
Eetbare bloemen
Op culinair gebied zijn we toch een stuk
wijzer geworden:
Fusion, Sushi en Thai en Caribbean zijn
ingeburgerde begrippen in de keuken.
Als paddestoelen verschijnen er "nieuwe"
eethuisjes,restaurantjes e.d in het
straatbeeld.
Even snel verdwijnen ze ook weer als er een
nieuwe stroming op culinair gebied zijn
intrede doet.
Het gebruik van biologisch geteelde groente
en kruiden is in zwang
En verse eetbare bloemen worden nu ook
steeds meer gebruikt in de keuken
Men kijkt er nog een beetje vreemd tegenaan,
terwijl het toch al een tijd op de markt is.
Is een gerecht goed klaar gemaakt, zijn
eetbare bloemen een verrijking van het
gerecht
En dan ook in smaak en niet alleen als
decoratie.
Een bonte mengeling van eetbare bloemen
Je moet ervan houden, maar als het gerecht
goed is klaargemaakt,
blijken eetbare bloemen een delicatesse en
even zoveel smaak te hebben als wat voor
kruid dan ook.
Let wel op bepaalde dingen:
Ook onder de mooiste bloemen zitten valse
krengen die giftig zijn.
Overtuig je ervan dat je de goede bloem hebt
Eet geen bloemen die je geplukt hebt in een
park of langs de weg
Je weet nooit of er een woef langs is
geweest en de bloemen heeft besproeit
Of dat ze zijn behandeld met bestrijdings
middelen
Neem bloemen uit eigen tuin of bestel ze bij
de groenteman
Zoek online naar biologische groenten en
kruidenkwekers die ook bloemen in hun
arsortiment hebben
Eetbare bloemen zijn geen hoofdgerecht
Ze voegen alleen iets toe
Wat zeker eens te proberen is.
Bloemsoort,Smaak en Bereidingstips

Bloemen van Oost-Indische kers
Pittig, kruidig
Geschikt voor frisse zomersalades of bij
exotisch fruit

Bloemen van de bernagie
komkommerachtig
Heerlijk in salades of pudding
Vries de bloem in een ijsblokje in en
serveer het in een cocktail

Goudsbloemen
pittige, peperachtige saffraansmaak
Kan saffraan vervangen in soep en
rijstschotels
Een aftreksel van de bloemblaadjes geeft een
mooie kleur aan pannenkoeken en gebak

Tuinanjers
Pikante, zoete smaak,
Vergelijkbaar met kruidnagel
De bloemblaadjes smaken versuikerd het best,
bijvoorbeeld als garnering in salades

Pompoenbloemen, courgettebloemen
zachte smaak
Vul de bloemen op met een groentemousse of
frituur ze
Lekker om soep van te maken

Lavendelbloemen
Frisse, typische smaak
Strooi ze over ijs
Geschikt om te verwerken in vleesgerechten,
marinades voor vlees en een vruchtencompote
Geschikt voor salades samen met de bloemen
van de bernagie, de Oost-Indische kers,
viooltjes en daglelies

Vlierbloesem
zoete smaak
Lekker als vlierbloesembeignets

Bloemen van de muntplant
frisse smaak
Lekker bij aardbeien, in een vruchtensla
Geschikt voor frisse zomersalades

Bloemen van de tijmplant
zoete smaak
Lekker bij cottage cheese, brie, gerechten
met tomaten, ijscoupes

Bloemen van de bieslookplant
Geschikt om te frituren
Lekker bij runds- of tonijncarpaccio


|