Tomaten
gember jam
Ingrediënten:
1 kg rijpe tomaten.
1 grote appel.
2 citroenen.
4 passievruchten.
100 gram bakgember.
1 kg kristalsuiker.
Bereiding:
Ontvel de tomaten en hak het vruchtvlees
fijn.
Snijd de appel in stukjes.
Boen de citroenen onder stromend water
schoon, rasp de gele schil dun af en
pers de vruchten uit.
Halveer de passievruchten en lepel het
vruchtvlees eruit.
Hak de bakgember fijn.
Breng de tomaten met de appelstukjes aan
de kook en laat de appelstukjes in
ongeveer zeven minuten gaar worden.
Voeg de citroenrasp en het sap, de
passievruchtenpulp,de bakgember en de
suiker toe en schep alles goed om.
Laat de suiker al omscheppend op een
laag vuur smelten.
Kook de jam vervolgens op een laag vuur
35 minuten.
Neem een lepel jam uit de pan en laat
hem op een koud bord afkoelen.
Schenk de jam als hij goed is van dikte in schoongemaakte potten en sluit
ze direct.
Bananen
appel jam
Ingrediënten:
1 kg bananen
500 gr appelen
1/2 citroen
suiker
Bereiding:
Schil de appelen en snijd ze fijn.
Zet ze met wat water op en kook ze tot moes.
Pel de bananen en snijd ze in schijfjes.
Voeg de bananen en het sap van een halve
citroen toe en kook het gaar.
Weeg het mengsel en neem per kg 800 gr suiker.
Kook het mengsel in tot 3/4 van het
oorspronkelijke volume.
Voeg de suiker toe.
Kook de jam in tot de goede dikte.
Giet hem heet in potten en sluit ze af.
Pompoen
jam
Ingrediënten:
500 gram pompoen
500 gram appels
4 bolletjes gember
2 eetlepels gembernat
1 kg geleisuiker
Bereiding:
Rasp de pompoen, snijd de appels in
stukjes en de gemberbolletjes klein.
Doe alle ingrediënten in een grote pan en laat het geheel een nacht
onberoerd staan.
Kook de volgende dag het geheel in
ongeveer vier minuten op een groot vuur
tot jam
Vul de potten en zet omgekeerd weg om af
te koelen
Aardbeien
jam
Ingrediënten:
1,6kg aardbeien
1,4kg suiker
3 eetlepels citroensap
Bereiding:
Aardbeien met citroensap koken tot ze
zacht zijn.
Voeg de suiker toe en laat ongeveer
15minuten koken tot het dik is geworden.
Vul de potten met de jam,sluit ze en zet
ze omgekeerd om af te koelen
Papaja jam
Ingrediënten:
3 kopjes suiker
3 kopjes water
3 kopjes groene papaja in stukken
1/2 koffielepel vanille extract
4 eetlepels citroensap
Bereiding:
Kook een stroop van het suiker en water.
Voeg de papaja bij en laat pruttelen op
een laag vuur tot het mengsel dik word.
Neem van het vuur en voeg de vanille en
citroensap toe.
Roer het geheel goed door.
Doe de jam in potten en laat ze
omgekeerd afkoelen
Jam
van Perzik in plakjes
1 kg gele
perziken
60 ml zout, opgelost in 5 l water
1 dl water
1
kg witte suiker
20 ml citroensap
Pel, halveer
en ontpit de perziken.
Laat ze een paar uur in zout water weken om verkleuren te voorkomen.
Giet af.
Snijd de perziken in plakken van 3 - 5
mm dik en doe ze in een grote sauspan
met een dikke bodem.
Voeg het water toe en pocheer de
perziken in een afgedekte pan ca. 10
minuten, tot ze net zacht zijn.
Voeg de verwarmde suiker en het
citroensap toe en roer tot de suiker
opgelost is.
Kook zonder deksel tot de perzikplakjes
glimmen en de siroop dik is.
Doe in hete, droge, gesteriliseerde potten en sluit meteen af.
Aardbeien
- Kiwi jam
Ingrediënten:
Voor 4 potten:
800g aardbeien
2 kiwi's
sap van 2 citroenen
1kg geleisuiker
Bereiding:
Pureer de aardbeien en snij de kiwi's in
plakjes.
Meng alles in een pan en laat het 4
minuten borrelend opkoken.
Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten rusten.
Doe het in de potten en sluit ze goed af.
Vijgenjam
500 gram
verse vijgen
500 gram geleisuiker
1 citroen
Snij het
topje van de vijgen en halveer ze.
Breng de vijgen met de suiker en het sap
van de citroen in een grote pan aan de
kook.
Laat enkele minuten doorkoken.
Schep de jam in schoongemaakte potten en sluit goed af.
Zet de potten 10 minuten op hun kop,
keer ze dan en laat de jam afkoelen.
Bewaar op een donkere, koele plek.
Abrikozenjam
voor 4 potjes jam
ca 12 maanden goed
1250 gram abrikozen.(schoon gewicht ca 1
kilo)
1 kilo gelei suiker
sap van 1 citroen.
Maak de abrikozen schoon en snijd ze in
niet te kleine stukjes.
Kraak 7 van de abrikozenpitten en bind
ze in katoenen lapje.
Breng de vruchten met de pitten aan de
kook.
Roer regelmatig om aanbranden te
voorkomen.
Voeg eventueel ietsje pietsje water toe.
Roer de geleisuiker en de citroensap
erdoor.
Breng de vruchten weer aan de kook en
laat de jam onafgedekt ca 4 minuten
flink doorkoken.
Roer af en toe om.
Schep de jam in schone potten.
Sluit ze af met vochtig huishoudfolie of
cellofaantje.
Doe de schroefdeksel erop en laat de
potten omgekeerd op een doek afkoelen.
Tip: Voeg op laatst klein klontje boter
toe en roer goed door
(dit haalt het schuim weg wat soms boven
kan drijven)
|