Dadels
Dadels zijn zeer voedzaam.
Ze bevatten meer natuurlijke
suikers dan welk ander fruit ook
en leveren een aanzienlijke
hoeveelheid voedingsvezels,
kalium, alsmede diverse
vitaminen en mineralen.
Ze bevatten 144 kcal per 100g.
Verse dadels
Deze moeten dik en vochtig zijn,
met een gladde schil en een
enigzins knapperige structuur.
Ze worden los en in doosjes
verkocht. dadels zijn rijp
wanneer ze glanzend bruin zijn.
Onrijpe dadels zijn eerder
goudkleurig; u kunt ze in dit
stadium weliswaar eten,
maar het vruchtvlees is harder
en minder honingachtig dan dat
van rijpe dadels.
Om ze te laten rijpen moet u de
dadles op kamertemperatuur
bewaren.
Verse dadels kunt u heel
invriezen, mits ze niet eerder
zijn ingevroren
Semi-gedroogde dadels
Deze worden in groepjes aan de
steel verkocht.
Ze hebben een rimpelige schil en
zijn vrij taai.
Gedroogde dadels
Deze geliefde kerstlekkernij,
kleverig en zoet, wordt vaak
verkocht in een langwerpig
doosje
Sinds de komst van verse dadels
is hun populariteit afgenomen.
Gedroogde dadels worden ook in
geperste blokken voor
kookdoeleinden verkocht.
Sommige oosterse supermarkten
hebben kleine, rimpelige rode
dadels en zwarte dadels met een
rokerige smaak
(chinese dadels) in voorraad,
maar die zijn alleen geschikt
voor bij het koken.
Semi-gedroogde en gedroogde
dadels zijn maandenlang houdbaar,
maar bewaar ze niet in de buurt
van sterk ruikende etenswaren
zoals uien, want die geur
absorberen ze.
Dadelbrood
150 gr bloem
100 gr suiker
2 pakjes vanillesuiker
2 eetlepels Grand Marnier
3 eieren
300 gr gemengde noten (gepeld)
50 gr gekonfijte vruchten
50 gr rozijnen
250 gr dadels
Was de rozijnen en laat de
uitgelekte rozijnen een half
uurtje trekken in de Grand
Marnier.
Hak de noten vrij grof.
Klop de eieren samen met de
suiker en vanillesuiker schuimig
totdat er een wat dikkere saus
ontstaat.
Spatel hier de bloem luchtig
doorheen.
Voeg de ontpitte en fijngesneden
dadels, de gehakte noten,
gekonfijte vruchten en de
rozijnen toe.
Meng alles totdat een glad
beslag ontstaat en schep dit in
een beboterd bakblik.
Verwarm de over voor op 175°C en
laat het dadelbrood in ongeveer
een uur en een kwartier bakken.
Mocht het brood teveel kleur
krijgen, kunt u het afdekken met
wat aluminiumfolie.
Het brood is gaar als bij het
prikken in het brood geen deeg
blijft kleven.
Fruitsalade met dadels
200 gr verse dadels
2 bananen
2 sinaasappels
1 appel
stijfgeslagen slagroom
suiker
sap van 1 limoen.
Ontpit de dadels en snijd ze in
kleine stukjes.
Snijd ook het andere fruit in
kleine stukjes.
Doe de suiker en het sap van de
limoen erbij.
Laat ongeveer 1,5 tot 2 uur in
de koelkast staan.
Serveer met een toefje slagroom.
Dadels met geitenkaas en spek
24 dadels
150 gram geitenkaas
24 plakjes gerookt ontbijtspek
honing
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de dadels overlangs open
en haal indien nodig de pit
eruit.
Vul de dadels met stukjes
geitenkaas.
Schep als de dadels van zichzelf
niet erg zoet zijn een halve
theelepel honing over elke dadel.
Rol de gevulde dadels in de
plakjes ontbijtspek.
Doe de dadels in een ovenvaste
schaal en zet ze ca. 10 minuten
in een voorverwarmde oven en
serveer ze warm
Baklave met dadels en
walnoten
225 gr dadels zonder pit,
gehakt
geraspte schil en sap van 1
sinaasappel
125 gr walnoten, gehakt
1/2 theelepel kaneelpoeder
75 gr gesmolten boter
12 vellen vers filodeeg
1 theelepel sesamzaadjes
150 gr heldere honing
sap van 1/2 citroen
200 ml water
Verwarm de oven voor op 175°C.
Verwarm de dadels en het
sinaasappelsap in een steelpan
op laag vuur, gedurende 4-5
minuten, totdat het vloeistof
net is geabsorbeerd.
Voeg schil, walnoten en kaneel
toe en roer door elkaar.
Vet een ondiep vierkant bakblik
van 20 centimeter in met boter.
Leg 1 vel filodeeg in het blik
het bestrijk het met boter.
Leg een ander vel boven op het
eerste en bestrijk ook met boter.
Herhaal dit met 8 filovellen in
totaal.
Strijk de helft van het
dadelmengsel over het deeg en
leg 2 met boter bestreken vellen
er bovenop.
Voeg de overige vulling toe en
leg daar nog 2 met boter
bestreken vellen op.
Vouw de randen naar beneden,
snijd een ruitjespatroon in het
deeg en bestrooi met
sesamzaadjes.
Bak 30 minuten, totdat het deeg
goudbruin is en zet de oven op
150°C.
Bak het nog 30-40 minuten.
Kook honing, citroensap en 200
milliliter water in een pan op
laag vuur, gedurende 10-15
minuten, totdat de helft van de
vloeistof verdampt is.
Laat het 20 minuten afkoelen.
Giet het mengsel over de baklava
en laat 1 uur afkoelen, voordat
u in het gebak snijdt.
Dadelcakejes met toffeesaus
85 gr zachte boter
100 gr dadel zonder pit, gehakt
100 gr lichte basterdsuiker
1/2 theelepel vanille-essence
2 grote eieren
100 gr meel
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 goed rijpende banaan, geprakt
Verwarm de oven voor op 175°C.
Vet 4 puddingvormpjes of –bakjes
met een inhoud van 200
milliliter in.
Giet kokend water over de dadels
en laat 10 minuten wellen om ze
zacht te laten worden.
Klop boter, suiker en vanille-essence
tot een licht en luchtig geheel.
Klop de eieren erdoorheen en
schep de bloem en het bakpoeder
door het mengsel.
Giet de dadels af en maak er
puree van.
Roer de dadelpuree met de banaan
door het botermengsel.
Schep de puddingvormpjes vol met
het mengsel en zet ze op een
bakplaat.
Bak 20 minuten, totdat de
cakejes zijn gerezen en stevig
aanvoelen.
Laat 5 minuten afkoelen, maak de
cakejes los met een mes en keer
om op een bord.
Doe suiker, boter en room in een
pan en verwarm op een laag vuur
5 minuten
totdat er een stroperige saus
ontstaat.
Giet over de puddinkjes voordat
u het opdient.
Tip: Serveer met een bolletje
vanille-ijs
Panna cotta met clementines
en dadels
3 blaadjes witte gelatine
250 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
75 gram suiker
150 gram griekse yoghurt
6 clementines
6 verse dadels zonder pit
1 limoen
4 eenpersoons puddingvormpjes
licht ingevet
Week de gelantine 10 minuten in
koud water.
Breng in een pan 100 ml room aan
de kook en los de vanillesuiker
en 50 gram suiker er al roerend
in op.
Neem de pan van het vuur.
Knijp de gelatine goed uit en
los de blaadjes een voor een al
roerend op in de hete room.
Laat het roommengsel afkoelen
tot het dik wordt.
Klop de rest van de slagroom in
een kom bijna stijf.
Spatel de yoghurt en het
gelantinemengsel er doorheen.
Schenk dit mengsel in de
vormpjes en laat in de koelkast
in 1 tot 2 uur stevig worden.
Pel de clementines en verwijder
de vliesjes rond de partjes.
Snijd de dadels in stukjes.
Pers de limoen uit en los de
resterende suiker al roerend op
in het limoensap.
Schep in een kom de partjes
clementine met de dadels en het
limoensap door elkaar.
Laat dit een uur intrekken.
Maak met een scherp mesje de
panna cotta los van de vormpjes.
Keer de panna cotta op vier
borden.
Schep het clementinemengsel
erover.
Kip met dadels
350 gr. kip
4 el. zonnebloemolie
2 grote uien (500 gr.) grof
gehakt
2 tl. kaneel
1/4 tl. nootmuskaat
1 el. honing
zout en flink wat zwarte peper
200 gr. dadels zonder pit
sap van 1/2 citroen
100 gr. blanke (geschaafde)
amandelen, geroosterd of
gebakken.
Bereiding
Verhit 2 eetlepels olie in een
grote koekenpan op middelhoog
vuur en bak de stukken kip in
een paar minuten aan elke kant
goudbruin.
Haal de kip uit de pan en bak de
uien in dezelfde pan op laag
vuur tot ze zacht zijn.
Voeg kaneel, nootmuskaat en
honing toe en giet er 400 ml
water bij.
Roer even door en leg de kip
erin.
Breng aan de kook, voeg zout en
peper toe en laat de kip 25
minuten sudderen.
Doe de dadels en citroensap
erbij en kook tot de kip gaar
is, nog 5-10 minuten.
Proef dit gerecht regelmatig en
breng het goed op smaak.
De juiste balans tussen alle
verschillende smaken is erg
belangrijk.
Versgemalen peper is een goed
tegenwicht voor de zoete smaak
van het fruit en de honing.
Strooi de amandelen erover en
dien op
Tajine kip met dadels
4 soeplepels olijfolie
8 blaadjes munt
1 stokje kaneel
1 teentje knoflook
200 g kikkererwten (uit blik)
2 soeplepels gehakte peterselie
1 niet- behandelde sinaasappel
150 g ontpitte dadels
1 zout
1 peper
1 kip versneden in 8 stukken
3 teentjes kardemom
2 slajotten
1 safraandraadje
200 g tomatenvlees
Pel en hak de uien, look en
sjalotten.
Hak de dadels fijn.
Schil de sinaasappel en hak de
schil fijn.
Bak in een stoofpan de stukken
kip aan beide zijden goudbruin
in 3 eetlepels hete olie.
Bestrooi met zout en peper en
houd warm.
Laat dan in de stoofpan de
gehakte ui, look en sjalotten 10
minuten lichtjes kleuren
Voeg daarbij de geplette tomaten,
de sinaasappelschil, de
peterselie, de kaneel, de dadels,
de kikkererwten, de stukken kip
en meng door elkaar
Dek af en zet nog 40 minuten in
de hete oven (stand 6-7, 200°C).
Snij de muntblaadjes fijn.
Leng de saffraan en de inhoud
van de kardemomzaden aan in het
sinaasappelsap en giet alles in
de stoofpan.
Meng en zet nog 10 minuten in de
hete oven.
Schik de bereiding op een warme
schotel en versier met munt.
IJscoupe met dadels,vijgen en
gember
100g dadels
6 verse vijgen
6 gemberbolletjes op siroop
1/2 l walnoten
1/2 l rum-rozijnenijs
3 eetlepels gembernat
1/8 l slagroom
1 eetlepel vanillesuiker
1 theelepel kaneel
45g gepelde pecannoten
De dadels ontpitten en in
reepjes snijden, de vijgen in
stukjes snijden.
De gemberbolletjes ook in
reepjes snijden.
Hoge glazen op voet afwisselend
vullen met bolletjes walnoten-
en rum-rozijnenijs, dadels,
vijgen en gember.
Het gembernat over de glazen
verdelen.
De slagroom met de suiker en de
kaneel stijfkloppen.
De noten grof hakken.
In elk glas een toef room
spuiten en met de gehakte noten
garneren.
|