
Beschrijving:
Zeef de bloem boven een kom en
meng er het zout, 60 gram boter
en 25 gram van de suiker door.
Voeg de eierdooiers toe en kneed
het geheel tot een soepel deeg.
Maak er een bal van en wikkel de
deegbal in een stuk
huishoudfolie.
Leg het deeg minimaal 30 minuten
in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op
180 graden.
Rol het deeg uit tot een ronde
lap die iets groter is dan de
doorsnee van de taartvorm.
Verhit in een pan de rest van de
suiker met de boter en het
gembersap
en laat al roerende de
suiker oplossen en iets
carameliseren.
Schenk het suikermengsel in de
taartvorm en rangschik er de
plakjes banaan op:
bedek de hele bodem.
Verdeel de gember in stukjes
over de banaan.
Leg de deeglap over de banaan
heen en stop de zijkanten als
het ware in,
druk de randen stevig aan.
Bak de taart in 30 minuten in de
oven.
Laat de taart 10 minuten staan
voor je hem met behulp van een
plat bord voorzichtig omkeert.
Bestrooi de taart royaal met
poedersuiker en serveer er
ongezoete, geslagen slagroom bij.
|