Gember......

Gember is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt als sinds drieduizend jaar geteeld.
De verse wortelstokken worden vijf tot zes maanden na aanplant geoogst.
Verse gember heeft een sterkere smaak dan de gedroogde en gemalen wortel.

Aankopen
Verse gemberwortels moeten stevig, glad en vrij van schimmel zijn.
Koop liefst grotere stukken, die zijn het gemakkelijkst te raspen.

Bewaren

Verse gember blijft tot twee weken goed in de koelkast.
Gemberpoeder bewaar je in een gesloten pot koel, donker en droog.

Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak.
Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de gemberfamilie.
Het is een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld.
De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol,
maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig.

Gember is te koop als:

Stemgember: gember op siroop van zoet water

Gemberbier: een lichte biersoort die met gember wordt gebrouwen

Ginger ale: een in de handel verkrijgbare frisdrank

Gemberjam: beleg op brood

Gekonfijte gember: gesuikerd zacht gembersnoep.

Happy Ginger: gemberdrank op basis van ongefilterd appelsap.

Ingelegde gember: gemberstukken in azijn.

Het kan ook gedroogd en geraspt gebruikt worden.
 
Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember,
omdat het meer shogaol bevat dat scherper van smaak is dan gingerol.
Gember wordt ook wel ingemaakt in geconcentreerd suikerwater.
Gember wordt in Nederland vooral gebruikt in koek en gebak, bijvoorbeeld in gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas.
In de Indonesische keuken wordt gember veel gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in een bij veel mensen geliefd gerecht zoals Babi Ketjap.
Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel.
Gember wordt veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in gemberbolus (gebak).
Gember vormt een onderdeel van het kerriemengsel.


Bereiding v.d. Gemberwortel

Breek een stuk verse gember af, schil en rasp met een zeer fijne rasp van bamboe of metaal.
De fijngeraspte gemberwortel kan je toevoegen aan marinades, vinaigrettes,
 sauzen, vlees, gevogelte, bouillon of soepen.
Ook jam of gebak kan met gember gekruid worden.
Gember past uitstekend bij bananen en appelen.
De smaak van gember blijft het best behouden als het pas tegen het einde van de kooktijd toegevoegd word.
Als je gember meekookt of meebakt, wordt de smaak minder sterk.

Gezondheid

Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend.
Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest.
Gember bevat veel magnesium en fosfor.



Broccoli met knoflook en gember

circa 600 gr broccoli
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
een stukje verse gemberwortel van ca. 4 cm lang
1 klein Spaans pepertje of 1 theelepel sambal oelek
3 eetlepels (olijf)olie
zout


Verdeel de broccoli in roosjes.
Schil de dikke stelen en snijd ze in plakjes.
Kook de roosjes en de stelen 5 minuten in kokend water met wat zout en giet ze af
Laat ze schrikken onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Snipper de sjalotjes en de knoflook.
Snijd de geschilde gemberwortel in piepkleine blokjes.
Snijd het pepertje zonder zaadjes in halve ringetjes.
Verhit de olie in een pan. Laat de sjalot glazig fruiten.
Laat de knoflook, de gemberwortel en de Spaanse peper kort meebakken zonder de knoflook te laten kleuren.
Schep er de broccoli door en bestrooi met wat zout.
Laat doorverwarmen.
Lekker bij alle soorten vlees, bijvoorbeeld bij een tartaartje of een biefstukje.



Worteltjes met verse gember

1 bos worteltjes
20 gram boter
1 theelepel vloeibare honing
2 centimeter verse gemberwortel, geschild en geraspt
1 eetlepel sesamzaad, geroosterd


Breng een grote pan met water aan de kook.
Schrap de peentjes en snijd ze in stukken van 4 centimeter.
Kook de wortels 4 minuten in ruim kokend water met wat zout beetgaar.
Laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze met koud water af.
Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de wortels, honing en gemberwortel toe.
Bak de worteltjes al omscheppend 2 minuten.
Voeg zout en vers gemalen peper naar smaak toe en strooi er het sesamzaad over.



Fruitsalade met Gember


3 limoenen of anders citroen
50 gram poedersuiker
2 cm verse gemberwortel heel fijn gesneden
1 rode grapefruit
2 sinaasappels
4 mandarijnen ( uit blik kan maar verse is natuurlijk lekkerder )


De schil van 2 limoenen schillen en ook uitpersen
De suiker aan de kook brengen, de limoensap en rasp en de gemberwortel toevoegen
Laat 5 minuutjes koken.
De derde meloen aan dunne plakjes snijden
Deze aan de stroop toevoegen en nog even meekoken, afkoelen.
De grapefruit,sinaasappels en mandarijnen goed schillen en ook het wit verwijderen
De appel normaal schillen het klokhuis ook goed verwijderen en alles in kleine dunne plakjes snijden
Alle fruit goed mengen , de stroop er overgieten en een poosje alles laten intreken


Gember Sinaasappelsaus

25 g verse gemberwortel
5 lente-uitjes
25 g boter (bakboter)
1 takje selder
2 eetlepels bloem
4.5 dl kippenbouillon
1 sinaasappel
3 takjes tijm
1 eetlepel sherry
peper
zout


Schil de gemberwortel en rasp fijn.
Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze fijn.
Houd het groen en het wit gescheiden.
Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem tot de boter begint te schuimen.
Voeg de fijngesneden selderij en het wit van de lente-ui toe en fruit dit 3 minuten.
Voeg de bloem toe en bak dit onder voortdurend roeren in 2 minuten goudbruin.
Neem de pan van het vuur en roer er geleidelijk de bouillon doorheen.
Pers de sinaasappel en rasp de schil fijn.
Zet de pan terug op het vuur en voeg de sinaasappelrasp en -sap en de tijm toe.
Breng aan de kook en laat de saus, gedeeltelijk afgedekt, 30 minuten op heel zacht vuur koken.
Maak de saus af door ze door een zeef te schenken in een schone pan
en druk het mengsel door de zeef om al het vocht op te vangen.
Voeg de sherry toe en warm zachtjes op.
Roer de gember en het fijngesneden groen van de lente-ui door de saus terwijl u deze opwarmt.
Voeg een beetje water toe als de saus te dik is.
Breng op smaak met peper en zout.



Bananencake met Gember

1 pak Koopmans Mix voor Fijne Cake
200 g boter
mespuntje koekkruiden of kaneel
4 eieren
75 g gembersnippers, grofgehakt
2-3 bananen
1/2 el citroensap
75 g amandelen en walnoten, grofgehakt


lage taartvorm Ø 28 cm of springvorm Ø 22
Elektrische oven: 150°C
Heteluchtoven: 160°C
Baktijd: ca. 70 minuten

Verwarm de oven voor.
Vet de bakvorm in en bestuif deze met bloem.
Klop de boter zacht en romig.
Voeg de cakemix, de koekkruiden en de eieren in één keer toe.
Roer het geheel tot een gladde massa en klop het daarna tot een luchtig beslag.
Schep de gembersnippers door het beslag.

Pel de bananen en snijd ze in de lengte in plakken.
Besprenkel ze met citroensap.
Schep de helft van het cakebeslag in de vorm en leg de helft van de bananen in het beslag.
Verdeel de helft van de gehakte noten erover.
Schep daarop de helft van het resterende beslag.
Leg de rest van de bananen erop met de rest van de gehakte noten.
Dek alles af met de rest van het beslag.
Bak de cake op een rooster onder in de oven goudbruin en gaar.



Thaise Limoen Gember Dressing

3 el limoensap
2 el rijstwijn azijn
3 el ongezouten pinda's
1 stukje gember geraspt
1 gedroogde chili
2 el sojasaus, japans
1 el bruine suiker
1 el gehakte koriander of mint
2 el water


Alle ingredienten goed mengen in een blender of keukenmachine tot een gladde massa ontstaat.


Gember Peer Smoothie

1 rijpe peer, geschild, het klokhuis verwijderd en in stukjes
1/4 kop verse wortelsap
1/4 cup afgeroomde melk
1/2 theelepel fijngeraspte verse gember
1/2 cup schaafijs


Stop alle ingrediënten in de blender en mix totdat het 'smooth' is.



Meloen Gember ijs

1 galiameloen of andere zoete meloen
50 g geconfijte gember, in kleine stukjes
sap van 1 citroen
175 g lichte basterdsuiker
250 ml slagroom


Halveer de meloen, verwijder de pitjes, doe het vruchtvlees in de keukenmachine en maal fjn.
Voeg citroensap en suiker toe.
Zet in de koelkast om door en door koud te worden.
Klop de slagroom half stijf.
Schep de gember en de meloenmassa erdoor.
Laat in de ijsmachine bevriezen.
Of laat in een koelkastdoos bevriezen en klop een paar keer door tijdens het bevriezen



Kokossoep met kip en gember

2 uien (in ringen gesneden)
het wit van 2 preien (in fijne ringen gesneden)
3 takjes witte selder (fijngesneden)
4 eetlepels bloem
1,5 L kippenbouillon (of 3 kippenbouillonblokjes )
peper en zout
1 stukje gember van 5 cm (zeer fijn gesnipperd)
0,5 L kokosmelk
400 g gekookt kippenvlees in kleine blokjes


Bereidingswijze
Stoof de ui, selder en preiringen tesamen aan in wat boter.
Voeg er de bloem bij en roer dit alles goed door elkaar tot je een vrij vaste massa verkrijgt.
Bevochtig dit met de kippenbouillon.
Laat dit geheel gedurende ongeveer 20 min. zachtjes koken.

De soep mixen en op smaak brengen met peper en zout.
Breng de soep verder op smaak en dikte (voeg er eventueel nog een kippenbouillonblokje aan toe.)

Voeg er vlak voor het serveren de gember, kokosmelk en het kippenwit aan toe.
Zorg dat de soep nu niet meer kookt,
Aangezien ze na toevoeging van de kokosmelk sneller zou kunnen gaan schiften.



Gemberbier

Ingredienten:
150 gram verse gember
2 liter water
suiker (naar smaak)
2 theelepels citroenzuur
4 kruidnagels
1 eetlepel amandelextract
Fijne zeef of zeer fijn gaas.

Bereiding:
Week de gember in lauw water.
Hierdoor laat het buitenste velletje makkelijk los.
Maak de gember schoon.
Kook 2 liter water.
Rasp de gember ondertussen heel fijn.
Als het water kookt giet je het bij de gember.
Hierbij gaan de kruidnagels, het citroenzuur en de amandelexctract en voeg suiker naar smaak toe.
Haal van het vuur
Laat het mengsel nu 1 dag trekken.
Gebruik een hele fijne zeef of een fijne gaas om het gemberbier te zeven.

UpSide Down Cake met banaan en gember



125 gram bloem
een snufje zout
125 gram boter
100 gram wite basterdsuiker
2 eierdooiers
2 eetlepels gembernat (uit een potje gember)
5 bananen in plakjes
2 eetlepels gekonfijte gember
poedersuiker


Beschrijving:
Zeef de bloem boven een kom en meng er het zout, 60 gram boter en 25 gram van de suiker door.
Voeg de eierdooiers toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
Maak er een bal van en wikkel de deegbal in een stuk huishoudfolie.
Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de doorsnee van de taartvorm.
Verhit in een pan de rest van de suiker met de boter en het gembersap
en laat al roerende de suiker oplossen en iets carameliseren.
Schenk het suikermengsel in de taartvorm en rangschik er de plakjes banaan op:
bedek de hele bodem.
Verdeel de gember in stukjes over de banaan.
Leg de deeglap over de banaan heen en stop de zijkanten als het ware in,
druk de randen stevig aan.
Bak de taart in 30 minuten in de oven.
Laat de taart 10 minuten staan voor je hem met behulp van een plat bord voorzichtig omkeert.
Bestrooi de taart royaal met poedersuiker en serveer er ongezoete, geslagen slagroom bij.