Kokosnoot
Kokosnoten groeien in
kokospalmen.
Deze boom draagt dikke,
groenachtige vruchten waarin de
kokosnoot zit.
Rond de kokosnoot zit een bruine,
vezelige laag. Kokosnoten
bestaan uit hard, wit
vruchtvlees.
Het vocht dat in de kokosnoot
zit, is geen kokosmelk.
Het is doorschijnend kokoswater,
ook klapperwater genoemd.
De echte kokosmelk (of
klappermelk) ontstaat door het
mengen van klapperwater met
uitgeperst (of geraspt)
vruchtvlees van de kokos.
Kokosmelk heeft een witte kleur.
Aankopen
Kokosnoten koopt u best vers. Om
te weten of de kokosnoot vers
is, moet u er even mee schuden.
Wanneer ze een klotsend geluid
maakt, is ze vers.
Let er ook op dat de 'ogen' (de
plaats waar de vrucht vastzat
aan de boom) niet beschimmeld
zijn.
Kokosmelk vindt u ook in
poedervorm, in blik of in
blokken onder de Oosterse naam 'santen'.
Ook gedroogde gerapte kokos is
verkrijgbaar.
Bewaren
U gebruikt kokosnoten best vers,
maar u kan eveneens gedroogde
kokosnoot of bereidingen in blik
aankopen.
Bereiding
Hoe opent u een kokosnoot?
Klop met een beitel of spijker
en hamer een gat in de ogen van
de kokosnoot,
zodat het kokoswater kan
opgevangen worden.
Sla op de harde schil tot deze
breekt.
Nu kan u het vruchtvlees van de
schil breken.
Het vruchtvlees (geraspt of in
kleine stukjes gesneden), de
kokosmelk en het kokoswater
wordt vaak gebruikt in de
Oosterse keuken,
maar kan eveneens gebruikt
worden voor frisse drankjes of
slaatjes.
Gezondheid
Kokosnoten hebben een hoog
vetgehalte.
Voedingswaarde per 100 g
Energie 354 kcal
1481 kJ
Vezels 9 g
Koolhydraten 15,23 g
Vet 33,49 g
Eiwit 3,33 g
Water 46,99 g
Calcium 14 mg
Gevulde koteletjes met banaan
en kokos
4 varkenskoteletten
75 g boter (bakboter)
3 bananen
100 g kokosnoot (geraspt)
4 dl room
peper
zout
1 eetlepel gembersiroop
1 takje citroenmelisse
De slager vragen een
insnijding te maken in de dikke
koteletten zodat een soort
beursje ontstaat.
Peper en zout in de opening
strooien en er plakjes banaan
instoppen die door gembersiroop
en kokos werden gewenteld.
De koteletten mooi gaarbakken in
boter en kruiden met peper en
zout.
Een paar minuten voor het einde
van de bereiding de rest van de
in schuine plakken gesneden
banaan toevoegen,
die eveneens door gembersiroop
werden gewenteld.
Alles op warme borden schikken.
Het overtollige braadvet
weggieten en de room in de pan
doen.
Op hoog vuur laten indikken en
rond het vlees gieten.
Bestrooien met geraspte kokos en
garneren met citroenmelisse
Kikkererwtensalade met kokos
300 g kikkererwten
1 groentebouillonblokje
1 dl melk (halfvol)
50 g kokosnoot (geraspt)
75 g rozijntjes
75 g cashewnoten
2 eetlepels diksap
4 sprietjes bieslook
0.5 paprika (rood)
Zet de avond voordien de
kikkererwten in ruim water in de
week.
Kook de volgende dag de
kikkererwten in ongeveer 1 uur
gaar in het weekwater met het
bouillonblokje.
Roer af en toe om.
Giet af en laat afkoelen.
Verwarm de melk tot net onder
het kookpunt en roer er de helft
van de kokos door.
Laat afkoelen en zet ongeveer 30
minuten in de koelkast. Zeef de
kokosmelk.
Meng de kikkererwten met de
gezeefde kokosmelk en de andere
ingrediënten.
Garneer met fijngeknipte
bieslook en fijngesneden
paprika.
Meringue ananas met kokosnoot
150 gr poedersuiker
50 gr geraspte kokosnoot
3 eiwitten
1 ananas
Schil de ananas en snijd het
vruchtvlees in grote stukken.
Verdeel deze over 4
ovenschaaltjes.
Klop het eiwit stijf, voeg de
suiker en 3/4 van de kokosnoot
toe.
Bedek de stukken ananas met een
laagje meringue, bestrooi met
kokosnoot en zet de schaaltjes
een tiental minuten onder de
ovengrill.
Controleer af en toe en haal ze
uit de oven van zodra de
meringue een kleurtje krijgt
Banaan in kokosjasje
4 bananen
4 bolletjes vanille ijs
een goede scheut mandarine
napoleon
een lepel boter
50g amandel schilfers
50g gemalen kokosnoot
50g suiker
een beetje poedersuiker
een beetje eiwit
als garnituur enkele blaadjes
munt.
Ontdoet de banaan van zijn jasje
en snijd hem in vier gelijke
stukken,
Klop een beetje eiwit los en rol
er de banaan doorheen.
Daarna de stukjes banaan door de
gemalen kokosnoot rollen en
goudbruin afbakken in wat boter.
Alvorens te flamberen met
Mandarine Napoleon voegt men er
een beetje fijne suiker aan toe
De amandelschilfers kleurt men
zonder vetstof in de oven of in
een pan,
na het kleuren vermengt men de
schilfers met de poedersuiker
Op een plat bord plaatst men in
het midden het bolletje ijs,
er rond de stukjes banaan.
Men doet er wat braadvocht rond
en men werkt af met de
amandelschilfers en de takjes
munt.
Gekarameliseerde ananas met
chocoladeijs en kokos
1 ananas
150 g. rietsuiker
50 g. boter
150 g. geraspte kokos
400 g. slagroom
chocolade-ijs
Ananas schillen en in vieren
delen.
Harde kern eruit snijden.
De ananas nogmaals in vieren
delen, daarna in plakjes snijden.
Boter laten smelten tot de boter
lichtbruin is, suiker en ananas
toevoegen.
Lichtbruin laten worden.
IJs knijpen.
IJsballetjes door de kokosrasp
draaien.
Ananas, chocolade ijs en
slagroom serveren op een bord.
Creoolse lamsschouder
1 kg lamsschouder
1 kokosnoot
4 uien - kerriepoeder
tijmpoeder
laurierpoeder
gemberpoeder
kruidnagelpoeder
300 gram rijst
50 gram boter
peterselie
zout en peper
cayennepeper
Breek de kokosnoot.
Bewaar de melk en rasp het vlees.
Schil de uien en snij ze in
dunne ringen.
Snij het vlees in kleine blokjes.
Verhit 35 gram boter in een pan
en laat de uien licht kleur
krijgen in de pan.
Voeg dan het vlees toe en laat
het flink braden.
Roer het af en toe goed om.
Als het vlees goed bruin is
geven we er de geraspte
kokosnoot bij en een eetlepel
kerrie.
Laat ook dit bruin worden, onder
voortdurend roeren met de houten
lepel.
Geef er dan de kokosmelk bij en
wat van de aromaten: tijm,
laurier, gember en kruidnagel.
Zet de deksel op de pan en laat
het zachtjes 40 minuten smoren.
Kook intussen de rijst.
Meng er als hij klaar is de rest
van de boter door.
Was wat peterselie en hak die
fijn.
Stort de rijst midden op een
voorverwarmde schaal,
schenk er het vlees over,
bestrooi dit met peterselie en
serveer.
Kokos macaroons
8 eidooiers
2 pakken geraspte kokosnoot
1 theel. geraspte citroenschil
1 eetl. amandel-essence
1 eetl. suikermuisjes
8 eetl. suiker
De kokosnoot raspen zonder het
bruine korstje.
In een voorverwarmde oven -gas
op 4 en elektrisch op 200C
de kokosnoot op een bakplaat
uitspreidenen 15 min. laten
drogen.
De kokos even laten afkoelen,
in een beslag kom overdoen en
vermengen met de eidooiers, de
geraspte citroenschil, de suiker
en de amandelessence.
Met de hand kneden zodat alles
een geheel wordt.
Bakplaat beboteren een lepel van
het beslag in de hand nemen,
een vuist maken zodat het
overtollige vocht kan uitlopen
en de makarons aan de
bovenkant drukken in een mengsel
van suiker en suikermuisjes en
op het
bakblik leggen.
De oven nu op 3 zetten (gas) of
op 150?C(elektrisch).
De koekjes in 1/2? uur bakken.
Afternoon tea cake
100-115 gram gevlokte of
geraspte kokosnoot
1/2 kopje zachte boter
1/2 kopje lichte corn syrup (maissiroop)
2 kopjes bloem
1 kopje bananenpuree (ongeveer 2
medium)
1 1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
2 eieren
1 kopje walnoten, grofgehakt
druiven voor garnering
Spreid de kokosnoot in een
bakvorm van 32x22cm en bak het,
af en toe omroerend, 15 minuten
tot lichtgetoast.
Klop de boter en corn syrup
licht en luchtig.
Voeg bloem, bananen, bakpoeder,
zout en eieren toe en klop (op
laag) tot goed vermengd.
Voeg de kokosnoot en walnoten
toe met een lepel.
Giet in een beboterde, bebloemde
22x12cm broodvorm.
Bak 60-70 minuten op 350F/177C
tot een satestokje er droog
uitkomt.
Zet de pan 10 minuten op een
rekje om wat af te koelen,
verwijder de bakvorm, en laat
het verder afkoelen
Mango kokosijs
150 gr suiker
1 mango
2 dl kokosmelk
12 cl slagroom
1/4 kokosnoot
1 dl water
Schil het stukje gemberwortel en
hak het fijn.
Breng in een steelpan het water
met de suiker en de gember aan
de kook.
Los de suiker al roerende op en
laat de siroop circa een minuut
zachtjes door koken.
Laat de suikersiroop ijskoud
afkoelen.
Schil de mango en snijd het
vruchtvlees in plakken van de
pit.
Pureer het vruchtvlees in de
keukenmachine.
Meng de suikersiroop en de
kokosmelk erdoor.
Klop de slagroom stijf. Spatel
de room luchtig door het
mangomengsel.
Doe het mengsel over in een
diepvriesdoos en laat het in de
diepvriezer in circa vier uur
bevriezen.
Schraap elk half uur met een
vork het half bevroren ijs van
de wand
en schep het ijs goed door.
Of draai het mengsel tot ijs in
een sorbetiere.
Schaaf het vruchtvlees van de
kokosnoot in stukjes.
Schep het ijs met een
bolletjestang in de hoge coupes.
Serveertips: Garneer met de
stukjes kokos en serveer.
Coconut Drink
1 banaan
Halve kokosnoot met kokoswater
Halve limoen
1/4 merg uit vanillestokje
2 Sinaasappels
Pers de limoen en sinaasappels
uit.
Doe dit in de blender met de
overige ingredienten
Blend tot het een romig is
Zeef de drink of drink het
ongezeefd
Heb je een sap centrifuge??
Pers daar de kokosnoot,banaan en
de overige vruchten in uit
Doe het kokoswater erbij en
drink de drink ijskoud
Kokospudding
3 koppen suiker (1 kop=
maatbeker van 2,4 dl)
6 eieren
2 eetlepels bloem
1/2 liter kokosmelk (in blik)
1/4 kop verse kokosrasp voor de
versiering
Oven voorverwarmen op 175°C.
In een pan met dikke bodem 1 kop
suiker langzaam opwarmen,
terwijl u voortdurend met een
houten lepel roert totdat de
suiker gesmolten is en er geen
klonten meer inzitten.
De pan van het vuur verwijderen
als de suiker karamel kleurt en
het mengsel in een vorm van 1,5
liter gieten. Wegzetten.
De eieren met 2 koppen suiker
goed opkloppen met een
keukenmachine of mixer.
De bloem in een kommetje doen en
met 2 eetlepels kokosmelk tot
een papje roeren.
Dit mengsel bij de kokosmelk
voegen en goed roeren;
vervolgens het kokosmelkmengsel
bij het eimengsel voegen.
Daarna alles in de grote vorm gieten, over het suikermengsel.
De vorm in een grote pan zetten
de gevuld is met 2,5 c kokend
water en deze bain-marie in de
oorverwarmde oven zetten. 40
minutenlaten bakken. Daarna
onmiddellijk uit de bain-marie
nemen. 20 minuten laten afkoelen,
dan omkeren op een dienschotel
en 6-8 uur in de koelkast zetten.
Met kokosrasp besprenkelen en
opdienen
|