Citroentjes.....Limoentjes...



Citroen- of limoensap is een van de beste smaakmakers die we hebben.
Ontbreekt er iets aan de smaak van je saus of je stoofpot, voeg dan eens een scheutje citroensap toe.
Wel altijd het zuur wat tegenwicht geven met een beetje suiker!
De meest geconcentreerde smaak zit bij citrusvruchten trouwens in de schil.
Dat heb ik eens geleerd van iemand die in een hotelbar de meest prachtige cocktails maakte.
Om een goede lemon twist aan een drankje toe te voegen,
 neem je dan ook een stukje schil en door dubbelvouwen
druk je de sterke smaak uit de blaasjes in de schil.


Bij het koken gebruik je dus om een goede citroen of limoen smaak te krijgen ook
de geraspte of in reepjes gesneden schil.
Dit word ook wel de "zeste" genoemd.
Om de schilletjes het mooist van een citroen af te krijgen gebruik je dan ook een "zesteur" (een soort van bot breed, afgerond mesje met een rij ronde gaatjes).
Het meeste sap haal  uit je citrus fruit wanneer je het van te voren even stevig
over het aanrecht heen en weer rolt terwijl je er met je hand op drukt.
Ook 5 seconden in de magnetron op volgvermogen of een paar minuutjes in heet water zou helpen



Het sap is zo zuur, dat wanneer je het als een marinade gebruikt, het je vlees vis of groente mals maakt.
Het gaart als het ware voor.
Het zuur kan op den duur ook de coating van je pannen aantasten!
De blekende werking van citroenssap gebruiken we bij het koken op de volgende manieren.
Sprenkel bv wat citroensap over een geschild appel om het verkleuren te voorkomen.
Als je rijst kookt wordt die witter als je wat druppels citroensap meekookt.
In de oosterse keuken wordt heel vaak ook het limoenblad als smaakmaker gebruikt: Djeruk Purut, Kaffir, Lime Leaf.
Het blad heeft een heel sterke smaak en je hebt aan een klein stukje al vaak genoeg.
Soms kan je het vers krijgen in een indische toko.
Meestal vind je het gedroogd.



Citroen achtige smaak kom je ook nog tegen in een paar andere kruiden zoals citroen melisse en citroengras(sereh).

Niet alleen is de geur van citroen en limoen lekker fris maar het heeft ook nog eens een ontvettende en oplichtende werking.
Schoonmaakmiddelen hebben niet voor niets vaak een vleugje citroen.
Als je eten opdient dat met de vingers gegeten mag worden, zorg dan dat iedereen een kommetje warm water met een schijfje citroen heeft.
De citroen geef niet allen een prettige geur, maar als je je vingers over het plakje citroen wrijft
raak je het vette gevoel snel kwijt.



Snijd een halve citroen in 4-ren en doe die met 4 kruidnagels in een bakje water.
Kook dit 5 minuten in de magnetron.
Deze raakt zo z'n geurtjes kwijt.


Als je aan het koken bent gooi dan nooit je uitgeperste citroenen weg tot je helemaal klaar bent
 en de keuken weer helemaal netjes is.
Je haalt namelijk de vieze luchtjes van bijvoorbeeld knoflook en ui zo van je vingers door ze eens even lekker door de citroen helften te wrijven.
In zout gedoopt kan je er zowel koper mee poetsen, de gootsteen mee schuren als vette pannen mee schoonmaken.
Gebruik de uitgeperste citroen ook om kranen en dergelijke mee op te wrijven. Het zuur verminderd de kalkaanslag.
Ook je snijplank wordt weer geurvrij als je hem met citroen inwrijft.
Maak je koper eens schoon met citroen en zout.
Een deel citroensap met twee delen olie maakt een goede meubel "was".
Je krijgt de aanslag uit een thee- of koffiepot door en een citroen in stukjes, wat zout ijsblokjes en water in te doen.
 Laat een nachtje staan.



Nadelen:

Even de negatieve kanten van de citroen op een rij:

1) Hij is zo zuur dat hij op den duur de deklaag van je pannen en andere keuken spullen kan aantasten.

2) Het zuur kan het stevig worden van gelatine beinvloeden. Neem altijd wat extra gelatine als je iets met citroen maakt.

3) De zure smaak heeft bij het koken altijd wat tegenwicht nodig van een beetje suiker



Mojito

Ingredienten:

4 plukjes mint
2 theelepels rietsuiker
1/2 limoen, in vieren
60 ml witte rum
4 ijsblokjes
sodawater

Bereiden:

Doe de munt met de suiker en de stukken limoen in een glas
Stamp ze licht met een citroenstamper of de steel van een houten pollepel.
Voeg de rum en ijsblokjes toe en schenk er sodawater over...







Limoncello

Ingredienten:

5 stuks biologische citroen
400 gram suiker
1/2 liter water
1/2 liter zuivere (94%) alcohol
Of gebruik i.p.v. water en alcohol wodka 70cl(minimaal 40% alcohol

Bereiden:

De citroenen moeten biologisch zijn met een onbehandelde schil.
Te krijgen in bio-winkels.
De citroenen worden eerst gewassen voordat ze voorzichtig geschild worden.
De dunne gele buitenkant wordt er met behulp van een dunschiller afgehaald.
De dunne gele schillen worden nu in een fles gedaan (bijv. weckfles).
Daarna overgieten met de pure alcohol.
Afsluiten en gedurende een week laten trekken.
Na een week een siroop maken van het water en de suiker.
Dit mengsel 5 minuten laten koken, daarna laten afkoelen en toevoegen aan de citroengele alcohol.
Het mengsle moet vervolgens gefilterd worden door bijvoorbeeld een koffiefilter.
De gefilterde massa in een schone fles gieten en deze op een donkere koele plaats zetten.
Na twee a drie weken is de limoncello op smaak.

De limoncello is ijskoud op z'n best.
Salute

Munthangop met Geconfijte Citroen en Limoen

Ingredienten:

1 liter Boerenland Yoghurt
2 & 1/2 citroen (onbespoten)
1 & 1/2 limoen (onbespoten)
125 gram suiker
125 milliliter water
1/4 liter slagroom
4 eetlepels honing
2 blaadjes munt, heel fijn gehakt

Bereiden:

Leg een schone theedoek in een vergiet, zet die op een kom en vouw de punten van de theedoek over de yoghurt.
Dek af met folie en laat een nacht uitlekken in de koelkast.
Snijd 1,5 citroen en 1 limoen in hele dunne plakjes.
Pers de overige citroen en limoen uit.
Voeg de suiker bij het citroensap, limoensap en het water aan de kook.
Doe de limoenplakjes en de citroenplakjes erbij en laat 10 minuten zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Klop de slagroom lobbig met 2 eetlepels honing.
Meng dit door de uitgelekte yoghurt, samen met de fijngehakte muntblaadjes en de overige eetlepels honing.
Verdeel de hangop over mooie glazen en schep er een paar plakjes gekonfijte citroen en limoen op en wat van het sap

                                                                                                                                                                                                       Bron: Seasons