Citroentjes.....Limoentjes...
Citroen- of limoensap is een van
de beste smaakmakers die we
hebben.
Ontbreekt er iets aan de smaak
van je saus of je stoofpot, voeg
dan eens een scheutje citroensap
toe.
Wel altijd het zuur wat
tegenwicht geven met een beetje
suiker!
De meest geconcentreerde smaak
zit bij citrusvruchten trouwens
in de schil.
Dat heb ik eens geleerd van
iemand die in een hotelbar de
meest prachtige cocktails maakte.
Om een goede lemon twist aan een
drankje toe te voegen,
neem je
dan ook een stukje schil en door
dubbelvouwen
druk je de sterke
smaak uit de blaasjes in de
schil.
Bij het koken gebruik je dus om
een goede citroen of limoen
smaak te krijgen ook
de geraspte of in reepjes
gesneden schil.
Dit word ook wel de "zeste"
genoemd.
Om de schilletjes het mooist van
een citroen af te krijgen
gebruik je dan ook een "zesteur"
(een soort van bot breed,
afgerond mesje met een rij ronde
gaatjes).
Het meeste sap haal uit je
citrus fruit wanneer je het van
te voren even stevig
over het aanrecht heen en weer
rolt terwijl je er met je hand
op drukt.
Ook 5 seconden in de magnetron
op volgvermogen of een paar
minuutjes in heet water zou
helpen
Het sap is zo zuur, dat wanneer
je het als een marinade gebruikt,
het je vlees vis of groente mals
maakt.
Het gaart als het ware voor.
Het zuur kan op den duur ook de
coating van je pannen aantasten!
De blekende werking van
citroenssap gebruiken we bij het
koken op de volgende manieren.
Sprenkel bv wat citroensap over
een geschild appel om het
verkleuren te voorkomen.
Als je rijst kookt wordt die
witter als je wat druppels
citroensap meekookt.
In de oosterse keuken wordt heel
vaak ook het limoenblad als
smaakmaker gebruikt: Djeruk
Purut, Kaffir, Lime Leaf.
Het
blad heeft een heel sterke smaak
en je hebt aan een klein stukje
al vaak genoeg.
Soms kan je het
vers krijgen in een indische
toko.
Meestal vind je het
gedroogd.
Citroen achtige smaak kom je ook
nog tegen in een paar andere
kruiden zoals citroen melisse en
citroengras(sereh).
Niet alleen is de geur van
citroen en limoen lekker fris
maar het heeft ook nog eens een
ontvettende en oplichtende
werking.
Schoonmaakmiddelen hebben niet
voor niets vaak een vleugje
citroen.
Als je eten opdient dat met de
vingers gegeten mag worden, zorg
dan dat iedereen een kommetje
warm water met een schijfje
citroen heeft.
De citroen geef niet allen een
prettige geur, maar als je je
vingers over het plakje citroen
wrijft
raak je het vette gevoel snel
kwijt.
Snijd een halve citroen in 4-ren
en doe die met 4 kruidnagels in
een bakje water.
Kook dit 5 minuten in de
magnetron.
Deze raakt zo z'n geurtjes kwijt.
Als je aan het koken bent gooi
dan nooit je uitgeperste
citroenen weg tot je helemaal
klaar bent
en de keuken weer helemaal netjes is.
Je haalt namelijk de vieze
luchtjes van bijvoorbeeld
knoflook en ui zo van je vingers
door ze eens even lekker door de
citroen helften te wrijven.
In zout gedoopt kan je er zowel
koper mee poetsen, de gootsteen
mee schuren als vette pannen mee
schoonmaken.
Gebruik de uitgeperste citroen
ook om kranen en dergelijke mee
op te wrijven. Het zuur
verminderd de kalkaanslag.
Ook je snijplank wordt weer
geurvrij als je hem met citroen
inwrijft.
Maak je koper eens schoon met
citroen en zout.
Een deel citroensap met twee
delen olie maakt een goede
meubel "was".
Je krijgt de aanslag uit een
thee- of koffiepot door en een
citroen in stukjes, wat zout
ijsblokjes en water in te doen.
Laat een nachtje staan.
Nadelen:
Even de negatieve kanten van de
citroen op een rij:
1) Hij is zo zuur dat hij op den
duur de deklaag van je pannen en
andere keuken spullen kan
aantasten.
2) Het zuur kan het stevig
worden van gelatine beinvloeden.
Neem altijd wat extra gelatine
als je iets met citroen maakt.
3) De zure smaak heeft bij het
koken altijd wat tegenwicht
nodig van een beetje suiker
Mojito
Ingredienten:
4 plukjes mint
2 theelepels rietsuiker
1/2 limoen, in vieren
60 ml witte rum
4 ijsblokjes
sodawater
Bereiden:
Doe de munt met de suiker en de
stukken limoen in een glas
Stamp ze licht met een
citroenstamper of de steel van
een houten pollepel.
Voeg de rum en ijsblokjes toe en
schenk er sodawater over...
Limoncello
Ingredienten:
5 stuks biologische citroen
400 gram suiker
1/2 liter water
1/2 liter zuivere (94%) alcohol
Of gebruik i.p.v. water en
alcohol wodka 70cl(minimaal 40%
alcohol
Bereiden:
De citroenen moeten biologisch
zijn met een onbehandelde schil.
Te krijgen in bio-winkels.
De citroenen worden eerst
gewassen voordat ze voorzichtig
geschild worden.
De dunne gele buitenkant wordt
er met behulp van een
dunschiller afgehaald.
De dunne gele schillen worden nu
in een fles gedaan (bijv.
weckfles).
Daarna overgieten met de pure
alcohol.
Afsluiten en gedurende
een week laten trekken.
Na een week een siroop maken van
het water en de suiker.
Dit mengsel 5 minuten laten
koken, daarna laten afkoelen en
toevoegen aan de citroengele
alcohol.
Het mengsle moet vervolgens
gefilterd worden door
bijvoorbeeld een koffiefilter.
De gefilterde massa in een
schone fles gieten en deze op
een donkere koele plaats zetten.
Na twee a drie weken is de
limoncello op smaak.
De limoncello is ijskoud op z'n
best.
Salute
Munthangop met Geconfijte
Citroen en Limoen
Ingredienten:
1 liter Boerenland Yoghurt
2 & 1/2 citroen (onbespoten)
1 & 1/2 limoen (onbespoten)
125 gram suiker
125 milliliter water
1/4 liter slagroom
4 eetlepels honing
2 blaadjes munt, heel fijn
gehakt
Bereiden:
Leg een schone theedoek in een
vergiet, zet die op een kom en
vouw de punten van de theedoek
over de yoghurt.
Dek af met folie en laat een
nacht uitlekken in de koelkast.
Snijd 1,5 citroen en 1 limoen in
hele dunne plakjes.
Pers de overige citroen en
limoen uit.
Voeg de suiker bij het
citroensap, limoensap en het
water aan de kook.
Doe de limoenplakjes en de
citroenplakjes erbij en laat 10
minuten zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en laat
afkoelen.
Klop de slagroom lobbig met 2
eetlepels honing.
Meng dit door de uitgelekte
yoghurt, samen met de
fijngehakte muntblaadjes en de
overige eetlepels honing.
Verdeel de hangop over mooie
glazen en schep er een paar
plakjes gekonfijte citroen en
limoen op en wat van het sap
Bron: Seasons
|