Kokosnoot

Kokosnoten groeien in kokospalmen.
Deze boom draagt dikke, groenachtige vruchten waarin de kokosnoot zit.
Rond de kokosnoot zit een bruine, vezelige laag. Kokosnoten bestaan uit hard, wit vruchtvlees.
Het vocht dat in de kokosnoot zit, is geen kokosmelk.
Het is doorschijnend kokoswater, ook klapperwater genoemd.
De echte kokosmelk (of klappermelk) ontstaat door het mengen van klapperwater met uitgeperst (of geraspt) vruchtvlees van de kokos.
Kokosmelk heeft een witte kleur.

Aankopen


Kokosnoten koopt u best vers. Om te weten of de kokosnoot vers is, moet u er even mee schuden.
Wanneer ze een klotsend geluid maakt, is ze vers.
Let er ook op dat de 'ogen' (de plaats waar de vrucht vastzat aan de boom) niet beschimmeld zijn.
Kokosmelk vindt u ook in poedervorm, in blik of in blokken onder de Oosterse naam 'santen'.
Ook gedroogde gerapte kokos is verkrijgbaar.

Bewaren

U gebruikt kokosnoten best vers, maar u kan eveneens gedroogde kokosnoot of bereidingen in blik aankopen.

Bereiding

Hoe opent u een kokosnoot?
Klop met een beitel of spijker en hamer een gat in de ogen van de kokosnoot,
zodat het kokoswater kan opgevangen worden.
Sla op de harde schil tot deze breekt.
Nu kan u het vruchtvlees van de schil breken.
Het vruchtvlees (geraspt of in kleine stukjes gesneden), de kokosmelk en het kokoswater wordt vaak gebruikt in de Oosterse keuken,
maar kan eveneens gebruikt worden voor frisse drankjes of slaatjes.

Gezondheid

Kokosnoten hebben een hoog vetgehalte.
 

Voedingswaarde per 100 g
Energie 354 kcal
        1481 kJ
Vezels   9 g
Koolhydraten   15,23 g
Vet   33,49 g
Eiwit   3,33 g
Water   46,99 g
Calcium  14 mg



Gevulde koteletjes met banaan en kokos

4 varkenskoteletten
75 g boter (bakboter)
3 bananen
100 g kokosnoot (geraspt)
4 dl room
peper
zout
1 eetlepel gembersiroop
1 takje citroenmelisse

De slager vragen een insnijding te maken in de dikke koteletten zodat een soort beursje ontstaat.
Peper en zout in de opening strooien en er plakjes banaan instoppen die door gembersiroop en kokos werden gewenteld.
De koteletten mooi gaarbakken in boter en kruiden met peper en zout.
Een paar minuten voor het einde van de bereiding de rest van de in schuine plakken gesneden banaan toevoegen,
die eveneens door gembersiroop werden gewenteld.
Alles op warme borden schikken.
Het overtollige braadvet weggieten en de room in de pan doen.
Op hoog vuur laten indikken en rond het vlees gieten.
Bestrooien met geraspte kokos en garneren met citroenmelisse


Kikkererwtensalade met kokos


300 g kikkererwten
1 groentebouillonblokje
1 dl melk (halfvol)
50 g kokosnoot (geraspt)
75 g rozijntjes
75 g cashewnoten
2 eetlepels diksap
4 sprietjes bieslook
0.5 paprika (rood)



Zet de avond voordien de kikkererwten in ruim water in de week.
Kook de volgende dag de kikkererwten in ongeveer 1 uur gaar in het weekwater met het bouillonblokje.
Roer af en toe om.
Giet af en laat afkoelen.
Verwarm de melk tot net onder het kookpunt en roer er de helft van de kokos door.
Laat afkoelen en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast. Zeef de kokosmelk.
Meng de kikkererwten met de gezeefde kokosmelk en de andere ingrediënten.
Garneer met fijngeknipte bieslook en fijngesneden paprika.


Meringue ananas met kokosnoot


150 gr poedersuiker
50 gr geraspte kokosnoot
3 eiwitten
1 ananas

Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in grote stukken.
Verdeel deze over 4 ovenschaaltjes.
Klop het eiwit stijf, voeg de suiker en 3/4 van de kokosnoot toe.
Bedek de stukken ananas met een laagje meringue, bestrooi met kokosnoot en zet de schaaltjes een tiental minuten onder de ovengrill.
Controleer af en toe en haal ze uit de oven van zodra de meringue een kleurtje krijgt

Banaan in kokosjasje

4 bananen
4 bolletjes vanille ijs
een goede scheut mandarine napoleon
een lepel boter
50g amandel schilfers
50g gemalen kokosnoot
50g suiker
een beetje poedersuiker
een beetje eiwit
als garnituur enkele blaadjes munt.


Ontdoet de banaan van zijn jasje en snijd hem in vier gelijke stukken,
Klop een beetje eiwit los en rol er de banaan doorheen.
Daarna de stukjes banaan door de gemalen kokosnoot rollen en goudbruin afbakken in wat boter.
Alvorens te flamberen met Mandarine Napoleon voegt men er een beetje fijne suiker aan toe
De amandelschilfers kleurt men zonder vetstof in de oven of in een pan,
na het kleuren vermengt men de schilfers met de poedersuiker
Op een plat bord plaatst men in het midden het bolletje ijs,
er rond de stukjes banaan.
Men doet er wat braadvocht rond en men werkt af met de amandelschilfers en de takjes munt.


Gekarameliseerde ananas met chocoladeijs en kokos

1 ananas
150 g. rietsuiker
50 g. boter
150 g. geraspte kokos
400 g. slagroom
chocolade-ijs

Ananas schillen en in vieren delen.
Harde kern eruit snijden.
De ananas nogmaals in vieren delen, daarna in plakjes snijden.
Boter laten smelten tot de boter lichtbruin is, suiker en ananas toevoegen.
Lichtbruin laten worden.
IJs knijpen.
IJsballetjes door de kokosrasp draaien.
Ananas, chocolade ijs en slagroom serveren op een bord.


Creoolse lamsschouder

1 kg lamsschouder
1 kokosnoot
4 uien - kerriepoeder
tijmpoeder
laurierpoeder
gemberpoeder
kruidnagelpoeder
300 gram rijst
50 gram boter
peterselie
zout en peper
cayennepeper

Breek de kokosnoot.
Bewaar de melk en rasp het vlees.
Schil de uien en snij ze in dunne ringen.
Snij het vlees in kleine blokjes.
Verhit 35 gram boter in een pan en laat de uien licht kleur krijgen in de pan.
Voeg dan het vlees toe en laat het flink braden.
Roer het af en toe goed om.
Als het vlees goed bruin is geven we er de geraspte kokosnoot bij en een eetlepel kerrie.
Laat ook dit bruin worden, onder voortdurend roeren met de houten lepel.
Geef er dan de kokosmelk bij en wat van de aromaten: tijm, laurier, gember en kruidnagel.
Zet de deksel op de pan en laat het zachtjes 40 minuten smoren.
Kook intussen de rijst.
Meng er als hij klaar is de rest van de boter door.
Was wat peterselie en hak die fijn.
Stort de rijst midden op een voorverwarmde schaal,
schenk er het vlees over,
bestrooi dit met peterselie en serveer.



Kokos macaroons

8 eidooiers
2 pakken geraspte kokosnoot
1 theel. geraspte citroenschil
1 eetl. amandel-essence
1 eetl. suikermuisjes
8 eetl. suiker

De kokosnoot raspen zonder het bruine korstje.
In een voorverwarmde oven -gas op 4 en elektrisch op 200C
de kokosnoot op een bakplaat uitspreidenen 15 min. laten drogen.
De kokos even laten afkoelen,
in een beslag kom overdoen en vermengen met de eidooiers, de geraspte citroenschil, de suiker
en de amandelessence.
Met de hand kneden zodat alles een geheel wordt.
Bakplaat beboteren een lepel van het beslag in de hand nemen,
een vuist maken zodat het overtollige vocht kan uitlopen en de makarons aan de
bovenkant drukken in een mengsel van suiker en suikermuisjes en op het
bakblik leggen.
De oven nu op 3 zetten (gas) of op 150?C(elektrisch).
De koekjes in 1/2? uur bakken.



Afternoon tea cake


100-115 gram gevlokte of geraspte kokosnoot
1/2 kopje zachte boter
1/2 kopje lichte corn syrup (maissiroop)
2 kopjes bloem
1 kopje bananenpuree (ongeveer 2 medium)
1 1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
2 eieren
1 kopje walnoten, grofgehakt
druiven voor garnering


Spreid de kokosnoot in een bakvorm van 32x22cm en bak het,
af en toe omroerend, 15 minuten tot lichtgetoast.
Klop de boter en corn syrup licht en luchtig.
Voeg bloem, bananen, bakpoeder, zout en eieren toe en klop (op laag) tot goed vermengd.
Voeg de kokosnoot en walnoten toe met een lepel.
Giet in een beboterde, bebloemde 22x12cm broodvorm.
Bak 60-70 minuten op 350F/177C tot een satestokje er droog uitkomt.
Zet de pan 10 minuten op een rekje om wat af te koelen,
verwijder de bakvorm, en laat het verder afkoelen



Mango kokosijs

150 gr suiker
1 mango
2 dl kokosmelk
12 cl slagroom
1/4 kokosnoot
1 dl water


Schil het stukje gemberwortel en hak het fijn.
Breng in een steelpan het water met de suiker en de gember aan de kook.
Los de suiker al roerende op en laat de siroop circa een minuut zachtjes door koken.
Laat de suikersiroop ijskoud afkoelen.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
Pureer het vruchtvlees in de keukenmachine.
Meng de suikersiroop en de kokosmelk erdoor.
Klop de slagroom stijf. Spatel de room luchtig door het mangomengsel.
Doe het mengsel over in een diepvriesdoos en laat het in de diepvriezer in circa vier uur bevriezen.
Schraap elk half uur met een vork het half bevroren ijs van de wand
en schep het ijs goed door.
Of draai het mengsel tot ijs in een sorbetiere.
Schaaf het vruchtvlees van de kokosnoot in stukjes.
Schep het ijs met een bolletjestang in de hoge coupes.

Serveertips: Garneer met de stukjes kokos en serveer.



Coconut Drink

1 banaan
Halve kokosnoot met kokoswater
Halve limoen
1/4 merg uit vanillestokje
2 Sinaasappels

Pers de limoen en sinaasappels uit.
Doe dit in de blender met de overige ingredienten
Blend tot het een romig is
Zeef de drink of drink het ongezeefd
Heb je een sap centrifuge??
Pers daar de kokosnoot,banaan en de overige vruchten in uit
Doe het kokoswater erbij en drink de drink ijskoud


Kokospudding


3 koppen suiker (1 kop= maatbeker van 2,4 dl)
6 eieren
2 eetlepels bloem
1/2 liter kokosmelk (in blik)
1/4 kop verse kokosrasp voor de versiering


Oven voorverwarmen op 175°C.

In een pan met dikke bodem 1 kop suiker langzaam opwarmen,
terwijl u voortdurend met een houten lepel roert totdat de suiker gesmolten is en er geen klonten meer inzitten.
De pan van het vuur verwijderen als de suiker karamel kleurt en het mengsel in een vorm van 1,5 liter gieten. Wegzetten.
De eieren met 2 koppen suiker goed opkloppen met een keukenmachine of mixer.
De bloem in een kommetje doen en met 2 eetlepels kokosmelk tot een papje roeren.
Dit mengsel bij de kokosmelk voegen en goed roeren;
vervolgens het kokosmelkmengsel bij het eimengsel voegen.
 Daarna alles in de grote vorm gieten, over het suikermengsel.

De vorm in een grote pan zetten de gevuld is met 2,5 c kokend water en deze bain-marie in de oorverwarmde oven zetten. 40 minutenlaten bakken. Daarna onmiddellijk uit de bain-marie nemen. 20 minuten laten afkoelen, dan omkeren op een dienschotel en 6-8 uur in de koelkast zetten.

Met kokosrasp besprenkelen en opdienen