Ei Recepten









Kerry Eiersalade

Ingredienten:

5 scharreleieren
1 & 1/2 eetlepel kerrypoeder
3 eetlepels yoghurt
zout naar smaak
1 sjalot of 3 bosuitjes (gesnipperd)
1/2 appel (fijn gesneden)
1/4 cup pecan noten (geroosterd)
1 klein bosje bieslook (fijn gesneden)

Bereiden:

Doe de eieren in een pan met koud water
Prik de eieren aan de bolle kant in met een eiprikker of naald
Doe de eitjes in het water en breng voorzichtig aan de kook
Kook de eitjes 8 a 9 minuten en haal ze van het vuur
Doe de eitjes in een kom met koud water (3 minuten)
Als de eitjes staan te koken de yoghurt in een schaal doen
Voeg de kerrypoeder en zout toe
Zet opzij
Pel de eitjes en doe ze in de schaal met yoghurt mengsel
Met een vork de eitjes prakken en mengen (niet te fijn prakken)
Voeg appel, ui, pecannoten en bieslook toe
Doe er een beetje yoghurt bij als het te droog is
Breng op smaak met zout
Lekker op geroosterd brood of toastjes




Ei Masala

Ingredienten:

6 eieren (hardgekookt en gepeld en in helften)
1 ui (gesnipperd)
4 curry blaadjes
1 theelepel geraspte gember
1 theelepel knoflook pasta
1 tomaat (ontvelt en van vel ontdaan, fijn gehakt)
1/4 theelepel geelpoeder
1 theelepel rode chili poeder
3/4 eetlepel korianderpoeder
snufje komijnpoeder
snufje venkelzaad (fijn gemalen)
snufje garam masala
1/2 eetlepel tamarinde pasta(optioneel)
zout
3 a 4 eetlepels olijfolie

Om eitjes te "coaten"
2 eitjes (licht geklopt)
4 eetlepels melk
zout & peper

Bereiden:

Verhit 2 eetlepels olie in een sauspannetje
Mix de ingredienten voor "coaten" in een kom
Doe er een paar plakken ei in en wentel ze door het mengsel
Doe ieder stuk ei in de sauspan in de hete olie
Bak ze aan beide kanten bruin
Haal ze eruit en leg ze op een schaal
Doe de rest van de eieren op dezelfde manier

Doe in een pan met dikke bodem de rest van de olie
Verwarm dit
Doe er meer olie bij als het nodig is
Doe de uitjes erin en sauteer ze ca 4 minuten.
Voeg de gember en knoflook toe en laat 3 minuten meebakken (blijven roeren)
Voeg de curry blaadjes toe
Mix alles goed door
Doe de rode chili, geelwortel, venkelzaad, koriander, en komijn poeder erbij
Voeg de tomaat toe en en bak alles ca 4 minuten
De olie gaat boven drijven
Voeg 1 & 1/2 cup water toe en breng aan de kook
Zet het vuur laag en voeg de tamarinde pasta toe en de stukken gebakken ei
Doe het deksel op de pan
En laat 8 a 10 minuten sudderen
Voeg de garam masala toe en schep alles door
Laat het deksel van de pan en laat pruttelen tot de dikte van de saus naar je zin is
Doe in een schaal en garneer met korianderblaadjes
Serveer met rijst of roti
 


Gebakken Ei Broodschaaltjes

Ingredienten:

8 broodjes
8 grote eieren
1/4 cup gemengde kruiden (peterselie, bieslook, dragon)
2 eetlepels slagroom
zout & peper
4 eetlepels geraspte parmezaanse kaas

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160 graden celsius
Snij de bovenkant van de broodjes en hol ze uit zodat er een ei in kan
Zet de broodjes op een bakplaat
Breek een ei in ieder broodje
Doe er een beetje kruiden en room over
Kruid met peper en zout
Bestrooi met parmezaanse kaas
Zet ze in de oven voor 20 a 25 minuten
Tot de eitjes gaar en het brood is geroosterd
Na 20 minuten bakken de brooddekseltjes op het bakblik leggen en meebakken
Haal ze uit de oven zet ze op een schaal met de dekseltjes erop
Serveer ze gelijk.



Eiersalade Sandwiches

Ingredienten:

2/3 cup mayonaise
4 hardgekookte eieren (fijn gehakt)
1 selderij stengel (schoongemaakt en in stukjes)
1/4 cup bieslook (gesnipperd)
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel peper
12 dunne sneetjes witbrood (licht geroosterd)
1 cup verse spinazie

Bereiden:

Doe de mayonaise in een kom
Voeg de eerste 7 ingredienten toe
Hussel alles goed door elkaar
Smeer de overige mayonaise op 1 kant van iedere snee brood
Smeer 4 boterhammen (mayonaise kant naar boven) met de helft van de ei salade
Leg daar de helft van de spinazie op
Dek af met 4 sneetjes brood met de mayonaise kant naar beneden
Smeer de bovenkant van deze 4 boterhammen ook in met de mayonaise
Doe hier de andere helft van de eisalade op
Leg hier de andere boterhammen op met mayonaise kant naar beneden
Snij iedere sandwich in 4 en garneer met een paar sprietjes bieslook
Steek er een prikker in.
En leg de sandwiches op een schaal


Egg Benedict met Crab

Voor een feestelijke lunch is dit ideaal
Het lijkt een bewerkelijk recept maar dat valt mee

2 personen

Ingredienten:

Voor de Hollandaise saus:

12 eetlepels ongezouten boter
2 eetlepels koude boter (apart)
3 eidooiers (groot)
1 eetlepel koud water
1 eetlepel citroensap + extra
zout & peper

Bereiden:

Smelt de 12 eetlepels boter op laag vuur in een steelpannetje
Zet opzij
Klop in een grotere steelpan de eidooiers (ca 1 minuut tot ze dikker word)
Voeg het water, citroensap en snufje zout toe
Klop alles goed door elkaar (ca 1/2 minuut)
Voeg 1 eetlepel koude boter toe (niet kloppen)
Zet de pan op heel laag vuur
Blijf zachtjes roeren tot een smeuige creme
Dit duurt ca 1 a 2 minuten
Haal van het vuur (als het te vlug gaat de pan even in koud water zetten)
De eidooiers moeten een cremig geheel vormen
Klop de overige lepel koude boter toe (beetje bij beetje)
Kruid de saus met zout, peper & citroensap
Serveer deze saus warm

Voor de Benedict Eieren

1 eetlepel ongezouten boter
180 gram baby spinazie
zout
4 eieren (groot)
2 engelse muffins of zachte broodjes (in half)
paar druppels azijn
250 gram krabvlees
Hollandaise saus
Bieslook (fijn geknipt of gesneden)

Bereiden:

Smelt de boter in een hapjespan (medium vuur)
Voeg de spinazie toe met snufje zout
Roer goed door en zet opzij
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snij de muffins of broodjes horizontaal doormidden
Zet de muffins of broodjes op een bakplaat
Bak ze in de oven tot ze getoast zijn (ca 5 minuten)



Eieren pocheren:

Maak een pan met water heet en voeg een paar druppels azijn toe
Breng water aan de kook
Breek een ei in een kommetje en laat het voorzichtig in het water glijden
Schep het eiwit voorzichtig over de dooier
Doe dit ook met het andere ei
Na 3 minuten de eieren er met een schuimspaan voorzichtig uit scheppen
Laat ze uitdruppen op keukenpapier
Zet iedere muffin op een bordje
Verdeel de spinazie erover
Verdeel hier de crab over
Plaats een gepocheerd eitje op de crab
Schep hier een flinke hoeveelheid hollandaise saus over
Strooi er bieslook over
Serveer direkt.