Het Hollandse aspergeseizoen loopt
van half April tot half Juni.
Dit is het moment dat de plant zijn
weg naar boven zoekt
Vlak voordat hij het licht heeft
bereikt word hij afgestoken
Op de langste dag van het jaar (Sint
Jan 24Juni) stopt de oogst in
Nederland
De planten hebben tijd nodig om te
herstellen voor het volgend jaar
We hebben dus zo`n 2 maanden om van
deze delicatesse te genieten.
Als je asperges aanschaft zijn kleur,
geur en uiterlijk bepalend.
Voor deze wat prijzige groente mag
je best een beetje kwaliteit
verwachten.
Maak daarom gebruik van deze tips en
schaf de mooiste en de lekkerste
asperges aan bij je groenteman.
Er is een ruim aanbod van dunne,
dikke en dubbeldikke, groene en
witte asperges.
Je kunt ze geschild en ongeschild
kopen en je kunt ook alleen
aspergekopjes kopen.
Dat is echt een delicatesse
Schoonmaken en bereiden:
Je schilt asperges met een
dunschiller rondom van vlak onder
het kopje tot aan de voet
Onderaan mogen ze iets dikker
geschild worden
Je kunt goed zien waar de schil van
de asperge dik en houtachtig wordt
aan de onderkant
Dat is zo`n 2 a 3 cm van de
onderkant af
Dit stuk kan er af gesneden worden
Asperges kunnen gestoomd, gekookt,
gefrituurd en gesmoord worden
Verse adperges kunnen, als je ze dun
in plakjes snijd, zelfs rauw gegeten
worden
Basisrecept
Kook de asperges na het schoonmaken
10 minuten,
Zet daarna het vuur uit en laat ze
nog 10 minuten in het kookvocht
rusten
Asperges kun je na aankoop 1 tot 2
dagen in de groentelade bewaren
Wikkel ze dan in een vochtige doek
en leg ze tot gebruik zo weg in de
groentelade.
Asperges met beenham en gepocheerd ei
4 eieren
2 kilo asperges
1 mespunt vers gemalen nootmuskaat
200 gram beenham
50 gram boter
vershoudfolie
bekleed 4 kleine kopjes met
vershoudfolie
Breek er een ei bovenen draai de folie
dicht, zodat er een zakje ontstaat
Schil de asperges met de dunschiller
Kook de asperges 10 minuten in ruim
gezouten water
Doe het vuur uit en laat de asperges in
het kookvocht staan
Leg de in folie verpakte eieren 6
minuten in het hete kookvocht
(dit kan terwijl de asperges nog in de
pan liggen)
Smelt de boter en verwijder de versfolie
van de eieren
Neem de asperges met schuimspaan uit de
vocht en leg ze op 4 borden
Schenk de boter erover en strooi de
nootmuskaat erover.
Verdeel de ham over de bordjes en
serveer met de gepocheerde eieren
Lekker met aardappelpuree.
Asperge cocktail...
Ingredienten:
250 gram gekookte asperges
1 deciliter mayonaise
2 eetlepels losgeklopte slagroom
wat druppels citroensap
1 eetlepel sherry
150 gram ham in blokjes of reepjes
wat slabladeren in reepjes
Bereiden:
Vermeng de mayonaise, slagroom,
citroensap en sherry naar smaak met
elkaar.
Schep de asperges en de ham door de saus.
Vul glazen coupes voor de helft met
reepjes sla en schep de aspergecocktail
erop.
TIP: Neem eens garnalen i.p.v.
hamblokjes
Aspergeroomsoep
Ingredienten:
500 g soepasperges
2 liter kippenbouillon
2 dl koksroom
3 a 4 eetlepels maizena
zout en versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat
Bereiden:
Schil de asperges van de kop naar
beneden met een dunschiller of een
speciaal aspergemes en snijd het
houtachtige onderste stuk weg.
Snijd de
asperges in stukjes.
Kook de aspergestukjes in de bouillon in
10 tot 15 minuten goed gaar.
Pureer de soep in de foodprocessor, met
de staafmixer of door een draaizeef.
Giet een beetje kookroom in een kommetje
Los hierin de maizena op en giet dit bij
de bouillon en de overige room
Breng al roerend aan de kook.
Breng de soep op smaak met zout, peper
en nootmuskaat.
TIP....
Kook de aspergekoppen apart in een
laagje water gaar en gebruik ze als
garnering voor de soep.
Vervang de bouillon door kookvocht van
asperges dat voor dit doel (in de
diepvries) is bewaard.
Vervang de nootmuskaat door een mespunt
kerrie.
Roer voor een luxe versie reepjes
gerookte zalm of grote garnalen door de
soep.
Of reepjes gekookte ham.
Bestrooi de soep met fijngehakte dille
of peterselie of met ringetjes bieslook
of bosui.
Asperge met ham en kruidensaus
Ingredienten:
1 kilo witte asperges
wat peterselie
wat bieslook
wat basilicum
3 ons beenham
4 eieren
75 gram boter
wat droge witte wijn
Bereiden:
Schil de asperges met een dunschiller
van net onder het kopje naar beneden.
Snijd ca. 2 centimeter van de houtige
onderkant af.
Breng in een grote pan ruim water met
wat zout aan de kook en kook de asperges
hierin in 8 à 10 minuten gaar.
Kook intussen de eieren in ca. 8 minuten
hard.
Snijd of hak de peterselie, de bieslook
en de basilicum fijn.
Smelt de boter in een steelpan, klop de
kruiden en de wijn erdoor en houd de
saus warm op een laag vuur.
Laat de asperges goed uitlekken en
verdeel ze met de ham over 4 borden.
Pel de hardgekookte eieren, halveer ze
en leg ze ook op de borden.
Schenk de kruidensaus erover en serveer
met gekookte krielaardappeltjes
Tagliatelle met asperge en
champignonroomsaus
Ingredienten:
1 kilo asperges
4-6 bosuitjes
2 teentjes knoflook
1 bakje champignons
400 gram gekookte ham in dikke plakken
een handvol diepvriesspinaziedeelblokjes
witte wijn
zout en peper, oregano, basilicum
1 bakje kruidenroomkaas
400 gram tagliatelle
Bereiden:
Schil de asperges en snijd ze in stukjes
van 2-3 cm.
Kook de stukjes een paar
minuten totdat ze beetgaar zijn.
Giet ze af en zet ze opzij.
Snijd de
bosuitjes in ringetjes en was ze goed,
laat ze uitlekken.
Borstel de champignons en snijd ze in
plakjes.
Snijd de ham in kleine dobbelsteentjes.
Fruit de uiringetjes en de knoflook in
wat olijfolie.
Voeg de champignons toe en laat ze even
meebakken.
Vervolgens doe je er zout en peper, de
kruiden, gekookte ham en de spinazie bij.
Goed roeren totdat de spinazie ontdooid
is.
Dan voeg je de kruidenroomkaas toe en
laat die langzaam smelten.
Doe er een scheut witte wijn bij.
Roer op het laatst de aspergestukjes
erdoor en laat het geheel weer goed warm
worden.
Kook de tagliatelle volgens de
aanwijzingen op de verpakking.
Doe de tagliatelle in een schaal en
schep de saus erover.
Geef er vers geraspte Parmezaanse kaas
bij.
Asperge-zalmsalade
Ingredienten:
2 blikjes asperges
100 g gerookte zalm
1 theelepel worchestersaus
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel mayonaise
bieslook
zout en peper
Bereiden:
Begin met het maken van de dressing.
Roer de olijfolie de mayonaise en de
worchestersaus door elkaar tot er een
mooie emulsie ontstaat.
Snijd de asperges en de gerookte zalm en
meng deze door de dressing.
Naar smaak peper, zout en bieslook
toevoegen
Asperge in bladerdeeg
Ingredienten:
2,5 kg asperge,
zout, 2 el suiker,
2 el boter,
2 1/2 pakjes bladerdeeg (langwerpige
bladeren),
250 g Mascarpone,
bieslook, zout,
vers gemalen peper,
1 ei, 1 el slagroom
Bereiden:
De eindstukken van de asperge afsnijden,
de asperge schillen en halveren (ca. 10
cm lange stukken).
De asperge in kokend zoutwater met
suiker en boter geven en ongeveer 15
minuten laten koken.
De asperge volledig laten afkoelen (dit
is belangrijk in verband met de
bladerdeeg).
15 bladerdeegbladeren apart neerleggen
en laten ontdooien.
Mascarpone, bieslookrolletjes, zout en
peper vermengen.
12 bladerdeegbladeren tot een rechthoek
(18 x 20 cm) uitrollen.
Een theelepel mascarponecrème in het
midden geven.
Steeds 6 stukjes asperge erop leggen.
De deegrand met eiwit bestrijken.
Eerst de smalle deegranden over de
asperge leggen en de ingeklapte
deegranden weer met eiwit bestrijken.
Vervolgens het hele pakje oprollen.
Voor de versiering van het overige
bladerdeeg 12 lange strepen snijden, met
eiwit bestrijken en als strik om het
pakje leggen.
De aspergepakjes op een met bekpapier
uitgelegde bakplaat leggen.
Met een houtje meermaals insteken en 15
minuten laten rusten (voor de deeg).
Eigeel en slagroom vermengen en de
pakjes ermee bestrijken.
In het midden van de voorverwarmde
fornuis bij 225 graden (heetlucht 200
graden)
20-25 minuten goudbruin laten bakken.
Tip:
lekker met sauce hollandaise, sla
en ham.
Asperge-hamrolletjes
4 asperges
1 kleine bol mozzarella
4 plakken rauwe ham
(bijvoorbeeld parmaham)
4 blaadjes salie
Bereiding:
Kook de asperges in circa
10-15 minuten beetgaar.
De juiste kooktijd hangt af van de dikte
van de asperges.
Leg de stukken asperges op keukenpapier
en laat ze goed uitlekken.
Leg op het uiteinde van elke plak ham
een plak mozzarella.
Leg hier eerst een
salieblaadje en vervolgens twee halve
asperges op.
Rol mozzarella en asperge
in de ham.
*~*~*~*
Asperge-spinazietaart
125 g boter (roomboter)
1 ei
250 g bloem (tarwebloem)
zout
0.3 dl water
12 asperges
200 g spinazie
3 sneetjes spek (gerookt)
3 sneetjes spek (gezouten)
15 g boter (bakboter)
3 eieren
2 dl room
peper
nootmuskaat
Het deeg bereiden met de zachtgeroerde
roomboter, het ei, de bloem, een snuifje
zout en 3 eetlepels ijskoud water.
Met koele handen kneden tot het deeg
goed loskomt van het werkblad.
Enkele uren laten rusten in de koelkast.
Ondertussen de asperges schillen met een
dunschiller.
Het onderste stukje afbreken en bewaren
voor aspergesoep.
Het spek in blokjes snijden.
De spinazie schoonmaken en fijnhakken.
Het spek knapperig bakken in een beetje
boter.
Vervolgens de in stukken gesneden
asperges toevoegen en een vijftal
minuten laten garen.
Ten slotte de spinazie bij het mengsel
voegen en alles samen nog 5 minuten
laten zacht worden.
Eventueel overtollig vocht afgieten.
Het deeg uitrollen, er een beboterde
bakvorm mee bekleden en enkele malen
doorprikken met een vork.
Het spek-asperge-spinazie-mengsel
hierover verdelen en overgieten met de
eieren die losgeklopt werden in de room.
Kruiden met peper en nootmuskaat.
Gedurende 40 minuten laten bakken in een
voorverwarmde oven van 180 graden.
Onmiddellijk opdienen
Asperges met zalm en dilleroom
400 gram asperges
4 eetlepels dille (fijn gesneden)
1/2 bekertje zure room
150 gram gerookte zalm
Schil de asperges en kook ze 10 minuten
in ruim water.
Laat ze nog 10 minuten in het kookvocht
liggen.
Roer het grootste gedeelte van de dille
door de zure room
Breng op smaak met peper en zout.
Neem de asperges met schuimspaan uit de
pan en laat ze uitlekken
Rol om elke asperge een plakje zalm
Verdeel ze over 4 bordjes
serveer de dilleroom ernaast, bestrooid
met de rest van de dille
Lekker met een paar krieltjes
|