Koken op Kooltjes



Het roosteren van eten boven een vuurtje spreekt tot ieders verbeelding.

Lekker buiten bezig zijn, met alle eters samen rond de bbq;

Er word in het vuur gepookt,het rooster word nog een keer ingevet en de hapjes met zorg gedraaid.

Grillen is actief met eten bezig zijn.

Niet alleen het eten,maar de hele bereiding die eraan vooraf gaat,maakt het tot een ideale buitenactiviteit.

BBQen is niet alleen voor s`zomers,tot laat in de herfst kun je nog bbqen...

Zelfs in de winter steekt mijn partner nog wel de bbq aan om er een steak of hamburgers op te grillen.....

"Grillen" houd in dat het eten net voldoende tijd krijgt om de hitte tot het midden te laten doordringen,zonder dat de buitenkant te gaar word.

Om de echte grookte grilsmaak te krijgen,moet het vlees of de vis heel kort boven zeer hete briketten worden dicht geschroeid.

Het moet regelmatig worden gedraaid en verplaatst,zodat het de gewenste goudbruine kleur krijgt.



Vuurplekken.....


Grillen in de buitenlucht heeft iets extra`s ontspannends.

Het enige wat je nodig hebt is een veilige plek in de natuur,waar het vuur lang genoeg kan branden om een dikke laag hete as te produceren,hout of briketten,lucifers en een rooster om op te grillen.

Een vaste bakstenen bbq met grilrooster en opvangschaal of modellen van terracotta zijn geinspireerd op de traditionele vuurplek.

Barbeques....

Gewone,moderne houtskoolbbq`s zijn het populairst;een onvoorspelbaar vuurtje hoort er voor veel mensen nu eenmaal bij.

Maar wie gemak wil,kan ook kiezen voor elektrische of gas bbq`s,die met 1 druk op de knop aan gestoken kunnen worden.Elektrische bbq`s worden verhit door een verwarmings element aan de onderkant en staan meestal "gewoon" op tafel.

Gasbbq`s verspreiden een authentiek aroma doordat de olie en de sappen op hete keramische stenen of geemailleerde metalen elementen druppelen.

Grillpannen...


Wie binnenshuis wil grillen,kan een grillpan gebruiken.

Ze zijn in verschillende maten en modellen.

Zo`n pan is ook te gebruiken bij een buitenbbq.

De pan vormt dan een buffer tussen het vuur en de ingredienten,

wat vooral handig is tijdens de eerste felle hitte van de bbq.

De beste grillpannen zijn van gietijzer.

Het voordeel van zo`n pan is dat er maar heel weinig olie word gebruikt.


De BBQ voorbereiden:

Gebruik niet meer brandstof met de gedachte dat het vuur langer zal branden.

Het zal alleen maar heter worden,waardoor het eten sneller verbrandt.behalve op houtskool kun je ook stoken op hout of briketten.

Gebruik hardhout (eik, beuk of els)

Zacht hout (dennen) kan het eten een bittere smaak geven.Houtblokken branden niet zo lang als houtskool of briketten.

Houtskool is vooral geschikt voor open en draagbare bbq`s.

Briketten zijn geperste stukken houtskool,vermengd met bindmiddel.Ze branden langzamer en gloeien langer na dan houtskool.



Benodigdheden....

Keukengerei,spiesen,bladen,opvangschalen en andere hulpmiddelen mogen tijdens het grillen niet ontbreken.

Wanner je ze van te voren klaar zet, scheelt dat weer heen en weer lopen.

Al het keukengerei dat word gebruikt boven het vuur moet bij voorkeur een lang handvat hebben.

Gebruik daarbij een hittebestendige ovenwant.

Tangen zijn ideaal om het vlees te keren en te verplaatsen.

Ook een brede spatel of pizzaschep kan worden gebruikt om te keren.

Prik niet te veel in het vleesof de vis om te voorkomen dat het sap er uit loopt en in het vuur drupt.

Het vlees word dan taai.

Zorg voor een voorraad spiezen (metaal of hout) in verschillende lengtes.

Week houten spiezen eerst 30 minuten in het water.

Hiermee voorkom je dat de stokjes verschroeien.

(TIP) Gebruik rozemarijntakjes of suikerrietstengels.

Marineren...


Maak marinades in roestvrij stalen schalen of kommen.

Schalen van aluminium of metaal kunnen reageren op het zuur van de marinades....

Vang zo nodig het vocht op in een opvangschaal.

Kookvocht heeft een uitstekende smaak en kan goed worden gebruikt als basis voor saus.

Andere hulpmiddelen.

Kwasten met lange steel zijn handig om het vlees mee in te smeren met olie of kruidenmengsels.

Je kunt ook een kwastje maken van een bosje kruiden (tijm,laurier,rozemarijn,bonenkruid of salie)

Leg ze wel een aantal uren van te voren in de olie zodat ze hun smaak kunnen afgeven.

Na gebruik gooi je ze op het vuur,waardoor een heerlijke geur ontstaat.

Daarnaast zijn lucifers,keukenpapier en vooral een emmer bluszand goed om in de buurt te houden.



Aanmaken van de bbq.


voor het aansteken van het vuur kun je geurloze aanmaakblokjes gebruiken.

Deze worden gemaakt van paraffine en beinvloeden de smaak van het eten niet.

Er bestaat ook aanmaakgel.

Deze geconcentreerde gel is honderd % plantaardig en moet over de brandstof worden verspreid en aangestoken.

Een gemiddelde gasbbq is na 15 minuten klaar voor gebruik.

Houtskool en briketten hebben langer nodig.(ca 45 minuten)

Meestal zijn een paar laagjes houtskool of 1 laag briketten voldoende om de bbq 1 tot 1 1/2 uur btandend te houden.

Leg de brandstof in het midden en wakker het vuur aan met behulp van de aanmaakbrandstof.



Je kunt zelf de hitte van de bbq aanpassen.

Om de temperatuur te verhogen hark je even door de houtskool om de as eraf te laten vallen.

Is het vuur te heet ? Spreid dan de kooltjes en alle luchtgaatjes onderin de bbq afsluiten.

Of plaats het grilrooster hoger.

De bbq is gereed voor gebruik als de houtskool of briketten roodgloeiend zijn,met een dun laagje grijze as.

Dit is de ideale temperatuur voor het grillen van grote stukken vlees, rode biefstuk en vis.

Het is handig om te beginnen met gerechten die de eerste grote hitte van de bbq nodig hebben.

Vet het grilrooster in voordat je het boven de houtskool of briketten zet.

hiermee beperk je het oplaaien van de vlammen.

De temperatuur van een hete bbq varieert van 160 tot 290 graden celsius.

Als de temperatuur daalt naar gemiddeld,word het laagje as wat dikker en is er sporadies een vuurpuntje te zien.De temperatuur is nu geschikt voor b.v. groente en kleine stukjes vlees.

Als de as dik en poederachtig wordt en de briketten uit elkaar vallen,is de temperatuur te laag.

Na toevoeging van nieuwe brandstof duurt het ongeveer 15 minuten voor de houtskool of de briketten weer een bruikbare temperatuur hebben bereikt.
TIP.....
Bij bbq buiten is het handig om een emmertje zand bij de hand te hebben
Mocht er onverhoopt een ongelukje met het vuur gebeuren is het met zand zo gedoofd.