Koken op Kooltjes
Het roosteren van eten boven een vuurtje
spreekt tot ieders verbeelding.
Lekker buiten bezig zijn, met alle eters
samen rond de bbq;
Er word in het vuur gepookt,het rooster
word nog een keer ingevet en de hapjes
met zorg gedraaid.
Grillen is actief met eten bezig zijn.
Niet alleen het eten,maar de hele
bereiding die eraan vooraf gaat,maakt
het tot een ideale buitenactiviteit.
BBQen is niet alleen voor s`zomers,tot
laat in de herfst kun je nog bbqen...
Zelfs in de winter steekt mijn partner
nog wel de bbq aan om er een steak of
hamburgers op te grillen.....
"Grillen" houd in dat het eten net
voldoende tijd krijgt om de hitte tot
het midden te laten doordringen,zonder
dat de buitenkant te gaar word.
Om de echte grookte grilsmaak te
krijgen,moet het vlees of de vis heel
kort boven zeer hete briketten worden
dicht geschroeid.
Het moet regelmatig worden gedraaid en
verplaatst,zodat het de gewenste
goudbruine kleur krijgt.
Vuurplekken.....
Grillen in de buitenlucht heeft iets
extra`s ontspannends.
Het enige wat je nodig hebt is een
veilige plek in de natuur,waar het vuur
lang genoeg kan branden om een dikke
laag hete as te produceren,hout of
briketten,lucifers en een rooster om op
te grillen.
Een vaste bakstenen bbq met grilrooster
en opvangschaal of modellen van
terracotta zijn geinspireerd op de
traditionele vuurplek.
Barbeques....
Gewone,moderne houtskoolbbq`s zijn het
populairst;een onvoorspelbaar vuurtje
hoort er voor veel mensen nu eenmaal bij.
Maar wie gemak wil,kan ook kiezen voor
elektrische of gas bbq`s,die met 1 druk
op de knop aan gestoken kunnen
worden.Elektrische bbq`s worden verhit
door een verwarmings element aan de
onderkant en staan meestal "gewoon" op
tafel.
Gasbbq`s verspreiden een authentiek
aroma doordat de olie en de sappen op
hete keramische stenen of geemailleerde
metalen elementen druppelen.
Grillpannen...
Wie binnenshuis wil grillen,kan een
grillpan gebruiken.
Ze zijn in verschillende maten en
modellen.
Zo`n pan is ook te gebruiken bij een
buitenbbq.
De pan vormt dan een buffer tussen het
vuur en de ingredienten,
wat vooral handig is tijdens de eerste
felle hitte van de bbq.
De beste grillpannen zijn van gietijzer.
Het voordeel van zo`n pan is dat er maar
heel weinig olie word gebruikt.
De BBQ voorbereiden:
Gebruik niet meer brandstof met de
gedachte dat het vuur langer zal branden.
Het zal alleen maar heter
worden,waardoor het eten sneller
verbrandt.behalve op houtskool kun je
ook stoken op hout of briketten.
Gebruik hardhout (eik, beuk of els)
Zacht hout (dennen) kan het eten een
bittere smaak geven.Houtblokken branden
niet zo lang als houtskool of briketten.
Houtskool is vooral geschikt voor open
en draagbare bbq`s.
Briketten zijn geperste stukken
houtskool,vermengd met bindmiddel.Ze
branden langzamer en gloeien langer na
dan houtskool.
Benodigdheden....
Keukengerei,spiesen,bladen,opvangschalen
en andere hulpmiddelen mogen tijdens het
grillen niet ontbreken.
Wanner je ze van te voren klaar zet,
scheelt dat weer heen en weer lopen.
Al het keukengerei dat word gebruikt
boven het vuur moet bij voorkeur een
lang handvat hebben.
Gebruik daarbij een hittebestendige
ovenwant.
Tangen zijn ideaal om het vlees te keren
en te verplaatsen.
Ook een brede spatel of pizzaschep kan
worden gebruikt om te keren.
Prik niet te veel in het vleesof de vis
om te voorkomen dat het sap er uit loopt
en in het vuur drupt.
Het vlees word dan taai.
Zorg voor een voorraad spiezen (metaal
of hout) in verschillende lengtes.
Week houten spiezen eerst 30 minuten in
het water.
Hiermee voorkom je dat de stokjes
verschroeien.
(TIP) Gebruik rozemarijntakjes of
suikerrietstengels.
Marineren...
Maak marinades in roestvrij stalen
schalen of kommen.
Schalen van aluminium of metaal kunnen
reageren op het zuur van de
marinades....
Vang zo nodig het vocht op in een
opvangschaal.
Kookvocht heeft een uitstekende smaak en
kan goed worden gebruikt als basis voor
saus.
Andere hulpmiddelen.
Kwasten met lange steel zijn handig om
het vlees mee in te smeren met olie of
kruidenmengsels.
Je kunt ook een kwastje maken van een
bosje kruiden (tijm,laurier,rozemarijn,bonenkruid
of salie)
Leg ze wel een aantal uren van te voren
in de olie zodat ze hun smaak kunnen
afgeven.
Na gebruik gooi je ze op het
vuur,waardoor een heerlijke geur
ontstaat.
Daarnaast zijn lucifers,keukenpapier en
vooral een emmer bluszand goed om in de
buurt te houden.
Aanmaken van de bbq.
voor het aansteken van het vuur kun je
geurloze aanmaakblokjes gebruiken.
Deze worden gemaakt van paraffine en
beinvloeden de smaak van het eten niet.
Er bestaat ook aanmaakgel.
Deze geconcentreerde gel is honderd %
plantaardig en moet over de brandstof
worden verspreid en aangestoken.
Een gemiddelde gasbbq is na 15 minuten
klaar voor gebruik.
Houtskool en briketten hebben langer
nodig.(ca 45 minuten)
Meestal zijn een paar laagjes houtskool
of 1 laag briketten voldoende om de bbq
1 tot 1 1/2 uur btandend te houden.
Leg de brandstof in het midden en wakker
het vuur aan met behulp van de
aanmaakbrandstof.
Je kunt zelf de hitte van de bbq
aanpassen.
Om de temperatuur te verhogen hark je
even door de houtskool om de as eraf te
laten vallen.
Is het vuur te heet ? Spreid dan de
kooltjes en alle luchtgaatjes onderin de
bbq afsluiten.
Of plaats het grilrooster hoger.
De bbq is gereed voor gebruik als de
houtskool of briketten roodgloeiend
zijn,met een dun laagje grijze as.
Dit is de ideale temperatuur voor het
grillen van grote stukken vlees, rode
biefstuk en vis.
Het is handig om te beginnen met
gerechten die de eerste grote hitte van
de bbq nodig hebben.
Vet het grilrooster in voordat je het
boven de houtskool of briketten zet.
hiermee beperk je het oplaaien van de
vlammen.
De temperatuur van een hete bbq varieert
van 160 tot 290 graden celsius.
Als de temperatuur daalt naar
gemiddeld,word het laagje as wat dikker
en is er sporadies een vuurpuntje te
zien.De temperatuur is nu geschikt voor
b.v. groente en kleine stukjes vlees.
Als de as dik en poederachtig wordt en
de briketten uit elkaar vallen,is de
temperatuur te laag.
Na toevoeging van nieuwe brandstof duurt
het ongeveer 15 minuten voor de
houtskool of de briketten weer een
bruikbare temperatuur hebben bereikt.
TIP.....
Bij bbq buiten is het handig om een
emmertje zand bij de hand te hebben
Mocht er onverhoopt een ongelukje met
het vuur gebeuren is het met zand zo
gedoofd.
|