Dadels.....
Dadelpalmen
worden
al
sinds
5000
jaar
in
Mesopotamië
verbouwd.
Tegenwoordig
vindt
men
deze
cultuurplant
in
bijna
alle
tropische
gebieden.
Wanneer
de
vruchten
rijp
zijn
om
te
eten,
hebben
ze
een
glanzende,
honingkleurige
huid
en
hebben
ze
de
grootte
van
een
duim.
3
tot
4
dadels
leveren
al
een
derde
van
de
dagelijkse
behoefte
van
de
mens
aan
ijzer.
Dadels
zijn
dus
een
belangrijke
"ijzerleverancier"
onder
de
voedingsmiddelen.
Verse
vruchten
worden
bevroren
geïmporteerd
en
voor
verkoop
ontdooid.
Ze
smaken
niet
zo
zoet
als
gedroogde.
De
kwalitatief
beste
dadels
zijn
de
"muskaatdadels"
uit
Tunesië.
Feijoa.....
De
groene
feijoa
wordt
ook
wel
ananasquave
genoemd
en
behoort
tot
de
familie
van
de
mirtachtigen.
De
feijoa
groeit
vooral
in
de
Zuidamerikaanse
subtropen
maar
ook
in
Afrika
en
Azië.
Alleen
wat
het
uiterlijke
betreft,
lijkt
de
vrucht
op
de
avocado.
Het
gele
vruchtvlees
smaakt
geurig
zoet.
Feijoa's
worden
rauw
gegeten
door
ze
open
te
snijden
en
uit
te
lepelen.
Ze
kunnen
ook
gepureerd
in
crèmes
verwerkt
worden.
Tamarillo......
Een
oranje-
tot
scharlakenrode,
glanzende,
eivormige
vrucht.
Tamarillo
behoort
tot
de
familie
van
de
nachtschaden
en
wordt
ook
boomtomaat
genoemd.
Sinds
eeuwen
wordt
deze
vrucht
door
de
Indianen
in
Noordelijk
Zuid-Amerika
verbouwd.
Het
vruchtvlees
is
sappig,
smaakt
licht
zoet
en
ruikt
naar
abrikozen.
Rijpe
vruchten
hebben
een
rode
schil
die
je
trouwens
niet
kunt
eten.
Als
je
de
vruchten
kort
in
kokend
water
legt,
is
de
schil
er
makkelijk
af
te
halen.
Tamarillo's
kunnen
zoet,
bijvoorbeeld
als
compôte,
of
hartig,
als
salade
en
bijgerecht
bij
vlees,
bereid
worden.
Kaki......
De
zacht
oranje
tot
rode
kakivruchten,
ter
grootte
van
een
tomaat
komen
uit
Oost-Azië.
Tegenwoordig
worden
kakibomen
echter
ook
in
Italië
geteeld.
De
zure
kakisoorten
kan
men
pas
eten
wanneer
ze
volrijp
zijn.
Anders
smaken
ze
flauw.
Rijpe
kakivruchten
herkent
men
aan
de
doorschijnende
glans
van
de
schil
en
aan
de
zachtheid
van
de
vrucht.
Ze
hebben
geleiachtig
vruchtvlees
met
een
zoet
abrikozen-perziken
aroma.
Sharonfruit
is
een
kakisoort
zonder
looizuur.
De
vruchten
kunnen
gegeten
worden
voordat
ze
geheel
rijp
zijn.
Kakivruchten
bevatten
bijzonder
veel
carotine.
Vijgen.....
De
vijgeboom
komt
uit
Klein-Azië.
Tegenwoordig
worden
vijgen
vooral
geteeld
rond
de
Middellandse
Zee,
in
Zuid-Afrika,
Californië
en
Zuid-Amerika.
Rijpe
vruchten
hebben
een
geelpaarse
schil.
Overrijpe
vijgen
zien
er
dof
uit
en
voelen
zeer
kleverig
aan.
Als
de
schil
vlekkerig
wordt,
zijn
de
vijgen
zo
goed
als
oneetbaar.
Verse
vijgen
worden
geschild,
opengesneden
en
dan
uitgelepeld.
Het
aroma
komt
het
best
tot
zijn
recht
als
de
vruchten
koud
zijn.
Pomelo.....
Een
kruising
van
de
"oude
pompelmoes"
komt
uit
Zuidoost-Polynesië.
Een
nieuwe
teeltsoort
komt
vanuit
Israël
op
onze
markt.
De
geelgroene
vruchten
wegen
2,5
kilo
en
zijn
familie
van
de
grapefruit.
Het
vruchtvlees
is
sappig
en
stevig.
Wat
smaak
betreft
lijken
pomelo's
op
bramen.
Pomelo's
zijn
uitstekend
geschikt
voor
marmelade
of
gelei.
Kumquats.....
Deze
oranjekleurige
vruchten
worden
vaak
voor
kleine
sinaasappels
aangezien.
Ze
behoren
echter
niet
tot
de
citrusvruchten.
Ze
worden
niet
groter
dan
kersen
of
mirabellen.
Kumquats
komen
uit
Zuid-Oost-China
en
Japan.
De
dunne
schil
smaakt
pittig-zoet.
Het
vruchtvlees
daarentegen
bitter-zurig.
Kumquats worden
niet
chemisch
behandeld.
Je
kunt
ze
daarom
zonder
problemen
ongeschild
eten.
Lychees.....
De
ronde
vruchten
groeien
tegenwoordig
in
subtropsiche
gebieden.
De
kleur
van
de
met
schubben
bedekte
schil
verandert
naarmate
de
vrucht
rijper
wordt.
Van
rose
en
scharlakenrood
naar
roodbruin.
De
schil
is
ruw
en
gemakkelijk
in
te
drukken.
Lychees
kunnen
als
gekookte
eieren
gepeld
worden.
Het
glazige,
zachte,
witte,
sappige
vruchtveels
smaakt
naar
een
mengeling
van
druiven
en
zure
kersen,
met
eenpittigheid
die
aan
muskaat
doet
denken.
Lychees
zijn
zeer
geschikt
voor
fruitsalades
en
geliefd
als
compôte.
Fijnproevers
waarderen
lychees
als
bijgerecht
bij
diverse
vis-
en
vleesgerechten.
Carambola`s
Ook
wel
stervruchten
geheten.
Indonesische
naam
‘Buah
Belimbing’.
Het
zijn
knapperige
gele
vruchten
die
rauw
met
schil
worden
gegeten.
Ze
hebben
een
licht
zuur
aroma
En
zijn
zeer
decoratief
wanneer
ze
in
stervormige
plakjes
worden
gesneden.
Papaja’s
Worden
in
Azie
rauw
(rijp)
als
fruit
gegeten.
Of
(onrijp)
gekookt
of
gefrituurd
als
groente
gegeten.
De
schil
is
groen-geel,
het
vruchtvlees
is
geel
tot
oranje,
ruikt
naar
rijpe
abrikozen
en
smaakt
meloenachtig
maar
steviger.
Passievrucht
Ronde
paars
tot
roodbruin
gekleurde
vrucht.
De
schil
is
hard
en
leerachtig
en
verschrompeld
bij
het
rijp
worden.
De
schil
is
niet
eetbaar.
Binnenin
de
passiefruit
bevinden
zich
de
pitjes
met
geelgekleurd
vruchtvlees
erom
heen.
Deze
pitjes
en
vruchtvlees
kan
men
eten.
Het
vruchtvlees
van
de
passievrucht
is
fris
zoetzuur
van
smaak.
De
passievrucht
is
op
smaak
als
de
schil
iets
begint
te
rimpelen
Guave
De
vrucht
is
een
afgeronde,
ovale,
appel-
of
peervormige,
4-12
cm
lange
en
tot
450
g
zware
bes.
Aan
het
einde
van
de
vrucht
blijft
de
krans
van
kelkbladeren
behouden.
De
dunne
schil
is
groen
tot
geelgroen,
vaak
roze
gevlekt,
mat
glanzend
en
wasachtig.
De
vrucht
is
rijk
aan
vitamine
C,
β-caroteen
en
pectine.
Het
vruchtvlees
is
volrijp
zacht,
sappig,
door
kleine
steencellen
korrelig,
wittig,
gelig,
geelgroen
of
roze
van
kleur
en
in
het
midden
vaak
rood
getint.
De
smaak
is
aangenaam
zoetzuur
aromatisch,
op
aardbei
of
peer
gelijkend.
De
vruchten
kunnen
zaadloos
zijn
of
afhankelijk
van
het
ras
100-550,
tot
3
mm
grote,
harde
zaden
bevatten.
De
vruchten
kunnen
uit
de
hand
worden
gegeten
Tot
marmelade,
jam,
compote
worden
verwerkt
En
voor
de
productie
van
frisdranken,
vruchtensappen,
vruchtenwijn
en
likeur
worden
gebruikt
Granaatappel
Granaatappels
komen
oorspronkelijk
uit
Perzië
en
worden
al
eeuwenlang
verbonden
met
allerlei
culturen
en
religies
als
een
symbool
van
vruchtbaarheid.
De
granaatappel
stamt
uit
het
Midden-Oosten
en
behoort
botanisch
gezien
tot
de
bessen.
Van
de
granaatappel
zijn
alleen
de
zaden
of
eigenlijk
het
omhulsel
daarvan,
in
culinair
opzicht
van
belang.
De
granaatappel
heeft
een
frisse
zoetzure
smaak.
Granaatappel
kan
puur
gegeten
worden
en
gebruikt
worden
voor
sappen
of
als
garnering.
De pitjes
zijn
fraai
op
bijvoorbeeld
een
fruitsalade
of
als
decoratie
voor
een
romig
dessert,
op
ijs
of
een
kaastaart.
Ze
smaken
vooral
lekker
in
combinatie
met
amandelen
en
vormen
een
heerlijke
garnering
voor
couscous.
In
India
en
Pakistan
worden
ze
ook
gebruikt
in
vleesgerechten.
Verder
kan
de
granaatappel
worden
gebruikt
voor
sappen;
pers
het
sap
voorzichtig
uit
met
behulp
van
een
handmatige
citruspers,
met
een
elektrische
pers
verpulver
je
de
zaadjes
wat
het
sap
bitter
maakt.
Tips
•
Het
sap
geeft
vlekken
die
nauwelijks
te
verwijderen
zijn,
dus
opgepast
met
morsen.
Kiwano
De
vrucht
heeft
een
oranje
gekleurde
schil
met
scherpe
stekels.
Het
groene,
geleiachtige
vruchtvlees
is
lichtgroen
van
kleur
en
is
verdeeld
in
vakjes
met
daarin
veel
eetbare
pitjes.
De
kiwano
heeft
een
frisse
smaak
die
lijkt
op
een
combinatie
van
banaan
met
meloen
en
een
tikje
komkommer.
Een
onrijpe
kiwano
is
groen
van
kleur.
Tijdens
het
rijpingsproces
verkleurt
de
schil
van
groen
naar
oranje.
Tijdens
dit
proces
kan
het
vruchtvlees
al
worden
gegeten.
Lychees
met
chocolade
en
gember....
Neem
24
gepelde
en
ontpite
lychees.
Verdeel
ze
over
4
glazen
of
dessertschaaltjes.
Snipper
4
bolletjes
gember
en
stooi
ze
over
het
fruit.
Neem
3
eetlepels
gembernat,
doe
er
een
theelepeltje
cacaopoeder
bij
en
1/8
slagroom.
Klop
het
stijf
en
verdeel
het
over
de
lychees.
Kumquats
op
siroop.....
250
gram
kumquats.
1/2
dl
Grand
Marnier
of
Cointreau.
50
gram
witte
basterdsuiker.
Was
de
kumquats
en
snij
ze
doormidden.
Verwijder
de
pitjes.
Breng
1/2
dl
water
aan
de
kook
met
de
grand
Marnier
of
Cointreau
en
de
suiker.
Doe
de
kumquats
erbij
en
laat
ca.
40
minuten
koken
tot
ze
doorschijnend
zijn
en
de
siroop
stroperig
is
geworden.
Doe
de
kumquats
met
de siroop
in
een
schaal
en
laat
afkoelen.
Lekker
bij
wild
en
gevogelte.
Gevulde
lychees
met
zalm....
1
blik
zalm.
5
sprietjes
bieslook.
2
bekertje
slagroom
(van
125
gr)
1
tl
citroensap.
1
tl
mosterd
van
Dijon.
2
tl
kerriepoeder
(mild)
versgemalen
zwarte
peper.
2
tl
dillekruid
(McCormick)
1
blik
lychees
("
595
gr
netto)
1
el
kappertjes.
150
gr
sneetjes
gerookte
zalm.
2
bakjes
tuinkers.
In
zeef
zalm
uit
blik
goed
laten
uitlekken.
Velletjes
en
graatjes
verwijderen.
In
kom
zalm
fijnpletten.
Bieslook
erboven
fijnknippen.
Erdoor
roeren
:
slagroom,
citroensap,
mosterd,
kerriepoeder,
peper
en
dillekruid.
Ongeveer
24
mooie
lychees
en
kappertjes
afgieten
en
droogdeppen.
Gerookte
zalm
in
reepjes
van
3
x
8
cm
snijden.
Lychees
met
een
puntig
teelepeltje
hoog
opvullen
met
zalmmengsel.
Een
reepje
zalm
eromheen
rollen
en
met
coctailprikker
vaststeken.
Aan
het
puntig
uiteinde
van
de
prikker
kappertje
prikken.
Tot
gebruik
afgedekt
in
de
koelkast
zetten.
Tuinkers
van
bedje
knippen
boven
kom.
Elke
gevulde
lychee
garneren
met
2
kappertjes
en
tuinkers.
Op
schaal
presenteren.