PEULVRUCHTEN...
Dat peulvruchten in vroeger
jaren vak op het menu prijkten,
laat zich verstaan.
Zij waren en zijn immers "inheems",
werden vaak en worden nog zelf
verbouwd, zij konden goed
bewaard worden en waren niet
duur.
Zij waren voedzaam, ze "stonden
in de maag", niet in het minst
doordat peulvruchten vaak
gecombineerd werden en worden
met spek en uien.
Het koken van peulvruchten is
zeer eenvoudig, waardoor
peulvruchtmaltijden geschikt
waren (en zijn) voor drukke
dagen, en die waren er heel
wat, vooral ten plattelande.
Gelukkig waren er heel wat
peulvruchten: bruine bonen,
kogel bonen, kievietsbonen of
spikkelbonen, witte bonen,
citroenbonen, flagelots,
groene erwten, grauwe erwten,
capucijners, linzen.... dus,
er was afwisseling genoeg!
Peulvruchten
Peulvruchten worden al
eeuwenlang door de mensen
gegeten.
Al in de bijbel is te lezen
hoe een bord rode linzensoep
Ezau overhaalt om z'n
eerstgeboorterecht te verkopen
aan Jacob.
Peulvruchten
stonden bijna dagelijks op het
menu van onze voorouders.
Erwten, bonen en kapucijners
konden zich in het Nederlandse
klimaat goed ontwikkelen en ze
waren gedroogd lang houdbaar.
Vooral in de tijd voor de
introductie van de aardappel
werd er in ons land niet veel
anders gegeten dan
peulvruchten en dan met name
bruine bonen en erwten.
Peulvruchten zijn de rijp
geoogste en gedroogde zaden
van peulgewassen.
Voorbeelden zijn onder andere
bruine en witte bonen, erwten,
kapucijners, linzen, rode
nierbonen, adzukibonen,
katjang idjoebonen en
kikkererwten.
Peulvruchten zijn rijk aan
plantaardige eiwitten,
koolhydraten, ijzer, vitaminen
en niet te vergeten
voedingsvezel!
Ze kunnen het vlees in de
maaltijd vervangen.
Peulvruchten worden dan ook
veel gebruikt in de
vegetarische keuken.
Maar ook als u een dagje
vleesloos wilt eten zijn
peulvruchten een goed
alternatief.
Het
gedroogde-peulvruchtenassortiment
is enorm uitgebreid. Daarnaast
zijn er tegenwoordig steeds
meer soorten in blik of pot
verkrijgbaar.
Met andere woorden: kiest u
voor de snelle keuken dan hebt
u de keuze uit diverse
formaten blikken en potten met
peulvruchten.
Even opwarmen of mee verwarmen
met andere ingrediënten en
klaar is Kees!
Adzukibonen
Adzukibonen zijn kleine
donkerrode bonen, die
oorspronkelijk uit Azië
afkomstig zijn.
Na het koken
hebben deze bonen een wat
zoete smaak.
Adzukibonen laat
men soms ook ontkiemen.
Bruine bonen
Bruine bonen worden wat de
smaak betreft meer
gewaardeerd dan witte bonen.
Ze zijn geschikt om er soep en
andere heerlijke gerechten van
te bereiden.
Oud-Hollandse
gerechten met bruine bonen
zijn onder andere bruine bonen
met spek en stroop en bruine
bonen met spek, gebakken uien
en aardappelen.
Bruine bonen
komen oorspronkelijk uit onder
andere het
Middellandse-Zeegebied.
Flageolets
Flageolets zijn kleine, lange
iets gekromde lichtgroene
bonen.
De bonen komen
oorspronkelijk uit Zuid-Europa.
Flageolets zijn gedroogd en in
blik verkrijgbaar.
De bonen
vormen een onderdeel van "groentemacédoine"
wat u in blik en pot kunt
kopen. Flageolets zijn lekker
bij vleesgerechten, maar ze
smaken ook prima in salades.
Grauwe erwten
Grauwe erwten worden ook wel
rozijnerwten genoemd.
De vorm
doet denken aan die van
kapucijners, maar de kleur is
iets roder.
Oorspronkelijk
komen de erwten uit het
Middellandse-Zeegebied.
Grauwe
erwten worden vooral verwerkt
in winterkost met bijvoorbeeld
uitgebakken spek en stroopsaus.
Groene erwten
Groene erwten komen
waarschijnlijk uit het
Middellandse-Zeegebied.
Er
bestaat ook een gele variant.
De Schokker is een groene
erwtvariëteit met een kantige
vorm.
Spliterwten zijn
gespleten groene erwten zonder
schil.
Spliterwten hoeven niet
geweekt te worden en ze zijn
sneller gaar.
Tijdens het
koken vallen spliterwten
uiteen, waardoor ze geschikt
zijn om er soep en puree van
te maken.
Er zijn ook gele
spliterwten, ook wel "pesis"
genoemd.
Ze hebben dezelfde
eigenschappen als groene
erwten.
Kapucijners
Kapucijners komen
oorspronkelijk uit Turkije.
De
hoekige licht- tot
donkerbruine erwten worden in
ons land veel gegeten.
Kapucijners worden meestal
geserveerd met gebakken spek,
gebakken uien en aardappelen
of rijst. Ze zijn ook lekker
met zilveruitjes, augurkjes,
gebakken aardappelen en
vruchten.
Katjang idjoe
Katjang idjoe worden ook wel
mungbonen genoemd.
De kleine
olijfgroene bonen komen
oorspronkelijk uit China.
Wanneer we de boontjes laten
ontkiemen ontstaat de
kiemgroente taugé.
Tauge word
verwerkt in rauwkostsalades en
in Indonesische en Chinese
gerechten.
Van katjang idjoe
kunt u heerlijke soep bereiden.
Kievitsbonen
Kievitsbonen lijken qua vorm
op bruine bonen.
De kleur is
beige met bruinrode vlekken.
Tijdens het koken worden de
bonen egaal bruin van kleur.
Kievitsbonen komen
waarschijnlijk uit het
Middellandse-Zeegebied.
Het
gebruik en de bereiding kunt u
vergelijken met die van bruine
bonen.
Kikkererwten
Kikkererwten lijken door hun
onregelmatige vorm en
lichtgeel-bruine kleur op
gepelde hazelnoten.
Oorspronkelijk komen de erwten
uit Azië.
Kikkererwten komen
we in recepten ook tegen onder
andere namen zoals kekers,
chick peas, Spaanse erwten en
garbanzo's.
In de
Zuid-Europese en Aziatische
keuken wordt deze erwt
verwerkt in soepen en
stoofschotels.
Limabonen
Limabonen zijn platte, grote,
witte bonen.
Oorspronkelijk
komen deze bonen uit
Zuid-Amerika.
Limabonen zijn
lekker met bijvoorbeeld
gekruid vlees, tomaten en ui.
Linzen
Linzen hebben een platte
discusachtige vorm.
Ze
variëren in grootte en kleur,
die bruin, geel, rood en groen
kan zijn.
Linzen komen
oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa.
Ze worden veel
gebruikt in de Indiase, Turkse
en Marokkaanse keuken.
Rode nierbonen
Rode nierbonen zijn niervormig
en rood-bruin van kleur.
Na
het koken hebben ze een
zoetige smaak.
Rode nierbonen
komen oorspronkelijk uit Noord-
en Midden-Amerika.
Vooral in
de keuken van het "Wilde
Westen" zijn deze bonen
populair.
Witte bonen
De structuur van witte bonen
is vaster dan die van bruine
bonen.
De vorm kan niervormig,
rond of plat zijn.
oorspronkelijk komen witte
bonen onder meer uit Noord- en
Zuid-Amerika.
Van witte bonen
worden veel stoofschotels
bereid met schapen-, lams- of
varkensvlees.