Eetbare bloemen

Op culinair gebied zijn we toch een stuk wijzer geworden:
Fusion, Sushi en Thai en Caribbean zijn ingeburgerde begrippen in de keuken.
Als paddestoelen verschijnen er "nieuwe" eethuisjes,restaurantjes e.d in het straatbeeld.
Even snel verdwijnen ze ook weer als er een nieuwe stroming op culinair gebied zijn intrede doet.


Het gebruik van biologisch geteelde groente en kruiden is in zwang
En verse eetbare bloemen worden nu ook steeds meer gebruikt in de keuken
Men kijkt er nog een beetje vreemd tegenaan, terwijl het toch al een tijd op de markt is.

Is een gerecht goed klaar gemaakt, zijn eetbare bloemen een verrijking van het gerecht
En dan ook in smaak en niet alleen als decoratie.

Een bonte mengeling van eetbare bloemen
Je moet ervan houden, maar als het gerecht goed is klaargemaakt,
blijken eetbare bloemen een delicatesse en even zoveel smaak te hebben als wat voor kruid dan ook.

Let wel op bepaalde dingen:

Ook onder de mooiste bloemen zitten valse krengen die giftig zijn.
Overtuig je ervan dat je de goede bloem hebt
Eet geen bloemen die je geplukt hebt in een park of langs de weg
Je weet nooit of er een woef langs is geweest en de bloemen heeft besproeit
Of dat ze zijn behandeld met bestrijdings middelen
Neem bloemen uit eigen tuin of bestel ze bij de groenteman
Zoek online naar biologische groenten en kruidenkwekers die ook bloemen in hun arsortiment hebben

Eetbare bloemen zijn geen hoofdgerecht
Ze voegen alleen iets toe
Wat zeker eens te proberen is.

Bloemsoort,Smaak en Bereidingstips



Bloemen van Oost-Indische kers
Pittig, kruidig
Geschikt voor frisse zomersalades of bij exotisch fruit



Bloemen van de bernagie
komkommerachtig
Heerlijk in salades of pudding
Vries de bloem in een ijsblokje in en serveer het in een cocktail



Goudsbloemen
pittige, peperachtige saffraansmaak
Kan saffraan vervangen in soep en rijstschotels
Een aftreksel van de bloemblaadjes geeft een mooie kleur aan pannenkoeken en gebak



Tuinanjers
Pikante, zoete smaak,
Vergelijkbaar met kruidnagel
De bloemblaadjes smaken versuikerd het best, bijvoorbeeld als garnering in salades



Pompoenbloemen, courgettebloemen
zachte smaak
Vul de bloemen op met een groentemousse of frituur ze
Lekker om soep van te maken



Lavendelbloemen
Frisse, typische smaak
Strooi ze over ijs

Geschikt om te verwerken in vleesgerechten, marinades voor vlees en een vruchtencompote
Geschikt voor salades samen met de bloemen van de bernagie, de Oost-Indische kers, viooltjes en daglelies



Vlierbloesem
zoete smaak
Lekker als vlierbloesembeignets



Bloemen van de muntplant
frisse smaak
Lekker bij aardbeien, in een vruchtensla
Geschikt voor frisse zomersalades



Bloemen van de tijmplant
zoete smaak
Lekker bij cottage cheese, brie, gerechten met tomaten, ijscoupes



Bloemen van de bieslookplant
Geschikt om te frituren
Lekker bij runds- of tonijncarpaccio