Dadels


Dadels zijn zeer voedzaam.
Ze bevatten meer natuurlijke suikers dan welk ander fruit ook en leveren een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels,
kalium, alsmede diverse vitaminen en mineralen.
Ze bevatten 144 kcal per 100g.

Verse dadels
Deze moeten dik en vochtig zijn, met een gladde schil en een enigzins knapperige structuur.
Ze worden los en in doosjes verkocht. dadels zijn rijp wanneer ze glanzend bruin zijn.
Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig; u kunt ze in dit stadium weliswaar eten,
maar het vruchtvlees is harder en minder honingachtig dan dat van rijpe dadels.
Om ze te laten rijpen moet u de dadles op kamertemperatuur bewaren.
Verse dadels kunt u heel invriezen, mits ze niet eerder zijn ingevroren

Semi-gedroogde dadels
Deze worden in groepjes aan de steel verkocht.
Ze hebben een rimpelige schil en zijn vrij taai.

Gedroogde dadels
Deze geliefde kerstlekkernij, kleverig en zoet, wordt vaak verkocht in een langwerpig doosje
Sinds de komst van verse dadels is hun populariteit afgenomen.
Gedroogde dadels worden ook in geperste blokken voor kookdoeleinden verkocht.
Sommige oosterse supermarkten hebben kleine, rimpelige rode dadels en zwarte dadels met een rokerige smaak
(chinese dadels) in voorraad,  maar die zijn alleen geschikt voor bij het koken.
Semi-gedroogde en gedroogde dadels zijn maandenlang houdbaar,
maar bewaar ze niet in de buurt van sterk ruikende etenswaren zoals uien, want die geur absorberen ze.


Dadelbrood

150 gr bloem
100 gr suiker
2 pakjes vanillesuiker
2 eetlepels Grand Marnier
3 eieren
300 gr gemengde noten (gepeld)
50 gr gekonfijte vruchten
50 gr rozijnen
250 gr dadels


Was de rozijnen en laat de uitgelekte rozijnen een half uurtje trekken in de Grand Marnier.
Hak de noten vrij grof.
Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker schuimig totdat er een wat dikkere saus ontstaat.
Spatel hier de bloem luchtig doorheen.
Voeg de ontpitte en fijngesneden dadels, de gehakte noten, gekonfijte vruchten en de rozijnen toe.
Meng alles totdat een glad beslag ontstaat en schep dit in een beboterd bakblik.
Verwarm de over voor op 175°C en laat het dadelbrood in ongeveer een uur en een kwartier bakken.
Mocht het brood teveel kleur krijgen, kunt u het afdekken met wat aluminiumfolie.
Het brood is gaar als bij het prikken in het brood geen deeg blijft kleven.

Fruitsalade met dadels

200 gr verse dadels
2 bananen
2 sinaasappels
1 appel
stijfgeslagen slagroom
suiker
sap van 1 limoen.


Ontpit de dadels en snijd ze in kleine stukjes.
Snijd ook het andere fruit in kleine stukjes.
Doe de suiker en het sap van de limoen erbij.
Laat ongeveer 1,5 tot 2 uur in de koelkast staan.
Serveer met een toefje slagroom.



Dadels met geitenkaas en spek

24 dadels
150 gram geitenkaas
24 plakjes gerookt ontbijtspek
honing


Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de dadels overlangs open en haal indien nodig de pit eruit.
Vul de dadels met stukjes geitenkaas.
Schep als de dadels van zichzelf niet erg zoet zijn een halve theelepel honing over elke dadel.
Rol de gevulde dadels in de plakjes ontbijtspek.
Doe de dadels in een ovenvaste schaal en zet ze ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven en serveer ze warm

Baklave met dadels en walnoten

225 gr dadels zonder pit, gehakt
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
125 gr walnoten, gehakt
1/2 theelepel kaneelpoeder
75 gr gesmolten boter
12 vellen vers filodeeg
1 theelepel sesamzaadjes
150 gr heldere honing
sap van 1/2 citroen
200 ml water


Verwarm de oven voor op 175°C.
Verwarm de dadels en het sinaasappelsap in een steelpan op laag vuur, gedurende 4-5 minuten, totdat het vloeistof net is geabsorbeerd.
Voeg schil, walnoten en kaneel toe en roer door elkaar.
Vet een ondiep vierkant bakblik van 20 centimeter in met boter.
Leg 1 vel filodeeg in het blik het bestrijk het met boter.
Leg een ander vel boven op het eerste en bestrijk ook met boter.
Herhaal dit met 8 filovellen in totaal.
Strijk de helft van het dadelmengsel over het deeg en leg 2 met boter bestreken vellen er bovenop.
Voeg de overige vulling toe en leg daar nog 2 met boter bestreken vellen op.
Vouw de randen naar beneden, snijd een ruitjespatroon in het deeg en bestrooi met sesamzaadjes.
Bak 30 minuten, totdat het deeg goudbruin is en zet de oven op 150°C.
Bak het nog 30-40 minuten.
Kook honing, citroensap en 200 milliliter water in een pan op laag vuur, gedurende 10-15 minuten, totdat de helft van de vloeistof verdampt is.
Laat het 20 minuten afkoelen.
Giet het mengsel over de baklava en laat 1 uur afkoelen, voordat u in het gebak snijdt.



Dadelcakejes met toffeesaus

85 gr zachte boter
100 gr dadel zonder pit, gehakt
100 gr lichte basterdsuiker
1/2 theelepel vanille-essence
2 grote eieren
100 gr meel
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 goed rijpende banaan, geprakt


Verwarm de oven voor op 175°C.
Vet 4 puddingvormpjes of –bakjes met een inhoud van 200 milliliter in.
Giet kokend water over de dadels en laat 10 minuten wellen om ze zacht te laten worden.
Klop boter, suiker en vanille-essence tot een licht en luchtig geheel.
Klop de eieren erdoorheen en schep de bloem en het bakpoeder door het mengsel.
Giet de dadels af en maak er puree van.
Roer de dadelpuree met de banaan door het botermengsel.
Schep de puddingvormpjes vol met het mengsel en zet ze op een bakplaat.
Bak 20 minuten, totdat de cakejes zijn gerezen en stevig aanvoelen.
Laat 5 minuten afkoelen, maak de cakejes los met een mes en keer om op een bord.
Doe suiker, boter en room in een pan en verwarm op een laag vuur 5 minuten
totdat er een stroperige saus ontstaat.
Giet over de puddinkjes voordat u het opdient.

Tip: Serveer met een bolletje vanille-ijs



Panna cotta met clementines en dadels

3 blaadjes witte gelatine
250 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
75 gram suiker
150 gram griekse yoghurt
6 clementines
6 verse dadels zonder pit
1 limoen
4 eenpersoons puddingvormpjes licht ingevet


Week de gelantine 10 minuten in koud water.
Breng in een pan 100 ml room aan de kook en los de vanillesuiker en 50 gram suiker er al roerend in op.
Neem de pan van het vuur.
Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes een voor een al roerend op in de hete room.
Laat het roommengsel afkoelen tot het dik wordt.
Klop de rest van de slagroom in een kom bijna stijf.
Spatel de yoghurt en het gelantinemengsel er doorheen.
Schenk dit mengsel in de vormpjes en laat in de koelkast in 1 tot 2 uur stevig worden.
Pel de clementines en verwijder de vliesjes rond de partjes.
Snijd de dadels in stukjes.
Pers de limoen uit en los de resterende suiker al roerend op in het limoensap.
Schep in een kom de partjes clementine met de dadels en het limoensap door elkaar.
Laat dit een uur intrekken.
Maak met een scherp mesje de panna cotta los van de vormpjes.
Keer de panna cotta op vier borden.
Schep het clementinemengsel erover.

Kip met dadels

350 gr. kip
4 el. zonnebloemolie
2 grote uien (500 gr.) grof gehakt
2 tl. kaneel
1/4 tl. nootmuskaat
1 el. honing
zout en flink wat zwarte peper
200 gr. dadels zonder pit
sap van 1/2 citroen
100 gr. blanke (geschaafde) amandelen, geroosterd of gebakken.


Bereiding
Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de stukken kip in een paar minuten aan elke kant goudbruin.
Haal de kip uit de pan en bak de uien in dezelfde pan op laag vuur tot ze zacht zijn.
Voeg kaneel, nootmuskaat en honing toe en giet er 400 ml water bij.
Roer even door en leg de kip erin.
Breng aan de kook, voeg zout en peper toe en laat de kip 25 minuten sudderen.
Doe de dadels en citroensap erbij en kook tot de kip gaar is, nog 5-10 minuten.

Proef dit gerecht regelmatig en breng het goed op smaak.
De juiste balans tussen alle verschillende smaken is erg belangrijk.
Versgemalen peper is een goed tegenwicht voor de zoete smaak van het fruit en de honing.
Strooi de amandelen erover en dien op



Tajine kip met dadels

4 soeplepels olijfolie
8 blaadjes munt
1 stokje kaneel
1 teentje knoflook
200 g kikkererwten (uit blik)
2 soeplepels gehakte peterselie
1 niet- behandelde sinaasappel
150 g ontpitte dadels
1 zout
1 peper
1 kip versneden in 8 stukken
3 teentjes kardemom
2 slajotten
1 safraandraadje
200 g tomatenvlees


Pel en hak de uien, look en sjalotten.
Hak de dadels fijn.
Schil de sinaasappel en hak de schil fijn.
Bak in een stoofpan de stukken kip aan beide zijden goudbruin in 3 eetlepels hete olie.
Bestrooi met zout en peper en houd warm.
Laat dan in de stoofpan de gehakte ui, look en sjalotten 10 minuten lichtjes kleuren
Voeg daarbij de geplette tomaten, de sinaasappelschil, de peterselie, de kaneel, de dadels,
de kikkererwten, de stukken kip en meng door elkaar
Dek af en zet nog 40 minuten in de hete oven (stand 6-7, 200°C).
Snij de muntblaadjes fijn.
Leng de saffraan en de inhoud van de kardemomzaden aan in het sinaasappelsap en giet alles in de stoofpan.
Meng en zet nog 10 minuten in de hete oven.
Schik de bereiding op een warme schotel en versier met munt.



IJscoupe met dadels,vijgen en gember

100g dadels
6 verse vijgen
6 gemberbolletjes op siroop
1/2 l walnoten
1/2 l rum-rozijnenijs
3 eetlepels gembernat
1/8 l slagroom
1 eetlepel vanillesuiker
1 theelepel kaneel
45g gepelde pecannoten


De dadels ontpitten en in reepjes snijden, de vijgen in stukjes snijden.
De gemberbolletjes ook in reepjes snijden.
Hoge glazen op voet afwisselend vullen met bolletjes walnoten- en rum-rozijnenijs, dadels, vijgen en gember.
Het gembernat over de glazen verdelen.
De slagroom met de suiker en de kaneel stijfkloppen.
De noten grof hakken.
In elk glas een toef room spuiten en met de gehakte noten garneren.