Andijvie
Andijvie is als sinds jaar en
dag één van de populairste
bladgroenten die verkrijgbaar
is.
Er bestaan twee soorten andijvie:
de krulandijvie en gewone
andijvie.
Beide soorten worden zowel
verbouwd in kassen als in de
volle grond.
Andijvie heeft een sterke,
frisse, pittige smaak met een
heel licht bittertje op de
achtergrond
Je kunt ze rauw (als
salade met wat dressing
bijvoorbeeld op een broodje
gezond) en gekookt opdienen.
Bovendien bevat andijvie veel
vitamines en mineralen.
Schoonmaken en bewaren
Een krop andijvie kan, onverpakt,
een paar dagen in de groentela
van de koelkast worden bewaard.
Bij schoongemaakte en
voorgesneden andijvie staat de
uiterste verkoopdatum op de
verpakking.
Gekrulde andijvie is
kwetsbaarder kan minder lang
bewaard worden.
Andijvie kan ingevroren worden.
De blancheertijd is drie minuten.
Bereidingswijze en toepassingen
Ontdoe de krop andijvie van de
buitenste bladeren en stronk.
Snijd de krop vervolgens in de
lengte in vieren.
Was de groente vervolgens
tweemaal in koud water (goed uit
laten lekken) en snijd deze in
reepjes.
Gewone andijvie is vooral
geschikt om te koken.
Bij gekookte andijvie kunt u
verscheidene sauzen gebruiken.
Gekrulde andijvie is ideaal voor
salades.
Andijviesalades zijn vooral erg
lekker met ingrediënten als
fruit, ei, kaas en uitgebakken
spek.
Ook kan andijvie bijvoorbeeld
gebruikt worden in soep, met
aardappelpuree of als
roerbakgroente.
Andijvie met een balletje
500 gram half-om-half gehakt
2 verkruimelde beschuiten
1 gesnipperde sjalot
Zout en peper
Verse peper
Nootmuskaat
1/2 ei
1/4 deciliter melk
50 gram boter
1 kilogram kruimige aardappelen
1 1/2 kilogram andijvie
20 gram maizena
1 eetlepel tomatenpuree
Doe het gehakt in een kom met
beschuit, sjalot, zout, peper,
nootmuskaat, 1/2 ei en 1/4 dl
melk. Meng de ingrediënten goed
door het gehakt en rol 4 gelijke
gladde ballen.
Bak de gehaktballen in circa 5
minuten rondom bruin en laat ze
met het deksel op de pan nog
circa 30 minuten zachtjes braden.
Kook de aardappelen met wat zout
in circa 25 minuten gaar.
Maak de andijvie schoon en snijd
deze in repen van 1 cm.
Laat de andijvie in weinig water
circa 15 minuten koken (de
groente mag nog knapperig zijn).
Giet het vocht af, voeg aan de
andijvie met 1 dl melk
aangelengde maïzena en 10 g
boter toe en breng op smaak met
nootmuskaat.
Houd de gehaktballen op een
schaal warm en breng het
overgebleven braadvocht met 1 dl
water en tomatenpuree aan de
kook.
Schenk de jus in een sauskom.
Andijviestamppot
1 1/2 kilogram kruimige
aardappelen
750 gram andijvie
2 deciliter water
Zout en peper
1/4 liter melk
25 gram boter
Peper
1 tofu
400 gram reepjes rookspek
3 eetlepels olie
1 1/2 eetlepel citroenrasp
Verwijder de lelijke bladeren en
de stronken van de
andijviestruiken.
Was ze in ruim water en schud ze
uit.
Snijdt de andijviebladeren in
smalle repen.
Schil en was de aardappelen.
Snijdt ze in 2 of 4 stukken en
kook ze gaar.
Giet de aardappelen af.
Breng de melk aan de kook.
Pureer de aardappelen met een
stamper of met een pureeknijper
en voeg al roerende de kokende
melk en de boter toe.
Breng de luchtige puree op smaak
met zout en peper.
Schep de rauwe andijvie erdoor
en laat de stamppot goed warm
worden.
Geef er een warme speksaus bij.
Warme speksaus
1 ui
400 g rookspek in reepjes
3 eetl. olie
1 1/2 eetl. citroensap of azijn
zout en peper
Pel de ui en snijd deze klein.
Bak de spekjes in hun eigen vet
uit.
Fruit de ui in het spekvet.
Laat spek en ui enkele minuten
zachtjes bakken.
Meng in een kommetje de olie,
het citroensap of de azijn, het
zout en de peper naar smaak.
Schenk deze vinaigrette in de
koekepan en breng hem aan de
kook.
Verdun de saus zonodig met (heet)
water.
Serveer de warme speksaus bij de
andijviestamppot.
Broodje andijviesalade met
garnalen in roomsaus
1 bakje kerstomaten
1/2 bakje tuinkers
1 bosuitje
1/2 deciliter zure room
2 eetlepels cocktailsaus
1 eetlepel citroensap
200 gram Noorse garnalen
150 gram fijngesneden andijvie
1/2 deciliter honing-mosterddressing
2 Toscaanse broodjes
Halveer de kerstomaatjes of
snijd ze in vieren.
Knip de tuinkers af.
Snijd het bosuitje (wit en groen)
in smalle ringetjes.
Roer de zure room glad met
cocktailsaus en citroensap.
Schep de garnalen, kerstomaten
en tuinkers erdoor.
Meng andijvie en bosuiringen met
de dressing.
Snijd de broodjes open en leg de
onderkantjes elk op een bord.
Verdeel de andijviesalade er
over.
Schep het garnalenmengsel op de
andijviesalade en leg de
broodkapjes er op
Pasta in roomsaus met blauwe
kaas en andijvie
1 sjalotje
1 teen knoflook
100 gram blauwschimmelkaas
200 gram lintmacaroni
1 eetlepel boter
300 gram fijngesneden andijvie
2 deciliter slagroom
Vers gemalen zout en zwarte
peper
Breng 1 1/2 liter water aan de
kook
Snipper het sjalotje zeer fijn.
Snipper de knoflookteen zeer
fijn.
Verbrokkel de blauwschimmelkaas.
Leg de lintmacaroni in een
kookpan, schenk het kokende
water erop, roer om en breng het
water opnieuw aan de kook.
Voeg eventueel 1 theelepel zout
toe en kook de pasta gaar
volgens de aanwijzingen op de
verpakking.
Smelt intussen in een kleine
braadpan de boter en fruit
hierin uit en knoflook
lichtbruin.
Schep de andijvie erbij en laat
de groente al omscheppend
slinken in 5 minuten.
Voeg de room toe en breng dit
aan de kook.
Roer op het laatst de blauwe
kaas erbij.
Stort de pasta in een zeef.
Meng de uitgelekte pasta door de
saus.
Serveer direct.
Andijviesalade met appel en
kiemen
1/2 krop andijvie
een plukje gemengde kiemen
1/2 appel, in stukjes
20 g walnoten, grof gehakt
50 g (komijne)kaas, in blokjes
dressing: sap van 1/2
sinaasappel
1/3 dl volle yoghurt
evt. 1 eetl. mayonaise
1 theel. gemberpoeder
Andijvie wassen en in
flinterdunne reepjes snijden.
Kiemen even afspoelen en met de
appel, kaas en walnoten door de
andijvie scheppen.
Dressing: klop de ingrediënten
door elkaar en schep door de
salade.
Andijvie met kerrie en noten
1 krop andijvie
1 ui, gesneden
3 tl kerrie
1 dl bouillon
1 el bloem
75 g cashewnoten
zout en peper
olie om in te bakken
Andijvie wassen en in repen
snijden.
Groente uit laten lekken.
Ui en kerrie fruiten in wat olie,
bloem erdoor roeren.
Dan de groente erdoor scheppen.
Afblussen met bouillon.
Cashewnoten toevoegen. Al
omscheppend 5 min. zachtjes
laten sudderen.
Op smaak brengen met peper en
zout.
Lekker rijst of giers en
vegetarische of
lamsgehaktballetjes.
Ovenschotel Andijvie -
Rundergehakt
1 kilo kruimige aardappelen
geschild
2 el olijfolie traditioneel
Uien, fijngesnipperd
400 g rundergehakt
2 tl Kerriepoeder
400 gram gesneden en gewassen
andijvie
100 gram jonge kaas
400 gram rundergehakt
peper
zout
Kook de aardappelen in water met
zout in ± 20 min. gaar.
Verhit de olie en fruit de ui.
Voeg het gehakt toe en bak rul.
Bestrooi het gehakt met de
kerriepoeder en bak nog 1-2 min.
mee.
Breng het gehakt op smaak met
peper en zout.
Giet de aardappelen af maar vang
het kookvocht op.
Stamp ze fijn en voeg zoveel
kookwater toe tot een smeuïge
puree ontstaat.
Schep de andijvie door
aardappelpuree.
Schep de helft van de stamppot
in een ovenschaal.
Verdeel het gehaktmengsel erover
en dek af met de rest van de
stamppot.
Bestrooi de ovenschotel met de
pastakaas en gratineer in een
voorverwarmde oven (200 ºC) in ±
15 min.
tot de kaas gesmolten en
lichtgekleurd is.
|