Het Hollandse aspergeseizoen loopt van half April tot half Juni.
Dit is het moment dat de plant zijn weg naar boven zoekt
Vlak voordat hij het licht heeft bereikt word hij afgestoken
Op de langste dag van het jaar (Sint Jan 24Juni) stopt de oogst in Nederland
De planten hebben tijd nodig om te herstellen voor het volgend jaar
We hebben dus zo`n 2 maanden om van deze delicatesse te genieten.

Als je asperges aanschaft zijn kleur, geur en uiterlijk bepalend.
Voor deze wat prijzige groente mag je best een beetje kwaliteit verwachten.
Maak daarom gebruik van deze tips en schaf de mooiste en de lekkerste asperges aan bij je groenteman.
Er is een ruim aanbod van dunne, dikke en dubbeldikke, groene en witte asperges.
Je kunt ze geschild en ongeschild kopen en je kunt ook alleen aspergekopjes kopen.
Dat is echt een delicatesse

Schoonmaken en bereiden:
Je schilt asperges met een dunschiller rondom van vlak onder het kopje tot aan de voet
Onderaan mogen ze iets dikker geschild worden
Je kunt goed zien waar de schil van de asperge dik en houtachtig wordt aan de onderkant
Dat is zo`n 2 a 3 cm van de onderkant af
Dit stuk kan er af gesneden worden
Asperges kunnen gestoomd, gekookt, gefrituurd en gesmoord worden
Verse adperges kunnen, als je ze dun in plakjes snijd, zelfs rauw gegeten worden

Basisrecept
Kook de asperges na het schoonmaken 10 minuten,
Zet daarna het vuur uit en laat ze nog 10 minuten in het kookvocht rusten

Asperges kun je na aankoop 1 tot 2 dagen in de groentelade bewaren
Wikkel ze dan in een vochtige doek en leg ze tot gebruik zo weg in de groentelade.



Asperges met beenham en gepocheerd ei


4 eieren
2 kilo asperges
1 mespunt vers gemalen nootmuskaat
200 gram beenham
50 gram boter
vershoudfolie

bekleed 4 kleine kopjes met vershoudfolie
Breek er een ei bovenen draai de folie dicht, zodat er een zakje ontstaat
Schil de asperges met de dunschiller
Kook de asperges 10 minuten in ruim gezouten water
Doe het vuur uit en laat de asperges in het kookvocht staan

Leg de in folie verpakte eieren 6 minuten in het hete kookvocht
(dit kan terwijl de asperges nog in de pan liggen)
Smelt de boter en verwijder de versfolie van de eieren
Neem de asperges met schuimspaan uit de vocht en leg ze op 4 borden
Schenk de boter erover en strooi de nootmuskaat erover.
Verdeel de ham over de bordjes en serveer met de gepocheerde eieren
Lekker met aardappelpuree.


Asperge cocktail...

Ingredienten:

250 gram gekookte asperges
1 deciliter mayonaise
2 eetlepels losgeklopte slagroom
wat druppels citroensap
1 eetlepel sherry
150 gram ham in blokjes of reepjes
wat slabladeren in reepjes

Bereiden:

Vermeng de mayonaise, slagroom, citroensap en sherry naar smaak met elkaar.
Schep de asperges en de ham door de saus.
Vul glazen coupes voor de helft met reepjes sla en schep de aspergecocktail erop.

TIP: Neem eens garnalen i.p.v. hamblokjes


Aspergeroomsoep

Ingredienten:

500 g soepasperges
2 liter kippenbouillon
2 dl koksroom
3 a 4 eetlepels maizena
zout en versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat

Bereiden:

Schil de asperges van de kop naar beneden met een dunschiller of een speciaal aspergemes en snijd het houtachtige onderste stuk weg.
Snijd de asperges in stukjes.
Kook de aspergestukjes in de bouillon in 10 tot 15 minuten goed gaar.
Pureer de soep in de foodprocessor, met de staafmixer of door een draaizeef.
Giet een beetje kookroom in een kommetje
Los hierin de maizena op en giet dit bij de bouillon en de overige room
 Breng al roerend  aan de kook.
Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

TIP....
Kook de aspergekoppen apart in een laagje water gaar en gebruik ze als garnering voor de soep.
Vervang de bouillon door kookvocht van asperges dat voor dit doel (in de diepvries) is bewaard.
Vervang de nootmuskaat door een mespunt kerrie.
Roer voor een luxe versie reepjes gerookte zalm of grote garnalen door de soep.
Of reepjes gekookte ham.
Bestrooi de soep met fijngehakte dille of peterselie of met ringetjes bieslook of bosui.

Asperge met ham en kruidensaus

Ingredienten:

1 kilo witte asperges
wat peterselie
wat bieslook
wat basilicum
3 ons beenham
4 eieren
75 gram boter
wat droge witte wijn

Bereiden:

Schil de asperges met een dunschiller van net onder het kopje naar beneden.
Snijd ca. 2 centimeter van de houtige onderkant af.
Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook en kook de asperges hierin in 8 à 10 minuten gaar.
Kook intussen de eieren in ca. 8 minuten hard.
Snijd of hak de peterselie, de bieslook en de basilicum fijn.
Smelt de boter in een steelpan, klop de kruiden en de wijn erdoor en houd de saus warm op een laag vuur.
Laat de asperges goed uitlekken en verdeel ze met de ham over 4 borden.
Pel de hardgekookte eieren, halveer ze en leg ze ook op de borden.
Schenk de kruidensaus erover en serveer met gekookte krielaardappeltjes



Tagliatelle met asperge en champignonroomsaus

Ingredienten:

1 kilo asperges
4-6 bosuitjes
2 teentjes knoflook
1 bakje champignons
400 gram gekookte ham in dikke plakken
een handvol diepvriesspinaziedeelblokjes
witte wijn
zout en peper, oregano, basilicum
1 bakje kruidenroomkaas
400 gram tagliatelle

Bereiden:

Schil de asperges en snijd ze in stukjes van 2-3 cm.
Kook de stukjes een paar minuten totdat ze beetgaar zijn.
Giet ze af en zet ze opzij.
Snijd de bosuitjes in ringetjes en was ze goed, laat ze uitlekken.
Borstel de champignons en snijd ze in plakjes.
Snijd de ham in kleine dobbelsteentjes.
Fruit de uiringetjes en de knoflook in wat olijfolie.
Voeg de champignons toe en laat ze even meebakken.
Vervolgens doe je er zout en peper, de kruiden, gekookte ham en de spinazie bij.
Goed roeren totdat de spinazie ontdooid is.
Dan voeg je de kruidenroomkaas toe en laat die langzaam smelten.
Doe er een scheut witte wijn bij.
Roer op het laatst de aspergestukjes erdoor en laat het geheel weer goed warm worden.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Doe de tagliatelle in een schaal en schep de saus erover.
Geef er vers geraspte Parmezaanse kaas bij.


Asperge-zalmsalade

Ingredienten:

2 blikjes asperges
100 g gerookte zalm
1 theelepel worchestersaus
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel mayonaise
bieslook
zout en peper

Bereiden:

Begin met het maken van de dressing.
Roer de olijfolie de mayonaise en de worchestersaus door elkaar tot er een mooie emulsie ontstaat.
Snijd de asperges en de gerookte zalm en meng deze door de dressing.
Naar smaak peper, zout en bieslook toevoegen



Asperge in bladerdeeg

Ingredienten:

2,5 kg asperge,
zout, 2 el suiker,
2 el boter,
2 1/2 pakjes bladerdeeg (langwerpige bladeren),
250 g Mascarpone,
bieslook, zout,
vers gemalen peper,
1 ei, 1 el slagroom

Bereiden:

De eindstukken van de asperge afsnijden, de asperge schillen en halveren (ca. 10 cm lange stukken).
De asperge in kokend zoutwater met suiker en boter geven en ongeveer 15 minuten laten koken.
De asperge volledig laten afkoelen (dit is belangrijk in verband met de bladerdeeg).
15 bladerdeegbladeren apart neerleggen en laten ontdooien.
 Mascarpone, bieslookrolletjes, zout en peper vermengen.
12 bladerdeegbladeren tot een rechthoek (18 x 20 cm) uitrollen.
Een theelepel mascarponecrème in het midden geven.
Steeds 6 stukjes asperge erop leggen.
De deegrand met eiwit bestrijken.
Eerst de smalle deegranden over de asperge leggen en de ingeklapte deegranden weer met eiwit bestrijken.
Vervolgens het hele pakje oprollen.
Voor de versiering van het overige bladerdeeg 12 lange strepen snijden, met eiwit bestrijken en als strik om het pakje leggen.
De aspergepakjes op een met bekpapier uitgelegde bakplaat leggen.
Met een houtje meermaals insteken en 15 minuten laten rusten (voor de deeg).
Eigeel en slagroom vermengen en de pakjes ermee bestrijken.
 In het midden van de voorverwarmde fornuis bij 225 graden (heetlucht 200 graden)
20-25 minuten goudbruin laten bakken.

Tip:
lekker met sauce hollandaise, sla en ham.

Asperge-hamrolletjes

4 asperges
1 kleine bol mozzarella
4 plakken rauwe ham
(bijvoorbeeld parmaham)
4 blaadjes salie

Bereiding:

Kook de asperges in circa 10-15 minuten beetgaar.
De juiste kooktijd hangt af van de dikte van de asperges.
 Leg de stukken asperges op keukenpapier en laat ze goed uitlekken.
Leg op het uiteinde van elke plak ham een plak mozzarella.
Leg hier eerst een salieblaadje en vervolgens twee halve asperges op.
Rol mozzarella en asperge in de ham.

*~*~*~*

Asperge-spinazietaart

125 g boter (roomboter)
1 ei
250 g bloem (tarwebloem)
zout
0.3 dl water
12 asperges
200 g spinazie
3 sneetjes spek (gerookt)
3 sneetjes spek (gezouten)
15 g boter (bakboter)
3 eieren
2 dl room
peper
nootmuskaat

Het deeg bereiden met de zachtgeroerde roomboter, het ei, de bloem, een snuifje zout en 3 eetlepels ijskoud water.
Met koele handen kneden tot het deeg goed loskomt van het werkblad.
Enkele uren laten rusten in de koelkast.
Ondertussen de asperges schillen met een dunschiller.
Het onderste stukje afbreken en bewaren voor aspergesoep.
Het spek in blokjes snijden.
De spinazie schoonmaken en fijnhakken.
Het spek knapperig bakken in een beetje boter.
Vervolgens de in stukken gesneden asperges toevoegen en een vijftal minuten laten garen.
Ten slotte de spinazie bij het mengsel voegen en alles samen nog 5 minuten laten zacht worden.
Eventueel overtollig vocht afgieten.
Het deeg uitrollen, er een beboterde bakvorm mee bekleden en enkele malen doorprikken met een vork.
Het spek-asperge-spinazie-mengsel hierover verdelen en overgieten met de eieren die losgeklopt werden in de room.
Kruiden met peper en nootmuskaat.
Gedurende 40 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.
 Onmiddellijk opdienen

Asperges met zalm en dilleroom

400 gram asperges
4 eetlepels dille (fijn gesneden)
1/2 bekertje zure room
150 gram gerookte zalm

Schil de asperges en kook ze 10 minuten in ruim water.
Laat ze nog 10 minuten in het kookvocht liggen.
Roer het grootste gedeelte van de dille door de zure room
Breng op smaak met peper en zout.
Neem de asperges met schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken
Rol om elke asperge een plakje zalm
Verdeel ze over 4 bordjes
serveer de dilleroom ernaast, bestrooid met de rest van de dille
Lekker met een paar krieltjes